Seminaari: Visualisointi käyttöliittymäsuunnittelussa

58312302
3
Ohjelmistojärjestelmät
Syventävät opinnot
Seminaarissa selvitetään esimerkkitapausten avulla, miten käyttöliittymässä esitettävä tietosisältö kannattaisi visualisoida, ja tarkastellaan, mitkä hyvän visualisoinnin piirteet riippuvat simuloitavasta käyttötilanteesta ja mitkä ovat käyttötilanteesta riippumattomia. Kirjallisuuteen tutustumisen lisäksi jokainen osallistuja laatii joitain testikuvia ja tekee pientä kokeellista selvitystyötä. Seminaari suoritetaan laatimalla kirjallinen seminaarityö ja pitämällä seminaariesitelmä. Seminaariin mahtuu 9 osallistujaa.
Vuosi Lukukausi Päivämäärä Periodi Kieli Vastuuhenkilö
2012 syksy 05.09-05.12. 1-2 Suomi Sari A. Laakso

Luennot

Aika Huone Luennoija Päivämäärä
Ke 10-12 C220 Sari A. Laakso 05.09.2012-10.10.2012
Ke 10-12 C220 Sari A. Laakso 31.10.2012-05.12.2012

Yleistä

Kurssin suorittaminen

Seminaarissa tehdään kolme työtä: kirjallinen tutkielma, esitelmä ja muistiinpanot toisen opiskelijan esitelmään liittyvästä keskustelusta. Tutkielma palautetaan viikkoa ennen omaa esitystä.

Työ 1: Kirjallinen tutkielma.
Kurssilla tehdään kirjallinen 6-10 sivun laajuinen seminaarityö CHI-konferenssiformaatissa: Palauta tutkielma pdf-tiedostona sähköpostitse viikkoa ennen omaa esitystä ke klo 10 mennessä osoitteeseen salaakso at cs.helsinki.fi. Word-pohja: CHI-2012paperformat-seminaari.doc

Työ 2: Suullinen esitys.
Valmistele PowerPoint-kalvot ja tarvittavat demot etukäteen. Palauta PowerPoint-kalvot sähköpostitse viimeistään edellisenä iltana ennen esitystä.

Yhteen seminaarikokoontumiseen on varattu 90 minuuttia aikaa, mutta valmisteltavan esityksen tulee olla vain noin 30-40 minuutin pituinen (jos yleisö ei keskeyttäisi esitystä). Tarkoitus on, että vähintään puolet ajasta käytetään esityksen sisällön käsittelemiseen itse seminaaritilaisuudessa kaikkien osallistujien voimin. Varaudu siis siihen, että esitystäsi tullaan keskeyttämään ja että siitä syntyy paljon keskustelua.

Työ 3: Muistiinpanot esityksen käsittelystä.
Kun olet pitänyt oman esitelmäsi, seuraavalla viikolla on sinun vuorosi tehdä muistiinpanot ko. viikon esitykseen liittyvästä keskustelusta. Yritä saada kirjoitettua mahdollisimman tarkasti kaikki keskustelussa esille tulleet havainnot, epäilykset, uudet kysymykset, uudet hypoteesit ja perustelut. Kirjaa muistiin myös konkreettiset esimerkkitapaukset, joita käsitellään. Palauta muistiinpanot viikon kuluessa sähköpostitse pdf-tiedostona.

Muistiinpanot kannattaa kirjoittaa puhtaaksi välittömästä seminaarikokouksen jälkeen sama päivänä, vrt. esim. käyttäjähaastattelujen tai käytettävyystestien muistiinpanot. Silloin asiat ovat vielä tuoreena mielessä, mutta jos ehtii kulua pari päivää, on todella vaikea enää palauttaa mieleen, mitä ajattelit silloin, kun kirjoitit pikaisia muistiinpanoja itsellesi siellä seminaaritilaisuudessa.