Muutoksia sairauspoissaolojen ilmoittamiseen ja työterveyshuollon käytäntöihin

Sairauspoissaoloista ilmoittaminen ja työterveyshuollon käytännöt

Muutoksia sairauspoissaolojen ilmoittamiseen ja työterveyshuollon käytäntöihin, taustalla uusi työehtosopimus ja Kela-lainsäädännön muutokset.
 

Työntekijän on ilmoitettava poissaolostaan esimiehelle mahdollisimman pian, kun poissaolo on tiedossa. Nyt voi sairauspoissaolon 4. ja 5. päivän todistaa myös terveydenhoitajan todistuksella. Kuten aiemminkin, ensimmäiset kolme päivää voi olla poissa omalla ilmoituksella, ellei toisin ole päätetty, ja 6. päivästä on aina esitettävä lääkärintodistus.

Työaikaa voi käyttää tietyissä tapauksissa terveydenhoitoon liittyvissä käynneissä. Työehtosopimuksessa ja ohjeessa on tarkemmin kuvattu, miten toimia.
Kelan lakiuudistusten myötä työterveyshuollon käytännöt muuttuvat ja määräajat sairauspoissaolotietojen toimittamiselle lyhenevät. Työntekijälle tämä tarkoittaa sitä, että ilmoitus sairauspoissaolosta on tehtävä mahdollisimman pian ja siihen liittyvä terveydenhoitajan tai lääkärintodistus on toimitettava 7 päivän kuluessa sairastumispäivästä palvelukeskukseen. Sairauspoissolon pitkittyessä työntekijän on toimitettava työterveyslääkärin lausunto Kelaan hyvissä ajoin ennen määräaikaa. Yhteistyö työntekijän, työnantajan ja työterveyshuollon välillä tiivistyy. Tavoitteena on varhaisen tuen mallin mukaisesti ehkäistä pitkittyviä poissaoloja ja helpottaa työhön paluuta.
 

Tarkemmin aiheesta linkin ohjeessa ja aiheeseen liittyvässä diasarjassa:
 

Sairauspoissaolojen ja terveydenhuollon käytännöt Helsingin yliopistossa
Diasarja, yt 14.6.2012

 

25.06.2012 - 11:49 Pauliina M J Pajunen
25.06.2012 - 11:24 Pauliina M J Pajunen