in English suomeksi

Titokone

Viitteet

Titokoneen asennus ja käytön harjoittelu vaiheittain

 1. Lue asennusohje ja asenna Titokone Windows tai Linux-järjestelmääsi. Esimerkiksi Windows-järjestelmässä kopio titokone.zip itsellesi sopivaan alihakemistoon (esimerkiksi nimeltään titokone) ja pura se sinne. Jos asennat Titokoneen verkkopalvelimelle (esim fs-1), niin se on käytettävissä miltä tahansa TKTL'n koneelta jatkossa. Jos kopioit itsellesi jar-tiedoston, titokoneen voi käynnistää vain klikkaamaalla sitä (tai mahdollisesti klikkaamalla oikealla napilla ja valitsemalla Java-alusta).
 2. Kopio ttk-91 -esimerkkiohjelmista https://www.cs.helsinki.fi/group/nodes/kurssit/tito/esimerkit ohjelma sum.k91 ja talleta se sopivaan alihakemistoon (esimerkiksi titokone/ttk91). Jos selain lisää tiedostonimeen ylimääräisen loppuliitteen (.txt), niin poista se.
 3. Käynnistä Titokone. Esimerkiksi Windows-järjestelmässä tuplaklikkaa tiedostoa titokone.bat alihakemistossasi (esimerkiksi titokone).
 4. Valitse asetuksista Options/Set language suomen kielinen käyttöliittymä, jollei se ole jo oletusarvoisesti päällä
 5. Laita molemmat käännösasetusoptiot (Asetukset/Muuta käännösasetuksia) päälle
 6. Tyhjennä simuloidun ttk-91 -koneen muisti Tiedosto/Tyhjennä muisti -komennolla.
 7. Valitse symbolisella konekielellä kirjoitettu ohjelma sum.k91 käyttöön Tiedosto/Avaa -komennolla ()
 8. Käännä ohjelma sum.k91 Tiedosto/Käännä -komennolla () konekieliseksi ohjelmaksi sum.b91. Käännös tapahtuu rivi kerrallaan -nappia napauttamalla. Katso kunkin rivin jälkeen tulostuvaa kommenttia kommentti-ikkunan ylärivillä. Lopulta voit kääntää koko tiedoston loppuun yhteen menoon -napilla.
 9. Mitkä ovat symbolien Done, KBD ja Luku arvot? Mihin muistipaikkaan muuttujan Summa arvo talletetaan suoritusaikana? Mikä on muuttujan Summa alkuarvo?
 10. Valitse suoritusasetuksista (Asetukset/Muuta suoritusasetuksia) "Suorita koodia rivi kerrallaan" () ja "Näytä lisäkommentteja suorituksen kulusta" ().
 11. Suorita ohjelma Tiedosto/Aja komennolla (). Anna syötteet 5, 4, 3 ja 0 yksi kerrallaan KBD-ikkunaan. Suorita ohjelmaa rivi kerrallaan -napilla ja tarkkaile, kuinka jokainen konekäsky vaihtaa koneen "tilaa" muuttamalla sen rekistereiden ja/tai muistin sisältöä. Kun/jos kyllästyt rivi kerrallaan suoritukseen, voit suorittaa koko ohjelman loppuun yhteen menoon (). Ohjelman suoritus pysähtyy silti aina, kun IN-käskyn avulla yritetään lukea näppäimistöltä KBD. Mikä arvo tulostui CRT-ikkunaan?
 12. Laita suoritusasetuksista muut optiot pois päältä, mutta pistä optio "Näytä animointi suoritettaessa" () päälle.
 13. Suorita ohjelma syötteillä 444, 333 ja 0. Ennen ensimmäisen luvun syöttämistä KBD-ikkunaan valitse Animaattorin yläpalkista sen suoritusnopeudeksi "Slow" ja jatka sitten suoritusta käskyjä yksi kerrallaan suorittaen (). Huomaa, kuinka jokaisen suoritettavan käskyn yhteydessä käsky ensin haetaan muistista käskyrekisteriin IR kyseisen konekäskyn osoitteen osoittamasta muistipaikasta. Mikä on käskyn "LOAD R1, Summa" lukuarvo rekisterissä IR? Mikä on laitteen KBD "muistiosoite" MAR-rekisterissä?
 14. Muuta ohjelmaa sillä tavoin, että annettujen lukujen summan asemesta lasketaankin niiden tulo. Voit editoida ohjelmaa joko suoraan Titokoneessa tai simulattorin ulkopuolella millä tahansa tekstipohjaisen tiedoston tuottavalla editorilla. Huomaa, että titokoneessa tiedostoa editoidessa se aina päivittyy "automaattisesti" - kirjoittaen alkuperäisen tiedoston päälle!
 15. Onneksi olkoon! Nyt osaat asentaa Titokoneen omaan ympäristöösi ja suorittaa sillä valmiiksi tehtyjä ttk-91 -ohjelmia. Osaat myös tehdä pieniä muutoksia valmiisiin ohjelmiin. Jatkossa tulet tietenkin tekemään ohjelmasi itse.