Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

in English suomeksi Kurssin aikataulu ja sisältö

Tietokoneen toiminta (4 op, 2 ov), Kevät 2006
Computer Organization I (4 cr, 2 sw), Spring 2006

Tämä aikataulu- ja sisältösivu päivittyy aina tarpeen tullen eli siis aika usein o. Tarkkailkaa tätä sivua ainakin viikoittain kurssin aikana. Kurssin sisältö voi vielä jonkin verran muuttua aika myöhäänkin. Uutta kurssimateriaalia on runsaasti ja sinne on varmaankin jäänyt muutama virheellinen tai epäkonsistenssi tieto. Olen kiitollinen kaikista ilmoituksista koskien materiaalin puutteita. Kiitos.

Kurssin arvostelu on valmistunut. Tulokseto ja kurssikuulustelun arvosteluperusteetoovat näkyvillä verkossa muutaman viikon ajan. Projektityöskentelyn minimitaso laskettiin 7 pisteeseen (10/32 pp) ja kokeen minimitaso laskettiin 15 pisteeseen (15/32). o

CSMoodle'n salasana kevään Tietokoneen toiminta kurssille on (tulee olemaan): "suoRitin".
HUOM: CSMoodlessa on (ohimenevä) piirre, että se turhaan epäilee sertifikaattia moneen kertaan. Vastatkaa vain OK joka kerta.

Ryhmätapaamiset alkavat heti kurssin ensimmäisellä viikolla (viikko 3, 16-20.1.2006). Opintopiirit muodostetaan tuossa ensimmäisessä tapaamisessa. Poissaolijoiden tilalle otetaan uusia opiskelijoita. Jos ette ensimmäisen viikon jälkeen vielä kuulu mihinkään opintopiiriin ja aiotte silti osallistua tähän kurssiin, teidän tulisi ensi tilassa ottaa yhteys omaan ohjaajaanne. Opintopiireihin kuulumattomat opiskelijat poistetaan kurssin listoilta viikon 4 (27.1.2006) jälkeen.

Jos keskeytätte kurssin, niin olisi kohteliasta ilmoittaa omalle opintopiirille asiasta, jotta muille opintopiiriläisille ei koituisi keskeyttämisenne vuoksi turhaa haittaa. Muihin opintopiiriläisiin saa helposti yhteyden sähköpostitse, puhelimitse tai CSMoodlen kautta. Jos opiskelijasta ei ole vähään aikaan (2-3 päivään?) kuulunut mitään, niin opintopiiri voi katsoa kyseisen opiskelijan keskeyttäneeksi ja toimia sen mukaisesti. Opintopiirin ei kannata lykätä uudelleenjärjestäytymistä turhan pitkään, koska kurssi on vain 6 viikkoa pitkä.


Huom 1: Kaikilla oppilailla tulee olla TKTL:n käyttäjätunnus laitoksen Linux- ja Windows-järjestelmien käyttämistä varten.

Sivuaineopiskelijoilla tulee olla ensin haettuna Tietotekniikkaosaston UNIX-tunnus eli ns. cc-tunnus. Mikroverkkotunnus ei käy. UNIX-tunnus haetaan oman pääainelaitoksen kautta. Tämän jälkeen voit hakea TKTL-tunnusta vapaamuotoisella hakemuksella sähköpostin kautta osoitteesta tktl-luvat (AT) cs.helsinki.fi. Muista mainita sähköpostissasi cc-tunnuksesi. (Ks. ohjeet http://www.cs.helsinki.fi/compfac/ohjeet/Luvat/uusi.html#sivuainelupa). Yleensä tunnus alkaa toimimaan pyynnön käsittelyä seuraavana päivänä.

Huom 2: Kaikkien tulee olla ilmoittautunut kurssikirjanpitoa varten tälle kurssille TKTL:n ILMO järjestelmään. Jos et ole tehnyt sitä vielä, niin tee se ystävällisesti nyt heti. Kiitos.

Huom 3: Kaikilla on valmiina opintopiirityöskentelyä varten CSMoodle'n käyttäjätunnus. Se on sama tunnus kuin TKTL-tunnus. Muista myös kirjautua CSMoodle'ssa Tietokoneen toiminta -kurssille (salasana suoRitin) ja pyytää ohjaajaasi sijoittamaan sinut omaan opintopiiriisi CSMoodle'ssa.


Tavoite

Päätavoitteena on ymmärtää tietokonejärjestelmän keskeiset piirteet suoritettavan ohjelman näkökulmasta: miten tietokonejärjestelmä on rakennettu ja miten se suorittaa sille annettua ohjelmaa. Pääpaino on yhden ohjelman suorituksella konekielen tasolla.

Tavoitteena on ymmärtää suorittimen toiminta konekielen tasolla. Suorittimen toimintaa konekielen tasolla tarkastellaan sekä yleisesti että käytännönläheisesti yksinkertaisen opetustarkoitukseen kehitetyn esimerkkikoneen (ttk-91) avulla. Esimerkkikone on toteutettu simulaattorina ja sitä ohjelmoidaan (symbolisella) konekielellä.

Tavoitteena on ymmärtää käyttöjärjestelmän perustoiminnot ja rooli ohjelman suorituksen kannalta.

Tavoite on tarkemmin kuvattu kurssikuvauksessa.

Kurssin muoto: opintopiiri- ja verkkokurssi

Kurssi toteutetaan opintopiirejä käyttäen. Tämä tarkoittaa sitä, että ns. tavallisten laskuharjoitusten asemesta opiskelijat jaetaan pienryhmiin (opintopiireihin), joissa tehdään sekä tavanomaisia laskuharjoituksia että suurempia projekteja. Kantavana ajatuksena ja ideana opintopiireissä on se, että yhdessä opiskellen oppii paremmin. Kun selittää asiaa toiselle, niin oppii itsekin ja/tai huomaa aukkoja omassa osaamisessaan. Opintopiirit kokoontuvat viikoittain yhden pakollisen kerran ohjaajan kera. Sen lisäksi opintopiirit voivat tavata itse sopiminaan aikoina eri tiloissa yliopistolla tai verkossa opintopiirin omassa chat-huoneessa. Lisäneuvontaa tulee saataville verkossa Moodlen keskusteluryhmien, chat-huoneiden ja kahdenkeskisten verkkokeskustelujen muodossa.

Tämä kurssi toteutetaan verkkokurssina. Siihen sisältyy siten tiedotuksen lisäksi merkittävä määrä verkossa olevan materiaalin käyttöä ja verkon käyttöä suunnitelmalliseen kurssin sisäisen kommunikointiin. Esimerkiksi, pääosan luennoista korvaa tällä kurssilla itseopiskelumateriaalina verkossa olevat verkkoluennot ja kuhunkin luentoon liittyy verkossa olevia itsearviointiin sopivia kertaustehtäviä, joiden avulla opiskelija saa jonkinlaisen kuvan omasta kyseisen materiaalin hallinnasta. Kurssiin sisältyy myös keskustelutehtäviä, joita käydään CSMoodle-keskusteluryhmissä.

Kurssin toteutus verkkokurssina ei tarkoita, että kurssin voisi suorittaa puhtaasti etäopiskeluna. Suuri osa oppimisesta tapahtuu itsenäisen työskentelyn ja ryhmätyöskentelyn avulla, mutta läsnäolo kampuksella kurssin aikana on silti aika ajoin välttämätöntä.

Tavallisina luentoina pidetään aloitusluento, yhteenvetoluento ja kurssin aikana pidettävät erityiset valinnaiset tukiluennot.

Oppiminen tapahtuu verkkoluennoilla, opintopiirityöskentelyssä harjoitustehtävä ratkaistaessa, keskusteluissa ja projekteja tehtäessä sekä kurssikuulustelussa.

Kurssiin sisältyy ylimääräinen opintopiiriprojekti, jossa reflektoidaan (mitä tehtiin, havaittiin, koettiin) kurssikuulustelua ja koko kurssia kokonaisuutena. Jos opintopiiri ei halua tehdä tätä projektia, sen voi tehdä myös itsenäisesti tai opintopiirin osan ryhmätyönä. Kurssista voi saada hyvän arvosanan myös ilman tätä ylimääräistä projektia. Toisaalta, läpikäytyjen asioiden reflektoiminen on tunnetusti hyvä oppimismenetelmä.

Oppikirja ja konekielisen ohjelmoinnin simulointiympäristö

Suosittelen, että hankitte oheislukemistoksi käyttöönne Stallingsin kirjan ([Stal06] tai [Stal03]), vaikka se ei olekaan ihan välttämätön. Tanenbaum'in kirjaa ([Tane06] tai [Tane99]) tuskin kannattaa vain tätä kurssia varten ostaa.

  • [Stal06], luvut 1-2, 3-3.1, 4.1, 5-5.2, 6-6.1, 7-7.5, 8-8.2, 9-9.2, 10
  • [Tane06], luvut 4.2, 7.3-7.4
  • Esimerkkitietokoneen ttk-91 konekielisimulaattori TITOKONE
  • Ttk-91 -tietokoneen yleiskuva ja toiminta: verkkoluennot lu02, lu03 ja lu04, [Häkk98]

Yleistä

  • Kurssiin liittyvät yleiset asiat (siis muut kuin erityisesti tähän verkkokurssiin liittyvät asiat) ovat kurssin kotisivulla http://www.cs.helsinki.fi/teemu.kerola/tito/index.html.
  • Jos haluatte (nopeaa) reagointia (esim. jokin verkkosivu ei aukea tms) luennoitsijalta, niin käyttäkää sähköpostia. Kaikkia kurssilaisia kiinnostavat asiat julkaistaan luennoitsijan puolesta tällä sivulla ja/tai CSMoodle'n kurssin yleisessä keskusteluryhmässä.

Ohjausajat

Ohjausajoilla tarkoitetaan niitä aikoja, jolloin kurssin vastuuhenkilö tai ohjaaja on henkilökohtaisesti paikalla.

Luennot
aloitusluento,
tukiluento,
yhteenvetoluento

16.1.2006

ma 12-14 (A111) Teemu Kerola
18.1.2006 ke 12-14 (A111) Teemu Kerola
15.2.2006 ke 12-14 (A111) Teemu Kerola

Ryhmä-
tapaamiset
eli
opintopiirien viikottaiset
pakolliset tapaamiset

16.1.-24.2.2006

(HUOM: siis heti
1. viikolla!)

ti 12-14 (BK106)
in English in English
Liisa Marttinen
ti 14-16 (CK107) Jaakko Sorri
ti 16-18 (CK107) Jaakko Sorri
to10-12 (CK107) Sebastian Siikavirta
to12-14 (CK107) Sebastian Siikavirta
Verkko-
neuvonta

16.1.-24.2.2006
(aika ajoin,
ei joka päivä!)

CSMoodlen yhteinen keskustelualue Kerola, Marttinen, Sorri, Siikavirta
Kurssikuulustelu 2.3.2006 to 16-19 (B123)  

Arviointi

Tavoitteena on päästä arviointiin, jossa (a) opintopiiriä palkitaan työn saattamisesta loppuun, (b) paljon muita enemmän työtä tehneet palkitaan paremmalla arvosalla ja (c) paljon muita vähemmän tehneet huomaavat sen myös arvosanassaan. Vaikka tämä perusidea on ärsyttävän hankala muotoilla täsmällisiksi arviointiperusteiksi, niin tähän on kuitenkin pyritty.

Pääosa arvosanasta määräytyy tentin perusteella. Tentti kattaa kurssin ydinaineksen ja on linjassa projektien kanssa.

Yhteensä jaossa yli 60 p, joista 30 p tarvitaan läpipääsyyn. Normaalit arvosanarajat ovat: 1 (30 p), 2 (35 p), 3 (40 p), 4 (45 p) ja 5 (50 p). Näitä voidaan tarpeen vaatiessa muuttaa.

Kurssin osiot, niiden maksimipistemäärät ja minimivaatimukset:

  • Opintopiirien harjoitustehtävät ja keskustelukysymykset: 12 p, minimivaatimus 4 p
    • 1 arvosanaan vaikuttavan pisteen saa 10%'lla ja 12 pistettä 90%'lla max htp'sta
    • minimivaatimuksen 4 arvosanaan vaikuttavaa vaikuttavaa pistettä saa 20/64 htp'llä (K2006)
  • Opintopiirien projekti: 16 p (22 p, jos ylimääräinen projekti mukana), minimivaatimus 8 p
    • 1 arvosanaan vaikuttavan pisteen saa 10%'lla ja 16 pistettä 90%'lla max pp'sta
    • minimivaatimuksen 8 arvosanaan vaikuttavaa vaikuttavaa pistettä saa 11/32 pp'llä (K2006)
  • Kursssikuulustelu max 32 p, minimivaatimus 16 p
    • jokainen koepiste vaikuttaa sellaisenaan arvosanaan

Opintopiirien arvostelusta kerrotaan tarkemmin opintopiirityöskentelyn sivulla.

Kirjanpitolistalla näkyy kaikki kurssikirjanpito. Sieltä poistetaan ilmeisesti passiiviset opiskelijat näkyviltä. Jos listalla on mitään puutteita tai ette halua nimeänne näkyville, ottakaa yhteys luennoitsijaan. Kirjanpitolistan lisäksi näkyvillä on nyt myös aika ajoin päivitettävä pistelista, josta näkyy eri suorituksista ja yhteensä tähän asti saadut arvosanaan vaikuttavat pisteet.

Kurssin arvostelu on valmistunut. Tulokseto ja kurssikuulustelun arvosteluperusteetoovat näkyvillä verkossa muutaman viikon ajan. Projektityöskentelyn minimitaso laskettiin 7 pisteeseen (10/32 pp) ja kokeen minimitaso laskettiin 15 pisteeseen (15/32). o

Torrent VCG "streamatut" luennot

Aloitus- ja yhteenvetoluennot taltioidaan yliopiston Torrent VCG ( Video Conference to Streaming Gateway) palvelimelle, josta ne ovat realiaikaisesti (??) ja jälkeenpäin katsottavissa selaimen kautta Windows-ympäristöissä. Taltioiden katselua varten laitteistossa tulee olla tarvittavat koodekit on jo valmiiksi asennettu TKTL:n laitteistoihin, mutta kotikoneisiin voitte joutua asentamaan ne itse.

Taltiot toiminevat TKTL:n laitteistolla Windowsissa seuraavien selainten ja liitospalikoiden avulla:

  • Internet Explorer: QuickTime, RealPlayer, MediaPlayer
  • Firefox: QuickTime, RealPlayer
Kotikäyttöä varten koodekeista on olemassa Opetusteknologiakeskuksen ohjeistus, joka on kyllä suunnattu enemmän opettajille kuin opiskelijoille. Käytössä on myös Sami Palhomaan ohje juuri tämän kurssin tarpeita varten.

Tukiluennot

Tukiluennot ovat viikottaisia yleistä neuvontaa varten olevia tilaisuuksia. Mitään varsinaista luennointia ei niissä ole, ellei sitten vastauksena johonkin opiskelijan esittämään kysymykseen. Tukiluennot toimivat siten, että opiskelijat kysyvät mistä tahansa kurssiin jollain tavoin liittyvästä asiasta ja luennoija yrittää antaa tähän vastauksen. Aihepiiri voi olla esimerkiksi kurssin sen viikkoiseen sisältöön liittyvä asia tai jokin kurssin logistiikkaan liittyvä asia. On toivottavaa kuitenkin, että opiskelijat olisivat ennen tukiluentoa tutustuneet sen viikon aihepiiriin, koska mitenkään 2 tunnin tukiluennolla ei voida käsitellä 4 luentotunnin asioita hyvin.

Syksyllä 2005 tukiluennoilla ei käynyt kukaan, lukuunottamatta muutamaa opiskelijaa ensimmäisellä kerralla. Keväällä 2006 tukiluentoja järjestetään vain yhden kerran, ensimmäisellä viikolla. Politiikkaa voi muuttaa tarpeen vaatiessa.

Tukiluennoilla läsnäolo on täysin valinnaista, eikä läsnäolosta pidetä kirjaa. Mikään kysymys ei ole "liian tyhmä" tukiluennolle.

Verkkoluennot

Verkkoluennon seuraaminen vaatii oman liitospalikan (Macromedia Authorware Web Player) selaimeen. Sen kuuluu Windows'in vakioasennukseen laitoksen opiskelijakäyttöön tarkoitetuissa tiloissa. (Sitä ei voi itse asentaa laitoksen koneisiin, kuten ei muitakaan selainten liitospalikoita.) Liitospalikka on olemassa ainoastaan Windows ympäristöön ja luotettavimmin se toimii Internet Explorer'issa. Sorry. Voitte kokeilla liitospalikan toimivuutta tästä. Järjestelmä antaa liitospalikkaa käynnistettäessä erilaisia asiaan kuuluvia varoituksia, mutta nähdäkseni liitospalikka on turvallinen käyttää.

Macintosh-ympäristöjen käyttö on täysin testaamatta, koska tekijällä ei ole Macintosh'ia käytössään. Toisaalta, ainakin Patrik Jansson on keväällä 2006 saanut verkkoluennot toimimaan iBook'issa Safari-selaimella. Firefox ei toiminut. Verkkoluentoa avatessa Safari herjaa automaattisesti Authorwaren puuttumisesta ja ehdottaa sen lataamista. Hyväksymisen jälkeen selain ohjautuu Macromedian lataus-sivulle, josta voi ladata Authorwaren liitospalikan. Asennuksen jälkeen täytyy Safari käynnistää uudelleen, että sivu näkyy oikein. Joissakin kohdin tulee virheilmoitus "Xtra not found" ja sivun tausta saattaa jäädä puuttumaan. Flash-animaatio (luennon 1 lopussa) ei toimi. Lisätietoja annetaan mahdollisesti lisää tällä foorumilla.

Tietojenkäsittelytieteenlaitoksen koneilta verkkoluentoa voi seurata myös Linux-ympäristöissä Windows 2003 Terminal Server -palvelimen avulla. Palvelin mahdollistaa Windows-ympäristön käytön ohjelmistoineen etänä, jopa Linux-koneilta. Palvelimen käyttö laitoksen Linux-koneilta onnistuu yksinkertaisesti komennolla "windows". Tämä avaa ruudulle Windows-järjestelmän sisäänkirjautumisruudun. Kirjautuminen tapahtuu normaaleilla TKTL-käyttäjätunnuksilla. Palvelimen IE'ssä on valmiiksi asennettuna Authorware liitospalikka. Mikäli haluatte tarkemman kontrollin etäkäyttöohjelmistoon, voitte käyttää suoraan rdesktop (http://www.rdesktop.org) ohjelmistoa komennolla "/usr/local/bin/rdesktop winserver".

Jos Authorware Web Player -liitospalikan käytössä on ongelmia, raportoikaa niistä kurssin vastuuhenkilölle.

Verkkoluentojen käyttöön on olemassa Käyttöohje ja Usein Kysyttyjen Kysymysten lista, jotka löytyvät verkosta ja ovat myös suoraan käytettävissä verkkoluennoista.

Verkkoluennot on linkitetty helposti käytettäväksi niiden yhteiselle sisällysluettelosivulle.

Opintopiirit

Opintopiirien toiminnasta tällä kurssilla on täsmällisemmät yleisohjeet opintopiirityöskentelyn sivulla.

Ryhmätapaamiset

Opintopiirit tapaavat ainakin kerran viikossa ohjaajan läsnäollessa ryhmätapaamisessa. Ensimmäisessä ryhmätapaamisessa muodostetaan opintopiirit. Yleensä ryhmätapaamisessa käydään läpi sen viikon harjoitustehtävät ja seurataan projektin edistymistä. Ryhmätapaamisessa on myös mahdollista kysyä ohjaajalta neuvoa mihin tahansa kurssin asiaan tai logistiikkaan liittyvästä asiasta.

CSMoodle

CSMoodle on TKTL'n oma Moodle-installointi. Se on yleinen oppimisalusta verkko-opetukseen ja sitä käytetään tällä kurssilla lähinnä keskustelualueiden toteutukseen.

Moodlen käyttöohjeita löytyy englanniksi Moodlen omilta sivuilta. (esim. Documentation / "Student Guide for Moodle" by Ray Lawrence). CSMoodle'ssa (vasemmassa palkissa ylhäällä) on lyhyt suomenkielinen Opiskelijan pikaopas Moodlen käyttöön ja (vielä lyhyempi) FAQ-sivu. Samassa pääpalkissa on myös muita suomenkielisiä ohjeita. Sisäänrakennetut ohjeet löytää CSMoodle'n Help-ikoninHelp avulla. Moodlen Wiki työkalusta on myös Sami Palhomaan kirjoittama oma wiki-ohjeensa.

 

in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English
The English schedule page has most the information above, but none of the information below.
The information in English is given with green color below.
in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English

Sisältö ja aikataulu (Contents and Schedule)

Kurssikirjat täydentävät verkkoluentoja. Niissä on erilainen esitystapa ja enemmän detaljeja. Jos jokin asia jäi epäselväksi tai muuten vain haluat toisenlaisen lähestymistavan sen oppimiseen, niin tarkista asia kurssikirjasta kyseisen luennonkohdalla annetusta kohdasta.

Text books give different view and more thorough presentation to the same topics as the web lectures. If anything is left unclear, please read the corresponding material in text books.

Viikko 3 (16.-20.1.2006) Week 3

  • Aloitusluento, maanantai 16.1.2006.  Hallintoa, kurssin suoritusosiot, opintopiiritoiminta, verkkokomponentit (Opening lecture, in Finnish: admin, course components, study circles, web components)
    Tärkeätä olla paikalla, kiitos. (Important to be present, some guidance also in English in English)
  • Itseopiskelua, luento 1:  Järjestelmän rakenne (System structure, self study)
  • Itseopiskelua, luento 2:  TTK-91 -tietokone ja sen simulaattori (Ttk-91 and the simulator for it)
  • 18.1.2006 tukiluento: kysymyksiä, vastauksia, kurssihallinto, opintopiirit, verkkoluennot, ttk-91, sää, jne. (support lecture: questions, answers, study circles, web lectures, ttk-91, weather, etc.)
    • jos teillä ei ole mitään kysyttävää tai muuta juteltavaa, niin tänne ei tarvitse tulla
  • Ryhmätapaaminen (group meeting)
    Tärkeätä olla paikalla, kiitos. (Very important to be present, please!)
    • opintopiirien muodostaminen (study circle creation)
    • yhteystietojen vaihto, tapaamissuunnitelma (swapping contact information, meeting plans)
    • projektin PR 1 aikataulutus (schedule for project PR 1)
    • opintopiirisopimuksen läpikäynti ja allekirjoitus (study circle contract and signatures)
    • harjoitustehtävät tehdään paikan päällä: HT 1 (homework problems worked out in place)
  • Opintopiiriprojekti alkaa: PR 1 (study circle project begins)
  • Itseopiskelua, luento 3:  Konekielinen ohjelmointi (Assembly language programming)

Viikko 4 (23.-27.1.2006) Week 4

  • Itseopiskelua, luento 4:  Aliohjelmien toteutus konekielen tasolla (Assembly language subroutine implementation)
  • Ryhmätapaaminen (group meeting)
    • opintopiiritapaaminen (study circle meeting)
    • esittely: HT 2 (presentation)
    • edistymistarkistus: PR 1 (check point)
  • Keskustelutehtävän verkkokeskustelu: KT 1 (web discussion)
  • Itseopiskelua, luento 5:  Suoritin (CPU) ja väylä (CPU and bus)
  • Itseopiskelua, luento 6:  Tiedon esitysmuodot (Data presentation)

Viikko 5 (30.1.-3.2.2006) Week 5

  • Itseopiskelua, luento 7:  Tiedon muuttumattomuus ja järjestelmän sisäinen muisti (Error recovery and internal memory)
  • Itseopiskelua, luento 8:  Ohjelman toteutus järjestelmässä (Program implementation in the system)
  • Ryhmätapaaminen (group meeting)
    • opintopiiritapaaminen (study circle meeting)
    • esittely: HT 3 (presentation)
    • edistymistarkistus: PR 1 (check point)
  • Keskustelutehtävän verkkokeskustelu: KT 2 (web discussion)

Viikko 6 (6.-10.2.2006) Week 6

  • Itseopiskelua, luento 9:  Järjestelmän ulkoinen muisti, I/O-laitteet, I/O:n toteutus (External memory, I/O-devices, I/O implementation)
  • Itseopiskelua, luento 10:  Käännös, linkitys ja lataus (Compilation, linking and loading)
  • Ryhmätapaaminen (group meeting)
    • opintopiiritapaaminen (study circle meeting)
    • esittely: HT 4 (presentation)
    • edistymistarkistus: PR 1 (check point)
  • Keskustelutehtävän verkkokeskustelu: KT 3 (web discussion)

Viikko 7 (13.-17.2.2006) Week 7

  • Itseopiskelua, luento 11:  Tulkinta ja emulointi (Interpretation and emulation)
  • Luento 12, ke 15.2.2006:  Yhteenveto ja kertausta (Summary lecture, in Finnish)
  • Ryhmätapaaminen (group meeting)
    • opintopiiritapaaminen (study circle meeting)
    • esittely: HT 5 (presentation)
    • edistymistarkistus: PR 1 (check point)
  • Keskustelutehtävän verkkokeskustelu: KT 4 (web discussion)
  • Ylimääräinen opintopiiriprojekti alkaa: PR 2 (extra study circle project begins)

Viikko 8 (20.-24.2.2006) Week 8

  • Ryhmätapaaminen (group meeting)
    • opintopiiritapaaminen (study circle meeting)
    • esittely:HT 6 (presentation)
    • esitys: PR 1 (presentation)
  • Keskustelutehtävän verkkokeskustelu: KT 5 (web discussion)
  • Projekti PR 1 valmistuu: PR 1 (project completes)

Viikko 9 (27.2.-3.3.2006) Week 9

  • 2.3.2006 Kurssikuulustelu (course examination) 16-19 (B123)

Viikko 10 (6.-11.3.2006) Week 10

  • 8.3.2006 Ylimääräinen opintopiirin Projekti valmistuu PR 2 (extra project completes)

Kirjallisuutta ja muita viitteitä (References)

in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English

Ttk-91 references in English

in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English in English


Teemu Kerola