Jaana Wessman väittelee 13.4.2012 aiheesta Sekoitemalliklusterointi kompleksitautien tutkimuksessa

LL, FM Jaana Wessman väittelee perjantaina 13.4.2012 kello 12 (Helsingin yliopiston päärakennus, Unioninkatu 34, Auditorio XIV (vanha puoli), 3. kerros) aiheesta "Mixture Model Clustering in the Analysis of Complex Diseases". Tutkimus kuuluu tietojenkäsittelytieteen alaan ja erityisesti data-analyysiin klusteroinnin avulla.

Sekoitemalliklusterointi kompleksitautien tutkimuksessa

Tässä väitöskirjatyössä tarkastellaan niin sanottujen kompleksitautien mallintamista sekoitemalliklusteroinnin avulla. Monet nykyään käytössä olevat geneettiset ja muut epidemiologiset menetelmät olettavat yksimuuttujaisen ilmenemisasun (esimerkiksi ihmisellä joko on tai ei ole tietty sairaus), mutta kompleksitautien ilmenemismuodot ovat yleensä monimutkaisempia.

Tämän väitöskirjatyön pääasiallisena tutkimuskohteena on näiden monimutkaisten tautien ilmenemismuotojen (oireiden, löydösten ja samaan aikaan esiintyvien muiden piirteiden) mallintaminen sekoitemalliklusterointimenetelmiä käyttäen. Tavoitteena on joko löytää yksinkertaisia kuvauksia monimutkaisista taudeista tai erottaa potilaista sellaisia alaryhmiä, että taudinkuva niiden sisällä on hyvin samankaltainen. Näitä tietoja voidaan sitten käyttää hyväksi tautien syitä selvitettäessä.

Väitöskirjassa on kartoitettu näiden sekoitemalliklusteroinnin menetelmien käyttäytymistä eri tilanteissa käyttäen testiaineistona keinotekoista dataa, joka ominaisuuksiltaan muistuttaa todellista lääketieteellistä aineistoa. Lisäksi kuvataan menetelmien soveltamista neljässä oikeassa lääketieteellisessä aineistossa siten, että havainnollistetuksi tulee sekä tämänkaltaisen tutkimuksen hyviä että heikkoja puolia.

Väitöskirjan saatavuus

Väitöskirjan elektroninen versio on saatavilla e-thesis-palvelussa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-7898-9.

Painettuja väitöskirjoja voi tiedustella väittelijältä itseltään:  050-5416024 tai jaana.wessman(at)iki.fi.

13.04.2012 - 10:00 Hannu Toivonen
10.04.2012 - 09:18 Pirjo Moen