Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

((Kansainvälinen opiskelijavaihto
(ja työharjoittelu) ))

Tämä sivu on "vanha" eli korvattu uudella. Osa tiedoista on silti periaatteessa hyödyllisiä ...

 

 


Sisällysluettelo

  1. Yleisiä periaatteita
  2. Yleistä tietoa vaihto-ohjelmista
  3. Tiedotustilaisuudet
  4. TKTL:n vaihtosopimukset, lukuvuoden 2002-2003 hakuaika päättyi 15.3.2002, mutta paikkoja on vielä jäljellä.
  5. Yliopiston opiskelijavaihdot
  6. Apuraha opiskelijaliikkuvuutta varten (Freemover-stipendi)
  7. Työharjoittelu ulkomailla
  8. Apurahoja
  9. Tilastoja, kokemuksia (vaihto-opiskelijat, työharjoittelijat)

Yleisiä periaatteita

Peruslähtökohta opiskelijavaihtoon tai työharjoitteluun pääsemiseksi on opiskelijan oma aktiivisuus. Vaihto-ohjelmia ja rahoituslähteitä on useita, niistä ei aina saa tietoa ihan helposti, mutta etsivä aina lopulta löytää tiedon. Hakuajat ovat yleensä lopullisia; hakekaa tiedot ajoissa, jotta saatte hakupaperit perille ajoissa!

Vaihto-opiskeluun tarjottavat aikajaksot vaihtelevat muutamasta kuukaudesta yleensä yhteen lukuvuoteen. Lukuvuoden alkamisaika voi olla kesällä, syksyllä, talvella tai keväällä yliopistokohtaisesti. Vastaavasti hakuajat vaihtelevat tämän mukaan yliopistokohtaisesti. Jatkossa käsittelemme vaihto-ohjelmia kokonaisuutena Helsingin yliopiston lukuvuoden (1.8-31.7) puitteissa, vaikka kohdemaassa käytettäisiinkin jotain muuta aikajaksoa. Olkaa tarkkana!

Vaihto-opiskelupaikkoja tai työharjoittelupaikkoja tarjotaan usealla eri tasolla: yliopistokohtaisesti jossakin maassa, jossakin maassa yleensä, laitoksen tekemän sopimuksen perusteella yhdessä tai useassa maassa, yliopiston tekemän sopimuksen perusteella yhdessä tai useassa maassa.

Ulkomailla suoritettavat opinnot pyritään lukemaan täysimääräisesti hyväksi Helsingin yliopistossa suoritettavaan tutkintoon. Tämä varmistetaan etukäteen opintosuunnitelman avulla. Käytännössä opintojen hyväksilukeminen toimitetaan jälkikäteen (Suomeen palattuanne) omaa lomaketta käyttäen. Kannattaa huolehtia, että kohdeyliopistosta saa tarpeeksi dokumentteja mukaansa, jotta kurssit saa todella hyväksiluettua täällä. Tarkoituksenahan ei ole vain harrastaa turismia akateemisuuden varjolla.

Joissakin ulkomaisissa yliopistoissa vaihto-ohjelma rajaa suoritettavien kurssien määrää ja/tai laatua. Selvittäkää etukäteen, että k.o. yliopistossa on todella teille mielenkiintoisia kursseja ja että vaihto-ohjelmanne sallii teidän myös ilmoittautua ja suorittaa kyseisiä kursseja. Muuten voi käydä esimerkiksi niin, että kaikki mielenkiintoisemmat kurssit on rajattu kyseisessä yliopistossa vain jatko-opiskelijoille ja vaihto-opiskelijat perustutkinto-opiskelijoina eivät niitä voi ottaa.

Opiskelussa ulkomailla noudatetaan "maassa maan kielellä" -periaatetta. Opiskelijoiden kokemuksen mukaan osallistuminen pelkästään vaihto-opiskelijoille tarkoitetuille vieraskielisille kursseille ei usein riitä täysipainoisen tuloksen saavuttamiseksi. Suuressa osassa vaihtoyliopistoja ei myöskään ole englanninkielisiä kursseja.

Tärkeimpiä vaihto-ohjelmia ovat Sokrates/Erasmus EU-maihin ja Nordplus/Nordlys pohjoismaihin. Osa vaihtosopimuksista on laitosten välisiä ja osa kaikki yliopiston opiskelijat kattavia.

Vaihto-ohjelmiin kuuluu usein stipendi tai matka-apuraha, jonka suuruus vaihtelee ohjelmittain. Esimerkiksi, Nordplus/Nordlys -stipendit ovat suurempia kuin Sokrates-stipendit. Sokratesapurahan määrää on korotettu vuodelle 2002-2003. Se määräytyy vaihdon keston mukaan siten, että 450 Euron perusapurahan lisäksi maksetaan 75 Euron suuruinen kuukausittainen lisäapuraha. Näin kokonaisstipendi vaihtelee välillä 675-1350 Euroa. Norplus-stipendi koostuu lukuvuonna 2002-2003 matka-apurahasta Göteborgiin 1650 NOK (n. 283 Euroa), Lundiin 2200 NOK (n. 212 Euroa) ja Aalborgiin 2200 NOK (n. 283 Euroa) sekä noin 1284 NOK:n (n. 165 Euron) kuukausittaisesta osuudesta.

Sokrates/Erasmus-stipendin voi saada vain kerran.

Paljon yleistä tietoa opiskelusta ja harjoittelusta ulkomailla sekä erilaisista vaihto-ohjelmista löytyy kansainvälisen henkilövaihdon keskuksesta (CIMO, Centre for international mobility).

Virallisia lausuntoja opintosuunnitelmasta antaa laitoksella lukuvuonna 2002-2003 prof. Hannu Erkiö. Kun haet lausuntoa, liitä/ota mukaan kopio koko hakemuksestasi sekä kurssikuvaukset suunnitelman kursseista (löytyy usein verkosta). Tee myös lista kursseistasi ja niille ehdotetuista vastaavuuksista.


Yleistä tietoa vaihto-ohjelmista

Muita linkkejä

 


Tiedotustilaisuudet