Robotti hakee kontaktia

Marek P. Michalowski Pittsburghin Carnegie Mellon -yliopistosta pohti robottien ja ihmisten välistä vuorovaikutusta Kumpulassa.

Marek P. Michalowski

Ihmisen ja koneen vuorovaikutus muistuttaa pingiksen pelaamista. Toinen lähettää toiselle ärsykkeeen, toinen prosessoi sen, lähettää omansa takaisin ja niin edespäin.

Ihmisten keskinäinen vuorovaikutus on kokolailla erilaista. Toisen puhuessa ihmiset nyökyttelevät, hakevat katsekontakteja ja matkivat toistensa elekieltä.

- Olisiko tämä syynä siihen, miksi ihmisten ja robottien vuorovaikutus on edelleen niin kömpelöä? kysyi tohtori Marek. P. Michalowski tietojenkäsittelytieteen laitoksella 29. 3 pitämässään vierailuluennossa.

Pittsburghin Carnegie Mellon -yliopiston Robotiikan instituutissa pitkään toiminut Michalowski on itse yrittänyt ratkaista kysymystä kehittämällä professori Hideki Koziman kanssa uudenlaista robottia.

Pienestä keltaisesta Keepon-robotista onkin karsittu kaikki turha: sillä on silmät ja nenä, mutta ei suuta tai raajoja. Se ei puhu eikä kävele, mutta liikkuu, heiluu ja pomppii alustallaan.

Robotin yksinkertainen kehokieli on hyvin ilmaisuvoimaista ja kiehtoo varsinkin lapsia. Etenkin autististen lasten kanssa on saatu hyviä tuloksia.

- Aluksi robotilla matkitaan lapsen liikettä, vaikka heiluvaa kättä, Michalowski kertoo.

- Tämä herättää yleensä mielenkiinnon. Sen jälkeen lapsi alkaa usein kommunikoida robotin kanssa ja robotti reagoi lapsen käytökseen. Robotin yksinkertaisuuden takia vuorovaikutus voi olla jopa vapautuneempaa kuin läheisten ihmisten kanssa.

Ihan aito robotti Keepon ei kuitenkaan ole. Useimmissa koetilanteissa sitä ohjaa ihminen eikä keinoäly.

Sen sijaan aidosta koeälystä on kyse Keravan taidemuseon Kuinka rakentaa pesukone – näyttelyn roboteissa. Michalowski oli mukana rakentamassa taidehanketta, jossa yksi robotti luo taidetta ja toinen katsoo sitä.

- Päätimme, että katsojaa kiehtoo tietty yllätyksellisyys. Esityksessä pitää olla hieman satunnaisuutta, mutta ei liikaa, näyttelyn ansiosta Suomeen saapunut Michalowski kertoo. Esiintyvä robotti seuraa katsoja reaktioita ja muokkaa toimintaansa toisen kiinnostuksen mukaan.

Kuinka rakentaa astianpesukone -esitykset Keravan taidemuseossa » »

Teksti: Juha Merimaa

 

Kuva: Saara Vuorjoki. Kuvan robotti Keravan taidemuseon näyttelystä.

 

31.3.2010

www.helsinki.fi/verkkotoimitus

31.03.2010 - 15:13 Webmaster
31.03.2010 - 15:13 Webmaster