Uusia otsikkoja näissä uutisissa 21.1.2004 (N:o 1/2004)

TKTL:n Atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään muutaman viikon välein.

Linkkejä Uutisarkisto


Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Tarkista levytilan käyttösi!

Levy täynnä TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito pyytää kaikkia käyttäjiä tarkistamaan levytilan käyttönsä koti- ja ryhmähakemistoissa ja siivoamaan tarpeettomia tiedostoja! Fs- ja group-levypalvelinten kapasiteetista on tällä hetkellä käytössä noin 95 prosenttia. Kevätlukukauden työt eivät mahdu vapaaseen viiteen prosenttiin. Koska TKTL:lla ei ole käyttöä rajoittavia levykiintiöitä, odotamme käyttäjiltä yhteistyötä levytilan käytössä.

Muistutamme, että levypalvelimilla tulisi säilyttää vain jatkuvaa varmistusta vaativia tai jaettuja tietoja. Muut tiedot kannattaa arkistoida, pakata, poistaa tai siirtää työasemien kotihakemistoihin. Muistutamme myös, että levytila on tarkoitettu opetukseen, tutkimukseen tai hallintoon liittyville tiedoille (katso käyttösäännöt).

Katso verkkosivulta levytilan käyttöä koskevia tarkempia ohjeita ja vinkkejä!

Ryhmähakemistojen levytilan käytöstä vastaa ensisijaisesti ryhmähakemiston omistaja. Atk-ylläpito arkistoi mielellään sellaisia ryhmähakemistoja, joiden sisältöä ei enää jatkuvasti tarvita.

Fs- ja group-palvelimilla on yhteensä lähes 1300 Gtavua levytilaa, joka on moninkertaisesti varmistettu. Kaikki tiedot varmistetaan nauhoille viikoittain ja muutokset päivittäin. Linuxin ytimen raid-ohjaimen ansiosta yksittäisten levyjen hajoaminen ei vaikuta käyttöön. Tiedosto-operaatioiden kirjanpidon sisältävä ext3-tiedostojärjestelmä suojaa tietoja odottamattomilta käyttöhäiriöiltä.

Merkittävästi uutta levytilaa on luvassa vasta Kumpulaan muuton jälkeen.

Linkkejä:

ITEM NEW!   Oscu-luentojen videoinnit avoinna kiinnostuneille

Suomen virtuaaliyliopisto TKTL:lla videoidaan Oscu-virtuaaliyliopistohankkeeseen kuuluvien kurssien luentoja: keväällä 2004 kurssit suorituskykyanalyysi ja ohjelmistoagenttiteknologia (osittain) luennoidaan TKTL:lla ja välitetään verkkolähetyksenä muihin yliopistoihin. Kaikilla Oscu-virtuaaliyliopistohankkeesta kiinnostuneilla on mahdollisuus seurata kurssien luentoja TKTL:n salissa A217 kuhunkin kurssiin liittyvinä aikoina.

Tietojenkäsittelytieteen laitos on nyt ensimmäistä kertaa lähettävänä osapuolena Oscu-verkkoluentojen reaaliaikaisessa välityksessä. Viime syksynä TKTL:lla katseltiin Tampereella pidettäviä luentoja.

Linkkejä:

ITEM NEW!   Atk-uutiset neuvoo: Linuxin asennus kotiin

Suse Linux TKTL:n Atk-uutiset suosittelee yliopistolaisille kotikäyttöön joko Suse Linuxia tai UHL:ää (Tietotekniikkaosaston Linux-työasemaprojekti). Tästä asiasta kerrotaan enemmän uudessa Atk-uutiset extra 01/2004:ssä!

Edellisissä Atk-uutisissa kerrottiin, miten Linux-käyttöjärjestelmän kotikäyttöön voi tutustua: Knoppix-jakeluversion avulla Linuxin kokeileminen on turvallista ja helppoa. Näissä Atk-uutisissa edetään Linuxin asennukseen kotitietokoneen kiintolevylle. Linuxin asentamisessa kiintolevylle on Knoppixiin verrattuna etuja:
  • Koko järjestelmä ja kaikki ohjelmat toimivat nopeammin.
  • Ohjelmavalikoima on laajempi.
  • Tiedostojen ja asetusten muokkaaminen ja tallettaminen on helpompaa.
  • Järjestelmän ja ohjelmien päivittäminen sekä uusien ohjelmien asentaminen on helpompaa.
  • CD-levyä ei tarvitse pitää asemassa, vaan kaikki tiedot ovat kiintolevyllä.
Linuxin asennukseen liittyy hankala kysymys: Mikä onkaan paras jakelupaketti? Newsforgen artikkelin mukaan suosittu Red Hat Linux -jakelu on lopetettu. Internetistä on saatavilla lukuisia Linuxin jakeluversioita. TKTL:n Atk-uutiset suosittelee yliopistolaisille kotikäyttöön joko Suse Linuxia tai UHL:ää (Tietotekniikkaosaston Linux-työasemaprojekti). Jos on käytössä yliopiston verkkoyhteys, kannattaa valita UHL, muuten Suse Linux.

Linux-jakelua koskeva suositus perustuu seuraaviin kriteereihin:
  • Asennuksen pitää olla helppo atk-osaamiseltaan keskinkertaiselle käyttäjälle.
  • Linuxin täytyy olla käytettävässä ja turvallisessa kunnossa heti asennuksen jälkeen. Ohjelmavalikoiman on oltava riittävä.
  • Tietoturvapäivitysten täytyy olla helposti ja varmasti saatavilla.
Mikä käyttöjärjestelmä on paras kotitietokoneeseen? Vastaus tähän kysymykseen riippuu kunkin käyttäjän omista tarpeista. TKTL edistää Linuxin käyttöä, koska Linux tukee laitoksella opiskelua ja työskentelyä sekä edistää etäkäytön tietoturvaa. Muun muassa seuraavia asioita kannattaa ajatella:
  • Linux on immuuni useimmille verkkomadoille ja viruksille. Sen sijaan Windowseja ei käytännössä voi kytkeä verkkoon ilman palomuuria ja/tai virustentorjuntaa. Yliopiston sopimus F-Securen tietoturvaohjelmista kattaa opiskelijoiden tapauksessa vain yhden kotitietokoneen henkilöä kohti.
  • Linux on edullinen asentaa ja päivittää.
  • Useimpien kokemusten mukaan Linux toimii vakaasti ja luotettavasti.
  • Linuxiin on vapaasti saatavilla runsaasti ohjelmia.
  • Tietojenkäsittelytieteen opintoihin liittyvät ohjelmointityöt on useimmiten helpointa tehdä Linuxissa.
  • Linuxin Openoffice.org-toimisto-ohjelmisto on yhteensopiva useimpien MS Officella luotujen tiedostojen kanssa.
Toisaalta Linuxia ei ehkä kannata asentaa seuraavista syistä:
  • Tarvitaan jotain erityissovellusta, joka ei ole saatavilla Linuxille. Toisaalta se ei estä Linuxin asentamista toisen käyttöjärjestelmän rinnalle esimerkiksi Internet-käyttöä varten.
  • Tietokoneen käyttö on vähäistä tai yksinkertaista, ja entisessä kokoonpanossa ei tunnu olevan ongelmia. Sittenkin kannattaa tarkistaa esimerkiksi vanhojen Atk-uutisten ohjeiden mukaan, että entinen kokoonpano ei sisällä tietoturva-aikapommeja.
Linkkejä:

ITEM   TKTL:n verkon palomuurina Linux-reititin

palomuuri TKTL:n ja muun yliopiston tietoliikenneverkot erottaa palomuurilaite, joka estää tarpeettoman tai haitallisen verkkoliikenteen välittymisen verkosta toiseen. Palomuurin laitteisto ja ohjelmisto uusittiin. Tästä aiheutui katkoja TKTL:n ulkoverkkoliikenteeseen maanantaina 29.12.2003 klo 9 - 10.

Uuden palomuurin käyttöjärjestelmä on Linuxin 2.4-sarjan ytimeen perustuva CS Linux. Suoritin on Pentium III 800 MHz. TKTL:n ulkoverkkoyhteyden kaista on Exactumiin muuttoon saakka 100 Mbit/s.

Palomuurina on vuosien ajan ollut Linuxin 2.0-ytimeen perustuva, Pentium 100 MHz -suorittimella varustettu suodattava silta. Tässä laitteistossa ilmeni 11.11.2003 vika, joka aiheutti katkoja verkkoliikenteeseen. Ongelmat korjattiin tilapäisratkaisulla, joka nyt on korvattu ottamalla käyttöön kokonaan uusi palomuuri. Sinänsä vanha ohjelmisto olisi toiminut edelleen, ja laitteisto oli riittävä tehokas.

Palomuurin vaihtuminen on käyttäjille tuntumatonta. Reitittävä palomuuri helpottaa verkkoliikenteen suodatuksen hallintaa ja liikenteen tilastointia. Linuxin 2.4-sarjan ytimen tilatietoinen palomuuri taas on hyvä pohja turvallisen verkkoympäristön ylläpitoon.

ITEM   Lainattavat kannettavat tietokoneet uusitaan

Lainakannettavat uusitaan ja laitteita yhdenmukaistetaan. Tämän jälkeen kaikissa lainakannettavissa tulee olemaan 1024x768 näytön tarkkuutena (sama kuin projektoreissa). Tavoitteena on myös, että yhdenmukaisempi laitteisto helpottaisi käyttöä. Kannettavia tietokoneita, projektoreita ja joitakin muita laitteita lainataan muun muassa opetuskäyttöön.

Linkkejä:
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM   Web-välimuistipalvelun suorituskyky kasvaa

Web-välimuistipalvelimen laitteisto uusitaan. Uuteen laitteistoon kuuluvat muun muassa Intel Pentium 4 2.67 MHz -suoritin ja 2 GB keskusmuistia sekä Hyperthread-tekniikka, joka tehostaa useiden prosessien yhteisen suorittimen käyttöä. TKTL:n tietokoneiden tuetuissa verkkoselaimissa web-välimuistin käyttö on valmiiksi päällä.

Linkkejä:

ITEM   Linuxin verkkoselaimia päivitetään

Mozilla- ja Galeon-verkkoselaimet päivitetään CS Linuxissa. Mozillan uusin vakaa versio sisältää lukuisia tietoturvaparannuksia ja uusia, hyödyllisiä ominaisuuksia. Mozillan ja Galeonin päivitys on tosin viivästynyt niiden kokoonpanon hallinnan vaikeuden vuoksi.

Linkkejä:
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM   Kumpulaan muuton suunnittelu etenee

Exactum Tietojenkäsittelytieteen laitos muuttaa Kumpulan kampukselle uuteen Exactum-laitosrakennukseen kesällä 2004. Viereisessä kuvassa on Exactumin rakennustyömaa marraskuussa 2003. Muutto on suuri haaste TKTL:n atk-palveluille, mutta se sisältää myös mahdollisuuden kehitykseen ja palvelujen rakentamiseen uudelta pohjalta.
  • Exactumiin rakennettaneen 802.11a-tekniikan mukainen langaton lähiverkko, jonka teoreettinen maksimikaista on 54 Mbit/s. Verkkoon tullee kymmeniä tukiasemia, joilla katetaan kaikki TKTL:n tilat. Tietotekniikkaosasto rakentanee Exactumiin erillisen langattoman lähiverkon Hupnet-verkon osaksi. Langattomat lähiverkot rakennetaan mahdollisuuksien mukaan siten, että verkkovierailu olisi mahdollista.

    Valinta 802.11a- ja 802.11g-tekniikoiden välillä ei ollut helppo. Nämä verkkotekniikat ovat keskenään yhteensopimattomia, ja molempien enimmäiskaista on 54 Mbit/s. 802.11g olisi yhteensopiva nykyisin käytettävien 802.11b-laitteiden kanssa, mutta 801.11a-verkossa vanhat laitteet eivät toimi. Seuraavat tekijät tukevat kuitenkin 802.11a:n käyttöä:
    • A-standardi käyttää eri taajuusaluetta, jossa on vähemmän häiriölähteitä. Esimerkiksi yleistyvät bluetooth-laitteet saattavat häiritä G-standardin taajuusaluetta. Tietoverkko on välttämätön päivittäinen työkalu, ja A-standardin käyttö on merkittävä askel kohti luotettavampaa työskentely-ympäristöä.
    • A-standardin lyhyempi kantomatka helpottaa verkon rajaamista rakennuksen sisälle, vaikkakin tukiasemia tarvitaan lukumäärällisesti enemmän. Verkon parempi rajaaminen sekä edistää tietoturvaa että vähentää muille aiheutuvaa häiriötä.
    • A-standardin mukaiset laitteet yleistyvät. Useimmat uudet kannettavat tietokoneet, joissa on sisäänrakennettu langaton verkkosovitin, perustuvat Intelin Centrino-tekniikkaan. Centrino tukee A- ja B-standardeja (tai pelkkää B:tä) mutta ei G:tä.
    • Myös yliopiston Tietotekniikkaosasto kannattaa uusien verkkojen rakentamista A-tekniikalla.
    Muiden tekniikoiden mukaisten laitteiden omistajien ei kannata hermostua, koska heillekin rakennetaan mahdollisuus käyttää verkkoa tietyillä alueilla.

  • Tietoliikennerunkoverkko rakennettaneen ethernet-kytkimillä ja 1 Gbit/s kuituethernet-linkeillä. Runkolinkkejä ja -kytkimiä kahdennettaneen siten, että normaalisti voidaan hyödyntää molempien linkkien kaista ja vikatilanteessa linkit toimivat toisistaan riippumatta. Mahdollisesti gigabitin ethernet-lähiverkkoliitännät saadaan yksittäisille työasemille saakka cat6-tasoisella parikaapelilla. Exactumiin asennetaan rakennusvaiheessa tietoliikennekaapeleita yhteensä suuruusluokkaa sata kilometriä.

  • Exactumiin ostettaneen merkittävä määrä uusia työasemia, jolloin kaikkia vanhimpia työasemia ja varsinkaan putkinäyttöjä ei tarvitse muuttaa. Uusille työasemille saadaan myös uudet, hienot pöydät [kuvia Exactumin huonekaluista, kuvat: Pekka Niklander]. TKTL:n yli 500:n työaseman muutto on joka tapauksessa työlästä. Uutta langatonta verkkoa varten tarvitaan myös huomattava määrä uusia wlan-laitteita.

  • Exactumin pohjakerrokseen sijoitettava uusi palvelinhuone on sisustukseltaan jo suunniteltu. Palvelinhuoneeseen tulee muun muassa muokattavia hyllyjä ja räkkejä, korotettu lattia sekä keskitetysti varmistettu sähkönsyöttö. Palvelinhuone toimii myös TKTL:n tietoliikenneverkon keskuksena.

  • Kaikkiin opetustiloihin saataneen kiinteä dataprojektori ja auditorioon kaksi kiinteää dataprojektoria. Nykyinen projektorien kantaminen ja kärryissä siirtely siis loppunee muuton jälkeen.

  • Kumpulan kampuksen tietotekniikkapalvelujen järjestäminen kokonaisuutena saattaa johtaa hallinnollisiin muutoksiin. Nykytilanteessa Tietojenkäsittelytieteen laitos tarjoaa enemmän omia atk-palveluja kuin Tietotekniikkaosaston Kumpulan kampusyksikkö.


ITEM   Kertakäyttösalasanat parantaisivat tietoturvaa

salasana Kertakäyttösalasanojen käytön mahdollisuutta kehitetään TKTL:lla. Kertakäyttöinen salasana olisi tarpeellinen, kun atk-järjestelmää käytetään etänä epäluotettavasta asiakaslaitteesta tai tietoliikenneverkosta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi missä tahansa nettikahvilassa tai kirjastossa, lähellä tai kaukana.

Kun atk-järjestelmään kirjaudutaan etänä, käyttäjätunnus ja salasana kirjoitetaan asiakaslaitteelle selväkielisenä, vaikka verkkoyhteys olisi suojattu (esimerkiksi SSH tai HTTPS). Jos asiakaslaitteen tietoturvataso on heikko, siihen saattaa olla tarttunut salasanoja vakoileva verkkomato [esimerkki] tai muu haittaohjelma [esimerkki]. Myös epäluotettava ylläpitäjä on voinut asentaa salasanoja vakoilevan ohjelman [esimerkki] tai lisälaitteen [esimerkki]. Näin yliopiston käyttäjätunnukseen liittyvä salasana saattaa jäädä kolmannen osapuolen tietoon ja yliopiston tietojärjestelmä altistua murrettavaksi.

Kertakäyttösalasana olisi huoleton: kun yksi salasana on kerran kirjoitettu tietokoneelle, kyseinen salasana on sen jälkeen hyödytön. Tarkoitus ei ole luopua kuuden kuukauden välein vaihdettavista normaaleista salasanoista vaan tarjota kertakäyttöiset salasanat vaihtoehdoksi matkailua harrastaville, tietoturvaa arvostaville käyttäjille.

Linkkejä:

ITEM   DVD-levyille kirjoittaminen

DVD-levyjen polttolaitteen hankintaa suunnitellaan. Kirjoitettavat DVD-levyt sopisivat moneen tarkoitukseen paljon paremmin kuin CD-R-levyt, koska DVD-levyjen kapasiteetti on moninkertainen. Markkinoilla on kuitenkin useita kilpailevia tekniikoita, joten hankinta ei ole suoraviivainen.

ITEM  Windows-sovellukset käyttöön Linuxin kautta terminaalipalvelulla

Windows 2000:n etäkäyttö Terminal Servicen avulla saattaa tulevaisuudessa korvata pääosan henkilökunnan Windows-työasemista. Windows 2000 Terminal Servicen käyttömahdollisuutta tutkitaan parhaillaan, ja vapaasti saatava Rdesktop-asiakasohjelma Linuxille näyttää lupaavalta. Suomalaisen merkistön käyttö aiheuttaa kuitenkin ongelmia.

Tulevaisuudessa Windows-sovelluksia voitaneen etäkäyttää Linuxin kautta eikä erillisiä työasema-Windowseja enää tarvittaisi kuin ainoastaan Windowsin tehokäyttäjille. Kymmenien käyttäjien sovellusten samanaikaiseen ajamiseen tarvitaan kuitenkin erittäin tehokas ja huolellisesti suunniteltu Windows-sovelluspalvelin.

Muutamia hallinnon Windows-sovelluksia voidaan jo nyt käyttää Linuxissa Citrixin ICA-asiakasohjelmalla, joka on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/ICAClient/.

ITEM   Kannettavien Windowsien liittäminen TKTL-toimialueeseen

Kannettavien tietokoneiden Windowsit liitetään TKTL-toimialueeseen (engl. domain), jolloin niihin on mahdollista kirjautua kaikilla TKTL:n käyttäjätunnuksilla laitteen ollessa TKTL:n verkossa. Myös etäpäivitysjärjestelmään liittyminen edellyttää toimialueeseen kuulumista. Samalla Windowsin etäpäivitysjärjestelmää kehitetään siten, että se toimii paremmin kannettavissa tietokoneissa ja langattomassa lähiverkossa. Kiinteän verkon Windows-työasemat kuuluvat lähes poikkeuksetta TKTL-toimialueeseen.

ITEM   Oman kannettavan tietokoneen kytkeminen verkkoon

Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille tullaan tarjoamaan mahdollisuus henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen sujuvaan kytkemiseen laitoksen tietoliikenneverkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Tällä hetkellä voi käyttää Tietotekniikkaosaston aulaverkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). Langaton aulaverkko toimii muun muassa Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs., D-siipi) lähistöllä, ja Tietotekniikkaosastolla on myös langallisia liityntäpisteitä.

Käytännössä tarvitaan kannettava tietokone, verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan web-selaimella ja Tietotekniikkaosaston käyttäjätunnuksilla. Katso lisätietoja Hupnetista Tietotekniikkaosaston verkkosivuilta. TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito ei tarjoa teknistä tukea Hupnetin käyttöön.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
ITEM  Linuxin X-ikkunoinnin kirjasinpalvelin voi kaatua

Erityisesti Marjaniemi-luokan (D325) uusissa työasemissa on esiintynyt Linuxin X-ikkunoinnin kirjasinpalvelimen kaatumisia. Ongelma ilmenee niin, että graafinen käyttöympäristö ei käynnisty. Ongelman tunnistaa siitä, että xfs-prosessi ei ole käynnissä. Tilanne korjaantuu käynnistämällä kyseinen työasema uudelleen tai pyytämällä atk-ylläpitoa käynnistämään kirjasinpalvelin.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
ITEM NEW!   Check your disk usage!

Disk full The computing facilities staff kindly ask all users to check their disk usage and clean up any unnecessary files! The fs and group file servers are almost full at the moment and plenty of new disk space won't be available until moving to Kumpula.

Please note that only shared files and files that need to be backed up constantly should be stored on the file servers. We suggest moving, compressing or deleting other kinds of files. Please note also that all disk space is intended for files related to teaching, research or administration.

ITEM NEW!   Oscu video lectures

The CS Department is participating in the Oscu virtual university project. Two Oscu courses are broadcasted from the CS Department this spring: Performance Evaluation and Software Agent Technology (partly). Those who are interested in the Oscu project can take part in the lectures.

ITEM NEW!   The IT News advises: Installing Linux at home

Suse Linux The CS Department's IT News recommends either the Suse Linux distribution or UHL (the IT Department's Linux workstation project) for students' and staff members' home computers. This recommendation is based on the following criteria:
  • The distribution has to be easy to install for the average user.
  • The operating system has to be usable and secure out-of-the-box. There has to be a sufficient selection of software.
  • Security updates have to be easily and reliably available.
The editors of the IT News installed some distributions to gather this information. The following facts are based on our experience in the distros, so it may not apply in all circumstances. The following features of Suse Linux are noteworthy:
  • The installer requires few modifications to preselected choices. Otherwise just press next. If there's Windows on the hard disk, the installer is able to shrink it. The installer seems to detect all hardware.
  • Suse has a very nicely outlined K-menu. Yast2 is a powerful and easy to use tool for administrative tasks. The system detects USB memory cards on the fly and displays an icon on the dekstop.
  • There are no unnecessary network services enabled. Security updates are downloaded and automatic updates can be configured after the installation.
  • The HY-CA certificate has to be installed manually. If you want to watch HY-TV, you have to install Realplayer9 codecs.
  • Suse Linux personal 9.0 has be bought. It costs approximately 70 euros. The network installation is free but it is more tricky. Additional RPM packets are available on the Suse FTP server, anyway.
The following features of UHL are noteworthy:
  • You need to delete existing hard disk partitions (or have an empty HD) for UHL. The installer asks many kinds of things but you can probably answer all questions after reading the help contents.
  • Network installation is the ONLY type of installation. You can install and use UHL only on the university network! See installation instruction on the network. The installer didnt' detect our video card.
  • UHL downloads security updates automatically. Updates are supplied by the university IT Department so they are surely available. UHL has a well configured firewall enabled by default.
  • UHL has the HY-CA certificate and is ready for HY-TV.
  • UHL is provided by the university without any charge.
Links:

ITEM  Moving to Kumpula

Exactum The Department of Computer Science will move to the Kumpula campus into the new Exactum building in the summer 2004. The moving is a challenge but also a chance for development to the computing facilities.
  • We will probably build a 802.11a compliant wireless local area network which has a maximum bandwidth of 54 Mbit/s. The decision between the 802.11a and 802.11g technologies has not been easy. 802.11g would be backwards compatible with all current 802.11b-compliant wlan devices. However, 802.11a has another frequency range which is more reliable and secure. Most new laptops with integrated wlan adapters support 802.11a.

  • The local area network backbone will have 1 Gbit/s fiber ethernet links. Switches and links will probably be paired so that the network is more fail-safe. Gigabit network connections could be brought to offices with cat6 ethernet cabling. The building will have around one hundred kilometers of data communications cables.

  • We will probably purchase a significant amount of new workstations so that we wouldn't have to move so many old workstations with CRT monitors. We'll have nice new tables for the computers, too [see some photos, photos: Pekka Niklander].

  • The new server room will be situated on the base floor. The server room will have adjustable racks and shelving, elevated floor and centralized uninterruptable power supply.

  • All teaching classroom will probably be equipped with a fixed data projector.

  • Some administrative changes may be expected due to the co-operation with the Kumpula campus unit of the IT Department.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi