Ohjelmistoprosessit ja ohjelmistojen laatu

581359
5
Ohjelmistojärjestelmät
Syventävät opinnot
Kurssilla käsitellään ohjelmiston laadun komponentteja ja niiden mittaamista sekä eräitä keskeisiä ohjelmistoprosessimalleja.

Koe

10.03.2016 09.00 B123
Vuosi Lukukausi Päivämäärä Periodi Kieli Vastuuhenkilö
2016 kevät 19.01-03.03. 3-3 Suomi Antti-Pekka Tuovinen

Luennot

Aika Huone Luennoija Päivämäärä
Ti 16-18 D122 Antti-Pekka Tuovinen 19.01.2016-03.03.2016
To 16-18 D122 Antti-Pekka Tuovinen 19.01.2016-03.03.2016

Information for international students

This course is taught in Finnish only.

Yleistä

30.3. Kurssin arvostelu on lopulta valmis. Tulokset näkynevät Tiklissä ja oodissa piakkoin.

23.3. Kurssikokeen ja kotitehtävän tarkastaminen on valitettavasti viivästynyt. Työ on käynnissä, mutta tulosten valmistuminen saattaa siirtyä Pääsiäisen yli.

3.3. Koekysymysten lista löytyy nyt omalta sivultaan. Kurssikokeeseen tulee neljä koetilaisuudessa vastattavaa kysymystä, minkä lisäksi kysymyspaperissa annetaan kotitehtävä, joka tehdään itsenäisesti ja palautetaan sähköpostitse luennoijalle 17.3. klo 09:00 mennessä.

23.2. Viimeinen varsinainen harjoitus on torstaina 25.2. Viimeisellä harjoituskerralla torstaina 3.3. on vierailuesitelmä, ja käydään läpi koetehtäviä (= kurssin pääasioiden kertausta).

9.2. Kurssilla on vierailuesitelmä viimeisellä kokoontumiskerralla 3.3. Kuulemme miten laatupalkinnon suuryritysten sarjassa saanut Fujitsu määrittelee ja mittaa palvelujensa laatua. Viimeisellä viikolla ei siis ole varsinaisia harjoituksia.

1.2. Kokeesta - mahdolliset koekysymykset tulevat tänne kurssin sivuille näkyviin viimeistään viikkoa ennen kurssikoetta. Sitä ennen voi katsoa viime kevään kurssin kysymyksiä, jotka löytyvät a.o. kurssikerran sivulta. Kysymyksiä tulee jonkun verran lisää, mutta en ole vielä uusia laatinut.

--

Kurssin pääpaino on ohjelmiston laadun ymmärtämisessä ja arvioinnissa/mittaamisessa sekä laadun systemaattisessa kehittämisessä (katso kurssin esittely). Kurssilla ei käytetä mitään yhtä tiettyä kurssikirjaa vaan kokoelmaa eri tyyppisiä lähteitä. Luentodiat muodostavat materiaalin rungon.

Kurssille ilmoittaudutaan Jono -ryhmään. Kurssilla ei ole erikseen laskuharjoituksia, vaan torstain luentokerta käytetään luennoijan lyhyisiin alustuksiin eri aiheista ja tilaisuudessa (tai etukäteen) jaettavien tehtävien työstämiseen pienryhmissä ja niiden yhteisteen läpikäyntiin ja keskusteluun.  Tiistain varsinaisella luennolla ilmoitetaan materiaali, johon tehtävät pohjautuvat. Materiaaliin, esimerkiksi tutkimusartikkeliin, on tarkoitus itsenäisesti perehtyä ennen torstain tilaisuutta. Luennot ja harjoitukset ovat vapaaehtoisia (ei läsnäolopakkoa), muta harjoitustilaisuuteen osallistumisesta saa kurssin suorituspisteitä (vrt. laskareista saatavat pisteet). Yhden poissaolon voi korvata luennoijan kanssa erikseen sovittavalla kirjallisella tehtävällä.

Kurssin suorittaminen

Kurssilla on kurssikoe, joka sisältää kotitehtävän. Kotitehtävä tehdään itsenäisesti ja palautetaan sähköpostilla viimeistään viikko kurssikokeen jälkeen. Erilliskokeissa ei ole kotitehtävää.

Torstain harjoitustilaisuuteen osallistumisesta saa myös suorituspisteitä, 2p kerta (kuitenkin enintään 6p).

Kirjallisuus ja materiaali

Kurssilla ei käytetä mitään yhtä tiettyä kurssikirjaa vaan kokoelmaa eri tyyppisiä lähteitä (katso luettelo "Lähteitä" alisivulta). Luentodiat muodostavat materiaalin rungon. Koekysymykset voivat koskea kaikkea "Luennot ja harjoitukset" sivulle linkitettyä materiaalia (mahdolliset koekysymykset on listattu omalla alisivullaan).