Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset


Uusia otsikkoja näissä uutisissa 13.6.2003 (N:o 7/2003)

TKTL:n atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään noin kahden viikon välein.

Linkkejä Uutisarkisto

Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   TKTL:n Windows-työasemien Mozilla-Internet-ohjelmistot päivitetään etänä 1.3-versioon. Päivitys on jo asennettu joihinkin työasemiin, mutta yleinen asennus ei ole vielä alkanut. Päivityksellä korjataan vanhempien Mozillan versioiden vikoja sekä muutetaan asennuskokoonpanoa.

Mozilla on Windowsissa suositeltava sähköpostiohjelma. Tämän päivityksen jälkeen sähköpostin luku ja lähetys tapahtuvat suojatulla verkkoyhteydellä. Päivitys poistaa automaattisesti kaikki muut Mozillan versiot mutta ei Netscapeja. Netscapen minkään versioiden käyttöä ei tosin enää tueta.

ITEM NEW!   Olemme sopineet värilasertulostinten huollosta Gendatan kanssa. Gendata toimittaa tulostimiin värijauheet ja tarvikkeet sekä vastaa kokonaisuutena laitteiden huollosta. Tavoitteenamme on tarjota entistä varmempaa tulostuspalvelua kuitenkaan kasvattamatta jo ennestään kalliita HP:n värilasereiden tulostuskustannuksia.

ITEM NEW!   Microsoft Natural Keyboard -näppäimistö on käytettävissä tankar-luokassa (A213) työasemassa supertankar-5. Käyttäjiltä saadun palautteen perusteella hankittuja näppäimistöjä on toistaiseksi luokkakäytössä vain yksi. Se on sijoitettu näkyvälle paikalle, jotta mahdollisimman monella käyttäjällä olisi mahdollisuus kokeilla vaihtoehtoista päätetyöskentelyä. Tällaisella jaetulla näppäimistöllä saadaan joidenkin käsitysten mukaan luonnollisempi ja vähemmän rasittava kirjoitusasento, koska ranteet saavat olla suorassa. Kirjoittaminen vaatii kuitenkin käytännössä totuttelua ja kymmensormijärjestelmän hallinnan.

ITEM   Uusi A3-värilasertulostin on käytössä ps7-nimellä. Ps7 on sijoitettu huoneeseen C469 ps1-tulostimen viereen. Uudella HP Laserjet 5500DN -mallisella laitteella [PDF-esite] voi tulostaa myös kaksipuolisesti A3-arkeille.

NEW!  Ps7:lla voi tulostaa vain A3-paperille. Tulostimen oletuspaperikoko on A3, joten se tulostaa A3:lle myös sellaiset työt, joiden paperikokoa ei ole erikseen määritelty joksikin muuksi. Laite ei kuitenkaan suurenna tulosteita automaattisesti, vaan suurentaminen täytyy suorittaa sovellusohjelmalla. Erillistä lokeroa A4-paperille ei ole, mutta sellaisen hankintaa on kyllä harkittu. Käsinsyöttölokeron kautta on mahdollista syöttää A4-paperia, mutta A4-paperi- ja kalvotulostukseen suositellaan huoneessa B437 sijaitsevaa ps5-värilasertulostinta. Ps7:n sijoitusalusta on vasta väliaikainen.

Vain henkilökunnan jäsenet voivat käyttää uutta värilasertulostinta, koska siihen liittyy erityisrahoitus. Myös tulostuskustannukset ovat mustavalkotulostimia kalliimmat, joten terveen harkinnan lisäksi kannattaa tutustua järkevän tulostuksen vinkkeihin. Kaikki käyttäjät voivat tulostaa A3-kokoiselle paperille viereisellä ps1:llä, jonka pienempi paperilokero (lokero 2) on varattu A3-paperille.

Tulostimiin ei pidä asettaa kopiokoneille tarkoitettuja papereita, koska kopiokonepaperit ovat huonolaatuisempia ja niiden maksaja on eri. Tulostushuoneessa C469 on erikseen merkittynä saatavilla lasertulostimille tarkoitettua, laadukasta A3-paperia. Paperilaatuja on käsitelty tarkemmin aikaisemmissa Atk-uutisissa.

Lisätietoja TKTL:n tulostimista ja tulostamisesta on verkkosivulla.

ITEM   Atk-ylläpidon kesälomakausi on meneillään. Jotta TKTL:n atk-palvelujen käyttö olisi sujuvaa kesälläkin, atk-ylläpidon lomat on ajoitettu siten, että aina vähintään kolme henkilöä on työssä. Tarkat loma-ajat voi tarkistaa TKTL:n intranetiin sijoitetusta lomalistasta (Linkki toimii TKTL:n käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla). Etenkin loma-aikana kannattaa välttää henkilökohtaisten sähköpostiosoitteiden käyttöä; kaikissa TKTL:n atk-järjestelmiin liittyvissä asioissa voi lähettää sähköpostia osoitteeseen atk-apu@cs.helsinki.fi.

ITEM   Uusi group-levypalvelin otettiin käyttöön 21.5.2003. Group-palvelin on nyt kytketty CS Linuxiin nimellä /group. Vanhasta fs:sta tehty group-levypalvelin tarjoaa TKTL:n käyttäjäryhmille noin 300 GB tehokasta, raid-varmistettua levytilaa. Lisätietoja ryhmähakemistoista ja niiden käytöstä on verkkosivulla.

Groupin päivitys vaikuttaa eniten kannettavien tietokoneiden käyttöön: kannettavissa CS Linuxeissa group-levypalvelin kytketään nyt käsin komennolla mount /group ja poistetaan käytöstä komennolla umount /group (aikaisemmin /home/group). Ryhmähakemistoihin viittaukseen suositellaan kuitenkin edelleen hakemistopolkua /home/group/ryhmätunnus/. Kannettavissa CS Linuxeissa suositeltavin ryhmähakemiston käyttötapa kuitenkaan ei ole NFS-levyjakojen kytkeminen vaan tiedostojen siirto SCP:llä tai SFTP:llä. Mukava tapa käyttää SFTP:tä Linuxin KDE-käyttöympäristössä on kirjoittaa Konqueror-selaimen Location-kenttään esimerkiksi sftp://melkki.cs.helsinki.fi/home/group/ryhmätunnus/. Windowsissa ryhmähakemistoihin viitataan entiseen tapaan resurssinimellä \\group\ryhmätunnus.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Työasemaluokan D325 laitteet uusitaan kesän aikana. Hankittaviin uusiin työasemiin suunnitellaan NVidian piiriin perustuvia, tehokkaita 3D-näytönohjaimia. Aikaisemmin TKTL:n PC-työasemissa on käytetty Matroxin näytönohjaimia, jotka ovat parhaimmillaan 2D-käytössä. Tarkempia tietoja TKTL:n työasemaluokkien kokoonpanoista on verkkosivulla.

ITEM NEW!   Tankar-luokasta (A213) poistetaan Windows-käyttöjärjestelmät levytilan puutteen takia, jolloin luokan työasemiin jää vain CS Linux -käyttöjärjestelmä. Luokan etuosan työasemissa on aiemminkin ollut vain CS Linux. Windowsia voi edelleen käyttää muun muassa viereisissä porkkala- (A214) ja harmaja-luokissa (A215). Tarkempia tietoja TKTL:n työasemaluokkien kokoonpanoista on verkkosivulla.

ITEM NEW!   TKTL:n atk-järjestelmien tiedotus tehostuu syksyyn mennessä seuraavilla tavoilla:
  • Atk-uutiset tullaan tarjoamaan postituslistana, jolle liittyminen on vapaaehtoista. Näin uutiset pyritään tuomaan helposti ja nopeasti käyttäjien saataville.
  • Atk-järjestelmille perustetaan ilmoitustaulu 3. kerroksen D-käytävälle. Ilmoitustaululla tullaan tarjoamaan monipuolista tiedotus- ja uutismateriaalia, ja sen toivotaan tavoittavan erityisesti opiskelijoita.
  • Tulevaisuudessa kaikki atk-ylläpidon paperimuotoiset tiedotteet tunnistaa yhtenäisestä ulkoasusta. Ulkoasuun kuuluu vaaleansininen tausta ja yliopiston liekkilogo Atk-uutisten otsikon tyylin mukaisesti.
Aikaisemmin lähinnä uutisryhmän hy.tktl.tiedotukset ja Atk-uutisten kautta välitetty tiedotus ei ole tavoittanut tarpeeksi suurta osaa käyttäjistämme. Tärkeissä ja kiireellisissä tiedotusasioissa käytetään myös TKTL:n henkilökunnan postituslistaa sekä CS Linuxin sisäänkirjautumiskäyttöliittymää [kuva].

ITEM  TKTL:n henkilökunnalla on mahdollisuus parantaa atk-työolosuhteitaan osallistumalla keskiviikkona 18.6.2003 klo 10 - 11 TKTL:n auditoriossa uudelleen pidettävään ergonomiatietoiskuun. Mehiläisen työfysioterapeutti Maria Sergéeff tulee kertomaan oikein suunnitellusta työpisteestä sekä pienistä vinkeistä, joilla pidät itsesi terveenä ja työkuntoisena. Häneltä voi samalla tilata henkilökohtaisen käynnin omassa työpisteessä.

Ergonomista tietoa soveltamalla voidaan saada kullekin työntekijälle mahdollisimman sopivat ja terveelliset työskentelyolosuhteet. Atk-laitteita asennettaessa ei useimmiten voida ottaa huomioon käyttäjien yksilöllisiä tarpeita. Siksi olisi suositeltavaa, että jokainen käyttäjä itse säätäisi työpisteensä sopivaksi ja ottaisi tarvittaessa yhteyttä atk-ylläpitoon poikkeavia laiteasennuksia tai aputarvikkeiden asennusta varten. Lisätietoja ergonomiasta, muun muassa atk-työpisteen säätöohje, ja tietoja yliopiston henkilöstöosaston palveluista on verkkosivulla.

ITEM  TKTL:n henkilökunnan uusi monitoimikopiokone liitetään TKTL:n verkkotulostusjärjestelmään. Laitteella tulee olemaan mahdollista myös skannata dokumentteja suoraan sähköpostiin. Yliopistopaino on sijoittanut Xerox Document Centre 535 -mallisen laitteen huoneeseen B327. Uusi kopiokone on vain TKTL:n henkilökunnan käytössä, ja se toimii ilman kopiokorttia. Yliopistopaino laskuttaa laitosta tulostetun sivumäärän perusteella.

ITEM   CS Linuxin C/C++-kääntäjä ja -kirjastot päivitetään Red Hat Linux 9:ää vastaavalle tasolle. Tämä tarkoittaa GCC 3.2.2:n ja Glibc 2.3.2:n asennusta. Päivitys on ongelmallinen, koska sen jälkeen vanhojen C++-kirjastojen aikana käännetyt ohjelmat eivät enää välttämättä toimi, vaan nekin täytyy kääntää ja asentaa uudelleen. Toisaalta päivitys on suoritettava, koska uusia kirjastoja ja kääntäjää tarvitaan.

Mozilla- ja Galeon-www-selaimet päivitetään samalla CS Linuxissa. Mozillan uusin vakaa versio sisältää lukuisia tietoturvaparannuksia ja uusia, hyödyllisiä ominaisuuksia. Mozillan päivitys edellyttää Java-järjestelmänkin päivitystä sellaiseen versioon, joka on käännetty GCC 3.2:lla. Tästä syystä CS Linuxissa jouduttaneen siirtymään Sunin Javasta jälleen takaisin Blackdownin Java-järjestelmään.

Uusi sähköposti- ja henkilökohtaisen tiedonhallinnan ohjelmisto Ximian Evolution asennetaan myös pian CS Linuxiin. Suosittelemme Microsoft Outlookista pitäville käyttäjille tutustumista Evolutioniin.

CS Linuxin XFree86 X-ikkunointipalvelin päivitetään versioon 4.3, kun C/C++-kirjastojen päivitys on ensin hoidettu. XFree 4.3:n jälkeen voidaan asentaa GTK 2 ja Gnome 2.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   CS Linuxiin lisätään Bluetooth-liitännän tuki. Bluetooth-tukea on kaivattu lähinnä Bluetooth-liitännällä varustettuihin IBM:n kannettaviin tietokoneisiin. Esimerkiksi monissa matkapuhelimissa ja kämmentietokoneissa on Bluetooth-liitäntä, jolloin laitteet voivat kätevästi viestiä keskenään lyhyellä etäisyydellä.

ITEM   DVD-levyjen polttolaitteen hankintaa suunnitellaan. Kirjoitettavat DVD-levyt sopisivat moneen tarkoitukseen paljon paremmin kuin CD-R-levyt, koska DVD-levyjen kapasiteetti on moninkertainen. Markkinoilla on kuitenkin useita kilpailevia tekniikoita, joten hankinta ei ole suoraviivainen.

ITEM   Salakirjoittamattomien imap-yhteyksien tuki päättyy TKTL:n sähköpostipalvelimella. Vielä tällä hetkellä salakirjoittamattomia imap-yhteyksiä voi käyttää laitoksen omassa verkossa, mutta mistään ulkopuolelta niitä ei sallita. Kaikki tuetut sähköpostiohjelmat hallitsevat SSL/TLS-salatut yhteydet, joten salaamattomasta yhteyskäytänteestä voidaan nyt luopua mail.cs.helsinki.fi-palvelimella.

Ongelma ovat lähinnä Windowseihin asennetut Netscapet ja Mozillat, jotka kyllä tukevat salausta, mutta salaus ei ole valmiiksi päällä. Tämä ongelma korjaantuu, kun kaikkiin Windows-työasemiin asennetaan etänä Mozillan 1.3-versio, jossa on valmiiksi oikeanlainen kokoonpano. Joka tapauksessa käyttäjä voisi itsekin korjata ongelman vain laittamalla yhden rastin ruutuun. Esimerkiksi Mozilla Mailissa se tapahtuu näin: klikkaillaan valikosta "Edit -> Mail & Newsgroups Account Settings -> Server Settings" ja merkitään rasti kohtaan "Use Secure Connection".

Lisätietoja TKTL:n sähköpostin käytöstä on verkkosivulla.

ITEM  Windows 2000:n etäkäyttö Terminal Servicen avulla saattaa tulevaisuudessa korvata pääosan henkilökunnan Windows-työasemista. Windows 2000 Terminal Servicen käyttömahdollisuutta tutkitaan parhaillaan, ja vapaasti saatava Rdesktop-asiakasohjelma Linuxille näyttää lupaavalta. Suomalaisen merkistön käyttö aiheuttaa kuitenkin ongelmia.

Tulevaisuudessa Windows-sovelluksia ehkä voidaan etäkäyttää Linuxin kautta eikä erillisiä työasema-Windowseja enää tarvittaisi kuin ainoastaan Windowsin tehokäyttäjille. Kymmenien käyttäjien sovellusten samanaikaiseen ajamiseen tarvitaan kuitenkin erittäin tehokas ja huolellisesti suunniteltu Windows-sovelluspalvelin, joten ihan vielä ei kannata poistattaa omaa, paikallista Windowsia.

Muutamia hallinnon Windows-sovelluksia voidaan jo nyt käyttää Linuxissa Citrixin ICA-asiakasohjelmalla, joka on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/ICAClient/.

ITEM  Suomen kielen oikolukuominaisuudet Linuxissa parantuvat. Alun perin OpenOffice.org:n apuohjelmaksi kehitetty, mainio Soikko-oikolukuohjelma on nyt liitettävissä Aspelliin. Aspell taas on monien Linux-sovellusten käyttämä oikolukuohjelma, johon ei ole aikaisemmin ollut saatavilla hyvää suomalaista sanastoa.

Kun Aspell korvataan uudella Tmispell-ohjelmalla, voidaan Soikon ominaisuuksia käyttää suomen oikolukuun kaikissa Aspelliä käyttävissä sovelluksissa! Muiden kielten oikolukuun Tmispell kutsuu edelleen normaalia Aspelliä. Tmispellin asennusta CS Linuxiin valmistellaan. Tmispellin käytön estää kuitenkin tällä hetkellä tiettyjen Aspellia vastaavien ominaisuuksien puuttuminen.

ITEM   Kannettavien tietokoneiden Windowsit liitetään TKTL-toimialueeseen (engl. domain), jolloin niihin on mahdollista kirjautua kaikilla TKTL:n käyttäjätunnuksilla laitteen ollessa TKTL:n verkossa. Myös etäpäivitysjärjestelmään liittyminen edellyttää toimialueeseen kuulumista. Samalla Windowsin etäpäivitysjärjestelmää kehitetään siten, että se toimii paremmin kannettavissa tietokoneissa ja langattomassa lähiverkossa. Kiinteän verkon Windows-työasemat kuuluvat lähes poikkeuksetta TKTL-toimialueeseen.

ITEM  Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen kytkemiseen laitoksen tietoliikenneverkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Odotellessa voi käyttää atk-osaston aulaverkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). Langaton aulaverkko toimii muun muassa Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs., D-siipi) lähistöllä, ja atk-osastolla on myös langallisia liityntäpisteitä.

Käytännössä tarvitaan kannettava tietokone, verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan www-selaimella ja atk-osaston käyttäjätunnuksilla. Lisätietoja on atk-osaston www-sivuilla. TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito ei tarjoa teknistä tukea Hupnetin käyttöön.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
ITEM NEW!   Windowsiin kirjautumisen hitaus on vaivannut monia käyttäjiä. Yleensä syy hitaaseen sisään- tai uloskirjautumisen on käyttäjäkohtaisessa profiilissa. Kirjautumisen nopeuteen vaikuttavat seuraavat seikat:
  • Yleisesti suuret tiedostot ja etenkin suuret tiedostomäärät profiilissa hidastavat kirjautumista.
  • Web-selaimen tallettamien evästeiden (engl. cookies) lukumäärä on kasvanut suureksi, jolloin joudutaan siirtämään paljon pieniä tiedostoja ja kirjautuminen hidastuu.
  • Kyseisessä työasemassa voi olla Windows-päivitys meneillään.
  • Fs-levypalvelimella voi olla kova kuorma.
Windows-käyttäjäprofiilin voi nollata, jos se ei sisällä mitään tärkeää tietoa. Näin kirjautuminen saattaa nopeutua huomattavasti. Profiiliin tallettuvat muun muassa Windowsin työpöydän ja joidenkin Windows-ohjelmien asetukset sekä työpöydällä olevat tiedostot. Profiili sijaitsee kullakin käyttäjällä fs-leyypalvelimella hakemistossa /home/fs/käyttäjätunnus/Windows/Profile/. Profiilin voi nollata kirjautumalla ulos Windowsista, tuhoamalla tai siirtämällä muualle Linuxin kautta edellä mainitun hakemiston sisältö ja kirjautumalla uudelleen Windowsiin. Itse Profile-hakemistoa ei pidä poistaa vaan vain sen sisältö.

ITEM NEW!   Windowsiin kirjautuminen saattaa pysähtyä tyhjään työpöytään. Tämä ongelma johtuu Internet Explorer 6 SP1:n asennuksesta, joka tietyissä tapauksissa virheellisesti vaatii asennuksen jälkeen pääkäyttäjän kirjautumisen. Ongelman ilmetessä ctrl+alt+del-näppäinyhdistelmä kuitenkin toimii, jolloin on mahdollista kirjautua ulos.

Ongelma on työasemakohtainen, ja se korjataan tarvittaessa asentamalla työasemaan pieni korjauspäivitys. Ongelma ei riipu käyttäjästä tai profiilista. Useimmissa työasemissa vika on jo korjattu. Pyydämme ilmoittamaan vielä ilmenevistä ongelmista sähköpostitse osoitteeseen atk-apu@cs.helsinki.fi.

ITEM    Windowsin tulostinajureilla on vääriä paperikokoja. Windowsista tulostettaessa ajuri saattaa tarjota jotain oudon nimistä paperia, ja edes A4:n valitseminen ei onnistu. Jos väärästä paperikoosta huolimatta tulostaa, tulostin alkaa pyytää kyseistä paperia. Tulostimen ohjauspaneelin jatka-painiketta painamalla työ tulostetaan A4-paperille, mutta lopputulos on kelvoton.

Ongelma on työasemakohtainen, ja se korjataan tarvittaessa asentamalla työasemaan pieni korjauspäivitys. Useimmissa työasemissa vika on jo korjattu. Pyydämme ilmoittamaan vielä ilmenevistä ongelmista sähköpostitse osoitteeseen atk-apu@cs.helsinki.fi.

ITEM  Corel Draw -grafiikkaohjelmisto ei toimi useimmissa luokkien työasemissa. Ohjelmistossa on suunnitteluvirhe, joka estää sen toiminnan tietoturvalliseen kuntoon säädetyissä Windows 2000 -työasemissa: Corel Draw vaatii kirjoitusoikeuksia sellaisiin hakemistoihin, joihin normaalikäyttäjälle ei voida antaa kirjoitusoikeutta. Aikaisemmin luokkien työasemiin oli tehty asetus, joka mahdollisti ohjelmiston toiminnan, mutta Windowsin etäpäivitysjärjestelmä on tukkinut tämän Corelin mentävän tietoturva-aukon. Toivomme, että lähiaikoina käyttöön saatava Corel Draw 11 korjaisi ongelman, mutta mitään tietoa asiasta ei vielä ole.

ITEM  TKTL:n salasanan vaihto päivittyy sähköpostipalvelimelle vasta seuraavana yönä. Kaikkiin muihin TKTL:n tietokoneisiin vaihdettu master-salasana päivittyy enintään viidessä minuutissa. Salasanojen päivittyminen postipalvelimelle korjataan tapahtumaan pienemmällä viiveellä. Ongelma on kuitenkin tehokkaan toteutuksen löytäminen, koska postipalvelinohjelmiston käyttäjätietokannan muoto poikkeaa Linuxin normaalista käyttäjätietokannasta.

ITEM  Db.cs.helsinki.fi-palvelimen JSP-moottorilla on ongelmia evästeiden (engl. cookie) käsittelyssä, jolloin myöskään istuntojen käsittely ei onnistu. Ongelma liittyy tapaan, jolla www-palvelimen pitäisi välittää eväste asiakkaalle. Ongelman syy on selvä, ja ratkaisumahdollisuuksia on useita, mutta yksikään niistä ei ole helposti toteutettavissa.

ITEM  Graafinen käyttöympäristö ei aina käynnisty automaattisesti CS Linuxissa, vaikka käyttäjä olisi kirjautunut työasemaan ensimmäisestä virtuaalikonsolista. Tällainen tilanne voi seurata siitä, että kyseiseen työasemaan on jäänyt jumiutuneita prosesseja normaalisti vapaisiin virtuaalikonsoleihin 5 - 9. Käyttäjä saa tällöin onnistuneen kirjautumisen jälkeen käyttöön Linuxin virtuaalikonsolin 10 tai suuremman, jolloin X-ikkunointi ei käynnistykään enää automaattisesti vaan käyttäjä saa tekstipohjaisen istunnon.

Ongelma korjataan, mutta akuutti ratkaisu on käynnistää työasema uudelleen. Jos käyttäjä kirjautuu virtuaalikonsoleista 2 - 5, graafisen käyttöympäristön ei kuulukaan käynnistyä automaattisesti. Tästä joskus hyödyllisestä ominaisuudesta ja virtuaalikonsolien käytöstä kerrotaan tarkemmin vanhoissa Atk-uutisissa.

ITEM  OpenOffice.org Impress -esitysohjelma saattaa kaataa Linuxin X-ikkunoinnin työasemissa, joissa on Matroxin näytönohjain. Kaatuminen tapahtuu tavallisesti heti, kun Impressillä avataan tietty esitys. Ongelman voi kiertää pudottamalla näytön värisyvyyden 16-bittiseksi (65500 värisävyyn) esimerkiksi Linuxin cslconfig-ohjelmalla. Kaatuminen johtuu todennäköisesti Matroxin näytönohjaimen ajurista.

ITEM  Yli kahdeksanmerkkisiä salasanoja ei tueta CS Linuxissa. Yli kahdeksanmerkkisetkin salasanat kyllä näennäisesti toimivat, koska kahdeksannen merkin jälkeinen osa pudotetaan pois kaikkialla.

Jos Linuxin passwd-komennolla ottaa käyttöön yli kahdeksanmerkkisen salasanan, salasana kyllä hyväksytään ja se välittyy Windows-järjestelmään täydellisenä. Tässä tilanteessa siis käyttäjälle tulee Linuxiin ja Windowsiin tosiasiassa eri salasana.

Kahdeksan merkin rajoitus Linuxissa johtuu salasanojen säilytyksessä käytettävästä DES-salausmenetelmästä. Linux-järjestelmän kehityksen nykytilanteessa olisi mahdollista siirtyä käyttämään MD5-salausmenetelmällä säilytettäviä salasanoja. MD5-salasanoissa ei ole kahdeksan merkin pituusrajoitusta. Jotta yhteensopivuus vanhojen järjestelmien kanssa säilyisi, DES-salattuja salasanoja kuitenkin käytetään edelleen käyttäjien tunnistuksessa. Silti salasanat talletetaan salasanan vaihdon yhteydessä myös MD5-muotoon.

Lähitulevaisuudessa MD5-salattuja salasanoja siirrytään käyttämään käyttäjien tunnistuksessa. Sitten yli kahdeksanmerkkiset salasanat tulevat virallisesti toimimaan sekä CS Linuxissa että Windows-järjestelmässä.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
ITEM NEW!   The Mozilla Internet software will be updated in all Windows workstations to the version 1.3 soon. Mozilla is the recommended e-mail client program in Windows. The update will fix bugs and configure Mozilla to use encrypted communications for receiving and sending mail.

ITEM NEW!   A Microsoft Natural Keyboard is installed in the supertankar-5 workstation in the tankar computer classroom (A213). The location of the special keyboard was chosen in order to allow many users to try it.

ITEM NEW!   New workstations equipped with 3D display adapters will be installed in the computer classroom D325 in the summer. The display adapters will probably be based on an NVidia chip. Previously, we have used almost entirely Matrox display adapters in PC workstations. Check the details on the current setup of the classrooms on this web page.

ITEM NEW!   All Windows operating systems will be removed from the tankar computer classroom (A213) due to the lack of hard disk space. Check the details on the current setup of the classrooms on this web page.

ITEM NEW!   Communications from the maintenance staff to the users will be improved in the following ways during the summer:
  • The CS Department's IT News will be made available as an opt-in mailing list.
  • We will have a new notice board in the D corridor on the 3rd floor.
  • All printed maintenance announcements will have an uniform layout.


ITEM NEW!   The slowness of the Windows login process has bothered many users. The time required for login depends on the following factors:
  • Big files or lots of small files in the Windows user profile make the login process slow.
  • You may have lots of cookies, which means lots of small files.
  • A remote update may be going on.
  • The fs file server may be busy.
It's possible to reset the Windows profile if it doesn't contain any important data. This may make the login process much faster. The profile is reset by removing the contents of the directory /home/fs/username/Windows/Profile/ in Linux. Make sure you are logged out on any Windows workstations when you do this. The setup and contents of the Windows desktop and the configuration files of a few Windows programs are stored in the user profile.

ITEM NEW!   The Windows login may freeze into a blank desktop. The problem is caused by a malfunction of the Internet Explorer 6 SP1 installation. The ctrl+alt+del key combination works so it's possible to log out, anyway. The problem depends on the Windows workstation used and we have a fix for it. If you face this issue, please e-mail support@cs.helsinki.fi so that we can fix the workstation.

ITEM NEW!   The new colour laser printer ps7 in on-line now. Ps7 is located in C469 next to ps1 and it prints only on A3 size paper. The new HP Laserjet 5500DN printer can print in duplex, too.

ITEM   The holiday season has started but at least three members of the IT maintenance staff will be working all summer long. The vacation periods of the staff members are shown in the CS Department's intranet (The link works with the CS Department's user account names and passwords only). Please avoid using personal e-mail addresses especially during the holiday season but use the common address support@cs.helsinki.fi in all issues regarding the CS Department's computing facilities.

ITEM   The CS Department's staff members have a chance to improve their working environment. A repeat lecture on ergonomics will be given in Finnish on June 18th at 10 a.m. in the auditorium. Employees will be offered guidance in the adoption of appropriate working methods by this lecture. Occupational physiotherapist Maria Sergéeff does also personal inspections of work stations and gives you suggestions for improvement for your work station. More information on ergonomics is available on a web page. The IT maintenance staff can rarely take into account users' personal needs in computer installations so users are asked to adjust their working environment for themselves and ask for help if additional computer equipment is needed.

ITEM   The group file server was upgraded on May 21st. The new server offers 300 GB of efficient and reliable disk space for user groups at the CS Department. Users of portable CS Linux computers should observe that the group file system is mounted with the command mount /group now. However, it is advisable not to mount NFS shares on portables but use SFTP or SCP file transfer instead. A convenient way to use SFTP in the KDE user environment is to type something like this in the address bar of the Konqueror browser: sftp://melkki.cs.helsinki.fi/home/group/groupname/

ITEM   Windows printer drivers may have faulty paper sizes. The driver may have a strange default paper size and you can't even manually select the proper A4 paper size. If you print regardless of the wrong paper size, the printer asks for the custom paper. You can bypass this condition by pressing "Jatka" on the printer control panel but the printout will be bad, anyway. The problem depends on the Windows workstation used and we have a fix for it. If you face this issue, please e-mail support@cs.helsinki.fi so that we can fix the workstation.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi