Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset


Uusia otsikkoja näissä uutisissa 9.9.2003 (N:o 8/2003)

TKTL:n atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään noin kahden viikon välein.

Linkkejä Uutisarkisto

Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Uusien opiskelijoiden käyttölupien jako hoidettiin orientointitilaisuuden jälkeen 4.9.2003. Lupia voi kuitenkin noutaa 25.9. saakka huoneesta C463 verkkosivulla mainittuina aikoina. Muina aikoina tai ongelmatilanteessa kannattaa ottaa yhteyttä TKTL:n käyttöluvista vastaavaan Pekka Niklanderiin, huone B425. Käyttölupa-asioissa voi lähettää sähköpostia osoitteeseen tktl-luvat@cs.helsinki.fi.

Käyttölupaa noudettaessa on oltava mukana virallinen henkilöllisyystodistus (ajokortti, passi, henkilökortti tai kuvallinen Kela-kortti). Myös voimassa oleva opiskelijakortti käy. Luvan noutaja allekirjoittaa Helsingin yliopiston tietojärjestelmien ja tietoverkkojen käytön säännöt. Uudet tietojenkäsittelytieteen opiskelijat saavat yliopiston Tietotekniikkaosaston cc-unix-järjestelmän käyttäjätilin sekä TKTL:n atk-järjestelmien käyttäjätilin. Perustietoja uusille käyttäjille on TKTL:n atk-järjestelmien pikaoppaassa.

ITEM NEW!   Käyttöjärjestelmien ja tietoliikenteen opetuksen erikoisluokka on siirretty B438:aan, koska entinen sali D425 tarvittiin työhuonetilaksi. Tietoliikenneluokasta kerrotaan tarkemmin verkkosivulla.

ITEM NEW!   TKTL:n henkilökunnan uusi monitoimilaite on liitetty verkkotulostusjärjestelmään nimellä ps6. Yliopistopaino on sijoittanut Xerox Document Centre 535 -mallisen laitteen huoneeseen B327. Monitoimilaite on vain TKTL:n henkilökunnan käytössä, ja se toimii ilman kopiokorttia. Monitoimilaite toimii normaalina kopiokoneena ja postscript-tulostimena, mutta siinä on myös paljon muita ominaisuuksia. Tulosteisiin ei tule kansilehtiä yhteensopivuusongelman takia. Käyttöoikeus on vain henkilökunnalla. Laitteen käyttöön ei tarvita kopiokorttia.

Ps6:lle voi tulostaa Linuxista kuten muille postscript-tulostimille. Kaksipuolinen tulostus onnistuu normaaliin tapaan mpagella. Jos ps6 ei ole näkyvissä Windowsin tulostinlistassa, henkilökunnan jäsenet saavat sen käyttöön suorittamalla checkprnt.exe-ohjelman. Ohjelma on helpointa suorittaa kirjoittamalla komennon polku (alla) Windows Explorerin Address-kenttään ja painamalla enteriä: \\netshare\system\shared\software\checkprnt.exe. Ohjelma asentaa kaikki TKTL:n verkkotulostimet, joille on tulostusoikeus.

Paperidokumenttien skannaus suoraan omaan sähköpostiosoitteeseen onnistuu myös. Dokumentit tulevat oletuksena PDF-muotoisina liitetiedostoina. Tekstintunnistusta ei ole käytettävissä toistaiseksi. Skannaus aloitetaan painamalla laitteen kosketusnäytön oikeassa yläkulmassa olevaa E-mail-painiketta. Ainoa pakollinen valinta on sähköpostiosoite (painetaan To-paiketta, kirjoitetaan osoite kosketusnäytölle ja painetaan enter). Kun valinnat on tehty, skannaus käynnistetään kuten kopiointi painamalla isoa vihreää painiketta.

TKTL:n tulostimista ja tulostamisesta kerrotaan tarkemmin verkkosivulla.

ITEM NEW!   Linuxin Opera-web-selain on päivitetty uusimpaan versioon 7.11. Opera on nopea selain, jonka käyttöliittymä on monipuolisesti muokattavissa. Ilmaisversioon sisältyy kuitenkin mainosikkuna, jota ei saa pois. Uusimmassa Operassa on myös integroitu M2-sähköpostiohjelma, jonka käyttöä voimme suositella vain hyvin edistyneille käyttäjille. Opera on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle, ja se käynnistyy komennolla /opt/opera/bin/opera.

ITEM NEW!   Levytilan kulutusta db.cs.helsinki.fi-palvelimella on jouduttu rajoittamaan sen jälkeen, kun eräs käyttäjäprosessi täytti tiedostojärjestelmän. Periaate on sama kuin fs-levypalvelimella: Päätarkoitus ei ole rajoittaa järjestelmän käyttöä vaan suojella sekä käyttäjiä että palvelinta vahingossa tapahtuvalta levytilan kulutukselta. Tämä "turvaraja" on db:llä 4 GB käyttäjää kohden. 2 GB:n levynkulutus aiheuttaa sen, että järjestelmä huomauttaa asiasta käyttäjälle. Tiettyjen käyttäjien kohdalla turvarajaa voidaan tarvittaessa muuttaa. Db.cs.helsinki.fi on muun muassa harjoitustöissä käytettävä tietokanta- ja www-palvelin.

ITEM NEW!   Työasemaluokan D325 laitteet on uusittu kesän aikana. Luokassa on 12 uutta työasemaa, joissa on erikoisuutena NVidian piiriin perustuva, tehokas 3D-näytönohjain. Aikaisemmin TKTL:n PC-työasemissa on käytetty Matroxin näytönohjaimia, jotka ovat parhaimmillaan 2D-käytössä. Luokan työasemat on nimetty Marjaniemi-nimillä. Tarkempia tietoja TKTL:n työasemaluokkien kokoonpanoista on verkkosivulla.

D325:n uudet työasemat olivat lainassa Assembly-tietokoneharrastustapahtumassa ennen luokkaan sijoitusta. TKTL sponsoroi näin tapahtumaa, ja myös laitoksen toimintaa esiteltiin. Osallistumisestamme saatiin hyvää palautetta.

ITEM   Salaamattomien imap-yhteyksien tuki loppui TKTL:n sähköpostipalvelimella lopullisesti 14.7.2003. TKTL:n paikallisen lähiverkon ulkopuolelta salaamattomia imap-yhteyksiä ei oltu sallittu aikaisemminkaan.

Kaikki tuetut sähköpostiohjelmat käyttävät SSL/TLS-salattuja yhteyksiä. Nyt sähköpostin luku mail.cs.helsinki.fi-palvelimelta on mahdollista vain SSL/TLS-salatulla imap-yhteydellä sekä web-käyttöliittymällä. Myös monet muut sähköpostiohjelmat tukevat imap-yhteyksien SSL/TLS-salausta. Ominaisuuden saa yleensä päälle jollain valintaruudulla postipalvelimeen liittyvissä asetuksissa.

Esimerkiksi sellaisissa Mozilla Mail -ohjelmissa, jotka eivät ole TKTL:n automaattisten päivitysten piirissä, salausasetuksen saa päälle seuraavasti: klikkaillaan valikosta "Edit -> Mail & Newsgroups Account Settings -> Server Settings" ja valitaan ruutu "Use Secure Connection (SSL)".

Lisätietoja TKTL:n sähköpostin käytöstä on verkkosivulla.

ITEM  CS Linuxin C/C++-kääntäjä ja -kirjastot on päivitetty Red Hat Linux 9:ää vastaavalle tasolle. Tämä tarkoittaa GCC 3.2.2:n ja Glibc 2.3.2:n asennusta. Tämä saattaa aiheuttaa ongelmia vanhojen C++-kirjastojen aikana käännettyjen ohjelmien toiminnassa, jolloin nekin täytyy ehkä kääntää ja asentaa uudelleen. Toisaalta päivitys oli suoritettava, koska uusia kirjastoja ja kääntäjää tarvittiin.

Uusi sähköposti- ja henkilökohtaisen tiedonhallinnan ohjelmisto Ximian Evolution on myös asennettu CS Linuxiin. Suosittelemme Microsoft Outlookista pitäville käyttäjille tutustumista Evolutioniin.

CS Linuxin XFree86 X-ikkunointipalvelin on päivitetty versioon 4.3. Tästä päivityksestä seurasi joitakin ongelmia, joista kerrotaan tarkemmin Atk-uutisten kohdassa ongelma-asioita.

ITEM   Tankar-luokasta (A213) on poistettu Windows-käyttöjärjestelmät levytilan puutteen takia, joten kaikissa luokan työasemissa on nyt vain CS Linux -käyttöjärjestelmä. Luokan etuosan työasemissa on aiemminkin ollut vain CS Linux. Windowsia voi edelleen käyttää muun muassa viereisissä porkkala- (A214) ja harmaja-luokissa (A215). Tarkempia tietoja TKTL:n työasemaluokkien kokoonpanoista on verkkosivulla. Suunnitelmissa olisi myös lisätä muistia tankar-luokan takaosan työasemiin.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   CorelDraw-grafiikkaohjelmiston uusinta versiota 11 aletaan asentaa Windows-työasemiin. Ohjelmisto ei ole vähään aikaan toiminut Windowseissa, koska vanha versio olisi vaatinut liian suuria heikennyksiä Windows 2000:n tietoturva-asetuksiin. CorelDraw Graphics Suite sisältää ohjelmat muun muassa kuvankäsittelyyn ja vektorigrafiikkaan, ja sitä voidaan asentaa yliopiston tietokoneisiin rajattomasti kampuslisenssillä. Käyttö on sallittu myös henkilökunnan kotitietokoneissa. Asennusmedioita voi lainata TKTL:n atk-ylläpidolta huoneesta A420.

ITEM NEW!   Linux-järjestelmän Maple-ohjelmisto päivitetään versioon 9. Maple on monipuolinen symbolisen matematiikan ja matematiikkaan liittyvän ohjelmoinnin työkalu, joka soveltuu opetukseen ja tutkimukseen. Maple sijaitsee verkkolevyllä hakemistossa /opt/maple, ja se käynnistyy CS Linuxissa komennolla /opt/maple/bin/xmaple.

Yliopistolla on Maplen kampuslisenssi, joka on ostettu TKTL:n ja muutaman muun laitoksen yhteishankkeena. Lisenssi sallii ohjelman asentamisen yliopiston kaikkiin tietokoneisiin sekä henkilökunnan kotikoneisiin. Kysy lisätietoja atk-ylläpidolta.

ITEM NEW!   Lainattavat kannettavat tietokoneet uusitaan. Kaikissa lainakannettavissa tulee olemaan 1024x768 näytön tarkkuutena (sama kuin projektoreissa). Pyrkimyksenä on myös saada lainakäyttöön yhdenmukaisia laitteita, jotta käyttö olisi helpompaa. Kannettavia tietokoneita, projektoreita ja joitakin muita laitteita lainataan muun muassa opetuskäyttöön henkilökunta-intranetissa olevien ohjeiden mukaan (linkki toimii TKTL:n henkilökunnan käyttäjätunnuksilla salasanoilla).

ITEM  TKTL:n atk-järjestelmien tiedotus tehostuu pian seuraavilla tavoilla:
  • Atk-uutiset tullaan tarjoamaan postituslistana, jolle liittyminen on vapaaehtoista. Näin uutiset pyritään tuomaan helposti ja nopeasti käyttäjien saataville.
  • Atk-järjestelmille perustetaan ilmoitustaulu 3. kerroksen D-käytävälle. Ilmoitustaululla tullaan tarjoamaan monipuolista tiedotus- ja uutismateriaalia, ja sen toivotaan tavoittavan erityisesti opiskelijoita.
  • Tulevaisuudessa kaikki atk-ylläpidon paperimuotoiset tiedotteet tunnistaa yhtenäisestä ulkoasusta. Ulkoasuun kuuluvat vaaleansininen tausta ja yliopiston liekkilogo Atk-uutisten otsikon tyylin mukaisesti.
Aikaisemmin lähinnä uutisryhmän hy.tktl.tiedotukset ja Atk-uutisten kautta välitetty tiedotus ei ole tavoittanut tarpeeksi suurta osaa käyttäjistämme. Tärkeissä ja kiireellisissä tiedotusasioissa käytetään myös TKTL:n henkilökunnan postituslistaa sekä CS Linuxin sisäänkirjautumiskäyttöliittymää [kuva].

ITEM   Mozilla- ja Galeon-www-selaimet päivitetään CS Linuxissa. Mozillan uusin vakaa versio sisältää lukuisia tietoturvaparannuksia ja uusia, hyödyllisiä ominaisuuksia. Mozillan päivitys vaatinee myös Java-ympäristön päivittämistä.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Microsoft Office XP:n automaattista asennusta kaikkiin kiinteän verkon Windows 2000 -työasemiin valmistellaan. Office XP:lla tullaan korvaamaan entiset Office 2000 -asennukset. Näin pyritään yhtenäistämään MS Office -asennukset ja takaamaan, että kaikki tarvittavat tietoturvakorjaukset on asennettu.

ITEM NEW!   Langattoman lähiverkon kaistan kasvattamista 54 Mbittiin sekunnissa suunnitellaan. Lähiaikoina testattaneen 802.11g-standardin mukaisia wlan-laitteita, mutta valintaa 802.11a- ja 802.11g-tekniikoiden välillä ei ole vielä tehty. Joka tapauksessa leveämpikaistainen langaton lähiverkko tulee tuotantokäyttöön viimeistään Exactumiin muutettaessa. Nykyisen 802.11b-standardin mukaisen langattoman lähiverkon suurin tiedonsiirtokaista on 11 Mbit/s. Käytännössä kapasiteetti on kuitenkin huonompi, koska kaista on jaettu kaikkien saman tukiaseman alueella olevien käyttäjien kesken.

ITEM   DVD-levyjen polttolaitteen hankintaa suunnitellaan. Kirjoitettavat DVD-levyt sopisivat moneen tarkoitukseen paljon paremmin kuin CD-R-levyt, koska DVD-levyjen kapasiteetti on moninkertainen. Markkinoilla on kuitenkin useita kilpailevia tekniikoita, joten hankinta ei ole suoraviivainen.

ITEM  Windows 2000:n etäkäyttö Terminal Servicen avulla saattaa tulevaisuudessa korvata pääosan henkilökunnan Windows-työasemista. Windows 2000 Terminal Servicen käyttömahdollisuutta tutkitaan parhaillaan, ja vapaasti saatava Rdesktop-asiakasohjelma Linuxille näyttää lupaavalta. Suomalaisen merkistön käyttö aiheuttaa kuitenkin ongelmia.

Tulevaisuudessa Windows-sovelluksia ehkä voidaan etäkäyttää Linuxin kautta eikä erillisiä työasema-Windowseja enää tarvittaisi kuin ainoastaan Windowsin tehokäyttäjille. Kymmenien käyttäjien sovellusten samanaikaiseen ajamiseen tarvitaan kuitenkin erittäin tehokas ja huolellisesti suunniteltu Windows-sovelluspalvelin, joten ihan vielä ei kannata poistattaa omaa, paikallista Windowsia.

Muutamia hallinnon Windows-sovelluksia voidaan jo nyt käyttää Linuxissa Citrixin ICA-asiakasohjelmalla, joka on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/ICAClient/.

ITEM   Kannettavien tietokoneiden Windowsit liitetään TKTL-toimialueeseen (engl. domain), jolloin niihin on mahdollista kirjautua kaikilla TKTL:n käyttäjätunnuksilla laitteen ollessa TKTL:n verkossa. Myös etäpäivitysjärjestelmään liittyminen edellyttää toimialueeseen kuulumista. Samalla Windowsin etäpäivitysjärjestelmää kehitetään siten, että se toimii paremmin kannettavissa tietokoneissa ja langattomassa lähiverkossa. Kiinteän verkon Windows-työasemat kuuluvat lähes poikkeuksetta TKTL-toimialueeseen.

ITEM   Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen kytkemiseen laitoksen tietoliikenneverkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Odotellessa voi käyttää Tietotekniikkaosaston aulaverkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). Langaton aulaverkko toimii muun muassa Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs., D-siipi) lähistöllä, ja Tietotekniikkaosastolla on myös langallisia liityntäpisteitä.

Käytännössä tarvitaan kannettava tietokone, verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan www-selaimella ja Tietotekniikkaosaston käyttäjätunnuksilla. Lisätietoja on Tietotekniikkaosaston www-sivuilla. TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito ei tarjoa teknistä tukea Hupnetin käyttöön.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
ITEM NEW!   Linuxin X-ikkunointipalvelimen päivitys XFree86-versioon 4.3 aiheutti joitakin ongelmia, jotka käyttäjät voivat tarvittaessa itse korjata.

AltGr-näppäin on saattanut lakata toimimasta. AltGr tuottaa nykyään X-ikkunointipalvelimelle erilaisen symbolin (ISO_Level3_Shift). Aikaisemmat Xmodmap-määrittelyt lakkaavat tällöin toimimasta halutulla tavalla, ja sopivilla asetuksilla AltGr-näppäin ei toimi ollenkaan. Ongelma korjaantuu poistamalla omat Xmodmap-asetukset nimeämällä uudelleen tiedosto .Xmodmap tai .xmodmaprc.

Näytön säädöt on ehkä tarkistettava X-ikkunointipalvelimen päivityksen jälkeen, koska näyttötilassa voi olla tapahtunut pieniä muutoksia. Litteissä näytöissä on automaattisäätö, jonka saa näytön valikosta tai joissakin malleissa omasta painikkeesta. Automaattisäätö toimii parhaiten rasteritaustalla, esimerkiksi Windowsin tai KDE:n uloskirjautumisen vahvistusta kysyttäessä. Tässä tilassa myös parhaiten näkee säädön tarpeen. Tarvittaessa näytön säätöapua voi pyytää atk-ylläpidolta.

ITEM NEW!   Äänet eivät ehkä toimi Linuxissa käyttöjärjestelmän ytimen päivityksen jälkeen. Tämä johtuu siitä, että äänikortin ajurin vaihtuessa kaikki äänikanavat tulevat hiljennetyiksi. Kanavien äänet voi palauttaa ohjelmilla aumix ja alsamixer. Säädettävää kanavaa vaihdetaan ja äänitasoa säädetään nuolinäppäimillä. Hiljennyksen saa päälle ja pois m-näppäimellä. Ohjelmista poistutaan ja asetukset tallennetaan Esc-näppäimellä. Jos tämänkään jälkeen äänet eivät toimi, seuraava toimenpide on kaapeleiden kytkennän tarkistus.

ITEM NEW!   Verkkomadot ovat ajoittain epäsuorasti vaikeuttaneet sähköpostin käyttöä, kun matojen lähettäjätietojen väärennysten uhrit ovat saaneet aiheettomia ilmoituksia tartunnoista ja jakelun epäonnistumisesta kertovia viestejä. Itse madot suodatetaan automaattisesti saapuvasta sähköpostista TKTL:n sähköpostipalvelimella, joten suoja tartuntoja vastaan on hyvä. Sähköpostipalvelimella käytetään F-Secure Anti-Virus for Linux -virustentorjuntaohjelmaa.

ITEM NEW!   Linuxin virtuaalikonsoleista 2 - 5 kirjautuminen johtaa siihen, että prosessit eivät saa avattua terminaalia syötteen lukemista varten. Tällöin esimerkiksi passwd- ja ssh-ohjelmat eivät toimi. Ongelma ilmeni Linuxin ytimen päivityksen jälkeen, mutta kyseessä lienee ennemminkin terminaalikonsoleihin 2 - 5 käynnistetyn mingetty-ohjelman ongelma. Kun Linuxiin kirjautuu terminaalikonsolissa 1 olevasta normaalista sisäänkirjautumiskäyttöliittymästä [kuva], erityisesti graafisissa käyttöympäristöissä, mitään ongelmia ei ole. Virtuaalikonsolien käytöstä kerrotaan tarkemmin vanhoissa Atk-uutisissa.

ITEM    Windowsiin kirjautumisen hitaus on vaivannut monia käyttäjiä. Yleensä syy hitaaseen sisään- tai uloskirjautumisen on käyttäjäkohtaisessa profiilissa. Kirjautumisen nopeuteen vaikuttavat seuraavat seikat:
  • Yleisesti suuret tiedostot ja etenkin suuret tiedostomäärät profiilissa hidastavat kirjautumista.
  • Web-selaimen tallettamien evästeiden (engl. cookies) lukumäärä on kasvanut suureksi, jolloin joudutaan siirtämään paljon pieniä tiedostoja ja kirjautuminen hidastuu.
  • Kyseisessä työasemassa voi olla Windows-päivitys meneillään.
  • Fs-levypalvelimella voi olla kova kuorma.
Windows-käyttäjäprofiilin voi nollata, jos se ei sisällä mitään tärkeää tietoa. Näin kirjautuminen saattaa nopeutua huomattavasti. Profiiliin tallettuvat muun muassa Windowsin työpöydän ja joidenkin Windows-ohjelmien asetukset sekä työpöydällä olevat tiedostot. Profiili sijaitsee kullakin käyttäjällä fs-leyypalvelimella hakemistossa /home/fs/käyttäjätunnus/Windows/Profile/. Profiilin voi nollata kirjautumalla ulos Windowsista, tuhoamalla tai siirtämällä muualle Linuxin kautta edellä mainitun hakemiston sisältö ja kirjautumalla uudelleen Windowsiin. Itse Profile-hakemistoa ei pidä poistaa vaan vain sen sisältö.

ITEM  Corel Draw -grafiikkaohjelmisto ei toimi useimmissa luokkien työasemissa. Ohjelmistossa on suunnitteluvirhe, joka estää sen toiminnan tietoturvalliseen kuntoon säädetyissä Windows 2000 -työasemissa: Corel Draw vaatii kirjoitusoikeuksia sellaisiin hakemistoihin, joihin normaalikäyttäjälle ei voida antaa kirjoitusoikeutta. Aikaisemmin luokkien työasemiin oli tehty asetus, joka mahdollisti ohjelmiston toiminnan, mutta Windowsin etäpäivitysjärjestelmä on tukkinut tämän Corelin mentävän tietoturva-aukon. Lähiaikoina asennettava Corel Draw 11 tulee korjaamaan tämän ongelman.

ITEM  TKTL:n salasanan vaihto päivittyy sähköpostipalvelimelle vasta seuraavana yönä. Kaikkiin muihin TKTL:n tietokoneisiin vaihdettu master-salasana päivittyy enintään viidessä minuutissa. Salasanojen päivittyminen postipalvelimelle korjataan tapahtumaan pienemmällä viiveellä. Ongelma on kuitenkin tehokkaan toteutuksen löytäminen, koska postipalvelinohjelmiston käyttäjätietokannan muoto poikkeaa Linuxin normaalista käyttäjätietokannasta.

ITEM  Graafinen käyttöympäristö ei aina käynnisty automaattisesti CS Linuxissa, vaikka käyttäjä olisi kirjautunut työasemaan ensimmäisestä virtuaalikonsolista. Tällainen tilanne voi seurata siitä, että kyseiseen työasemaan on jäänyt jumiutuneita prosesseja normaalisti vapaisiin virtuaalikonsoleihin 5 - 9. Käyttäjä saa tällöin onnistuneen kirjautumisen jälkeen käyttöön Linuxin virtuaalikonsolin 10 tai suuremman, jolloin X-ikkunointi ei käynnistykään enää automaattisesti vaan käyttäjä saa tekstipohjaisen istunnon.

Ongelma korjataan, mutta akuutti ratkaisu on käynnistää työasema uudelleen. Jos käyttäjä kirjautuu virtuaalikonsoleista 2 - 5, graafisen käyttöympäristön ei kuulukaan käynnistyä automaattisesti. Tästä joskus hyödyllisestä ominaisuudesta ja virtuaalikonsolien käytöstä kerrotaan tarkemmin vanhoissa Atk-uutisissa.

ITEM  Yli kahdeksanmerkkisiä salasanoja ei tueta CS Linuxissa. Yli kahdeksanmerkkisetkin salasanat kyllä näennäisesti toimivat, koska kahdeksannen merkin jälkeinen osa pudotetaan pois kaikkialla.

Jos Linuxin passwd-komennolla ottaa käyttöön yli kahdeksanmerkkisen salasanan, salasana kyllä hyväksytään ja se välittyy Windows-järjestelmään täydellisenä. Tässä tilanteessa siis käyttäjälle tulee Linuxiin ja Windowsiin tosiasiassa eri salasana.

Kahdeksan merkin rajoitus Linuxissa johtuu salasanojen säilytyksessä käytettävästä DES-salausmenetelmästä. Linux-järjestelmän kehityksen nykytilanteessa olisi mahdollista siirtyä käyttämään MD5-salausmenetelmällä säilytettäviä salasanoja. MD5-salasanoissa ei ole kahdeksan merkin pituusrajoitusta. Jotta yhteensopivuus vanhojen järjestelmien kanssa säilyisi, DES-salattuja salasanoja kuitenkin käytetään edelleen käyttäjien tunnistuksessa. Silti salasanat talletetaan salasanan vaihdon yhteydessä myös MD5-muotoon.

Lähitulevaisuudessa MD5-salattuja salasanoja siirrytään käyttämään käyttäjien tunnistuksessa. Sitten yli kahdeksanmerkkiset salasanat tulevat virallisesti toimimaan sekä CS Linuxissa että Windows-järjestelmässä.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
ITEM NEW!   User accounts for new students can be collected in room C463 until September 25th according to the schedule on the web page. Personal identification is needed to collect a user account. At other times or in case of problems with CS accounts, please contact the user account manager, room B425, or e-mail tktl-luvat@cs.helsinki.fi. Please see also instructions to a new user.

ITEM NEW!   The data communications classroom has been moved to B438. For more information please see the web page.

ITEM NEW!   The new multifunction copier has been connected to the network printing system with the name ps6. The new Xerox Document Centre 535 copier is located in the room B327. The CS Department staff members may use the copier for printing, copying and scanning to e-mail. If the printer is not visible in Windows, please run the following program by typing the path name to the Windows Explorer location bar: \\netshare\system\shared\software\checkprnt.exe.

ITEM NEW!   Disk quotas have been introduced on db.cs.helsinki.fi after a user process managed to fill up the /home partition. The principle is similar to the fs file server: There is no real quota but just a safety limit which prevents a user from filling up a file system accidentally. There is a hard limit of 4 GB and a soft limit of 2 GB.

ITEM NEW!   The CorelDraw Graphics Suite will be available again in Windows soon. CorelDraw 11 seems to fix the security problems that we had with the previous version. The university has a campus license for Corel's products. It's possible to install the software into staff members' home computers, too.

ITEM NEW!   The Maple mathematics software will be updated to the version 9 in Linux soon. The CS Department has a campus license for Maple. It's possible to install the software into staff members' home computers, too.

ITEM NEW!   New borrowable portable machines will be available soon, all with the ideal 1024x768 resolution for projectors. Staff members can borrow items for teaching etc. Details will be available in the staff intranet of the CS Department [the link requires a CS staff member's user account name and password].

ITEM NEW!   The automatic remote installation of Microsoft Office XP is being prepared. We plan on remotely upgrading all MS Office 2000 installations to XP to make sure all security fixes are up-to-date.

ITEM NEW!   We look forward to increasing the capacity of the wireless network to 54 Mbit/s by implementing either the 802.11a or the 802.11g technology. The wider bandwidth will be in production use not later than when we move to Exactum.

ITEM NEW!   Certain problems arose with the XFree86 upgrade in Linux:
  • The AltGr key or custom xmodmap settings may not work any longer because of the changed symbol that the AltGr key generates now (ISO_Level3_Shift). The easiest way to solve the problem is to rename any .Xmodmap or .xmodmaprc files.
  • Monitor setup adjustments may be needed due to a slightly changed display mode. Flat monitors have an auto setup feature which is accessible in the monitor's menu or with a separate button.


ITEM NEW!   If there are audio problems in Linux, please use aumix or alsamixer to unmute and adjust all audio channels. Audio channels have been muted with the audio driver update. Use arrow keys and the m key for navigation, adjusting and unmuting. Use Esc to exit and save setting. If this doesn't correct audio problems, the next thing to check is the cabling.

ITEM NEW!   Logging into Linux on virtual consoles 2 - 5 does not work properly. Processes can't open the terminal to read input, so programs like ssh and passwd won't work. This is probably a problem with mingetty because logging in on the virtual console 1 (with Nicegetty) works fine.

ITEM   New workstations equipped with 3D display adapters have been installed in the computer classroom D325. The display adapters are based on an NVidia chip. Previously, we have used almost entirely Matrox display adapters in PC workstations. Check the details on the current setup of the classrooms on this web page.

ITEM   The support for unencrypted imap connections has ceased on mail.cs.helsinki.fi. All supported e-mail clients are capable of SSL/TLS encryption.

ITEM   The C/C++ compiler and libraries in CS Linux have been upgraded to the Red Hat 9 level. This means upgrading to GCC 3.2.2 and Glibc 2.3.2. The upgrade is problematic because software that has been compiled against the old C++ libraries will probably not work any longer unless recompiled. Ximian Evolution is an MS Outlook-like e-mail and calendar software and it has been installed, too.

ITEM   All Windows operating systems have been removed from the tankar computer classroom (A213) due to the lack of hard disk space. Check the details on the current setup of the classrooms on this web page.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi