Jos tulostusikkuna ei avaudu automaattisesti, voit nyt tulostaa tämän dokumentin selaimesi tulostustoiminteella!

2.  Mitä toimenpiteitä käyttäjiltä edellytetään?

Inbox on ainoa mail.cs.helsinki.fi-palvelimen sähköpostikansio, joka siirtyy automaattisesti uudelle postipalvelimelle. Jokaisen käyttäjän täytyy itse kopioida muut kansiot folders2imap-apuohjelmalla, jos hän haluaa jatkaa niiden käyttöä postipalvelimen kautta.

Postikansioiden kopiointi ei ole välttämätöntä. Vanhat kansiot eivät katoa minnekään, niitä vain ei voi käyttää uuden palvelimen kautta ellei niitä kopioi sinne.

Vanhassa postijärjestelmässä palvelimen postikansiot ovat sijainneet käyttäjän fs:n kotihakemistossa Mail-alihakemistossa (/home/fs/username/Mail/). Uudistuksen jälkeen postipalvelin ei enää tunne näitä kansioita, mutta ne säilyvät kotihakemistossa koskemattomina. Folders2imap-apuohjelma kopioi täällä olevat kansiot uuteen postijärjestelmään. Eri postiohjelmien luomia kansioita voi olla myös lukuisissa muissa paikoissa. Folders2imap osaa tunnistaa osan näistä ja ehdottaa niidenkin kopiointia. Folders2imap ei poista mitään vanhoja kansioita fs:lta vaan ainoastaan kopioi niitä uudelle postipalvelimelle.

Folders2imap-apuohjelmaa käytetään seuraavasti:

Huomio: Ennen folders2imapin käyttöä on syytä varmistua, että käytettävän koneen Linux-järjestelmä on päivitetty vähintään versioon #2.077 (siis #2.076 ei riitä). Versionumero näkyy sisäänkirjautumiskäyttöliittymässä [mallikuva], ja sen voi tarkistaa myös komennolla "cat /etc/csl-release". Tuoreimman version saa päivitettyä koneeseen painamalla sisäänkirjautumiskäyttöliittymässä näppäinyhdistelmää "Alt+U".

1. Käynnistä ohjelma CS Linuxissa (esim. melkki.cs.helsinki.fi-palvelimessa tai missä tahansa kiinteässä CS Linux -työasemassa) komennolla folders2imap. Jos ohjelman käynnistää Windowsista otetulla SSH-istunnolla, siinä on vain tekstipohjainen, englanninkielinen käyttöliittymä. Suosittelemme siis, että Windows-käyttäjätkin käynnistävät työasemansa Linuxiin postikansioiden kopiointia varten. Folders2imap kannattaa käynnistää terminaali-ikkunassa, jolloin sen toimintaa voi seurata paremmin. Esimerkiksi Konsole-terminaalin voi avata KDE3-käyttöympäristön valikosta: K -> System -> Konsole.

2. Valitse käytettävä kieli ja paina "Jatka". Kielivaihtoehdot ovat suomi ja englanti [kuva alla].

kuva1

3. Ohjelma etsii mahdollisia kopioitavia kansioita [kuva alla]. Etsintä saattaa kestää muutamia minuutteja.

kuva2

4. Ohjelma ilmoittaa, mistä se löysi kopiointiin soveltuvia postikansioita [kuva alla]. Kerralla voit kopioida uudelle palvelimelle vain yhdessä paikassa sijaitsevat kansiot, joten saatat joutua suorittamaan folders2imap-ohjelman useita kertoja. "Listaa"-painikkeilla voit katsoa, minkä nimisiä kansioita ohjelma löysi kustakin paikasta. Valitse siirrettävät kansiot ja paina "Aloita muunnos".

kuva3

5. Kopioinnin edistymistä voit seurata sinisestä palkista [kuva alla]. Kopiointi saattaa kestää useita minuutteja. Terminaali-ikkunaan tulostuu lokitietoja tehtävistä toimenpiteistä.

kuva4

6. Kopioinnin aikana kysytään TKTL:n sähköpostin käyttäjätunnuksesi ja salasanasi [kuva alla]. Kirjoita tiedot ja paina "Login".

kuva5

7. Kopioinnin valmistuttua paina "Valmis" [kuva alla] ja voit aloittaa kansioiden käytön uudella palvelimella esimerkiksi web-käyttöliittymällä.

kuva6

Voit halutessasi tuhota, pakata tai ainakin nimetä uudelleen vanhat postikansiot, ettet myöhemmin sekoita niitä palvelimella oleviin kansioihin. Esimerkiksi vanhan /home/fs/username/Mail/-hakemiston voi arkistoida komennolla:

/opt/misc/bin/archive-mailfolders

Komento luo tiedoston /home/fs/username/oldmailfolders.tar.gz, joka sisältää pakattuna kaikki vanhat Mail-hakemistossa sijainneet postikansiot. Arkistotiedoston voi myöhemmin joko poistaa tai siirtää esimerkiksi CD-levylle ohjeen mukaan.

8. Jos kopioinnissa tapahtui virheitä [kuva alla], näet virheiden selitykset terminaali-ikkunaan tulostuneista tiedoista. Jos mahdolliset virheet jäävät epäselviksi, ota yhteys TKTL:n atk-järjestelmien ylläpitoon joko sähköpostitse tai henkilökohtaisesti.

kuva7

Käsin tehtävä postikansioiden kopiointi on ainoa käyttäjiltä edellytettävä toimenpide. Kansiot täytyy kopioida käsin, koska vanhan järjestelmän sähköpostikansioita voi olla monessa eri paikassa eikä niitä voida täysin varmasti erottaa muista tiedostoista.


atk-apu@cs.helsinki.fi