TKTL:n Atk-uutiset - ikuisuusongelmia

Tälle sivulle on kerätty pitkään vaivanneita ongelmia, jotka ovat kuitenkin edelleen käyttäjien kannalta ajankohtaisia. Nämä ongelma-asiat joko ovat vaikeasti korjattavia tai niiden korjaaminen ei ole atk-järjestelmien kehitystyön kannalta järkevää.


ITEM  Linuxin mpage-komennolla tulostaminen on ollut ongelmallista monille käyttäjille. Halutun työn sijasta tulostimesta saattaakin tulla ulos vain paperi, jossa on tulostimen virheilmoitus, tai työ saattaa tulostua vain osittain. Katso lisätietoja: postscript-ongelmat.


ITEM  Käyttämättömät Windowsit ovat tietoturvariski

Kahdella käyttöjärjestelmällä varustetut henkilökunnan työasemat ovat tietoturvariski silloin, kun toista käyttöjärjestelmää ei käytetä pitkään aikaan. Kun järjestelmää ei käytetä, myöskään siihen tarkoitetut tietoturvakorjaukset eivät asennu: pitkän ajan jälkeen käynnistetty käyttöjärjestelmä saattaa olla pahoin haavoittuva.

Kahden käyttöjärjestelmän asennuksista luovutaan sellaisissa tapauksissa, kun toista järjestelmää tarvittaisiin vain hyvin harvoin. Nykyisten henkilökunnan työasemien haltijoita pyydetään ilmoittamaan atk-ylläpidolle, jos toisen käyttöjärjestelmän voi poistaa. On myös käyttäjän kannalta varmempaa ja turvallisempaa käyttää harvoin tarvittavaa järjestelmää esimerkiksi luokassa tai jättää se vaikkapa vain kannettavaan tietokoneeseen. Jos molemmat käyttöjärjestelmät haluaa säilyttää, on tarpeellista ajoittain vaihtaa käyttöjärjestelmää.

Tyypillisesti TKTL:n henkilökunnan työasemissa (sekä kiinteissä että kannettavissa) on Windows 2000 ja CS Linux. Useimmiten poistolistalla on Windows. Luokissa ongelmaa ei ole, koska työasemia käynnistetään usein käyttöjärjestelmästä toiseen. Atk-ylläpito saattaa estää pitkään käyttämättä olleiden Windowsien käytön, jolloin Linuxin sisäänkirjautumiskäyttöliittymään [kuva] lisäätään viittaus Windowsin tilapäisestä poistosta kertovaan tiedotteeseen.


ITEM   Matlabia ei kannata jättää turhaan päälle

Yliopistolla on Matlab-ohjelmiston kelluva lisenssi, joka sallii tällä hetkellä 50 samanaikaista käyttäjää. Useissa Matlabin lisäosissa (toolbox) on vielä pienempi sallittu käyttäjämäärä. Matlab on monipuolinen numeerisen laskennan työväline.

Ajoittain kaikki Matlabin lisenssit ovat olleet käytössä, jolloin ohjelmaa ei pysty enää käynnistämään. Tietotekniikkaosaston mukaan lisäkäyttöoikeuksien hankintaan ei välttämättä ole varoja.

Pyydämme Matlabin käyttäjiä välttämään Matlab-prosessien jättämistä tarpeettomasti päälle useiksi päiviksi, koska se johtaa lisenssien loppumiseen. Matlabin sulkeminen töiden jälkeen vapauttaa lisenssin muuhun käyttöön, jolloin rajallinen lisenssimäärä riittää paremmin.

Octave on vapaasti käytettävä, Matlabin tyyppinen ohjelmisto, joka on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/octave/. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa kokeilla, voisiko työssä käyttää Octavea Matlabin sijasta.

Linkkejä:



ITEM  Xlock saattaa kaatua

Jotkut xlockin "näytönsäästäjät" saattavat kaatua etenkin OpenGL-grafiikan käytössä. Myös työaseman laitteisto-ongelmat saattavat aiheuttaa näytönsäästäjän kaatumisen. Tästä syystä suosittelemme välttämään monimutkaisten näytönsäästäjien käyttöä näytön lukitsemisessa, koska pelkkä musta ruutu salasanakehotteella toimittaa saman asian.

ITEM  Useimmat luokkien Coreldraw-ohjelmistot eivät toimi

Useisiin luokkien työasemiin asennettu Coreldraw-grafiikkaohjelmiston versio 10 ei toimi. Ohjelmistossa on suunnitteluvirhe, joka estää sen toiminnan tietoturvalliseen kuntoon säädetyissä Windows 2000 -työasemissa: Coreldraw vaatii kirjoitusoikeuksia sellaisiin hakemistoihin, joihin normaalikäyttäjälle ei voida antaa kirjoitusoikeutta. Aikaisemmin luokkien työasemiin oli tehty asetus, joka mahdollisti ohjelmiston toiminnan, mutta Windowsin etäpäivitysjärjestelmä on tukkinut tämän Corelin mentävän tietoturva-aukon. Nyt jo muutamiin paikkoihin asennettu Coreldraw 11 korjaa tämän ongelman.



ITEM  Salasanat päivittyvät postipalvelimelle hitaasti

TKTL:n salasanan vaihto päivittyy sähköpostipalvelimelle vasta seuraavana yönä. Kaikkiin muihin TKTL:n tietokoneisiin vaihdettu master-salasana päivittyy enintään viidessä minuutissa.

Salasanan hidas päivittyminen johtuu siitä, että postipalvelimen salasanatietokannan muoto poikkeaa yleisen tietokannan muodosta: tietojen päivittäminen edellyttää postipalvelimen salasanatietokannan rakentamista uudelleen, joka aiheuttaa katkoksen sähköpostin välitykseen. Näillä katkoilla ei haluta rasittaa sähköpostin käyttöä päivisin.

ITEM  Graafinen käyttöympäristö ei aina käynnisty Linuxissa

Vaikka käyttäjä kirjautuisi CS Linuxiin ensimmäisestä virtuaalikonsolista, graafinen käyttöympäristö ei aina käynnisty automaattisesti. Näin käy, jos kyseiseen työasemaan on jäänyt jumiutuneita prosesseja normaalisti vapaisiin virtuaalikonsoleihin 5 - 9. Käyttäjä saa tällöin onnistuneen kirjautumisen jälkeen käyttöön Linuxin virtuaalikonsolin 10 tai suuremman, jolloin X-ikkunointi ei käynnistykään enää automaattisesti vaan käyttäjä saa tekstipohjaisen istunnon.

Ongelma korjataan jossain Linux-päivityksessä, mutta akuutti ratkaisu on käynnistää työasema uudelleen. Jos käyttäjä kirjautuu virtuaalikonsoleista 2 - 5, graafisen käyttöympäristön ei kuulukaan käynnistyä automaattisesti. Tästä joskus hyödyllisestä ominaisuudesta ja virtuaalikonsolien käytöstä kerrotaan tarkemmin vanhoissa Atk-uutisissa.

ITEM  Yli kahdeksanmerkkisiä salasanoja ei tueta CS Linuxissa. Yli kahdeksanmerkkisetkin salasanat kyllä näennäisesti toimivat, koska kahdeksannen merkin jälkeinen osa pudotetaan pois kaikkialla.

Jos Linuxin passwd-komennolla ottaa käyttöön yli kahdeksanmerkkisen salasanan, salasana kyllä hyväksytään ja se välittyy Windows-järjestelmään täydellisenä. Tässä tilanteessa siis käyttäjälle tulee Linuxiin ja Windowsiin tosiasiassa eri salasana.

Kahdeksan merkin rajoitus Linuxissa johtuu salasanojen säilytyksessä käytettävästä DES-salausmenetelmästä. Linux-järjestelmän kehityksen nykytilanteessa olisi mahdollista siirtyä käyttämään MD5-salausmenetelmällä säilytettäviä salasanoja. MD5-salasanoissa ei ole kahdeksan merkin pituusrajoitusta. Jotta yhteensopivuus vanhojen järjestelmien kanssa säilyisi, DES-salattuja salasanoja kuitenkin käytetään edelleen käyttäjien tunnistuksessa. Silti salasanat talletetaan salasanan vaihdon yhteydessä myös MD5-muotoon.

Tulevaisuudessa MD5-salattuja salasanoja siirrytään käyttämään käyttäjien tunnistuksessa. Sitten yli kahdeksanmerkkiset salasanat tulevat virallisesti toimimaan sekä CS Linuxissa että Windows-järjestelmässä.


ITEM  Pine-sähköpostiohjelma näyttää postikansioiden nimissä ylimääräisen pisteen. Tämä ominaisuus on vaivannut monia käyttäjiä postipalvelun uudistuksen jälkeen. Käyttäjien kokemuksen mukaan pisteestä on harmia esimerkiksi silloin, kun tallettaa viestiä johonkin kansioon: sarkainnäppäimellä (tabulator) täydennetty kansion nimi sisältää pisteen, joka täytyy aina muistaa pyyhkiä pois peruutusnäppäimellä (backspace).

Piste kertoo uuden postipalvelimen kansiohierarkiasta: samassa kansiossa voi olla sekä viestejä että alikansioita, mikä ei ollut aikaisemmin mahdollista. Pisteellä Pine ennakoi mahdollisuutta kirjoittaa alikansion nimi, vaikka se onkin useimmiten tarpeetonta. Piste kansion nimen perässä ei ole ainoa käyttöliittymäongelma uudessa kansiomallissa: jotkut Pinen käyttäjät ovat hämääntyneet siitä, että kansion sisältämät viestit ja alikansiot eivät ole samassa näkymässä. Kansion sisältämät viestit näkee komennolla "View Folder" (näppäin enter tai V), kun taas alikansiot näkee komennolla "View Dir" (näppäin >).

Itse ongelma on Pinen ominaisuus, jonka kanssa täytyy tulla toimeen.


ITEM  Hiiren asetusten säätäminen ei aina toimi Linuxissa. Esimerkiksi näppäinten järjestystä tai osoittimen liikenopeutta ei voi aina muuttaa käyttöympäristön asetustyökaluilla eikä xset-komennolla. Tämä johtuu X-ikkunointipalvelimen kokoonpanoon liittyvistä ongelmista, jotka tulevat esiin, kun työasemaan on liitetty tai voidaan liittää useita hiiriä. Lähes kaikissa työasemissa on nykyään USB-liitäntä (universal serial bus), johon on mahdollista liittää USB-hiiri. Kun X-ikkunointipalvelin sallii sekä PS/2- että USB-hiiren käytön, hiiren asetusten kohdistaminen oikeaan laitteeseen ei välttämättä onnistu. Henkilökunnan työasemissa korjaus voidaan tehdä työasemakohtaisesti siirtymällä käyttämään ainoastaan USB-hiirtä. Luokissa ongelma korjaantuu hitaammin: kun työasemia uusitaan, niihin tulee USB-hiiret. USB-liitännän merkittävä etu PS/2:een verrattuna on, että laite voidaan täysin turvallisesti ja toimivasti kytkeä ja irrottaa kesken käytön.


ITEM  Linuxin Acrobat Reader 5 toimii huonosti lomakkeissa. Skandinaavisten merkkien ja Alt Gr -näppäimen avulla saatavien merkkien lisääminen ei onnistu. Ainoa ratkaisu on käyttää verkkolevylle asennettua, vanhaa Acrobat Reader 4:ää, joka käynnistyy komennolla acroread4.


ITEM  WordPerfectin tulostus ei toimi kunnolla CS Linuxissa. Kun WordPerfectin käynnistää ensimmäistä kertaa, käyttäjä saa ongelman syytä arvailevan virheilmoituksen. Sen jälkeen WordPerfect toimii tulostusta lukuunottamatta. On kuitenkin havaittu, että WordPerfect toimii toisella käynnistyskerralla, kun kaikki ensimmäisen käynnistyskerran jälkeen syntyneet xwp-prosessit on tapettu pois. Ongelman syy on WordPerfectin tiedosto-oikeuksissa. Se ei onnistu käynnistämään tulostuksessa tarvittavaa prosessia. WordPerfectin Linux-version kehitys on lopetettu, joten sen käyttäjille suositellaan joka tapauksessa siirtymistä OpenOffice.org:iin.


ITEM  CS Linuxin pico-editorissa tekstialueen merkitseminen ei toimi.


TKTL:n Atk-uutisiin

atk-uutiset@cs.helsinki.fi