Teemu Roosista dosentti

Kansleri on myöntänyt 24.3.2011 filosofian tohtori Teemu Roosille tietojenkäsittelytieteen dosentin arvon. Teemu toimii vanhempana tutkijana Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITissä ja tietojenkäsittelytieteen laitoksella. 

Teemu tutkii koneoppimiseen ja etenkin informaatioteoriaan liittyviä aiheita. Viime vuosina hän on perehtynyt mm. keskiaikaisten käsikirjoitusten historiaan ja soveltanut siihen tietojenkäsittelytieteen ja evoluutiobiologian menetelmiä. Tavoitteena on selvittää toisistaan poikkeavien käsikirjoituskopioiden kopioimishistoria ja alkuperäistä mahdollisimman lähellä oleva teksti. Yhteistyökumppaneina ovat toimineet historian, kielitieteen ja kirjallisuuden tutkijat ympäri maailmaa.

Teemu on palkittu tutkimuksestaan kansainvälisellä Cor Baayen -palkinnolla (ks. http://www.cs.helsinki.fi/story/364/teemu-roos-sai-kansainv-lisen-cor-baayen-palkinnon). Teemu on suorittanut maisterin (2001) ja tohtorin (2007) tutkinnot Helsingin yliopistossa pääaineenaan tietojenkäsittelytiede. 

 

Opetusta monella tasolla

Tutkimuksen lisäksi Teemu opettaa tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Syksyllä 2011 on ohjelmassa Johdatus tekoälyyn -kurssi. Teemu on myös laitoksen kandivaiheen opiskelijoiden tutkijalinjan (https://www.cs.helsinki.fi/opiskelu/tutkijalinja) vastuuhenkilö.

Dosentuuria varten annettavan koeluennon aiheeksi Teemu oli valinnut "Kukkakaalikompleksisuuden". Erikoisen kuuloinen otsikko viittasi Kolmogorov-kompleksisuuteen, jonka yhteys kukkakaaleihin selittyy romanesco-kukkakaalin fraktaalimaisella muodolla: fraktaalirakenne osoittaa, että kukkakaali on yksinkertainen kappale. Teemun opetustaito arvioitiin opetustaitotoimikunnassa erinomaiseksi!

Yliopisto-opetuksen lisäksi Teemu yrittää pohtia yhteen- ja kertolaskualgoritmeja kahden poikansa kanssa, joista vanhempi on ekaluokkalainen.

 Kuvat: Teemun perhealbumi
 

29.04.2011 - 12:09 Marina Kurtén
28.04.2011 - 16:45 Hannu Toivonen