Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset


Uusia otsikkoja näissä uutisissa 20.12.2002 (N:o 17/2002)

TKTL:n atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään noin kahden viikon välein.

Linkkejä Uutisarkisto

Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Uusien, Linux-yhteensopivien kannettavien tietokoneidemme toimittaja on IBM. Monien eri merkkisten ja mallisten laitteiden testauksen jälkeen päädyimme IBM Thinkpad T30:een. Tämä oli saatavilla olevista vaihtoehdoista ainoa, joka täytti asettamamme vaatimukset.

Kannettavien tietokoneidemme mallin valintaan vaikuttavista seikoista tärkeimpiä ovat:
  • Linux-ajurien saatavuus laitteille ja ajurien toimivuus. Monessa vaihtoehtoisessa koneessa laitteiden (esimerkiksi näytönohjain) määrittelyt eivät ole avoimia, jolloin myöskään toimivia avoimen koodin Linux-ajureita ei ole olemassa [ikävä esimerkki].
  • Toimiva virranhallinta. Kannettava käyttö edellyttää käyttöjärjestelmän hallittua, väliaikaista alasajoa virran loppuessa tai käyttäjän niin halutessa. Tähän tarvitaan toimiva APM-bios-laitteisto.
  • Laitteiston hyvä hallittavuus bios-tasolla. Joissakin koneissa laitteiden kokoonpanon muuttaminen vaatii tiettyyn käyttöjärjestelmään sidottuja ohjelmia ja pahimmillaan laitteita ei voi käyttää, ellei niitä ole ensin ajurein alustettu tietyssä käyttöjärjestelmässä.
  • Laadukas ja iso näyttö (tarkkuus 1050x1400, koko 14.1") muuten suhteellisen kevyessä koneessa, laadukkaat komponentit, hyvä varustelu, tunnetusti toimiva huolto sekä hyvä takuu.


ITEM NEW!  Osoitteessa http://webshell.cs.helsinki.fi/ on avattu uudistettu, www-selaimella käytettävä SSH-etäyhteys. Www-selaimessa Java-sovelmana toimiva Mindterm-SSH-asiakasohjelma on hyödyllinen sellaisissa tilanteissa, kun mitään muuta SSH-ohjelmaa ei ole käytettävissä.

Mindtermilla voi nyt siirtää tiedostoja ja muodostaa SSH-tunneleita. Sen voi myös avata omaan ikkunaan, jonka kokoa ja muita asetuksia voi helposti säätää. Kuitenkaan se tosiseikka ei ole muuttunut, että www-selaimissa käytettävät Java-sovelmat ovat usein epävakaita ja niiden toiminta riippuu käytännössä www-selaimesta, Java-virtuaalikoneesta ja käyttöjärjestelmästä.

Mindtermia kannattaa käyttää lähinnä tilapäisiin etäyhteyksiin sellaisissa tilanteissa, kun muuta mahdollisuutta pääteyhteyteen tai tiedostojen siirtoon ei ole. Jatkuvaan käyttöön suosittelemme jotain muuta SSH-asiakasohjelmaa. Helsingin yliopiston opiskelijat ja työntekijät voivat käyttää atk-osaston ohjelmajakelusta saatavia SSH-asiakasohjelmia (atk-osaston käyttäjätunnus ja salasana tarvitaan).

ITEM NEW!   CS Linuxiin voi kirjautua näytön tekstitilassa, jolloin ei tarvitse odotella graafisen käyttöympäristön käynnistymistä. Nykyaikaiset graafiset käyttöympäristöt, kuten CS Linuxin oletuskäyttöympäristö KDE (K Desktop Environment) [kuva], ovat niin raskaita, että vanhahkolla työasemalla jo pelkkä kirjautuminen saattaa kestää useita minuutteja.

Graafisen käyttöympäristön käynnistymisen voi estää kirjautumalla CS Linuxin virtuaalikonsoleista 2 - 5. Linux-työasemassa on tavallisesti muutamia (enintään kuusi) tekstitilassa olevia virtuaalikonsoleita, ja mahdollinen X-ikkunointi on seitsemännessä virtuaalikonsolissa. Virtuaalikonsolien määrä riippuu Linuxin kokoonpanosta, ja X-ikkunointi voi olla myös muussa kuin seitsemännessä virtuaalikonsolissa. Virtuaalikonsolista toiseen siirrytään näppäinyhdistelmillä Ctrl+Alt+F1 - Ctrl+Alt+F12.

CS Linuxin normaali sisäänkirjautumiskäyttöliittymä [kuva] on aina ensimmäisessä virtuaalikonsolissa. Virtuaalikonsoleissa 2 - 5 on yksinkertainen kirjautumiskehote, ja näihin konsoleihin kirjautuminen ei käynnistä graafista käyttöympäristöä. Työasemat kannattaa kuitenkin aina käytön jälkeen jättää ensimmäiseen virtuaalikonsoliin.

Edistyneet käyttäjät voivat vaikuttaa graafisen käyttöympäristön käynnistymiseen myös muokkaamalla henkilökohtaista .profile-tiedostoaan. Kannattaa huomata, että jos graafinen käyttöympäristö on käynnistetty käsin, sen lukitseminen ei lukitse tekstitilassa avattua istuntoa. Tässä tapauksessa on turvallisinta käyttää komentoa "vlock -a", joka lukitsee kerralla kaikki virtuaalikonsolit.

ITEM NEW!   LyX-tekstinkäsittelyohjelman uusin versio 1.2.1 on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/lyx/, ja se käynnistyy CS Linuxissa komennolla /opt/lyx/bin/lyx. LyXin toiminta perustuu TeX-ladontakieleen, mutta sen käyttö ei edellytä lainkaan TeXin tuntemusta.

Uuden LyXin kokoonpano sisältää suomen kielen Soikko-oikoluvun. Suomen oikoluku toimii seuraavalla asetuksella: Klikkaillaan valikosta "Edit -> Spellchecker -> Spellchecker options". Valitaan "Use alternative language" ja kirjoitetaan siihen "finnish".

LyX noudattaa tekstinkäsittelyohjelmana wysiwym-periaatetta (what you see is what you mean). Dokumenttiin voidaan määritellä erilaisia muotoiluja, joita kuitenkaan ei piirretä näytölle, vaan ne tulkitaan vasta tulostus- tai esikatseluvaiheessa. Tämäntyyppisellä ohjelmalla on usein helppoa käsitellä standardeja muotoilusääntöjä noudattavia, suuriakin dokumentteja. LyX on siis aivan toisentyyppinen tekstinkäsittelyohjelma kuin esimerkiksi OpenOffice.org Writer tai Microsoft Word, jotka (ainakin teoriassa) noudattavat wysiwyg-periaatetta (what you see is what you get).

ITEM NEW!   Mozilla-Internet-ohjelmiston uusin versio 1.2.1 on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/mozilla-1.2.1/. CS Linuxissa on edelleen vakiona hieman vanhempi Mozilla 1.0.1. Mozillan uusimmista ominaisuuksista kiinnostuneet käyttäjät voivat käyttää verkkolevylle asennettua Mozillaa komennolla /opt/mozilla/mozilla. Atk-järjestelmien ylläpito suosittelee Mozillaa www-selaimena ja sähköpostiohjelmana.

ITEM NEW!   TKTL:n viimeinen Solaris-palvelin hydra on poistettu yleisestä käytöstä. Solaris-käyttöjärjestelmää tarvitaan enää vain tiettyjen erikoissovellusten takia, ja palvelimen pitäminen yleisessä käytössä on siksi tarpeetonta. Hydra jää edelleen käyttöön, mutta käyttöoikeuksia täytyy erikseen pyytää TKTL:n atk-ylläpidolta. Hydran Solaris-käyttöjärjestelmä tullaan myös pian asentamaan uudelleen.

Solaris/SunOS on aikaisemmin ollut vallitseva palvelinten käyttöjärjestelmä TKTL:lla. Nyt jo 10 vuotta tuotantokäytössä ollut Linux-käyttöjärjestelmä on kuitenkin syrjäyttänyt täysin Sunin Solariksen. Samoin on käynyt Sunin työasemille, joita ei ole TKTL:lla käytössä enää yhtään.

ITEM NEW!   TKTL:n fs-levypalvelimella ei havaittu ongelmia sunnuntaina 8.12.2002 suoritetussa tiedostojärjestelmän eheyden tarkistuksessa, ja tähän liittyvä käyttökatko oli nopeasti ohi. Myös fs-levypalvelimen tiedostojärjestelmän parametreja on säädetty palvelun nopeuttamiseksi. Näyttää siltä, että jotain apua ajoittaiseen hitauteen on saatu.

ITEM  CS Linuxin F-Secure Anti-Virus -virustentorjuntaohjelma on päivitetty versioon 4.15. Samalla Anti-Virus siirrettiin verkkolevyltä paikallisille levyille, jolloin sitä voi aina käyttää kannettavissa tietokoneissakin. Anti-Virus toimii Linuxissa komennolla fsav.

Linux-työasemissa suoritetaan täydellinen virustarkistus ja viruskuvaustietokantojen päivitys joka yö. Tarkistuksessa löytyneet viruksen saastuttamat tiedostot siirretään automaattisesti pois käyttäjien kotihakemistoista ja asiasta ilmoitetaan kyseiselle käyttäjälle sähköpostitse. Linuxissa avattavia tiedostoja ei kuitenkaan tarkisteta automaattisesti, kuten Windowsissa.

Kannettavissa tietokoneissa mitään virustarkistuksia ei tehdä Linuxissa automaattisesti, ja viruskuvaustietokannat päivittyvät automaattisesti ainoastaan normaalin Linux-päivityksen aikana. Kannettavan tietokoneen viruskuvaustietokannan voi tarvittaessa päivittää koska tahansa tietokoneen ollessa kytkettynä verkkoon painamalla CS Linuxin sisäänkirjautumiskäyttöliittymässä [kuva] näppäinyhdistelmää Alt+U. Samalla asennetaan kaikki muutkin CS Linuxin päivitykset, jos jotain puuttuu.

ITEM  KDE-käyttöympäristön uusi versio on asennettu CS Linuxiin. Nyt asennetun KDE 3.0.5:n kokoonpanoa on mukautettu siten, että se soveltuu parhaiten CS Linuxin oletuskäyttöliittymäksi. KDE3:n mukana asennettiin uudet versiot KDE:n sovellusohjelmista: sähköpostiohjelma KMail, toimisto-ohjelmisto KOffice ja www-selain Konqueror.

Siirtyminen aiemmasta oletuskäyttöympäristöstä KDE2:sta KDE3:een on helppo: käyttöliittymä on lähes samanlainen ja suurin osa käyttäjäkohtaisista asetuksista säilyy ennallaan. Uusi KDE kannattaa ottaa käyttöön, koska se edistää työasema-Linuxin käytettävyyttä, vakautta, tehokkuutta ja korjaa vanhojen KDE-versioiden vikoja. KDE2 poistettaneen jossain vaiheessa CS Linuxista, tai ainakin se siirretään verkkolevylle paikallisen kiintolevyn täyttyessä.

Kukin käyttäjä voi vaihtaa omaa CS Linuxin käyttöympäristöään komennolla cslconfig. KDE3:a kuitenkin tarjotaan automaattisesti kaikille käyttäjille, jotka ovat valinneet jonkin muun käyttöympäristön tai eivät ole koskaan tehneet valintaa.

penguin
Larry Ewingin Linux-logo
ITEM   Linux-käyttöjärjestelmä on ollut Tietojenkäsittelytieteen laitoksella tuotantokäytössä 10 vuotta. Opiskellessaan tietojenkäsittelyoppia Helsingin yliopistossa yli 10 vuotta sitten Linus Torvalds aloitti käyttöjärjestelmäprojektin, joka on viime vuosina kasvanut vaativaankin käyttöön soveltuvaksi työasema- ja palvelintietokoneiden käyttöjärjestelmäksi nimeltä Linux. TKTL:lla Linuxin käyttökelpoisuus havaittiin jo 10 vuotta sitten, jolloin ensimmäiset Linux-tietokoneet tulivat tuotantokäyttöön.

Linuxin tuotantokäytön kymmenvuotista historiaa juhlistettiin avoimella juhlaseminaarilla, joka järjestettiin keskiviikkona 11.12.2002 TKTL:n auditoriossa. Tilaisuudessa kuultiin muun muassa TKTL:n tietotekniikkapäällikkö Petri Kutvosta, joka on koko kymmenen vuoden käyttöhistorian ajan kehittänyt TKTL:n omaa Linux-järjestelmää. Petri Kutvonen kertoi Linuxin kehityksen ja käytön tärkeimmistä askelista sekä TKTL:lla että muualla ja lopuksi totesi Linuxin olleen TKTL:lle oikea valinta. Lisäksi kehitysjohtaja Antti Lampinen Kongo Groupista kertoi Linuxin toimistosovelluksista ja projektipäällikkö Olli-Pekka Rissanen valtiovarainministeriöstä tarkasteli Linuxin käytön tulevaisuutta valtionhallinnossa.

Yliopiston atk-osasto videoi juhlaseminaarin, ja se välitettiin Internetiin HY-TV-palvelun kautta suorana realmedia-lähetyksenä. Tallennetta ollaan siirtämässä atk-osaston media-arkistoon, josta sitä voi katsella myöhemmin.

Linux otettiin TKTL:lla tuotantokäyttöön syksyllä 1992, jolloin tavallisia työasemakäyttöjärjestelmiä olivat SunOS UNIX ja MS DOS. Alunperin Linus Torvalds oli alkanut kehittää työasemakäyttöjärjestelmää, joka tarjoaisi vaihtoehdon sen aikaisille huomattavan kalliille tai ominaisuuksiltaan heikoille unix-tyyppisille työasemille. Kuitenkin jo muutamassa vuodessa suuri osa TKTL:n SunOS-palvelimista siirrettiin syrjään Linuxin tieltä ja tuhannet käyttäjät ottivat Linuxin omakseen työasemissa, joissa oli aikaisemmin ollut MS DOS.

Linuxin leviämistä koko maailmaan ovat edistäneet Linuxin helppo ja edullinen saatavuus Internetin kautta sekä avoin lähdekoodi. GNU GPL -lisenssin ansiosta lähdekoodi pysyy avoimena ja kaikki käyttöjärjestelmää kehittäneet henkilöt ja yritykset hyötyvät toistensa tekemästä työstä.

Tällä hetkellä Linuxin tuotantokäyttö perustuu muun muassa Linuxin vakauteen, hallittavuuteen, tehokkuuteen ja tarjolla olevaan, kasvavaan sovellusvalikoimaan. Linux on maailmalla jo hyvin tavallinen www- ja muiden palvelintietokoneiden käyttöjärjestelmä. Käyttöliittymien ja toimistosovellusten kehitys on avannut mahdollisuudet Linuxin nousuun myös suosituksi työasemajärjestelmäksi jopa Microsoft Windowsin ohi - muuallakin kuin Tietojenkäsittelytieteen laitoksella.

ITEM  Matlab-ohjelmiston uusin versio 6.5 (release 13) on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/matlab/, ja se käynnistyy CS Linuxissa komennolla matlab. Ohjelmiston valmistajan mukaan uusi Matlab on entistä tehokkaampi JIT-kiihdytystekniikan ansiosta. Samalla toolboxien ohjelmalisenssien määrää kasvaa. Erityisesti statistics toolboxin käyttäjät ovat kärsineet siitä, että ainoastaan yksi käyttäjä kerrallaan on voinut käyttää tätä Matlabin lisäosaa. Matlab-ohjelmisto soveltuu monenlaiseen numeeriseen laskentaan.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   TKTL:n sähköpostipalvelu uudistuu vuodenvaihteessa. Torstaina 2.1.2003 otamme käyttöön uudet sähköpostipalvelimet ja -ohjelmistot, jotka moninkertaistavat postijärjestelmän tehokkuuden ja tuovat merkittäviä uusia ominaisuuksia. Oikeastaan uusi postijärjestelmä on nyt jo osittain käytössä, koska CS Linux -päivityksen #2.075 jälkeen Linux toimittaa lähetettävät sähköpostit uuden järjestelmän kautta.

Sähköpostijärjestelmässä on korkeintaan yhden työpäivän kestävä käyttökatko torstaina 2.1.2003. Katkon tarkasta ajoituksesta ilmoitetaan myöhemmin uutisryhmässä hy.atk.katko. Katkon aikana saapuneet viestit ovat luettavissa katkon jälkeen.

Sähköpostipalvelun uudistuminen tuntuu käyttäjille seuraavilla tavoilla:
  • Sähköpostin käyttö nopeutuu ja liiasta kuormituksesta johtuneet ylimääräiset käyttökatkot jäävät pois.
  • Www-käyttöliittymä uusiutuu. Uusi SqWebMail-www-käyttöliittymä ei tosin vastaa ominaisuuksiltaan muita suositeltavia sähköpostiohjelmia. Toisaalta sen kautta voi esimerkiksi asettaa palvelimella suoritettavia sähköpostin lajittelusääntöjä, mikä ei ole ollut aikaisemmin lainkaan mahdollista. Esimerkiksi postituslistaviestit voi siis ohjata suoraan eri kansioihin riippumatta siitä, millä ohjelmalla sähköpostia käyttää. Tulevaisuudessa uusia postinohjauksia (forward) voi asettaa vain www-käyttöliittymän kautta.
  • Kaikki postikansiot sijoitetaan postipalvelimen levylle, ja nykyiset kotihakemistoissa sijaitsevat postikansiot eivät enää ole käytettävissä postipalvelimen kautta. Tämä muutos koskee kaikkien käyttäjien kaikkia sähköpostikansioita lukuunottamatta saapuvan postin inbox-kansiota. Muutos edellyttää käyttäjiltä toimenpiteitä, jos vanhat postikansiot (muut kuin inbox) halutaan pitää käytössä. Muutos kuitenkaan ei koske minkään sähköpostiohjelman omia, paikallisia kansioita vaan ainoastaan mail.cs.helsinki.fi-palvelimella sijaitsevia kansioita. Lisätietoja postikansioiden siirrosta ja käyttäjiltä edellytettävistä toimenpiteistä on myöhemmin julkaistavalla www-sivulla, jonka osoite tulee olemaan http://www.cs.helsinki.fi/compfac/ohjeet/posti/uudistus2003.html.

Jotain säilyy entisellään, vaikka koko postijärjestelmä uudistuu:
  • Samat sähköpostiohjelmat toimivat edelleen, ja sähköpostin lukeminen ja lähettäminen tapahtuu samalla tavalla.
  • Saapuvan postin inbox-kansion sisältö siirtyy automaattisesti uuteen järjestelmään.
  • Postipalvelimen nimi on mail.cs.helsinki.fi.
  • Sähköpostin luku tapahtuu imap-käytännöllä, laitoksen oman verkon ulkopuolella on käytettävä SSL-suojattu imapia.

Uuden mail.cs.helsinki.fi-palvelimen laitteistoon kuuluu yksi Intel Pentium 4 2.66 GHz -suoritin ja 2 GB keskusmuistia. Sähköpostikansioille on varattu 180 GB SCSI-levytilaa. Käyttöjärjestelmä on RedHat Linuxiin perustuva CS Linux. Palvelimia on itse asiassa kaksi, ja kumpi tahansa niistä voi tarvittaessa hoitaa ensisijaisen postipalvelimen tehtäviä.

Kaikki saapuvat viestit tarkistetaan virusten ja matojen varalta F-Secure Anti-Viruksen Linux-versiolla. Aikaisemmin sähköpostin tarkistus on perustunut virusten ja matojen tiettyjen ulkoisten tuntomerkkien havaitsemiseen ja uudet tunnistustiedot on pitänyt lisätä käsin. Nyt tarkistus on luotettavampaa ja tunnistustiedot päivittyvät automaattisesti.

Uuden palvelimen sähköpostipalvelinohjelmisto on Courier. Erityisesti imap-palvelinohjelman vaihtamisella tavoitellaan merkittävää lisätehoa. Entinen UW IMAP toimii tietyissä tilanteissa erittäin tehottomasti, eikä sitä voi parantaa laitteiston suorituskykyä lisäämällä.

Siirtyminen Courier-IMAP-palvelinohjelmaan vaatii kuitenkin järjestelyjä: Tehokas maildir-talletusrakenne edellyttää, että tietyn käyttäjän kaikki sähköposti täytyy tallettaa yhteen ja samaan tiedostojärjestelmään. Tästä syystä kaikki sähköpostikansiot siirretään postipalvelimelle. Aikaisemmin vain saapuneen postin inbox-kansiot ovat sijainneet postipalvelimen levyllä ja kaikki muut kansiot ovat olleet kunkin käyttäjän omassa kotihakemistossa. Tämä on ollut mahdollista, koska kaikki kansiot ovat noudattaneet unix-järjestelmille perinteistä (ja tehotonta) mbox-talletusrakennetta. Maildir- ja mbox-rakenteita vertaillaan yksityiskohtaisesti Courier-sähköpostiohjelmistoon liittyvässä dokumentissa.

ITEM NEW!   Langattoman lähiverkon kuuluvuus paranee TKTL:lla. 4. kerroksen B-siipeen on jo sijoitettu yksi uusi wlan-tukiasema, ja entisiä tukiasemia tullaan pian siirtämään siten, että kuuluvuus myös käytävien päissä paranee. Tukiasemaverkkoa tihentämällä pyritään poistamaan kiusalliset katvealueet ja takaamaan langattoman lähiverkon mahdollisimman sujuva käyttö. TKTL:n langaton lähiverkko muodostuu nyt 15:stä 802.11b-standardin mukaisesta tukiasemasta, ja yhden tukiaseman suurin teoreettinen tiedonsiirtokaista on 11 Mbit/s. Käyttäjiä on tällä hetkellä satoja.

Langattoman lähiverkon kanavajako muutetaan pian sellaiseksi, että 802.11b-standardin mukaisista kanavista vain 1 - 11 ovat käytössä. Nykyisin käytetään kanavia 1 - 13. Kaksi ylimmäistä kanavaa ovat osoittautuneet ongelmallisiksi, koska kaikki wlan-laitteet eivät osaa käyttää niitä. Kanavajaon muutos aiheuttaa langattoman lähiverkon käyttöön katkon, josta tiedotetaan erikseen uutisryhmässä hy.atk.katko.

ITEM  CS Linuxin Java-ohjelmoinnin työkalut päivitetään uudempaan 1.4-versioon. Tällä hetkellä CS Linuxin oletus-Java-järjestelmä on Blackdown Java 1.3.1. Samalla harkitaan siirtymistä Blackdownista Sunin Javaan. Linuxin /opt-verkkolevyllä on käytettävissä useita vaihtoehtoisia Java-järjestelmiä: IBM Java 1.4, Sun JDK 1.2.2, Sun JDK 1.3.1, Sun JDK 1.4.1.

ITEM  Nykyinen työhakemisto (symboli ".") poistetaan komentotulkin polulta (PATH-ympäristömuuttuja) CS Linuxissa. Tämä vaikuttaa ohjelmien toimintaan siten, että samassa hakemistossa olevat, ajettavat tiedostot eivät enää löydy automaattisesti. Parasta on lisätä polulle vain sellaiset hakemistot, joissa sijaitsevia ohjelmia kulloinkin halutaan kutsua ilman täyden polun kirjoittamista. Polkuun sijoitetut tarpeettomat hakemistot aiheuttavat tietoturvariskin, erityisesti jos johonkin niistä on toisilla käyttäjillä kirjoitusoikeus.

ITEM  Tankar-luokan työasemat tankar-1 - tankar-15 uusitaan. Näissä työasemissa on vain Linux, ja niissä suoritetaan tausta-ajoja. Nykyisten tankarien laitteisto (Pentium III 500 MHz -suoritin, 128 MB muistia) on kuitenkin jo niin vanhaa, että työasemien teho ei vastaa vaatimuksia. Tausta-ajojen suorittamisen periaatteista kerrotaan tarkemmin www-sivulla. Vanhoja tankareita sijoitettaneen kolmannen kerroksen luokkiin.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   TKTL:n interaktiiviset palvelimet melkki, melkinkari ja melkinpaasi uusitaan. Palvelinten käyttöjärjestelmä tulee edelleen olemaan CS Linux, mutta vanha CS Linux 1 -ympäristö jää kokonaan pois yleisestä käytöstä. Jokaisessa uudessa palvelimessa tulee olemaan Intel Pentium 4 2.66 GHz -suoritin ja 2 GB keskusmuistia. Melkki, melkinkari ja melkinpaasi sopivat kaikkeen tietojenkäsittelytieteen laitoksen yleis- ja etäkäyttöön. Etäkäytössä on käytettävä palvelimen koko nimeä, esimerkiksi melkki.cs.helsinki.fi.

ITEM  TKTL:n henkilökunnan uuden monitoimikopiokoneen liittämistä TKTL:n verkkotulostusjärjestelmään tutkitaan. Yliopistopaino on sijoittanut Xerox Document Centre 535 -mallisen laitteen huoneeseen B327. Uusi kopiokone on vain TKTL:n henkilökunnan käytössä, ja se toimii ilman kopiokorttia. Yliopistopaino laskuttaa laitosta tulostetun sivumäärän perusteella.

ITEM  Kansilehtien jättämistä pois saman käyttäjän peräkkäisistä tulostustöistä kokeillaan tulostimilla ps2 ja ps5. Jos sama käyttäjä tulostaa kaksi tai useampia töitä enintään minuutin välein, töiden välissä ei siis tulosteta kansilehteä. Tällä tavalla säästettäisiin merkittävästi tulostusresursseja, kun sama käyttäjä tulostaa monta lyhyttä työtä peräkkäin. Toisaalta ongelmia syntyy, jos ensimmäinen työ poistetaan tulostimelta, ennen kuin seuraava työ on ehtinyt tulostua. Samoin kansilehdelle tulostuva, kyseistä työtä koskeva sivumääräarvio muuttuu entistäkin epätarkemmaksi, koska seuraavat tulostustyöt eivät sisälly siihen. Nyt käynnissä olevan kokeilun perusteella päätetään menettelyn laajentamisesta muille TKTL:n tulostimille.

ITEM  Suomen kielen oikolukuominaisuudet Linuxissa parantuvat. Alunperin OpenOffice.org:n apuohjelmaksi kehitetty, mainio Soikko-oikolukuohjelma on nyt liitettävissä Ispelliin. Ispell taas on monien Linux-sovellusten käyttämä oikolukuohjelma, johon ei ole aikaisemmin ollut saatavilla hyvää suomalaista sanastoa.

Kun Ispell korvataan uudella Tmispell-ohjelmalla, voidaan Soikon ominaisuuksia käyttää suomen oikolukuun kaikissa Ispelliä käyttävissä sovelluksissa! Muiden kielten oikolukuun Tmispell kutsuu edelleen normaalia Ispelliä. Tmispellin asennusta CS Linuxiin valmistellaan.

ITEM   Group-levypalvelin uusitaan käyttämällä hyväksi vanhan fs-levypalvelimen laitteistoa. Nyt melkein täynnä olevalle groupille tullaan saamaan lähes 300 gigatavun tehokas, raid-varmistettu levyjärjestelmä. Groupilla sijaitsevat TKTL:n ryhmähakemistot.

ITEM  Ergonomiaominaisuuksiltaan poikkeavien näppäimistöjen hankintaa suunnitellaan TKTL:n mikroluokkiin. Jotkut käyttäjät ovat kaivanneet erityisesti niin sanottuja jaettuja näppäimistöjä, joissa vasemman ja oikean käden näppäimet on sijoitettu erilleen. Tällaisella näppäimistöllä saadaan luonnollisempi ja vähemmän rasittava kirjoitusasento, koska ranteet saavat olla suorassa. Kirjoittaminen vaatii kuitenkin käytännössä totuttelua ja kymmensormijärjestelmän hallinnan. Poikkeavia näppäimistöjä hankittaneen joka tapauksessa vain pieneen osaan mikroluokkien työasemista. Näin tarjotaan käyttäjille mahdollisuus kokeilla erilaista päätetyöskentelyä.

ITEM  Windows-järjestelmän ylläpidon työmäärä on lisääntynyt muutamassa vuodessa merkittävästi, koska Microsoft Windows -käyttöjärjestelmät kaikkine ohjelmistoineen ovat kehittyneet monipuolisemmiksi. Samalla Windowsiin kohdistuvat tietoturvauhat ovat lisääntyneet, ja TKTL:n Windows-järjestelmän käyttäjähallinto on liitetty Linux-järjestelmään. Tässä tilanteessa Windows-järjestelmän hyvän tietoturvatason ylläpito on välttämätöntä. Vaikka useimmilla TKTL:n käyttäjillä Linux on ensisijainen työasemakäyttöjärjestelmä, hyvin toimivaa Windows-järjestelmää tarvitaan silti muun muassa opetukseen ja tiettyjen sovellusten käyttämiseen.

Windows 2000 -työasemien etäpäivitystä testataan ja kehitetään tällä hetkellä aktiivisesti. Valmista, TKTL:n ympäristöön soveltuvaa etäpäivitysohjelmistoa ei ole olemassa, ja siksi tarvitaan omaa kehitystyötä. Windowsin etäpäivityksessä käytetään hyväksi muun muassa Windows 2000 -toimialueen ominaisuuksia sekä Sysinternalsin apuohjelmia.

Automaattiseen etäpäivitykseen liittyviä, kehitettäviä asioita tarkastellaan seuraavaksi:
  • Työasemat täytyy saada Linuxista Windowsiin päivityksen ajaksi. Mahdollinen ratkaisu: asennetaan sellainen alkulatausohjelma (boot loader), joka mahdollistaa käyttöjärjestelmän vaihtamisen Linuxissa annettavalla komennolla.
  • Windows haluaa käynnistyä uudelleen jokaisen Microsoftin päivityspaketin (service pack, hotfix) asennuksen jälkeen. Tämä saattaa tarkoittaa jopa yli kymmentä peräkkäistä uudelleenkäynnistystä, jos paljon päivityksiä on asentamatta. Microsoftilta on saatavilla työkalu useiden päivitysten asentamiseen kerralla, mutta testit ovat osoittaneet, että se ei välttämättä toimi luotettavasti. Mahdollinen ratkaisu: Asennetaan sopiva työkalu usean päivityksen asentamiseen kerralla tai hyväksytään suuri määrä uudelleenkäynnistyksiä. Käytännössä tämän ongelman merkitys vähenisi, jos päivitykset olisivat koneissa aina lähes ajan tasalla.
  • Päivitys täytyy voida suorittaa riippumatta siitä, onko käyttäjä kirjautunut koneelle vai ei. Jos käyttäjä on kirjautuneena, uudelleenkäynnistys tuhoaa tallentamattomat työt. Mahdollinen ratkaisu: Kehitetään päivitysohjelmistoa niin, että se toimii joka tilanteessa. Jos koneella on kirjautuneena käyttäjä, päivitys toimii vuorovaikutuksessa käyttäjän kanssa. Päivityksen jälkeen Windows täytyy joka tapauksessa käynnistää uudelleen, mutta käyttäjälle annetaan mahdollisuus viivästyttää uudelleenkäynnistystä vähintään muutamalla tunnilla.
  • Kannettavia koneita ei voida päivittää, koska ne eivät kuulu Windows-toimialueeseen (domain). Mahdollinen ratkaisu: Kannettavat koneet liitetään Windows-toimialueeseen. Windowsin täytyy tällöin säilyttää välimuistissa käyttäjien profiileja, jotta käyttäjät voivat kirjautua toimialueen käyttäjätunnuksilla koneen ollessa irti laitoksen tietoliikenneverkosta. Kannettavien koneiden liittämistä toimialueeseen täytyy tarkastella erityisesti myös tietoturvan kannalta.
  • Kannettavat koneet eivät ole aina verkossa. Myös kiinteissä työasemissa saattaa olla Linuxissa pitkään aktiivinen istunto, jolloin niitä ei voida käynnistää Windowsiin. Mahdollinen ratkaisu: Kehitetään järjestelmä, jossa käyttäjä voi pyytää välittömästi tehtävää, automaattista etäpäivitystä esimerkiksi www-lomakkeella. Tällöin käyttäjät voivat itse määritellä, milloin on sopiva hetki asentaa Windowsiin päivityksiä.

Etäpäivityksiä tehdään ainoastaan Windows 2000 -koneisiin. Muista Windowseista pyritään pääsemään eroon joko versiopäivityksellä tai poistamalla Windows kokonaan. Tarvittaessa tässä yhteydessä päivitetään myös laitteistoa, koska Windows 2000:n sujuva käyttö vaatii vähintään PII-prosessorin, 128 MB muistia ja 2 GB kiintolevytilaa.

ITEM  Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen kytkemiseen laitoksen tietoliikenneverkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Odotellessa voi käyttää atk-osaston aulaverkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). Langaton aulaverkko toimii muun muassa Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs., D-siipi) lähistöllä, ja atk-osastolla on myös langallisia liityntäpisteitä.

Käytännössä tarvitaan kannettava tietokone, verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan www-selaimella ja atk-osaston käyttäjätunnuksilla. Lisätietoja on atk-osaston www-sivuilla. TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito ei tarjoa teknistä tukea Hupnetin käyttöön.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
ITEM  Hiiren asetusten säätäminen ei aina toimi Linuxissa. Esimerkiksi näppäinten järjestystä tai osoittimen liikenopeutta ei voi aina muuttaa käyttöympäristön asetustyökaluilla eikä xset-komennolla. Tämä johtuu X-ikkunointipalvelimen kokoonpanoon liittyvistä ongelmista, jotka tulevat esiin, kun työasemaan on liitetty tai voidaan liittää useita hiiriä. Lähes kaikissa työasemissa on nykyään USB-liitäntä (universal serial bus), johon on mahdollista liittää USB-hiiri. Kun X-ikkunointipalvelin sallii sekä PS/2- että USB-hiiren käytön, hiiren asetusten kohdistaminen oikeaan laitteeseen ei välttämättä onnistu. Ongelmaan etsitään ratkaisua. Henkilökunnan työasemissa korjaus voidaan tehdä työasemakohtaisesti siirtymällä käyttämään ainoastaan USB-hiirtä. USB-liitännän merkittävä etu PS/2:een verrattuna on, että laite voidaan täysin turvallisesti ja toimivasti kytkeä ja irrottaa kesken käytön.

ITEM  Group-levypalvelimen Windows-levypalvelussa on ajoittain ongelmia. Ongelman ilmetessä ryhmähakemistojen käyttö Windowsissa ei onnistu, ennen kuin joku ylläpidosta on käynnistänyt groupin Samba-ohjelmiston uudelleen. Ongelman arvellaan ratkeavan tulevassa group-palvelimen laitteistopäivityksessä. Lisätietoja ryhmähakemistoista ja niiden käytöstä on www-sivulla.

ITEM  Yli kahdeksanmerkkisiä salasanoja ei tueta CS Linuxissa. Yli kahdeksanmerkkisetkin salasanat kyllä näennäisesti toimivat, koska kahdeksannen merkin jälkeinen osa pudotetaan pois kaikkialla.

Jos Linuxin passwd-komennolla ottaa käyttöön yli kahdeksanmerkkisen salasanan, salasana kyllä hyväksytään ja se välittyy Windows-järjestelmään täydellisenä. Tässä tilanteessa siis käyttäjälle tulee Linuxiin ja Windowsiin tosiasiassa eri salasana.

Kahdeksan merkin rajoitus Linuxissa johtuu salasanojen säilytyksessä käytettävästä DES-salausmenetelmästä. Linux-järjestelmän kehityksen nykytilanteessa olisi mahdollista siirtyä käyttämään MD5-salausmenetelmällä säilytettäviä salasanoja. MD5-salasanoissa ei ole kahdeksan merkin pituusrajoitusta. Jotta yhteensopivuus vanhojen järjestelmien kanssa säilyisi, DES-salattuja salasanoja kuitenkin käytetään edelleen käyttäjien tunnistuksessa. Silti salasanat talletetaan salasanan vaihdon yhteydessä myös MD5-muotoon.

Lähitulevaisuudessa MD5-salattuja salasanoja siirrytään käyttämään käyttäjien tunnistuksessa. Sitten yli kahdeksanmerkkiset salasanat tulevat virallisesti toimimaan sekä CS Linuxissa että Windows-järjestelmässä.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
ITEM NEW!  We have chosen to buy IBM Thinkpad T30 laptops for use with Linux. We tested numerous models of different brands and found out that this was the only alternative that met all of our needs. The main arguments are:
  • The availability of Linux hardware drivers. Some hardware manufacturers don't release any documentation for open source developers, so there are only badly working drivers or no drivers at all. See an example.
  • Functional power management. It is crucial for portable use that the operating system can be suspended cleanly when the battery is exhausted or when the user wants to suspend it. A properly working APM bios is necessary for this.
  • Advanced management options in bios. OS dependent software or drivers is not required.


ITEM NEW!   A new version of the web SSH service is available at http://webshell.cs.helsinki.fi/. A www browser-based SSH terminal service is useful when there is no other SSH client software installed. The Mindterm SSH client runs as a Java applet in any Java-capable www browser. The new version of Mindterm supports file transfer, tunneling, separate terminal windows etc. However, we recommend Mindterm for temporary use only. You should rather install a native SSH client into your computer. The students and the staff members of the University of Helsinki can get one at the IT Department's software distribution center (requires IT Department's user account name and password).

ITEM NEW!   Text mode login is available in CS Linux. The graphical user environment is not started automatically if the user logs in on any of the virtual consoles 2 - 5. You can change the Linux virtual console with the key combinations Ctrl+Alt+F1 - Ctrl+Alt+F12. The main CS Linux login screen [picture] is always in the first virtual console and X Windows is usually in the seventh virtual console. Text mode login is sometimes useful because starting the graphical user environment can take several minutes on an old Linux workstation.

ITEM NEW!  The LyX document processor version 1.2.1 has been installed into the Linux system network path /opt/LyX/. LyX is a wysiwym document processor (what you see is what you mean) based on the TeX formatting language but it can be used without any knowledge of TeX. The new LyX setup includes Finnish proofreading.

ITEM NEW!  The Mozilla Internet software version 1.2.1 has been installed into the Linux system network path /opt/mozilla-1.2.1/. An older version of Mozilla is installed locally in CS Linux. Mozilla is one of the recommended web and e-mail applications is CS Linux.

ITEM NEW!   The CS Department's last Solaris server hydra has been removed from public use. The Solaris operating system is still needed for a few special applications, so hydra will be kept on-line and user access is available on request. Solaris/SunOS has once been the main operating system at the CS Department but it has been totally superseded by Linux servers and workstations.

ITEM NEW!   The CS Department's e-mail system will be upgraded on January 2nd, 2003. The new e-mail servers and software will provide much better performance and new features. There will be a break in the use of the CS Department's e-mail facilities on January 2nd. More details on the break will be posted to the newsgroup hy.atk.katko later.

Users will see the following changes when the new e-mail system is on-line:
  • Using e-mail will be much faster and there won't be any more overload conditions.
  • A new web interface will be available. The SqWebMail webmail is not comparable to the recommended e-mail applications but it has some very useful features. Users can specify mail filtering rules which are executed on the server regardless of the mail client software. Forwarding rules will be adjusted through the web interface, too.
  • All users' all e-mail folders will be stored on the mail server. Any folders which are located in the user's fs home directory will no longer be available on the mail server. This change concerns all mail folders except for inboxes because inboxes are already stored on the mail server. It is required that all users transfer their current mail folders to the new server manually. However, this concerns only folders that have been accessed through the mail.cs.helsinki.fi server. Some mail clients create local folders and they are not affected. More information on the transferring of the mail folders and the requirements from the users will be published later on the following web page: http://www.cs.helsinki.fi/compfac/ohjeet/posti/uudistus2003.html.

Regardless of the mail system upgrade, some things remain the same:
  • The same e-mail applications will continue working and receiving and sending mail will be done as usual.
  • The contents of each user's inbox folder will be automatically transferred to the new system.
  • The name of the server remains mail.cs.helsinki.fi.
  • The protocol for receiving e-mail is imap. SSL encryption is required from the outside of the local network.

The new server hardware includes one Intel Pentium 4 2.66 GHz processor and 2 GB of memory. 180 GB SCSI disk space has been allocated for e-mail folders. The operating system is CS Linux which is based on RedHat Linux. Actually there are two server hosts each of which is capable of acting as the primary mail server.

We have decided to use the Courier mail server software in the hope of maximum performance. There have been serious problems with the performance of the old UW IMAP server and its mail storage data structures, namely the mbox mail folder format. However, using Courier-IMAP and its maildir structured mail folders requires that each user's all mail folders have to be stored in a single file system. This is why all mail folders need to be transferred to the new mail server if the user wants to continue using then through the server. At the moment users' inbox folders are located on the mail server and all other folders on fs. A detailed comparison of the performance of the mbox and maildir folder formats is available in a document associated with the Courier e-mail software. In addition to the new IMAP server software we will use the Courier mailing list manager and the SqWebMail web mail. SqWebMail replaces the current NeoMail web interface. All incoming e-mail messages will be scanned with F-Secure Anti-Virus for Linux.

ITEM NEW!   The wireless LAN coverage will be improved at the CS Department. An additional base station has already been installed on the 4th floor and a few other base stations will be moved soon to maximise the coverage area. We have 15 base stations in our 802.11b compliant WLAN now.

The WLAN channel allocation will be changed soon so that only the channels 1 - 11 are in use. Certain WLAN devices don't support the uppermost channels 12 and 13.

ITEM NEW!   The hardware of the interactive CS Linux servers melkki, melkinkari and melkinpaasi will be upgraded. All servers will be equipped with a Intel Pentium 4 2.66 GHz processor and 2 GB of memory. The old CS Linux 1 environment will not be available after the hardware upgrade. These servers are suitable for general Linux usage and remote connections.

ITEM  The Linux operating system has been in production use at the Department of Computer Science for ten years. Linus Torvalds started the operating system project for over ten years ago when he was studying computer science at the University of Helsinki. Since then, Linux has grown into a versatile modern operating system which is suitable for demanding workstation and server environments.

The 10th anniversary of Linux in production use was celebrated at the CS Department, where Linux was first invented. An anniversary seminar was arranged on December 11th, 2002. There were multiple presentations concerning the past and the future of Linux in production use. Presentations were given in Finnish. The seminar was broadcasted live to the Internet as a RealMedia stream. It will be available in the university IT Department's media archive soon. More information on Linux itself is available on a web page.

The first production Linux applications were introduced in 1992 at the CS Department. The most common workstation operating systems were SunOS UNIX and MS DOS at that time. Linus Torvalds decided to develop his own UNIX-like workstation operating system as an alternative to the very expensive or unsatisfactory existing ones. However, in just a few years most of the CS Department's SunOS servers had to make space for Linux and thousands of local users were happy to use Linux workstations that used to run MS DOS.

The number of Linux users has grown rapidly all around the world because obtaining Linux on the Internet is cheap and easy. The open source code, released under the GNU GPL license, guarantees that all Linux developers can use each other's results in making the system even better. Nowadays the production use of Linux is based on its advanced properties, stability, manageability and the increasing variety of applications among other things.

ITEM  A new KDE user environment version has been installed into CS Linux. The KDE version 3.0.5 provides numerous usability, stability and performance enhancements and bug fixes. The migration from KDE2 to KDE3 is easy for users because the user interface is pretty similar and most personal settings will be preserved. Each user can change his/her user environment with the command cslconfig. Users of other user environments are automatically offered the option to migrate to KDE3.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi