Tietojenkäsittelytieteen laitos

Hypermediajärjestelmät (seminaari, 2 ov)

Hannu Erkiö

Ajankohtaista

(16.12.) o Tulokset (intranetissä)
Muista vastata seminaarinkin osalta kurssikyselyyn!
(27.9.) Aikataulu on merkitty omalle sivulleen. Pyydän tarkistamaan ja ilmoittamaan mahdollisista kirjausvirheistä. Opponointilistan loppuosa on merkitty kysymysmerkein siltä osin kuin asiaa ei vielä varmistettu.
Seminaarin suoritus ja työmuodot

Aikataulu

Alustavia aiheita


Esittely

Hypermedian olennainen piirre on informaation esittäminen joukkona toisiinsa yhdistettyjä ”informaatioalkioita” (dokumentteja, sivuja tms.). Perusperiaatteen kannalta ei ole merkitystä, onko informaatio tekstiä vai esim. kuvaa. Hypermediaperiaatteen näkyvin ilmentymä on luonnollisesti WWW, mutta sitä ei voi samaistaa periaatteen kanssa: hypermedia on (vanhempi ja) monipuolisempi  kuin WWW, ja toisaalta WWW sisältää paljon piirteitä, jotka eivät ole hypermediaperiaatteen kannalta erityisen mielenkiintoisia. 

Seminaarissa tarkastellaan hypermedian/hypertekstin keskeisiä periaatteita käyttämällä materiaalina aihepiirin klassikkoartikkeleja, uudempia artikkeleita sekä järjestelmäkuvauksia. WWW-teknologioita luonnollisesti sivutaan monesta näkökulmasta. Seminaariin otetaan noin 12 opiskelijaa; työmuotona on perinteinen viikoittainen kokoontuminen: alustukseen perustuva keskustelu.

Esitiedot

Tieteellisen kirjoittamisen kurssin tulee olla suoritettu. Muita kurssikohtaisia esitietovaatimuksia ei ole. Näkökulma sivuaa lähinnä informaatiojärjestelmien (tiedonhakumenetelmät, tietojen esittäminen) tai ohjelmistotekniikan (käyttöliittymät) linjojen kiinnostusalueita, joten näiden alueiden kursseilla on merkitystä joidenkin aiheiden taustatietojen kannalta.

Alustavia aihepiirejä:

- linkin monet tarkoitukset: tiedon ”osoite”, tietojen muodollisen tai semanttisen yhteyden ilmaiseminen, tietokokoelman rakenteen keskeinen elementti, yhteistoiminnallisen järjestelmän väline

- hypermedian käyttö: navigointitavat, sivuston rakenteen ja navigoinnin yhteys,

- hypermediajärjestelmän ja sen käytön analysointi: navigointihistoriat, linkkianalyysi, rakenteen analysointi,

- adaptiiviset järjestelmät

- hypermedia opetuksessa/oppimisessa,

- ei-lineaarisen informaation luonti, ”hyperkirjoittaminen”

- esimerkkijärjestelmiä

Lähdemateriaalina käytetään mm. ACM:n Hypertext –konferenssien sekä WWW-konferenssien julkaisuja ja  lehtiartikkeleita. Aiheet määritellään tarkemmin osallistujajoukon selvittyä; ilmoittautumisen yhteydessä on hyvä mainita oman kiinnostuksensa luonteesta.


Hannu.Erkio@cs.Helsinki.FI