Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset


Uusia otsikkoja näissä uutisissa 30.8.2002 (N:o 11/2002)

TKTL:n atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään noin kahden viikon välein.

Linkkejä Muita atk-uutisia

Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   TKTL:n uusi fs-levypalvelin otettiin täyteen käyttöön viime viikolla. Käyttäjien kotihakemistojen siirto uudelle palvelimelle aloitettiin torstaina 15.8.2002, ja vanha palvelin ajettiin lopullisesti alas perjantaina 23.8.2002. Uuden fs-levypalvelimen käyttöönotto oli poikkeuksellisen pitkä ja hankala projekti: teknisten ongelmien kanssa taisteltiin yli vuoden ajan. Erilaisten laitteisto- ja ohjelmistomuutosten jälkeen uusi palvelin on nyt käyttökunnossa. Näissä atk-uutisissa palataan vielä lyhyesti käyttöönottohistorian vaiheisiin sekä kerrotaan fs-levypalvelimen ominaisuuksista.

Fs on tietojenkäsittelytieteen laitoksen Linux- ja Windows-järjestelmien levypalvelin, josta kaikki TKTL:n atk-järjestelmien palvelut ovat tavalla tai toisella riippuvaisia. Kaikkien käyttäjien kotihakemistot sijaitsevat fs-levypalvelimella. Tärkeiden tietojen säilyttäminen yhdellä palvelimelle helpottaa atk-järjestelmien kehitystä: voidaan keskittyä huolehtimaan yhden palvelimen luotettavasta toiminnasta ja taata yhden palvelimen tietojen maksimaalinen säilyvyys. Fs-levypalvelimen käyttöjärjestelmä on RedHat Linuxiin perustuva CS Linux 2.

Uuden fs-levypalvelimen laitteisto hankittiin jo viime vuoden kesäkuussa. Alunperin oli selvää, että ryhdymme käyttämään Linuxin käyttöjärjestelmän ytimen raid-ohjainta. Tiedosto-operaatioiden kirjanpidon sisältävä tiedostojärjestelmä ja tuplaprosessorin käyttö olivat myös tavoitteina. XFS-tiedostojärjestelmää testattiin useita kuukausia, kunnes siirryttiin ext3-tiedostojärjestelmään. Palvelin oli edelleen epävakaa, vaikka olimme jo jättäneet pois toisen prosessorin, gigabitin verkkokortin ja levykiintiöt sekä korjanneet Linuxin ytimestä löytyneitä vikoja. Palvelimen kaatumiseen ei vaadittu edes merkittävää testikuormitusta.

Ratkaisevat käänteet uuden palvelimen käyttöönotossa olivat keskusmuistin lisääminen yhdestä neljään gigatavuun sekä itse kootun Linux-käyttöjärjestelmän ytimen vaihtaminen RedHatin tarjoamaan ytimeen. Muistin lisääminen saattaa estää tiettyjä välimuistin käyttöön liittyviä virhetilanteita. RedHatin ydin taas sisältää normaaliytimestä puuttuvia osia, ja RedHat on testannut sitä perusteellisesti. Tuplaprosessori, gigabitin verkkokortti ja levykiintiöt otettiin takaisin käyttöön. Järjestelmä oli tämän jälkeen kokonaisuutena riittävän vakaa, jotta se voitiin ottaa täyteen tuotantokäyttöön.

Hyödyllisimpiä uusia piirteitä fs-levypalvelimella ovat:

  • Linux-käyttöjärjestelmän ytimen raid-ohjain. Aikaisemmin TKTL:n Linux-järjestelmän levypalvelimilla on käytetty raid-ohjainkortteja, mutta niistä on saatu huonoja kokemuksia. Ohjelmallinen, avoimeen lähdekoodiin perustuva raid-ohjain on ongelmatilanteissa helpommin hallittava komponentti kuin eksoottinen raid-ohjainkortti.
  • Ext3-tiedostojärjestelmä. Ext3 on Linuxissa yleisesti käytetyn ext2-tiedostojärjestelmän laajennus, joka sisältää tiedosto-operaatioiden kirjanpidon.
  • Gigabitin ethernet-verkkokortti (1 Gbit/s) takaa sen, että ainakaan verkkoyhteys ei ole pullonkaula. TKTL:n runkoverkon linkkien kaista on edelleen vain 100 Mbit/s, mutta nyt moni asiakas voi käyttää tämän täyden kaistan samaan aikaan.
  • Tuplaprosessorilla saadaan riittävä prosessoriteho suuren asiakasmäärän palveluun sekä palvelimella suoritettaville prosesseille, esimerkiksi virustarkistuksille. Uudella fs:llä on kaksi Intel PIII 1 GHz -prosessoria.
  • Uuden levyjärjestelmän tallennuskapasiteetti on lähes yksi teratavu. Yksittäisten tiedostojen kahden gigatavun kokorajoitus on poistunut, mikä ilahduttaa tiettyjä erityiskäyttäjiä.

Fs-levypalvelimella tietojen säilyvyys ongelmatilanteissa on maksimoitu. Tietojen turvaamisessa käytetään nyt muun muassa seuraavia menetelmiä:

  • Raid-levyjärjestelmä suojaa kiintolevyjen rikkoutumiselta. Raid-järjestelmässä yksi kiintolevy kerrallaan saa hajota ilman, että siitä seuraisi palvelukatkoja. (raid = Redundant Array of Independent Disks)
  • Ext3-tiedostojärjestelmä suojaa odottamattomien katkojen aiheuttamalta tietojen häviämiseltä ja toipumisviiveeltä. Tiedosto-operaatioiden kirjanpito takaa sen, että tiedostojärjestelmän eheys säilyy poikkeustilanteessa eikä tietoja katoa. Poikkeustilanteen jälkeen tiedostojärjestelmän elvytys tapahtuu nopeasti.
  • Katkeamatonta ja virheetöntä sähköä syöttää ups-laite. Myös palvelimen virtalähde on kahdennettu.
  • Fs:n tiedoista otetaan viikottain täydellinen nauhavarmistus SuperDLT-medialle. Varmistusmedioita säilytetään dataturvakaapissa, joka on suunniteltu kestämään tulen, lämmön, kosteuden ja ulkoisten magneettikenttien vaikutukset.
  • Muuttuneista tiedoista otetaan päivittäin muutosvarmistukset DLTIV-medialle. Minkä tahansa arkipäivän tilanne on palautettavissa kaksi viikkoa taaksepäin.
  • Joitakin fs:n täydellisiä varmistuksia säilytetään kiinteistön ulkopuolella pankkiholvissa.

Kahden vuoden kuluttua tietojenkäsittelytieteen laitoksen pitäisi olla jo muuttanut Exactumiin Kumpulaan. Tavoitteena on, että fs-levypalvelinta ei tarvitsisi uusia ennen Exactumiin muuttoa. Nykyisessä palvelimessa on vapaita levypaikkoja, joten levykapasiteettia voidaan vielä lisätä.

Historiasta kiinnostuneet voivat verrata nyt suoritettua fs-levypalvelimen uusimista kahteen aikaisempaan vastaavaan operaatioon: 4.-5.3.2000, 28.-30.12.1998.


ITEM NEW!   CS Linux 2 sisältää joitakin vanhentuneita ohjelmia. Nämä ohjelmat ovat käytettävissä sillä periaatteella, että ne saattavat toimia mutta niiden käyttöä ei enää tueta. Ohjelmistovalikoima pyritään pitämään mahdollisimman yhdenmukaisena RedHat Linuxin kanssa, jotta voisimme hyödyntää RedHatin tekemän ylläpitotyön. Useimmat vanhentuneet ohjelmat ovat myös sellaisia, että kukaan ei enää kehitä niitä.

Seuraavien, vanhentuneiden ohjelmien käyttäjille suositellaan siirtymistä vaihtoehtoisiin ohjelmiin:

  • Netscape WWW-selain (versio 4.x) => suositeltavat vaihtoehdot Mozilla, Galeon

    Uudet Netscapet perustuvat samaan selainytimeen kuin Mozilla, mutta Mozilla on havaittu käytännössä paremmaksi. CS Linux 2:n Netscape 4.79 on vanhentunut, ja se poistetaan ennemmin tai myöhemmin.

    Mozillan käynnistysskriptit on muokattu siten, että vanhat Netscape-kirjanmerkit tulevat automaattisesti käyttöön. Jos olet joskus aikaisemmin käyttänyt Mozillaa, niin on mahdollista, että sinulle on luotu Mozilla-profiili (eli Mozillan asetukset) eri nimellä ja eri asetuksilla kuin käynnistyksen yhteydessä luotava default-niminen profiili. Tällöin Mozilla kysyy käynnistettäessä, kumpaa profiilia käytetään; ylläpito suosittelee default-profiilin käyttöä, mutta mikään ei estä usean profiilien käyttöä rinnakkain.

    Galeon on Gnome-projektin WWW-selain, joka perustuu myös Mozillan Gecko-selainytimeen.

  • ML sähköpostiohjelma => suositeltavat vaihtoehdot Mozilla, Kmail, Pine

    ML on vanhentunut ohjelma, jota ei enää kehitetä. Graafisena sähköpostiasiakkaana suositellaan käytettäväksi Mozillaa tai Kmailia. Sähköpostia voi toki käyttää myös WWW-selaimella osoitteessa http://mail.cs.helsinki.fi/. Tekstipohjaisista sähköpostiohjelmista suositeltava on Pine. (Windowsissahan suositeltava sähköpostiohjelma on Mozilla.)

  • XV kuvankäsittelyohjelma => suositeltavat vaihtoehdot Gimp, display (ImageMagick), Kview

    XV on vanhentunut ohjelma, jota ei enää kehitetä. The Gimp (Gnu Image Manipulation Program) on monipuolinen työkalu kuvien käsittelyyn. Kuvien katseluun soveltuvat esimerkiksi myös ImageMagick-pakettiin kuuluva display-ohjelma ja KDE:n Kview.


ITEM NEW!  CS Linux 2:n ohjelmistovalikoimaa on päivitetty RedHat 7.3 -tasolle lukuisilla isoilla Linux-päivityksillä. Päivitysten sisällöstä kerrotaan tarkemmin Linux-päivitysten WWW-sivulla. Samalla WWW-sivulla kerrotaan lähiaikojen päivityssuunnitelmista ja kulloinkin kehitysvaiheessa olevan paketin tilasta. Atk-uutiset tulee tästä lähtien käsittelemään ainoastaan käyttäjien kannalta merkittäviä tai muuten mielenkiintoisia Linux-päivitysasioita.

Tässä muutamia mainintoja kesän aikana tehdyistä päivityksistä:

  • Asennettiin Adobe Acrobat Reader PDF-tiedostojen lukuohjelman versio 5.0.6. Valitettavasti uusi Linux-versio sisältää myös vikoja, joita vanhassa 4.0.5-versiossa ei ollut. Uudella versiolla lomakkeiden täyttäminen toimii huonommin; skandimerkkien ja Alt Gr -näppäimen avulla saatavien merkkien lisääminen ei toimi. Tämän takia vanha Acrobat Reader on edelleen käytettävissä verkkolevyltä kommennolla acroread4.
  • Linux-käyttöjärjestelmän ydin päivitettiin RedHatin tarjoamasta ytimestä hieman muokattuun versioon 2.4.18-5.csl2.
  • XFree86-X-ikkunointipalvelin päivitettiin versioon 4.2.0.
  • Asennettiin Xine multimedia- ja DVD-soitto-ohjelman versio 0.9.12. Xine osaa näyttää suurimman osan mpg- ja avi-tiedostoista ja osan quicktime-tiedostoista (mov). DVD-toisto-ominaisuus on mukana.
  • Siirryttiin käyttämään jatkuvasti käynnissä olevaa NTP-palvelinohjelmaa kaikkien Linux-koneiden kellojen synkronointiin. PC:iden kellot ovat niin huonoja, että aikaisemmin kerran vuorokaudessa tehty kellojen synkronointi ei riittänyt kellojen pitämiseen ajassa.

ITEM NEW!  TKTL:n Windows-palvelimet päivitettiin Windows 2000:een kesäkuussa. Windows 2000 -palvelimet helpottavat Windows-työasemien ylläpitoa ja edistävät Windows-järjestelmän tietoturvaa.


ITEM NEW!  Db.cs.helsinki.fi-tietokantapalvelimen levytilaa lisättiin asentamalla paikallisille kotihakemistoille uusi 60 gigatavun levy. Kiintolevyn asennus ja tiedostojen siirto aiheuttivat db:lle muutaman tunnin käyttökatkon maanantaina 26.8.2002. Uusi levy päätettiin asentaa sen jälkeen, kun db:n levytila oli jo kahteen kertaan loppunut kesken siivoustoimenpiteistä huolimatta.


ITEM NEW!  Harmaja-luokan (A215) kaikkiin työasemiin on asennettu uudet keskusmuistit ja kiintolevyt. Keskusmuistin tuplaaminen 256 megatavuun helpottaa raskaiden sovellusten käyttöä. Uusien 40 gigatavun kiintolevyjen ansiosta työasemissa voidaan edelleen pitää sekä Linux että Windows. Tarkempia tietoja TKTL:n mikroluokkien kokoonpanoista on WWW-sivulla.


ITEM NEW!  Kahteen työasemaan stubben-luokassa (D326) on asennettu 250 MB zip-asema ja CDRW-asema. Erikoisvarustellut työasemat stubben-13 ja stubben-14 sijaitsevat heti luokan oven vieressä, ja ne on ensisijaisesti varattu zip-aseman ja kirjoittavan CD-aseman käyttäjille. Zip- ja CDRW-asema on käytettävissä myös viereissä mikroluokassa (D325) hylkykari-työasemassa. Uudet varusteet lisäävät erityisesti ilta- ja viikonloppukäytön resursseja. Tarkempia tietoja TKTL:n mikroluokkien kokoonpanoista on WWW-sivulla.

CD-levyjen kirjoittaminen onnistuu sekä Linuxissa että Windowsissa. Windowsissa on tähän tarkoitukseen asennettu EasyCDCreator 5 -ohjelmisto. Linuxissa voi käyttää esimerkiksi ohjelmia mkisofs ja cdrecord tai niiden graafista käyttöliittymää nimeltä xcdroast. Lisätietoja kirjoittavien CD-asemien käytöstä on WWW-sivulla.


ITEM NEW!  Ruby-ohjelmointikielen tulkki on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/ruby/, ja se toimii komennolla /opt/ruby/bin/ruby. Ruby on pythonia ja smalltalkia muistuttava, oliopohjainen ohjelmointikieli.

 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English

ITEM NEW!  Uusien opiskelijoiden käyttöluvat jaetaan tiistaina 3.9.2002 klo 12.00 TKTL:n salissa A414. 24.9.2002 saakka käyttöluvan voi noutaa myös huoneesta B429 (maanantaista torstaihin klo 9-12 ja klo 13-15). Muina aikoina tai ongelmatilanteessa kannattaa ottaa yhteyttä TKTL:n käyttöluvista vastaavaan Pekka Niklanderiin, huone B425. Käyttölupa-asioissa voi lähettää sähköpostia osoitteeseen tktl-luvat@cs.helsinki.fi.

Käyttölupaa noudettaessa on oltava mukana virallinen henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi, henkilökortti tai kuvallinen Kela-kortti). Myös voimassa oleva opiskelijakortti käy. Luvan noutaja allekirjoittaa Helsingin yliopiston tietojärjestelmien ja tietoverkkojen käytön säännöt. Uudet tietojenkäsittelytieteen opiskelijat saavat yliopiston atk-osaston cc-unix-järjestelmän käyttäjätilin sekä TKTL:n atk-järjestelmien käyttäjätilin. Perustietoja uusille käyttäjille on TKTL:n atk-järjestelmien pikaoppaassa.


ITEM NEW!  Lainakäyttöön hankitaan uusia dataprojektoreja. Uudet projektorit tulevat olemaan Infocus LP530 -mallisia. Tällä hetkellä lainakäytössä olevat galileo- ja sergei-projektori ovat hieman vanhempaa Infocus LP335 -mallia.

Laitteiden lainauskäytäntö muuttuu siten, että laitteen noutava henkilö aina kuittaa laitteen saaduksi. Noutajan henkilöllisyys tarkistetaan, jos hän ei ole täysin varmasti tunnettu. Tarkat tiedot TKTL:n lainattavista atk-laitteista sekä varausohjeet ovat TKTL:n henkilökunta-intranetissa (linkki toimii vain TKTL:n henkilökunnan käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla).


ITEM  Mikroluokka D328 muutetaan normaaliksi mikroluokaksi. D328:n työasemissa on ollut ainoastaan Windows Me -käyttöjärjestelmä tiettyjen ohjelmistojen vaatimusten takia. Windows Me:n olemattoman tietoturvan takia verkkoyhteydet ovat olleet tiukasti rajoitettuja. Nyt D328:n viiteen Pentium II 400 MHz -työasemaan tehdään normaali Windows 2000 -mikroluokka-asennus ja verkkoyhteyksien rajoitukset puretaan. Vanhoja ohjelmistoja ei enää tarvita tai niistä on käytössä sellaiset versiot, jotka saadaan toimimaan Windows 2000:ssa. Hankalasti ylläpidettävästä Windows Me -mikroluokkaympäristöstä luopuminen on ylläpidolle helpotus. Lisätietoja TKTL:n mikroluokkien kokoonpanoista on WWW-sivulla.


ITEM  Langattoman lähiverkon kanavajako muutetaan sellaiseksi, että 802.11b-standardin mukaisista kanavista vain 1-11 ovat käytössä. Nykyisin käytetään kanavia 1-13. Kaksi ylimmäistä kanavaa ovat osoittautuneet ongelmallisiksi, koska kaikki wlan-laitteet eivät osaa käyttää niitä.

 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English

ITEM NEW!  Group-levypalvelin uusitaan käyttämällä hyväksi vanhan fs-levypalvelimen laitteistoa. Nyt melkein täynnä olevalle groupille tullaan saamaan lähes 300 gigatavun tehokas, raid-varmistettu levyjärjestelmä. Groupilla sijaitsevat TKTL:n ryhmähakemistot.


ITEM  Postipalvelimen (mail.cs.helsinki.fi) uusimisen ajankohta lähestyy. Uusi palvelinkone on jo hankittu, ja sen varustukseen kuuluvat muun muassa Pentium 4 -prosessori (1.8 GHz) ja ainakin 1.5 GB keskusmuistia. Uuden palvelimen käyttöjärjestelmä tulee olemaan CS Linux 2. Postijärjestelmän siirtäminen CS Linux 1 -alustalta uudelle palvelimelle vaatii kuitenkin paljon työtä.


ITEM  Ergonomiaominaisuuksiltaan poikkeavien näppäimistöjen hankintaa suunnitellaan TKTL:n mikroluokkiin. Jotkut käyttäjät ovat kaivanneet erityisesti niin sanottuja jaettuja näppäimistöjä, joissa vasemman ja oikean käden näppäimet on sijoitettu erilleen. Tällaisella näppäimistöllä saadaan luonnollisempi ja vähemmän rasittava kirjoitusasento, koska ranteet saavat olla suorassa. Kirjoittaminen vaatii kuitenkin käytännössä totuttelua ja kymmensormijärjestelmän hallinnan. Poikkeavia näppäimistöjä hankittaneen joka tapauksessa vain pieneen osaan mikroluokkien työasemista. Näin tarjotaan käyttäjille mahdollisuus kokeilla erilaista päätetyöskentelyä.


ITEM  Windows-järjestelmän ylläpidon työmäärä on lisääntynyt muutamassa vuodessa merkittävästi, koska Microsoft Windows -käyttöjärjestelmät kaikkine ohjelmistoineen ovat kehittyneet monipuolisemmiksi. Samalla Windowsiin kohdistuvat tietoturvauhat ovat lisääntyneet, ja TKTL:n Windows-järjestelmän käyttäjähallinto on liitetty Linux-järjestelmään. Tässä tilanteessa Windows-järjestelmän hyvän tietoturvatason ylläpito on välttämätöntä. Vaikka useimmilla TKTL:n käyttäjillä Linux on ensisijainen työasemakäyttöjärjestelmä, hyvin toimivaa Windows-järjestelmää tarvitaan silti muun muassa opetukseen ja tiettyjen sovellusten käyttämiseen.

Windows 2000 -työasemien etäpäivitystä testataan ja kehitetään tällä hetkellä aktiivisesti. Valmista, TKTL:n ympäristöön soveltuvaa etäpäivitysohjelmistoa ei ole olemassa, ja siksi tarvitaan omaa kehitystyötä. Windowsin etäpäivityksessä käytetään hyväksi muun muassa Windows 2000 -toimialueen ominaisuuksia sekä Sysinternalsin apuohjelmia.

Automaattiseen etäpäivitykseen liittyviä, kehitettäviä asioita tarkastellaan seuraavaksi:

  • Työasemat täytyy saada Linuxista Windowsiin päivityksen ajaksi. Mahdollinen ratkaisu: asennetaan sellainen alkulatausohjelma (boot loader), joka mahdollistaa käyttöjärjestelmän vaihtamisen Linuxissa annettavalla komennolla.
  • Windows haluaa käynnistyä uudelleen jokaisen Microsoftin päivityspaketin (service pack, hotfix) asennuksen jälkeen. Tämä saattaa tarkoittaa jopa yli kymmentä peräkkäistä uudelleenkäynnistystä, jos paljon päivityksiä on asentamatta. Microsoftilta on saatavilla työkalu useiden päivitysten asentamiseen kerralla, mutta testit ovat osoittaneet, että se ei välttämättä toimi luotettavasti. Mahdollinen ratkaisu: Asennetaan sopiva työkalu usean päivityksen asentamiseen kerralla tai hyväksytään suuri määrä uudelleenkäynnistyksiä. Käytännössä tämän ongelman merkitys vähenisi, jos päivitykset olisivat koneissa aina lähes ajan tasalla.
  • Päivitys täytyy voida suorittaa riippumatta siitä, onko käyttäjä kirjautunut koneelle vai ei. Jos käyttäjä on kirjautuneena, uudelleenkäynnistys tuhoaa tallentamattomat työt. Mahdollinen ratkaisu: Kehitetään päivitysohjelmistoa niin, että se toimii joka tilanteessa. Jos koneella on kirjautuneena käyttäjä, päivitys toimii vuorovaikutuksessa käyttäjän kanssa. Päivityksen jälkeen Windows täytyy joka tapauksessa käynnistää uudelleen, mutta käyttäjälle annetaan mahdollisuus viivästyttää uudelleenkäynnistystä vähintään muutamalla tunnilla.
  • Kannettavia koneita ei voida päivittää, koska ne eivät kuulu Windows-toimialueeseen (domain). Mahdollinen ratkaisu: Kannettavat koneet liitetään Windows-toimialueeseen. Windowsin täytyy tällöin säilyttää välimuistissa käyttäjien profiileja, jotta käyttäjät voivat kirjautua toimialueen käyttäjätunnuksilla koneen ollessa irti laitoksen tietoliikenneverkosta. Kannettavien koneiden liittämistä toimialueeseen täytyy tarkastella erityisesti myös tietoturvan kannalta.
  • Kannettavat koneet eivät ole aina verkossa. Myös kiinteissä työasemissa saattaa olla Linuxissa pitkään aktiivinen istunto, jolloin niitä ei voida käynnistää Windowsiin. Mahdollinen ratkaisu: Kehitetään järjestelmä, jossa käyttäjä voi pyytää välittömästi tehtävää, automaattista etäpäivitystä esimerkiksi WWW-lomakkeella. Tällöin käyttäjät voivat itse määritellä, milloin on sopiva hetki asentaa Windowsiin päivityksiä.

Etäpäivityksiä tehdään ainoastaan Windows 2000 -koneisiin. Muista Windowseista pyritään pääsemään eroon joko versiopäivityksellä tai poistamalla Windows kokonaan. Tarvittaessa tässä yhteydessä päivitetään myös laitteistoa, koska Windows 2000:n sujuva käyttö vaatii vähintään PII-prosessorin, 128 MB muistia ja 2 GB kiintolevytilaa.


ITEM  Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus oman kannettavan koneen kytkemiseen laitoksen verkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Odotellessa voi käyttää atk-osaston aulaverkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). Langaton aulaverkko toimii Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs, D-siipi) lähistöllä, ja atk-osastolla on myös langallisia liityntäpisteitä.

Käytännössä tarvitaan kannettava tietokone, verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan WWW-selaimella ja atk-osaston käyttäjätunnuksilla. Lisätietoja on atk-osaston WWW-sivuilla. TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito ei tarjoa teknistä tukea Hupnetin käyttöön.

 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English
Ikuisuusongelmia

ITEM  Hiiren asetusten säätäminen ei aina toimi Linuxissa. Esimerkiksi näppäinten järjestystä tai osoittimen liikenopeutta ei voi aina muuttaa käyttöympäristön asetustyökaluilla eikä xset-komennolla. Tämä johtuu X-ikkunointipalvelimen kokoonpanoon liittyvistä ongelmista, jotka tulevat esiin, kun työasemaan on liitetty tai voidaan liittää useita hiiriä. Lähes kaikissa työasemissa on nykyään USB-liitäntä (universal serial bus), johon on mahdollista liittää USB-hiiri. Kun X-ikkunointipalvelin sallii sekä PS/2- että USB-hiiren käytön, hiiren asetusten kohdistaminen oikeaan laitteeseen ei välttämättä onnistu. Ongelmaan etsitään ratkaisua. Henkilökunnan työasemissa korjaus voidaan tehdä työasemakohtaisesti siirtymällä käyttämään ainoastaan USB-hiirtä. USB-liitännän merkittävä etu PS/2:een verrattuna on, että laite voidaan täysin turvallisesti ja toimivasti kytkeä ja irrottaa kesken käytön.


ITEM  Group-levypalvelimen Windows-levypalvelussa on ajoittain ongelmia. Ongelman ilmetessä ryhmähakemistojen käyttö Windowsissa ei onnistu, ennen kuin joku ylläpidosta on käynnistänyt groupin samba-ohjelmiston uudelleen. Ongelman arvellaan ratkeavan tulevassa group-palvelimen laitteistopäivityksessä. Lisätietoja ryhmähakemistoista ja niiden käytöstä on WWW-sivulla.


ITEM  Yli kahdeksanmerkkisiä salasanoja ei tueta CS Linuxissa. Yli kahdeksanmerkkisetkin salasanat kyllä näennäisesti toimivat, koska kahdeksannen merkin jälkeinen osa pudotetaan pois kaikkialla.

Jos Linuxin passwd-komennolla ottaa käyttöön yli kahdeksanmerkkisen salasanan, salasana kyllä hyväksytään ja se välittyy Windows-järjestelmään täydellisenä. Tässä tilanteessa siis käyttäjälle tulee Linuxiin ja Windowsiin tosiasiassa eri salasana.

Kahdeksan merkin rajoitus Linuxissa johtuu salasanojen säilytyksessä käytettävästä DES-salausmenetelmästä. Linux-järjestelmän kehityksen nykytilanteessa olisi mahdollista siirtyä käyttämään MD5-salausmenetelmällä säilytettäviä salasanoja. MD5-salasanoissa ei ole kahdeksan merkin pituusrajoitusta. Jotta yhteensopivuus vanhojen järjestelmien kanssa säilyisi, DES-salattuja salasanoja kuitenkin käytetään edelleen käyttäjien tunnistuksessa. Silti salasanat talletetaan salasanan vaihdon yhteydessä myös MD5-muotoon.

Lähitulevaisuudessa MD5-salattuja salasanoja siirrytään käyttämään käyttäjien tunnistuksessa. Sitten yli kahdeksanmerkkiset salasanat tulevat virallisesti toimimaan sekä CS Linux 2:ssa että Windows-järjestelmässä. Tosin vielä jäljellä olevissa CS Linux 1 -koneissa (muun muassa sähköpostipalvelin mail.cs.helsinki.fi ja interaktiivinen palvelin melkinkari.cs.helsinki.fi) käyttäjien tunnistus täytyy joka tapauksessa tehdä salasanan ensimmäisen kahdeksan merkin perusteella. Sähköpostipalvelinkin päivitettäneen CS Linux 2:een lähikuukausien aikana.


ITEM  TKTL:n sähköpostijärjestelmän kuormitus on kasvanut haitallisen suureksi. Postipalvelin on tarkoitus uusia lähikuukausina, jolloin saadaan käyttöön sekä moninkertainen määrä muistia että uudempi käyttöjärjestelmä CS Linux 2. Uusien häiriötilanteiden välttämiseksi ylläpito kuitenkin suosittelee käyttäjille seuraavia toimia:

  • Postiohjelman uuden postin tarkistusväli kannattaa säätää kohtuulliseen arvoon (3-10 min). Muutaman kymmenen sekunnin välein tapahtuva tarkistus aiheuttaa kohtuutonta kuormaa, kun tällaisia käyttäjiä useita.
  • Saapuvan postin laatikoiden (inbox) koko kannattaa pitää mahdollisimman pienenä (koko näkyy esimerkiksi Neomaililla). Näin säästyy postipalvelimen muistia ja sähköpostin käyttö on nopeampaa. Erityisesti isoja liitetiedostoja sisältävät viestit kannattaa joko poistaa tai siirtää johonkin muuhun postikansioon.

ITEM  CSL 2 -koneissa pico-editorissa tekstialueen merkitseminen ei toimi.

 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English flag-uk

The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.

Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff

ITEM NEW!  The new fs file server was brought fully on line last week. All users' home directories were transferred to the new server between August 15th and August 19th. The old fs file server was finally shut down on August 23th. The implementation of the new fs file server was an exceptionally tedious project with various technical problems. Fs is the main file server of the Department of Computer Science. Most other network services depend on fs. Storing all critical data on one server makes it easier to build a fool-proof computing system. Naturally, the operating system of the fs file server is CS Linux 2 which is based on RedHat Linux.

The hardware of the new fs file server was put together for more than a year ago. We decided to use the Linux kernel raid controller and a journaling file system. We spent months testing the server with the ext3 file system but it used to crash even without any particular load. Finally, we increased the main memory from one to four gigabytes and replaced the self-compiled Linux kernel with the kernel provided by RedHat. This should have worked around some potential cache problems. RedHat's kernel also includes custom features and it's well tested. The server turned out to be stable enough with this configuration.

The most useful new features of the fs file server include:

  • The Linux kernel raid contoller. We have been using hardware raid controllers with previous file servers but they have not been very reliable. An open-source software raid controller is easier to maintain than an exotic piece of hardware.
  • The ext3 file system. Ext3 is an extension of the widely used ext2 file system. It includes journaling technology.
  • A gigabit ethernet adapter (1 Gbit/s). Our backbone network still has 100 Mbit/s connections but multiple clients can simultaneously utilise the full bandwidth now.
  • A double processor guarantees the necessary server capacity for a large amount of clients and server processes, e.g. virus scanning.
  • The disk capacity is almost one terabyte now. The two gigabyte size limit for individual files is history, too.

The fs file server is especially optimised for reliable data storage. The reliability is enhanced with the following methods, among others:

  • The raid disk system protects from the failure of individual hard disks.
  • The ext3 file system protects from the loss of data and delay in the case of an accidental interrupt. The journaling technology always maintains the file system consistency.
  • Uninterruptable and flawless electricity is supplied by an ups device. The server also has a double power supply unit.
  • Full backups are made on SuperDLT media weekly. The media are stored in a special data protection cabinet which protects from fire, heat, moisture and external magnetic fields.
  • Incremental backups of changed data are made on DLTIV media daily. Whichever day's situation can be restored within the latest two weeks.
  • Some full backups are stored outside the building in a bank vault.

ITEM NEW!  CS Linux 2 includes some deprecated software. These old programs are available on the basis that they may work but are not supported any longer. We want to keep the software range consistent with RedHat Linux to take advantage of RedHat's maintenance work. Most deprecated software is also not developed any longer by anyone.

The following programs are considered deprecated and users are advised to use the suggested alternatives instead:

  • Netscape WWW browser (version 4.x) => suggested alternatives are Mozilla and Galeon
  • ML mail client => suggested alternatives are Mozilla and Kmail (graphical interface) or Pine (text interface)
  • XV image viewer => suggested alternatives are Gimp (image manipulation) or display (ImageMagick) and Kview (image viewer)

ITEM NEW!   The CS Linux 2 software range has been updated close to the RedHat 7.3 level. Details of each update are elaborated on the Linux updates WWW pages. The IT News is only going to describe the most important updates in the future. The latest software updates include:

  • Adobe Acrobat Reader version 5.0.6. Unfortunately the new Linux version cannot handle scandinavian letters nor some other special characters in PDF forms. The old version 4.0.5 is still available on the network drive and starts with the command acroread4.
  • The Linux kernel was updated to a slightly modified version of the RedHat kernel. It's named 2.4.18-5.csl2.
  • The XFree86 X Windows server was updated to version 4.2.0.
  • The Xine multimedia and DVD player was installed. Xine plays most mpg and avi files and some mov files.
  • The NTP time server was enabled on all Linux hosts. The PC clocks are so inaccurate that the daily time synchronization couldn't keep them on time.

ITEM NEW!  The CS Department's Windows servers were updated to Windows 2000 in June. The Windows 2000 servers ease the maintenance of the Windows workstations and enhance Windows security.


ITEM NEW!  More disk space was installed to the db.cs.helsinki.fi database server on August 26th. The new 60 GB hark disk is allocated for db's local home directories.


ITEM NEW!  The harmaja class (A215) workstations have been equipped with more memory and new hard disks. The workstations are now suitable for running larger software and we can keep them in dual boot configuration. Details on the hardware and software configuration of the classrooms is on a web page.


ITEM NEW!  The workstations stubben-13 and stubben-14 in the classroom D326 have been equipped with a CDRW drive and a 250 MB zip drive. More information on writing to CDs is available on a web page.


ITEM NEW!  The ruby programming language interpreter is available in the Linux system network path /opt/ruby/.


ITEM NEW!  The new computer science students' user accounts will be given at the department in room A414 on Tuesday, September 3th at 12:00 a.m. User accounts are also given in rooms B429 and B425 at other times. Students are required to show official identification and sign the Rules for the use of University of Helsinki information systems and networks. If you have problems or questions regarding the CS Department's computing facilities or user accounts, please contact the user account manager or email support@cs.helsinki.fi.


ITEM NEW!  New data projectors will be borrowable soon for teaching and presentations. The new Infocus LP530 projectors resemble the current Infocus projectors galileo and sergei (Infocus LP335). The borrowing policy will be changed so that users are always required to prove their identity and give their signature before picking up anything. More information on the borrowable hardware items is available on a web page (the link works with the CS Department's staff members user accounts only).


ITEM NEW!  The group file server will be upgraded with the hardware of the old fs file server. Almost 300 GBytes of reliable, redundant disk space will be available for the group directories after the upgrade.


ITEM  Mail.cs.helsinki.fi has been overloaded lately. We are looking forward to upgrading the server in the next few months. The new server is already being installed but the converting of the electronic mail system for CS Linux 2 is a big task. Certain measures are recommended for all users so that we can put up with the old server for the time being:

  • The new mail check interval should be set to 3-10 minutes in the e-mail client software. A shorter interval causes unnecessary load.
  • The inbox e-mail folder should be kept as small as possible so that it will consume less memory. Especially e-mail messages with large attachments should be deleted or saved in another folder.

Alkuun

atk-uutiset@cs.helsinki.fi