Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Vuosikertomus 2006

Tutkimusprojektit

Biotietokantojen louhinta - Mining of biological databases (Biomine)

Ajankohta: 3/2005-12/2007

Tutkijat: Hannu Toivonen, Petteri Sevon, Lauri Eronen, Petteri Hintsanen, Kimmo Kulovesi

Rahoitus: Tekes, Jurilab, Biocomputing Platforms, GeneOS (yhteistyökumppaneina lisäksi HY:n lääketieteellisen genetiikan laitos, Karolinska institutet, Ruotsi, VTT biotekniikka ja CSC)

Projektissa kehitetään menetelmiä ja työkaluja julkisten biotietokantojen (sekvenssit, proteiinit, interaktiot, artikkelit, jne.) analysointiin. Niiden avulla biotieteilijät voivat rikastaa omia aineistojaan, löytää epäilmeisiä yhteyksiä ja analogioita julkisiin tietokantoihin ja kohdentaa resurssejaan lupaavimpiin jatkotutkimuskohteisiin. Ensisijaisena sovelluskohteena on geenikartoituksessa löydettyjen kandidaattigeenien tarkempi analysointi. Projektissa on tutkittu biologisen tiedon esittämistä verkkona, jonka solmut edustavat erityyppisiä käsitteitä (esim. geenejä, proteiineja, kudoksia, fenotyyppejä, solun osia) ja kaaret niiden välisiä yhteyksiä (esim. geenitietokannassa raportoitu yhteys geenin ja biologisen prosessin välillä). Projektissa on kehitetty menetelmiä tällaisten verkkojen analysointiin sekä käsitteiden välisten yhteyksien automaattiseen etsimiseen ja visualisointiin.

Käyttäjän konteksti ja yksityisyys - User context and privacy (Context)

Ajankohta: 1/2003-7/2007
Tutkijat: Kari Laasonen, Mika Raento
Rahoitus: Hecse, HIIT/BRU, Suomen Akatemia

Hankkeessa tutkitaan käyttäjän kontekstin karakterisointia ja analysointia sekä kontekstitiedon soveltamista proaktiivisessa tietojenkäsittelyssä. Projektin tutkimusaiheita ovat erityisesti yksityisyyteen liittyvä problematiikka, paikkatietoa analysoivat algoritmit sekä kontekstitietoisten sovellusten ohjelmistotekniikka. Tutkimusta tehdään yhteistyössä HIITin tavoitetutkimusyksikön käyttäjäkokemusryhmän kanssa. Projektissa tuotettiin ContextPhone-ohjelmisto, joka kerää, tallettaa ja välittää kontekstitietoa tavallisissa S60-matkapuhelimissa. Se osaa myös automaattisesti annotoida kamerapuhelimella otetut kuvat kontekstitiedoilla ja siirtää ne esimerkiksi www-sivulle. Ohjelmiston avulla projektissa on tutkittu kontekstitiedon välittämisen vaikutusta käyttäjien kommunikointiin, sekä kehitetty menetelmiä käyttäjän solupohjaisen sijaintitiedon jalostamiseksi havainnollisempaan muotoon. ContextPhone-ohjelmistoa on käytetty tutkimustyökaluna mm. Berkeleyssä, MIT:ssa ja Taideteollisessa korkeakoulussa.

Yhteistoiminnallisesti ohjaavat tietämystukijärjestelmät - Collaborative Guidance and Knowledge Systems (CoGKS)

Ajankohta: 8/2003-8/2007
Tutkijat: Jussi Piitulainen, Antoine Doucet, Helena Ahonen-Myka.
Yhteistyöprojekti, jossa lisäksi HY/kieliteknologia, HY/käännöstieteen laitos, TKK/BIT, TKK/SoberIT, TKK/tietämystekniikka, VTT Tietotekniikka
Rahoitus: Tekes, Wärtsilä, Fujitsu Services, Nokia Business Infrastructure, Pasanet/Lingsoft, Raha-automaattiyhdistys, Citec

Projekti jatkaa aikaisempaa projektia 4M (Mobile and Multilingual Maintenance Man), jossa kehitettiin tietämystukijärjestelmää laitteistoja korjaaville huoltomiehille. CoGKS-projektin tavoitteena on kehittää alusta, joka mahdollistaa huoltomiesten välisen vapaan kommunikoinnin, jota tuetaan 4M-järjestelmän avulla. Ideana on, että 4M-järjestelmä 'kuuntelee' keskustelua, jolloin se pystyy tarjoamaan tilanteeseen sopivaa ohjausta. Oman ryhmämme vastuualueena on dynaaminen tiedonhaku keskustelusta poimittujen hakusanojen perusteella. 4M- ja CoGKS-järjestelmien ytimessä on joukko ontologioita, joihin tarvittava tietämys aihepiiristä ja kommunikoinnista talletetaan. Ontologioiden rakentamisen automatisointi on eräs projektin keskeisimmistä tutkimusongelmista. Oman ryhmämme painopistealueena on kuluneena vuonna ollut monipuolisen tietämyksen eristäminen laajasta kokoelmasta huoltodokumentteja.