Takaisin kurssiluetteloon

Y96 (lukiomatematiikan kertaus), kevät 2007

Metsävarojen käytön laitos

Yleistä

Kurssi suoritetaan tasokokeella, joka kevätlukukaudella järjestetään 7.2. klo 12-16 luentosalissa B1. Ne, jotka eivät läpäise tasokoetta, joutuvat ratkaisemaan itsenäisesti tehtäviä tietokoneohjelman (Tehomatikka 1 & 2) avulla. Tehtävistä toimitetaan raportit kurssin pitäjälle. Kurssin suorittamisella ei ole aikarajaa, mutta jonkin aikaa kokeen jälkeen toimii viikoittainen neuvontapäivystys. Lisäksi ainakin osittainen suoritus (ks. tarkemmin kohta Suorittaminen) on hyväksytettävä ennen kurssille Y100 osallistumista.

Ajankohtaista

Kevään tasokokeet on tarkistettu, ja kokeessa hylätyille on lähetetty tieto asiasta sähköpostissa. Hyväksytyille tulee merkintä suorituksesta WebOodiin jonkin ajan kuluttua.

Neuvontapäivystysajat on päätetty.

Aloitustapaaminen

Maanantaina 19.2. klo 14 järjestetään salissa B7 tapaaminen niille, jotka eivät ole läpäisseet tasokoetta (tai edes osallistuneet siihen). Siellä neuvotaan, miten kurssi suoritetaan itsenäisesti tehtäviä tekemällä. Tilaisuus kestää noin tunnin.

Neuvontapäivystys

Viikoilla 8, 9 ja 11 järjestetään neuvontapäivystystä B-talon huoneessa 416 (4. kerros). Ajat ovat: Ensimmäinen päivystyskerta on keskiviikkona 21.2., viimeinen keskiviikkona 14.3.. Neuvontapäivystyksestä saa apua matemaattisiin kysymyksiin, tietokoneongelmiin sekä kurssin yleisiin asioihin. Lisäksi kurssin pitäjään voi aina ottaa yhteyttä sähköpostitse tai puhelimella (ks. Yhteystiedot).

Suorittaminen

Tasokokeella

Kurssi ensisijainen suoritustapa on tasokoe, joka järjestetään 7.2. klo 12-16 luentosalissa B1, ja uudestaan syyslukukauden alussa. Tasokokeessa kysytään lyhyen matematiikan oppimäärään perustuvia tehtäviä. Aiheet ovat pitkälti samoja kuin tietokoneella suoritettavissa pakollisissa tehtävissä (ks. alla). Useimmat tehtävät ovat monivalintatehtäviä. Tasokokeisiin ilmoittaudutaan WebOodin kautta.

Ilman tasokoetta

Jos opiskelija ei läpäise tasokoetta tai ei lainkaan osallistu siihen, hänen on laskettava itsenäisesti tehtäviä Lahden Teho-opetus Oy:n laatimien tietokoneohjelmien Tehomatikka 1 ja 2 avulla (linkki yrityksen sivuille). Nämä ohjelmat on asennettu laitoksen verkkoon, ja niitä voi käyttää kaikissa Viikin B-talon tietokoneluokissa. Kurssin pitäjälle on toimitettava:
  1. ohjelmalla tulostetut raportit
  2. erikseen täytetty yhteenvetolomake (Word-tiedosto tai Excel-taulukko)
Ohjelma laskee raportteihin yritetyt tehtävät sekä tehtävistä saadut pisteet. Useimmista tehtävistä saa täysin ratkaistuna 6 pistettä. Suorituksen riittävyys tarkistetaan nimenomaan pistemäärien perusteella, ei tehtävämäärien.

Paperit voi toimittaa yhteennidottuina tai muuten liitettyinä joko kurssin pitäjälle henkilökohtaisesti (esim. neuvontapäivystykseen) tai 4. kerroksen monistushuoneessa sijaitsevaan laatikkoon. Lisäksi raporteista saa sähköisiä versioita kuvankaappauksella, ja nämä sähköiset versiot voi toimittaa sähköpostitse. Kuvankaappauksesta on lisäohjeita ohjesivulla.

Suoritettavista tehtävistä osan on oltava määrätyistä aihealueista, loput voivat olla mistä tahansa alueista ilman rajoituksia. Joissain aihealueissa on rajoituksia sen suhteen, minkä tyyppisistä tehtävistä pisteet on saatu. Ohjeiden käytössä ei ole rajoituksia.

Kurssin suoritusmerkinnän saa vasta, kun kaikki tehtävät on laskettu ja raportit sekä täytetty yhteenvetolomake toimitettu kurssin pitäjälle. Jos opiskelija haluaa osallistua kurssille Y100 (eikä ole läpäissyt tasokoetta), hänen on suoritettava vähintään pakolliset tehtävät ja tuotava niistä erilliset raportit (sekä vaillinainen yhteenvetolomake). Kurssin Y100 suoritusmerkinnän saa tällaisessa tapauksessa kuitenkin vasta kun kaikki tehtävät on suoritettu ja kurssi Y96 on hyväksytty.

Pakollisia tehtäviä on laskettava yhteensä 420 pisteen edestä (70 tehtävää):

AihealuePistemääräRajoitus Osion nimi raportissa
Potenssioppi30 p (väh. 5 tehtävää) vain "tehtäviä kirjaimilla" -tyyppisiä tehtäviä Potenssien laskusäännöt
Neliöjuuri-''-ei tehtäviä, joissa "vain numeroita" Neliöjuuri
Polynomit 1-''-Polynomien yhteenlasku
Polynomit 2-''-Polynomien kertolasku
Yhtälöt 1-''-ei "perustehtäviä"Ensimmäisen asteen yhtälö
Yhtälöt 2-''-Toisen asteen yhtälö
Suora 1-''-Suoran piirtäminen
Epäyhtälöt 1-''-Ensimmäisen asteen epäyhtälö
Yht. sovelluksia-''-Yhtälön käyttö ongelmanratkaisussa
Geometria-''-ei vain yhden tehtävätyypin tehtäviä Pinta-alat
Eksp.funktio-''-Eksponenttifunktion harjoituksista
Logaritmifunktio-''-Logaritmiharjoitukset
Derivaatta 1-''-Derivointiharjoitukset
Derivaatta 2-''-Funktion ääriarvot

Näiden lisäksi on laskettava valinnaisia tehtäviä vähintään 210 pisteen edestä (yhteensä siis 630 pistettä, noin 105 tehtävää). Tehtävät voivat olla mistä tahansa osa-alueista, myös niistä, joihin pakolliset tehtävät kuuluvat. Myöskään tehtävätyypeillä ei ole rajoituksia. Seuraavat aihealueet ovat suositeltavia: Polynomit 3, Binomin neliö, Yhtälöpari, Suora 2, Paraabeli, Epäyhtälöt 2, Verrannollisuus, Lin. riippuvuus, Trigonometria, Avaruusgeometria 2, Eksp.yhtälö, Derivaatta 3, Derivaatta 4.

Tarkempia ohjeita kunkin tehtäväalueen osalta löytyy ohjesivulta. Täällä on myös listaus tunnetuista ohjelmavirheistä. Ne kannattaa tarkistaa, jos ohjelma ei tunnu hyväksyvän oikeaa vastausta.

Takaisin kurssiluetteloon


Muokattu 17.2.2007.