Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen laboratorio-opetuksen uudistaminen


- Laboratorio-opetus uudistuu

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen laboratoriokurssien järjestelyjä uudistetaan keväällä 1999.

- Laboratoriokurssien ajoitus ja koko

Laboratoriokurssit ovat jatkossa 6 viikon mittaisia. Ryhmiä käynnistetään kahdesti lukukaudessa, puolet lukukauden alussa ja toinen puoli lukukauden puolivälissä. Keväällä 1999 periodit ovat seuraavat:
  1. periodi 25.1.-5.3.
  2. periodi 22.3.-7.5.

Ryhmän koko on 10 opiskelijaa.

- Ohjausjärjestelyt

Laboratoriotöissä opetus jaetaan kolmeen erilaiseen opetusmuotoon
  • ryhmäkohtaiseen yhteisopetukseen
  • henkilökohtaiseen seurantaan ja opastukseen sekä
  • itseopiskeluun ja neuvontaan

Ryhmäkohtainen yhteisopetus

Ryhmäkohtaisessa yhteisopetuksessa opetetaan sellaista kaikille yhteistä työn kannalta välttämätöntä perustietoa, minkä hankkiminen itseopiskelemalla ei ole tarkoituksenmukaista. Yhteisopetukseen sisältyvät myös opiskelijoiden koko ryhmälle pitämät omien töidensä esittelyt. Yhteisopetuksen määrä on laboratoriokohtainen, pääsääntöisesti kuitenkin 6*2h. Näistä 2*2h käytetään opiskelijoiden suunnitelmien ja valmiiden töiden esittelyyn ryhmälle. Ensimmäiselle kokoontumiskerralle varataan aikaa 2*2h. Opiskelijoille osallistuminen yhteisopetukseen on pakollista ellei opiskelijaa vapauteta tästä velvollisuudesta jonkin erityisen syyn esimerkiksi erityisen nopean etenemisen johdosta. Oman työn esittelyt ovat sekä kuulijoille että esittäjille pakolliset.

Henkilökohtainen seuranta ja opastus

Henkilökohtainen seuranta ja opastus perustuu opiskelijan ja ohjaajan keskenään sopimaan aikatauluun ja tavoitteisiin. Noin 15 minuutin seurantapalaveri pitäisi pitää jokaisen opiskelijan kanssa viikottain. Palaverit voivat alkaa periodin toisella viikolla ja päättyä 7. tai 8. viikolla työn jo valmistuttua. Työn valmistumisen jälkeen pidettävässä viimeisessä palaverissa ohjaaja antaa opiskelijalle työhön liittyvää palautetta.

Palaverien aika sovitaan erikseen. Muihin kuin viimeiseen palaveriin liittyen sovitaan tavoite, mihin opiskelija pyrii palaveriin mennessä. Opiskelijan on saavuttava sovituun palaveriin tai sovittava uusi aika. Näiden velvollisuuksien laiminlyönti tulkitaan työn keskeytykseksi.

Itseopiskelu ja neuvontapäivystys

Ryhmien ohjaavat varaavat osan työajastaan (2h/viikko/ryhmä periodin viikoilla 3-6) neuvontapäivystyksiin, jotka ovat avoinna kaikille laboratoriokurssin suorittajille. Neuvontapäivystykset on tarkoitettu lähinnä teknisten ongelmien käsittelyyn. Työhön liittyvistä täsmennyksistä ja rajauksista on sovittavan oman ryhmän ohjaajan kanssa.

Ohjaajien työaikaan sisältyy myös jonkin verran sähköpostineuvontaa, mutta ongelman ja sen ratkaisutapojen esittäminen onnistuu usein kätevämmin päivystysneuvonnan suorassa ohjauskontaktissa.

Opiskelijoille on itseopiskelumateriaalia kurssien kotisivuilla ja päivystyshuoneessa.

Laboratoriokurssien esimiesten vastaanotot ovat opiskelijoiden käytettävissä neuvontapäivystysten tapaan.

- Päivystyshuone

Päivystyksiä varten avataan päivystyshuone B438. Kaikki ohjaajien päivystysvastaanotot, keskitetään tähän huoneeseen. Huone jaetaan kahteen osaan Ohjelmoinnin harjoitustyö -osastoon ja Info/Tira -osastoon. Käytännössä ohjelmoinnin harjoitustyöhön liittyen on päivystystä noin 20h viikossa ja tietorakenteiden ja informaatiojärjestelmien osalta noin puolet tästä. Päivystyshuoneeseen kerätään mallitöitä ja muuta työhön liittyvää materiaalia.

Harri.Laine@cs.Helsinki.FI