Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

Kirjoittavien CD-asemien käyttäminen TKTL:lla

Kirjoittavat asemat laitoksella

Laitoksen kaikissa uusissa koneissa on yhdistelmäasemat. Dell Optiplex -luokkamikroissa (dop-*) asemat ovat CD-RW/DVD, Wings-työasemissa (wrl-*) DVD+RW/DVD. Wings-työasemia on siroteltu myös julkisiin tiloihin DVD-levyjen polttamista varten.

Luokkamikrojen kiintolevy Windowsin puolella on jaettu kahteen asemaan / partitioon. Nämä ovat C:(NTFS), D:(FAT).

Asema C on Windows-root eikä sen juureen ole käyttäjillä kirjoitusoikeutta. Käyttäjät voivat kirjoittaa vain ja ainoastaan tämän aseman \Temp hakemistoon. Hakemiston alle luodut alihakemistot ovat käyttäjäkohtaisia, eikä niihin ole pääsyä kenelläkään muulla kuin hakemiston luojalla.

Asema D:lle voi kirjoittaa kuka tahansa minne tahansa. Asema on näkyvissä myös Linuxin puolella hakemistossa /dos.

Älkää säilyttäkö laitoksen kiintolevyillä turhaa dataa, vaan poistakaa tiedostot, kun ette enää tarvitse niitä. Laitos pidättää oikeuden hävittää käyttäjien tiedostot julkisten tilojen työasemista ilman varoitusta, jos kyseinen käyttäjä ei ole kirjautuneena koneelle.

Huomioitavia asioita CD:n polttamisesta

CD:lle kirjoitettava data (tiedostot tai valmis CD-image) kannattaa kopioida paikalliselle kiintolevylle, koska verkkoyhteyden aiheuttama viive saattaa olla tuhoisa kirjoitusprosessin kannalta. Jos kirjoituspuskuri tyhjenee polton aikana, tuloksena on viallinen CD-levy.

CD:n kirjoitus ei aina onnistu täydellisesti, vaikka niin näyttäisi. Sen takia uusi CD-levy kannattaa testata, ennen kuin luottaa datan olevan siellä tallessa. Tavallisten CD-asemien kyvyssä lukea omatekoisia levyjä on eroja.

CD:n poltto Linuxissa

Linuxissa kannattaa käyttää komentorivityökaluja mkisofs ja cdrecord: ensimmäisellä luodaan imagetiedosto kirjoitettavasta datasta ja jälkimmäisellä se kirjoitetaan fyysisesti CD-aihiolle. CD:n tekemiseen tarvittavat komennot ovat (esimerkiksi)

olettaen, että kotihakemistossa on hakemisto "data", jonka sisältö halutaan CD:lle. Manuaalisivuilla on tarkempaa tietoa ohjelmien käytöstä.

cdrecord antaa useita varoituksia puuttuvista oikeuksista kirjoittamisen alussa - näistä ei tarvitse välittää.

Ongelmia?

Ongelmatilanteissa kääntykää ylläpidon puoleen joko sähköpostilla tietotekniikkaryhma@cs.helsinki.fi tai suoraan ylläpidolta Exactumin A2xx -käytävällä (TKTL:n ylläpidon huoneet on merkitty).

Lähin paikka, josta voi ostaa tyhjiä CD- ja DVD-aihioita henkilökohtaiseen käyttöön, on Yliopistokirjakauppa Exactumin ala-aulassa. Kauppakeskus Arabiassa on useampikin päivittäistavarakauppa, joista aihioita saa.

TKTL:n henkilökunta voi noutaa laitoksen tarjoamia CD-aihioita ylläpidolta tarpeen mukaan.


Takaisin atk-järjestelmien ohjesivulle

tietotekniikkaryhma@cs.helsinki.fi