Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset


Uusia otsikkoja näissä uutisissa 27.9.2002 (N:o 13/2002)

TKTL:n atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään noin kahden viikon välein.

Linkkejä Muita atk-uutisia

Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Skanneria voi nyt käyttää Linuxissa huoneeseen B437 asennetussa uudessa skannerityöasemassa. Skannaus on ollut aikaisemmin mahdollista vain Windowsissa. Skannaus tapahtuu Linuxissa XSane-ohjelmalla. Gimp-kuvankäsittelyohjelmaan on lisätty XSane-lisäosa, joten skannerin käyttö onnistuu myös suoraan Gimpin valikosta: "File -> Acquire". Sekä Gimpin että XSanen pikakuvakkeet on lisätty skannerityöasemassa Linuxin K-valikon ensimmäiselle tasolle.

Koko skannerityöasema uusittiin, kun vanha työasema rikkoutui. Uudessa työasemassa on 1333 MHz AMD Athlon -prosessori ja 768 MB muistia. Skanneri on kuitenkin sama, vanha HP ScanJet 6300C [tekniset tiedot PDF-muodossa]. Skannerin lisäksi laitteistoon kuuluvat 250 MB zip-asema ja Compact Flash -muistikortinlukija. Skannerityöaseman tarkat kokoonpanotiedot ovat WWW-sivulla.

ITEM NEW!   CD-levyjen kirjoitusvalmius parantui CS Linuxissa, kun kirjoittavien CD-asemien tunnistus ja tarvittavien ohjelmien automaattinen asennus otettiin käyttöön edellisessä Linux-päivityksessä. Kirjoittavia CD-asemia (CDRW) on jo monissa työasemissa, ja esimerkiksi TKTL:n uusissa kannettavissa tietokoneissa se kuuluu vakiokokoonpanoon. Aikaisemmin asemat on pitänyt ottaa käyttöön manuaalisesti, mutta nyt tämäkin on helpompaa.

Kirjoitettavat CD:t sopivat hyvin esimerkiksi tietojen arkistointiin ja keskisuurten tietomäärien siirtoon. Huolellisesti säilytetyn CD-levyn arkistointikelpoisuus on vähintään yhtä hyvä kuin laadukkaalla magneettinauhalla, ja mikään ei estä tekemästä tärkeimmistä tiedoista useaa CD-kopiota. Tyhjät CD-aihiot ovat halpoja, ja TKTL:n henkilökunta voi noutaa niitä ylläpidolta huoneesta A420. CD-levyjen kirjoitukseen käytetään Linuxissa komentorivityökalua cdrecord. Tietojen koostamiseen tarvitaan mkisofs-ohjelmaa, ja äänimuotoisen tiedon lukemisessa auttaa cdparanoia. Mitään graafista käyttöliittymää ei ole tällä hetkellä asennettuna. Komentorivityökalujen käyttö on kuitenkin helppoa.

Tiedot kirjoittavien CD-asemien sijainneista ja tarkemmat käyttöohjeet ovat WWW-sivulla.

ITEM NEW!   3. kerroksen luokkien työasemia on vaihdettu uudempiin. Luokassa D325 on nyt CD-levyjen kirjoitukseen tarkoitetun työaseman lisäksi kahdeksen Pentium II 400 MHz -prosessorilla varustettua CS Linux 2 -työasemaa. Luokan D328 viisi työasemaa on puolestaan asennettu uudelleen, ja niissä on nyt aivan normaali luokkien Windows 2000 -ympäristö. Linux on jätetty pois kiintolevytilan puutteen vuoksi. Linux-työasemiahan kolmannessa kerroksessa on jo riittävästi. Tarkempia tietoja TKTL:n työasemaluokkien kokoonpanoista on WWW-sivulla.

ITEM NEW!   Linux-järjestelmän Maple-ohjelmisto on päivitetty versioon 8. Maple on monipuolinen symbolisen matematiikan ja matematiikkaan liittyvän ohjelmoinnin työkalu, joka soveltuu opetukseen ja tutkimukseen. Maple sijaitsee verkkolevyllä hakemistossa /opt/maple, ja se käynnistyy CS Linuxissa komennolla /opt/maple/bin/xmaple.

Yliopistolla on Maplen kampuslisenssi, joka on ostettu TKTL:n ja muutaman muun laitoksen yhteishankkeena. Lisenssi sallii ohjelman asentamisen yliopiston kaikkiin tietokoneisiin sekä henkilökunnan kotikoneisiin. Kysy lisätietoja ylläpidolta.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Tietokantapalvelinten laitteistoa uudistetaan. Opetuksessa paljon käytettävä db.cs.helsinki.fi-palvelin vaihdetaan kokonaan uuteen laitteistoon, johon asennetaan tehokkaat SCSI-kiintolevyt. Harjoitustyöjaksojen aikana db:llä on ollut raskas kuorma. Bodbacka-palvelimen nykyistä laitteistoa puolestaan päivitetään vain SCSI-ohjaimella ja -kiintolevyillä. Bodbackassa on TKTL:n Oracle-tietokantajärjestelmä, jota käytetään opetuksen ja tutkimuksen apuna. Lisätietoja TKTL:n tietokantapalveluista on WWW-sivulla.

ITEM NEW!   Muistikorttien lukijoita hankitaan lisää. Tällä hetkellä TKTL:lla on käytössä vain yksi Compact Flash -kortinlukija, joka on skannerityöasemassa huoneessa B437. Erityisesti Memory Stick -korttien lukumahdollisuutta on kaivattu. Yksi kortinlukija pyritään sijoittamaan kolmanteen kerrokseen ilta- ja viikonloppukäyttöön.

USB-liitäntäisiä muistikortinlukijoita voi käyttää Linuxissa. Jotkut kortit voi liittää tiedostojärjestelmään komennolla "mount /mnt/usb", mutta suositeltavampaa on käyttää mtools-komentoja (esimerkiksi mdir, mcopy; katso "man mtools"). Mtools tuntee USB-väylässä olevan muistikortin U-levyasemana, joten tyypillinen komento on esimerkiksi "mdir u:". Mtoolsilla voi käsitellä vastaavasti tavallisia levykkeitä (levyasema a:) ja zip-levyjä (levyasema z:).

ITEM  Langattoman lähiverkon kanavajako muutetaan sellaiseksi, että 802.11b-standardin mukaisista kanavista vain 1-11 ovat käytössä. Nykyisin käytetään kanavia 1-13. Kaksi ylimmäistä kanavaa ovat osoittautuneet ongelmallisiksi, koska kaikki wlan-laitteet eivät osaa käyttää niitä.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   KDE-käyttöympäristön uuden version asennusta CS Linuxiin valmistellaan. Atk-järjestelmien ylläpito testaa parhaillaan KDE:n versiota 3.0.3, ja siihen tehdään tarvittavia mukautuksia. KDE3:n mukana tullaan asentamaan uudet versiot KDE:n sovellusohjelmista: sähköpostiohjelma KMail, toimisto-ohjelmisto KOffice ja WWW-selain Konqueror.

KDE2 [kuva] on tällä hetkellä Linuxin oletuskäyttöympäristö uusilla käyttäjillä, ja myös monet vanhat käyttäjät ovat ylläpidon suositusten kannustamana siirtyneet siihen. Siirtyminen KDE2:sta KDE3:een on helppo: Käyttöliittymä on lähes samanlainen ja suurin osa käyttäjäkohtaisista asetuksista säilyy ennallaan. Uusi KDE kannattaa ottaa käyttöön, koska se edistää työasema-Linuxin käytettävyyttä, vakautta, tehokkuutta ja korjaa vanhojen KDE-versioiden vikoja.

Kukin käyttäjä voi vaihtaa omaa CS Linuxin käyttöympäristöään komennolla cslconfig. KDE3:a tullaan kuitenkin tarjoamaan automaattisesti siinä vaiheessa, kun se asennetaan kaikkiin työasemiin.

ITEM NEW!   Suomen kielen oikolukuominaisuudet Linuxissa parantuvat. Alunperin OpenOffice.org:n apuohjelmaksi kehitetty, mainio Soikko-oikolukuohjelma on nyt liitettävissä Ispelliin. Ispell taas on monien Linux-sovellusten käyttämä oikolukuohjelma, johon ei ole aikaisemmin ollut saatavilla hyvää suomalaista sanastoa.

Kun Ispell korvataan uudella Tmispell-ohjelmalla, voidaan Soikon ominaisuuksia käyttää suomen oikolukuun kaikissa Ispelliä käyttävissä sovelluksissa! Muiden kielten oikolukuun Tmispell kutsuu edelleen normaalia Ispelliä. Tmispellin asennusta CS Linuxiin valmistellaan.

ITEM   Group-levypalvelin uusitaan käyttämällä hyväksi vanhan fs-levypalvelimen laitteistoa. Nyt melkein täynnä olevalle groupille tullaan saamaan lähes 300 gigatavun tehokas, raid-varmistettu levyjärjestelmä. Groupilla sijaitsevat TKTL:n ryhmähakemistot.

ITEM  Postipalvelimen (mail.cs.helsinki.fi) uusimisen ajankohta lähestyy. Uusi palvelinkone on jo hankittu, ja sen käyttöjärjestelmä tulee olemaan CS Linux 2. Postijärjestelmän siirtäminen CS Linux 1 -alustalta uudelle palvelimelle vaatii kuitenkin paljon työtä.

ITEM  Ergonomiaominaisuuksiltaan poikkeavien näppäimistöjen hankintaa suunnitellaan TKTL:n mikroluokkiin. Jotkut käyttäjät ovat kaivanneet erityisesti niin sanottuja jaettuja näppäimistöjä, joissa vasemman ja oikean käden näppäimet on sijoitettu erilleen. Tällaisella näppäimistöllä saadaan luonnollisempi ja vähemmän rasittava kirjoitusasento, koska ranteet saavat olla suorassa. Kirjoittaminen vaatii kuitenkin käytännössä totuttelua ja kymmensormijärjestelmän hallinnan. Poikkeavia näppäimistöjä hankittaneen joka tapauksessa vain pieneen osaan mikroluokkien työasemista. Näin tarjotaan käyttäjille mahdollisuus kokeilla erilaista päätetyöskentelyä.

ITEM  Windows-järjestelmän ylläpidon työmäärä on lisääntynyt muutamassa vuodessa merkittävästi, koska Microsoft Windows -käyttöjärjestelmät kaikkine ohjelmistoineen ovat kehittyneet monipuolisemmiksi. Samalla Windowsiin kohdistuvat tietoturvauhat ovat lisääntyneet, ja TKTL:n Windows-järjestelmän käyttäjähallinto on liitetty Linux-järjestelmään. Tässä tilanteessa Windows-järjestelmän hyvän tietoturvatason ylläpito on välttämätöntä. Vaikka useimmilla TKTL:n käyttäjillä Linux on ensisijainen työasemakäyttöjärjestelmä, hyvin toimivaa Windows-järjestelmää tarvitaan silti muun muassa opetukseen ja tiettyjen sovellusten käyttämiseen.

Windows 2000 -työasemien etäpäivitystä testataan ja kehitetään tällä hetkellä aktiivisesti. Valmista, TKTL:n ympäristöön soveltuvaa etäpäivitysohjelmistoa ei ole olemassa, ja siksi tarvitaan omaa kehitystyötä. Windowsin etäpäivityksessä käytetään hyväksi muun muassa Windows 2000 -toimialueen ominaisuuksia sekä Sysinternalsin apuohjelmia.

Automaattiseen etäpäivitykseen liittyviä, kehitettäviä asioita tarkastellaan seuraavaksi:
  • Työasemat täytyy saada Linuxista Windowsiin päivityksen ajaksi. Mahdollinen ratkaisu: asennetaan sellainen alkulatausohjelma (boot loader), joka mahdollistaa käyttöjärjestelmän vaihtamisen Linuxissa annettavalla komennolla.
  • Windows haluaa käynnistyä uudelleen jokaisen Microsoftin päivityspaketin (service pack, hotfix) asennuksen jälkeen. Tämä saattaa tarkoittaa jopa yli kymmentä peräkkäistä uudelleenkäynnistystä, jos paljon päivityksiä on asentamatta. Microsoftilta on saatavilla työkalu useiden päivitysten asentamiseen kerralla, mutta testit ovat osoittaneet, että se ei välttämättä toimi luotettavasti. Mahdollinen ratkaisu: Asennetaan sopiva työkalu usean päivityksen asentamiseen kerralla tai hyväksytään suuri määrä uudelleenkäynnistyksiä. Käytännössä tämän ongelman merkitys vähenisi, jos päivitykset olisivat koneissa aina lähes ajan tasalla.
  • Päivitys täytyy voida suorittaa riippumatta siitä, onko käyttäjä kirjautunut koneelle vai ei. Jos käyttäjä on kirjautuneena, uudelleenkäynnistys tuhoaa tallentamattomat työt. Mahdollinen ratkaisu: Kehitetään päivitysohjelmistoa niin, että se toimii joka tilanteessa. Jos koneella on kirjautuneena käyttäjä, päivitys toimii vuorovaikutuksessa käyttäjän kanssa. Päivityksen jälkeen Windows täytyy joka tapauksessa käynnistää uudelleen, mutta käyttäjälle annetaan mahdollisuus viivästyttää uudelleenkäynnistystä vähintään muutamalla tunnilla.
  • Kannettavia koneita ei voida päivittää, koska ne eivät kuulu Windows-toimialueeseen (domain). Mahdollinen ratkaisu: Kannettavat koneet liitetään Windows-toimialueeseen. Windowsin täytyy tällöin säilyttää välimuistissa käyttäjien profiileja, jotta käyttäjät voivat kirjautua toimialueen käyttäjätunnuksilla koneen ollessa irti laitoksen tietoliikenneverkosta. Kannettavien koneiden liittämistä toimialueeseen täytyy tarkastella erityisesti myös tietoturvan kannalta.
  • Kannettavat koneet eivät ole aina verkossa. Myös kiinteissä työasemissa saattaa olla Linuxissa pitkään aktiivinen istunto, jolloin niitä ei voida käynnistää Windowsiin. Mahdollinen ratkaisu: Kehitetään järjestelmä, jossa käyttäjä voi pyytää välittömästi tehtävää, automaattista etäpäivitystä esimerkiksi WWW-lomakkeella. Tällöin käyttäjät voivat itse määritellä, milloin on sopiva hetki asentaa Windowsiin päivityksiä.

Etäpäivityksiä tehdään ainoastaan Windows 2000 -koneisiin. Muista Windowseista pyritään pääsemään eroon joko versiopäivityksellä tai poistamalla Windows kokonaan. Tarvittaessa tässä yhteydessä päivitetään myös laitteistoa, koska Windows 2000:n sujuva käyttö vaatii vähintään PII-prosessorin, 128 MB muistia ja 2 GB kiintolevytilaa.

ITEM  Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen kytkemiseen laitoksen verkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Odotellessa voi käyttää atk-osaston aulaverkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). Langaton aulaverkko toimii Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs, D-siipi) lähistöllä, ja atk-osastolla on myös langallisia liityntäpisteitä.

Käytännössä tarvitaan kannettava tietokone, verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan WWW-selaimella ja atk-osaston käyttäjätunnuksilla. Lisätietoja on atk-osaston WWW-sivuilla. TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito ei tarjoa teknistä tukea Hupnetin käyttöön.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
ITEM NEW!   Fs-levypalvelin jouduttiin käynnistämään uudelleen ilman ennakkovaroitusta torstai-iltapäivänä 26.9.2002. Tästä seurasi laaja käyttökatko, joka alkoi noin klo 16.15 ja jatkui lähes tunnin. NFS-levypalvelussa ilmenneitä, yllättäviä ongelmia yritettiin ensin selvittää muilla keinoilla, mutta lopulta koko palvelimen uudelleenkäynnistys oli ainoa ratkaisu. Pahoittelemme odottamattomasta katkosta käyttäjille aiheutunutta haittaa.

ITEM NEW!   Windowsista tulostus ei aina onnistu Samba-tulostuspalvelimen ja Windows 2000 -työasemien kommunikointiongelman takia. Ongelma ilmenee käytännössä joko siten, että Windowsissa ei näy tulostimia lainkaan, tai siten, että sovellusohjelma kaatuu tulostettaessa. Monet käyttäjät ovat ihmetelleet tätä ilmiötä. Tulostuksen epäonnistuessa Windowsin paikallinen tulostuspalvelu on kaatunut. Tulostuksen saa yleensä toimimaan joko käynnistämällä koko Windowsin uudelleen tai pyytämällä ylläpitoa käynnistämään kyseisen työaseman paikallisen tulostuspalvelun uudelleen. Ongelmaa tutkitaan, ja se korjataan mahdollisimman pian.

ITEM  TKTL:n sähköpostijärjestelmän kuormitus on kasvanut haitallisen suureksi. Postipalvelin on tarkoitus uusia lähikuukausina, jolloin saadaan käyttöön sekä moninkertainen määrä muistia että uudempi käyttöjärjestelmä CS Linux 2.

Häiriötilanteiden välttämiseksi suosittelemme käyttäjille seuraavia toimia:
  • Postiohjelman uuden postin tarkistusväli kannattaa säätää kohtuulliseen arvoon (3-10 min). Muutaman kymmenen sekunnin välein tapahtuva tarkistus aiheuttaa kohtuutonta kuormaa, kun tällaisia käyttäjiä useita.
  • Saapuvan postin laatikoiden (inbox) koko kannattaa pitää mahdollisimman pienenä (koko näkyy esimerkiksi Neomaililla). Näin säästyy postipalvelimen muistia ja sähköpostin käyttö on nopeampaa. Erityisesti isoja liitetiedostoja sisältävät viestit kannattaa joko poistaa tai siirtää johonkin muuhun postikansioon.


ITEM  Hiiren asetusten säätäminen ei aina toimi Linuxissa. Esimerkiksi näppäinten järjestystä tai osoittimen liikenopeutta ei voi aina muuttaa käyttöympäristön asetustyökaluilla eikä xset-komennolla. Tämä johtuu X-ikkunointipalvelimen kokoonpanoon liittyvistä ongelmista, jotka tulevat esiin, kun työasemaan on liitetty tai voidaan liittää useita hiiriä. Lähes kaikissa työasemissa on nykyään USB-liitäntä (universal serial bus), johon on mahdollista liittää USB-hiiri. Kun X-ikkunointipalvelin sallii sekä PS/2- että USB-hiiren käytön, hiiren asetusten kohdistaminen oikeaan laitteeseen ei välttämättä onnistu. Ongelmaan etsitään ratkaisua. Henkilökunnan työasemissa korjaus voidaan tehdä työasemakohtaisesti siirtymällä käyttämään ainoastaan USB-hiirtä. USB-liitännän merkittävä etu PS/2:een verrattuna on, että laite voidaan täysin turvallisesti ja toimivasti kytkeä ja irrottaa kesken käytön.

ITEM  Group-levypalvelimen Windows-levypalvelussa on ajoittain ongelmia. Ongelman ilmetessä ryhmähakemistojen käyttö Windowsissa ei onnistu, ennen kuin joku ylläpidosta on käynnistänyt groupin samba-ohjelmiston uudelleen. Ongelman arvellaan ratkeavan tulevassa group-palvelimen laitteistopäivityksessä. Lisätietoja ryhmähakemistoista ja niiden käytöstä on WWW-sivulla.

ITEM  Yli kahdeksanmerkkisiä salasanoja ei tueta CS Linuxissa. Yli kahdeksanmerkkisetkin salasanat kyllä näennäisesti toimivat, koska kahdeksannen merkin jälkeinen osa pudotetaan pois kaikkialla.

Jos Linuxin passwd-komennolla ottaa käyttöön yli kahdeksanmerkkisen salasanan, salasana kyllä hyväksytään ja se välittyy Windows-järjestelmään täydellisenä. Tässä tilanteessa siis käyttäjälle tulee Linuxiin ja Windowsiin tosiasiassa eri salasana.

Kahdeksan merkin rajoitus Linuxissa johtuu salasanojen säilytyksessä käytettävästä DES-salausmenetelmästä. Linux-järjestelmän kehityksen nykytilanteessa olisi mahdollista siirtyä käyttämään MD5-salausmenetelmällä säilytettäviä salasanoja. MD5-salasanoissa ei ole kahdeksan merkin pituusrajoitusta. Jotta yhteensopivuus vanhojen järjestelmien kanssa säilyisi, DES-salattuja salasanoja kuitenkin käytetään edelleen käyttäjien tunnistuksessa. Silti salasanat talletetaan salasanan vaihdon yhteydessä myös MD5-muotoon.

Lähitulevaisuudessa MD5-salattuja salasanoja siirrytään käyttämään käyttäjien tunnistuksessa. Sitten yli kahdeksanmerkkiset salasanat tulevat virallisesti toimimaan sekä CS Linux 2:ssa että Windows-järjestelmässä. Tosin vielä jäljellä olevissa CS Linux 1 -koneissa (muun muassa sähköpostipalvelin mail.cs.helsinki.fi ja interaktiivinen palvelin melkinkari.cs.helsinki.fi) käyttäjien tunnistus täytyy joka tapauksessa tehdä salasanan ensimmäisen kahdeksan merkin perusteella. Sähköpostipalvelinkin päivitettäneen CS Linux 2:een lähikuukausien aikana.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
ITEM NEW!   The scanner can be used in Linux now. The scanning software is XSane. XSane plug-in is installed in The Gimp, too, so the scanner is available in the Gimp menu: "File -> Acquire". A new scanner workstation was installed in the room B437 after the old one had got broken. The workstation also has a 250 MB zip drive and a Compact Flash memory card reader.

ITEM NEW!   The CD writing features have been improved in CS Linux. The CD writer devices are detected automatically now and the writing software is installed locally after that. Many workstations (e.g. all of our new portables) have a CD writer nowadays.

Writable CD's are suitable for archiving and transferring data, among other things. A properly stored CD is as durable as a high-quality magnetic tape. Staff members may collect empty CD's in A420. More information on writing CD's is available on a web page.

ITEM NEW!   Some classroom workstations have been upgraded on the 3rd floor. There are now eight Pentium II 400 MHz class computers in D325. The five workstations in D328 have been re-installed and they have a standard Windows 2000 installation now. Details on the setup of the classroom computers is on a web page.

ITEM NEW!   The Maple software has been updated to the version 8 in Linux. Maple is a tool for symbolic mathematics and mathematical programming. It starts with the command /opt/maple/bin/xmaple in Linux.

ITEM NEW!   The database server hardware will be upgraded. Db.cs.helsinki.fi is used in exercises and it has been overloaded often. Db will be replaced with totally new hardware, especially an efficient SCSI disk system. The Oracle database server host bodbacka will be equipped with new SCSI disks, too. More information on the CS Department's database services is available on a web page.

ITEM NEW!   Additional memory card readers will be installed. Currently we have only one Compact Flash reader which is installed in the scanner workstation in B437. We look forward to buying more versatile card readers with e.g. Memory Stick support. Memory card readers with a USB interface can be used in Linux as USB storage devices. Use the mtools command set and refer to the u: disk drive, e.g. "mdir u:". Consult "man mtools" for more information.

ITEM NEW!   A new KDE user environment version is being tested. The KDE version 3.0.3 provides numerous usability, stability and performance enhancements and bug fixes. The current CS Linux default user environment is KDE 2.2.2 (referred to as KDE2). The migration from KDE2 to KDE3 is easy for users because the user interface is pretty similar and most personal settings will be preserved. However, some tweaking is required before KDE3 and all its utilities are ready to be installed into CS Linux.

ITEM NEW!   Finnish proofreading features will be improved in Linux. There is a new utility which integrates the great Finnish OpenOffice.org proofreading tool Soikko to the standard Linux proofreading program Ispell. If we replace Ispell with the new Tmispell utility, all software that use Ispell will actually use Soikko for Finnish proofreading and the standard Ispell for other languages.

ITEM NEW!   The fs file server had to be unexpectedly rebooted on September 26th. This caused a break in all network services at the CS Department after 4:15 p.m. We are sorry for the inconvenience.

ITEM NEW!   Printing from Windows doesn't always work due to a communication problem between the Samba printer server and Windows 2000 workstations. The problem appears so that there are no printers at all in Windows or the application crashes during printing. The problem can be solved temporarily by restarting Windows or by asking the computing facilities staff to restart the local printer spooler service in the workstation. We are investigating the issue and it will be fixed as soon as possible.

ITEM  Mail.cs.helsinki.fi has been overloaded lately. We are looking forward to upgrading the server in the next few months. The new server is already being installed but the converting of the electronic mail system for CS Linux 2 is a big task.

Certain measures are recommended for all users to prevent overload:
  • The new mail check interval should be set to 3-10 minutes in the e-mail client software. A shorter interval causes unnecessary load.
  • The inbox e-mail folder should be kept as small as possible so that it will consume less memory. Especially e-mail messages with large attachments should be deleted or saved in another folder.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi