Fang Zhou väittelee 16.8.2012 aiheesta Menetelmiä verkostojen yksinkertaistamiseksi

MSc Fang Zhou väittelee torstaina 16.8.2012 kello 12 (Helsingin yliopiston päärakennus, Unioninkatu 34, Auditorio XII (vanha puoli), 3. kerros) aiheesta "Methods for Network Abstraction". Tutkimus kuuluu tietojenkäsittelytieteen alaan ja erityisesti tiedon louhintaan.

Menetelmiä verkostojen yksinkertaistamiseksi

Sosiaaliset verkostot, web ja geenien säätelysuhteet ovat esimerkkejä monimutkaisista verkostoista, joiden ymmärtäminen ja havainnollistaminen on tärkeää erilaisissa sovelluksissa. Laajojen verkostojen tarkastelu on kuitenkin hyvin vaikeaa. Fang Zhoun väitöskirjatyö "Methods for network abstraction" käsittelee verkkojen yksinkertaistamista pienemmiksi ja helpommin käsiteltäviksi.

Väitöskirjan alussa Fang muotoilee ja jäsentää tämän uuden tutkimusalueen sekä esittää katsauksen aiemmin hajallaan olleeseen aihepiirin tutkimukseen. Sen jälkeen työssä esitetään kahdentyyppisiä uusia menetelmiä verkkojen yksinkertaistamiseen. Näistä sieventämismenetelmät poistavat verkosta sellaisia yhteyksiä, jotka vaikuttavat verkkoon kokonaisuutena vähiten. Ryhmittelymenetelmät puolestaan kokoavat verkoston yksilöitä joukoiksi samantapaisten roolien perusteella. Kun kokonainen ryhmä yksilöitä korvataan yhdellä yleistyksellä, saadaan tuloksena yksinkertaisempi verkko. Niin sieventämis- kuin ryhmittelymenetelmätkin pyrkivät säilyttämään mahdollisimman paljon alkuperäistä tietoa, vaikka verkoston esityksen koko suppeneekin.

Väitöskirjatyössä esiteltyjä menetelmiä on testattu sekä sosiaalisiin verkostoihin että biologisiin verkkoihin, ja ne kykenevät tuottamaan yksinkertaistuksia, joissa säilyy olennaista tietoa verkoston rakenteesta. Lisäksi ryhmittelymenetelmää sovelletaan työssä vielä erikseen bakteerien ja arkkien metaboliaverkkoihin niiden monimuotoisuuden tutkimiseksi.

Väitöskirjan saatavuus

Väitöskirjan elektroninen versio on saatavilla e-thesis-palvelussa osoitteessa http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-10-8158-3.

Painettuja väitöskirjoja voi tiedustella väittelijältä itseltään: (09) 19151320 tai fang.zhou@cs.helsinki.fi.

07.08.2012 - 11:15 Pirjo Moen
03.07.2012 - 13:42 Pirjo Moen