Kuinka rakentaa astianpesukone

Kuinka rakentaa astianpesukone - eli taidetta roboteilta roboteille on Keravan taidemuseon näyttely, jota tietojenkäsittelytieteen laitos tukee. Näyttely tarkastelee taiteen tekemisen ja vastaanoton mekaniikkaa. Voidaanko taidekokemus purkaa osiin ja ajatella uudelleen tiskikoneen suunnittelijan logiikkaa noudattaen? Voisiko robotti luoda taidetta, jota toinen robotti pystyisi seuraamaan ja arvioimaan?

Robotiikan näkökulmasta astioiden peseminen on varsin mutkikasta ja tehotonta puuhaa. On ensin tartuttava lautaseen, pestävä se saippuoidulla tiskiharjalla, huuhdeltava ja nostettava kuivumaan. Tämän inhimillisen liikesarjan toistamisen sijasta astianpesukoneen rakentajan on ajateltava koko prosessi uudelleen. Mikä olisi mahdollisimman yksinkertainen ja tehokas tapa saman lopputuloksen saavuttamiseksi? Mikä astioiden pesemisessä on kaikkein olennaisinta?

Voisiko robotti luoda taidetta, jota toinen robotti pystyisi seuraamaan ja arvioimaan? Ja millaista tämä taide voisi olla? Vastauksia näihin kysymyksiin etsi Yhdysvalloissa Carnegie Mellon -yliopistolla työskentelevä robotiikan tutkijoiden ryhmä. Yksi ryhmän jäsenistä ja projektin alkuunpanija on Helsingissä asuva argentiinalaissyntyinen kuvataiteilija Axel Straschnoy.

Lopputuloksena syntyi kaksi itsenäistä, älykästä ja toisiinsa reagoivaa robottia: toinen niistä esiintyy, toinen katselee esitystä hämmästyneenä, kiinnostuneena tai välinpitämättömän pitkästyneenä. Robottien "kehon kieli" on suunniteltu nimenomaan tätä tarkoitusta varten, mutta työryhmä ei kuitenkaan halunnut inhimillistää ajattelevia koneita tekemällä niistä ulkoisesti ihmisten kaltaisia. Painopiste on pikemminkin ihmisen ja robotin välisen erilaisuuden ihmettelyssä.

Mutta voiko ihminen ymmärtää robottien välistä taiteilua? Voiko taidetta ylipäätään olla ilman ihmistä ja inhimillistä kokemusmaailmaa? Toistaiseksi robotit näyttävät olevan innoissaan varsin yksinkertaisista saavutuksista niin kuin ihmisetkin kenties aikanaan. Mutta voisivatko ne oppia tekemään moniulotteista taidetta, joka toisen robotin lisäksi voisi kiinnostaa myös ihmisiä?

Kuinka rakentaa astianpesukone -näyttely voidaan nähdä historiallisen avantgarden transmodernina sukulaisena, yrityksenä ymmärtää kuinka teknologia vaikuttaa ajatteluumme ja aikalaiskokemukseemme, mutta myös yrityksenä ymmärtää tulevaisuutta ja sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Työryhmän keskustelut ja robottien rakennusprosessi on nauhoitettu ja editoitu monikanavainstallaatioksi, joka seuraa robotteja näyttelyyn.

Näyttely pidetään 26.3. — 30.5.2010 Keravan taidemuseossa (yhteystiedot alla). Alla olevaa kutsukortin kuvaa klikkaamalla voit tulostaa itselleen kutsukortin näyttelyn avajaisiin ja avajaisseminaarin pe 26.3.

Työryhmän jänen Marek Michalowski, Ph.D, (Carnegie Mellon University Robotics Institut) pitää tietojenkäsittelytieteen laitoksella vierailuluennon "Keepon: A social robot for research, therapy, and entertainment" maanantaina 29.3.2010 klo 14 huoneessa B222 (Exactum, Gustaf Hällströmin katu 2 b, Kumpulan kampus).

How to build a dischwasher

Axel Straschnoy (s. Buenos Aires 1978)
Argentiinalainen, Kuvataideakatemiassakin opiskellut Axel Straschnoy yhdistää taiteessaan useita eri medioita röntgenkuvista performatiivisten projektien kautta installaatioihin, joiden temaattinen ydin on siinä suhdeverkostossa, joka kutoutuu taiteen tekemisen, välittämisen ja esittämisen välille. Käsitteellisyydestään huolimatta hänen teoksensa perustuvat pikemminkin yksin tai yhdessä tekemiseen, testialustojen luomiseen ja asioiden ihmettelyyn kuin pelkkään analyyttiseen pohdintaan.

Lisätietoja: http://axel.straschnoy.com ja http://axel.straschnoy.com/robots

Robotiikkanäytökset
Axel Straschnoyn ohjaamat robotiikkanäytökset: 26.3., 8.4., 27.4., 11.5., 19.5. ja 29.5.

Camp Pixelache 26.3. klo 10-18
Näyttely ja 26.3. klo 15-18 järjestettävä seminaari ovat osa Pikseliähkyä, Pohjoismaiden suurinta elektronisen taiteen festivaalia. Samana päivänä klo 10-18 järjestettävä Camp Pixelache tuo Keravan Taidemuseoon joukon kotimaisia ja kansainvälisiä mediataiteen ammattilaista esittelemään projektejaan ja keskustelemaan niihin liittyvistä teemoista. Tarkoituksena on luoda rento kohtaamispaikka taiteen, tieteen ja yritysmaailman edustajien välille.

Projektia ovat tukeneet: AVEK, Koneen Säätiö, Taiteen keskustoimikunta, Uudenmaan taidetoimikunta, Alfred Kordelinin Säätiö, Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos, Studio for Creative Inquiry (CMU), The Collaborative Machining Center (CMU) ja Robotics Institute (CMU).

Tuottanut Piritta Puhto / Kompistuotanto.

Keravan Taidemuseo
Klondyketalo, Kumitehtaankatu 5 F, 04260 Kerava
puh. + 358 (0)9 294 8090
www.keravantaidemuseo.fi
Avoinna ti-pe 12-18, la-su 11-17
Saviolle kätevästi K- ja N-junalla!
 

23.03.2010 - 16:42 Marina Kurtén
23.03.2010 - 12:11 Hannu Toivonen