Uusia otsikkoja näissä uutisissa 10.11.2003 (N:o 10/2003)

TKTL:n Atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään muutaman viikon välein.

Linkkejä Uutisarkisto


Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   TKTL:n verkkoilme uudistui

TKTL:n verkkoilme TKTL:n verkkosivujen ilme uudistettiin 20.10.2003 yliopiston uutta verkkoilmettä mukailevaksi (katso viereinen kuva). Yliopiston uudesta verkkoilmeestä kerrottiin edellisissä Atk-uutisissa.

Verkkosivujen uudistuksen linjana on seurata yliopiston yleistä ilmettä mutta samalla korostaa käytettävyyden merkitystä ja positiivisella tavalla erottua muista yliopiston verkkosivuista.
  • Sivujen käyttölogiikka on nyt yhtenäisempi yliopiston pääsivujen kanssa: sisältövalikko on siirretty ylhäältä vasempaan laitaan. Sisältövalikon tausta on yliopiston sininen (tummansininen).

  • Sivujen värimaailma ja ilme vastaavat yleisiä yliopistotason linjauksia: mukana on sinihopeisen liekkilogon lisäksi yliopiston sinistä ja häivähdys matemaattis-luonnontieteellisen oranssia.

  • Sivujen tausta sisältää yliopiston liekkilogon koristeellisena elementtinä. Taustakuva pysyy paikallaan sivua vieritettäessä, jolloin koristeellinen liekkilogo on jatkuvasti kokonaan näkyvillä.

  • Sivujen ulkonäköä voi muokata helpommin luettavaksi napsauttamalla alalaidan linkkiä ulkonäköasetukset ja valitsemalla mieleisen vaihtoehdon. Ulkonäköasetusten muuttaminen edellyttää, että verkkoselaimessa on sallittu javascriptin ja evästeiden käyttö. Ulkonäköasetukset vaikuttavat vain niihin verkkosivuihin, joissa käytetään TKTL:n verkkoilmettä. Asetukset eivät vaikuta esimerkiksi Atk-uutisiin.

  • Sivut on testattu lukuisilla eri verkkoselaimilla (muun muassa Opera, Konqueror, Phoenix, Lynx, W3m sekä Netscapen versiot 4 ja 7). Vanha Netscape 4 näyttää ulkoasun eri tavalla, mutta sivut ovat silti täysin luettavia.
Merkittäviä sisällöllisiä muutoksia ei vielä ole tehty. Tarkoitus on, että syksyllä 2004 TKTL:n verkkosivut olisi kokonaisvaltaisesti uudistettu. Suunnitelmissa on muun muassa sulauttaa ilmoittautumisjärjestelmä (Ilmo) ja opintojensuunnittelujärjestelmä (Desmond) muuhun verkkopalveluun.

Verkkosivujen kehityksestä vastaa TKTL:n verkkoviestintätyöryhmä, jonka toimintaa ja julkaistuja suunnitelmia voi seurata laitoksen intranetissa (Linkki vaatii TKTL:n atk-järjestelmien käyttäjätunnuksen ja salasanan.). Verkkosivuihin liittyvää palautetta voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen webmaster@cs.helsinki.fi.

Verkkoilmeen uudistuksesta on seurannut muutamia ongelmia, joista kerrotaan tarkemmin Atk-uutisten kohdassa ongelma-asioita.

ITEM NEW!   Ohjeita henkilökunnalle visuaalisesta ilmeestä ja verkkoilmeestä

TKTL:n henkilökunta-intranet (linkki toimii TKTL:n henkilökunnan käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla) palvelee henkilökuntaa visuaaliseen ilmeeseen liittyvissä seikoissa. Verkkosivuja luotaessa tai ylläpidettäessä tulisi soveltaa henkilökunta-intranetin ohjetta "Laitoksen virallisten WWW-sivujen ulkonäön yhtenäistäminen".

Henkilökunta-intranetissa ovat saatavilla myös laitoksen asiakirja-, faksi- ja kalvopohjat, valmiit esittelykalvot sekä muita yliopiston henkilöstö- ja taloushallinnossa käytettäviä lomakkeita. Kaikki pohjat ja lomakkeet ovat sellaisissa tiedostomuodoissa, joiden käyttö TKTL:n tietokoneilla on helppoa.

ITEM NEW!   Tekstitiedostojen oikoluku sujuu Linuxissa

Linuxin verkkolevylle asennettu Tmispell-ohjelma tekee suomenkielisten tekstitiedostojen oikoluvusta luotettavaa ja sujuvaa. Tmispell vastaa Aspellia ja Ispelliä, jotka ovat monien Linux-sovellusten käyttämät oikolukuohjelmat mutta joissa ei ole hyvää suomen kielen tukea. Tmispell käyttää alun perin OpenOffice.org:n apuohjelmaksi kehitettyä, mainiota Soikko-oikolukuohjelmaa.

Suomenkielinen tekstitiedosto oikoluetaan komennolla /opt/tmispell/bin/tmispell -dsuomi tiedosto.txt. Vastaavasti englanninkielinen tekstitiedosto oikoluettaisiin yksinkertaisesti jättämällä -dsuomi-optio pois tai suoraan Aspell-ohjelmaa kutsumalla komennolla aspell -c tiedosto.txt. Tex-dokumentteja oikoluettaessa kannattaa käyttää optioita -t -dsuomi. Tmispell tarkistaa myös tex-dokumenttien kommentit, toisin kuin normaalit Ispell ja Aspell.

Suomen oikoluku onnistuu Linuxissa myös OpenOffice.org-toimisto-ohjelmistossa sekä verkkolevylle asennetussa Lyx-tekstinkäsittelyohjelmassa. Tmispellin saa käyttöön kaikkiin Ispelliä kutsuviin sovelluksiin sijoittamalla PATH-ympäristömuuttujaan polun /opt/tmispell/bin ennen /usr/biniä sekä asettamalla sovelluksessa kieleksi suomen.

ITEM NEW!   Marjaniemi-luokassa (D325) voi käyttää Windowsia

Uuden Marjaniemi-luokan (D325) työasemiin asennettiin Windows 2000 -käyttöjärjestelmät CS Linuxin lisäksi. Näissä Windowseissa on jälleen toimiva CorelDraw-grafiikkaohjelmisto (uusi versio 11) sekä Microsoft Office XP -toimisto-ohjelmisto.

Myös luokan D328 työasemat on uusittu. Siellä on nyt hieman tehokkaampi laitteisto (Pentium III 800 MHz -suoritin, 512 MB keskusmuistia) ja sekä Windows 2000 että CS Linux -käyttöjärjestelmät.

Katso verkkosivulta lisätietoja TKTL:n luokkien kokoonpanoista. 3. kerroksen työasemaluokkamme ovat avoinna muoviavaimen haltijoille myös kiinteistön ollessa suljettu

ITEM NEW!   Web-palvelun suorituskyky kasvoi

Www.cs.helsinki.fi-palvelimen laitteisto vaihdettiin huomattavasti tehokkaampaan. Uuden palvelimen laitteistoon kuuluvat muun muassa Intel Pentium 4 2.67 MHz -suoritin ja 2 GB keskusmuistia sekä Hyperthread-tekniikka, joka tehostaa useiden prosessien yhteisen suorittimen käyttöä. Web-välimuistipalvelin tullaan pian uusimaan samanlaisella laitteistolla.

Web-palvelinohjelmisto on edelleen Apache. Katso myös verkossa olevia ohjeita omien verkkosivujen luomiseen.

ITEM NEW!   Linuxin Java-järjestelmän päivitys

CS Linuxin Java-järjestelmä on päivitetty Sunin Java-versioon 1.4.2_01. Ilmeisesti Java-järjestelmä on toiminut oikein hyvin, koska mistään uusista ongelmista ei ole raportoitu. Java-järjestelmä on nyt yhteensopiva Gcc-kääntäjän uusimmilla versioilla käännettyjen C++-ohjelmien kanssa. Java-järjestelmää tarvitaan Javalla toteutettujen sovellusten ajamiseen sekä Javalla ohjelmointiin.

ITEM NEW!   Varkaat kävivät työhuoneessa - turvallisuusohjeita!

Avoin ovi Lokakuussa eräästä työhuoneesta varastettiin henkilökohtainen kannettava tietokone ja Minidisc-soitin. Huoneen ovi oli kiinni mutta ei lukossa. Yliopiston avoimessa työympäristössä kannattaa ottaa huomioon seuraavat fyysiseen turvallisuuteen liittyvät ohjeet:
  • Työhuoneiden, varastojen ja muiden henkilökunnan tilojen ovet on pidettävä aina lukossa, kun huoneesta poistutaan vaikka vain hetkeksi. Kannattaa tarkistaa, että ovi todella ei aukea ulkopuolelta ilman avainta. Jos jokin lukko ei toimi, ota yhteys kiinteistön alakerran vahtimestareihin, sähköposti tekn_t23@teknos.helsinki.fi, puhelin (09) 191 44108).

  • Lukitse istunnot työasemissa, sekä työhuoneissa että luokissa, kun poistut hetkeksikin tietokoneen äärestä. Istunnon lukitseminen on helppoa ja nopeaa: Linuxissa käytetään komentoa xlock tai valitaan K-valikosta "Lock Screen". Windowsissa painetaan Ctrl+Alt+Del ja "Lock Computer". Lukitun istunnon voi avata vain käyttäjä itse salasanallaan tai ylläpitäjä. Lukitussakin työhuoneessa lukitsematta jätetty istunto on potentiaalinen tietoturvariski, joka voidaan välttää pienellä vaivalla! Suosittelemme tekemään istunnon lukitsemisesta rutiinin.

  • Suosittelemme tutustumaan yliopiston ohjevihkoon "Toimenpiteet onnettomuus- ja vaaratilanteissa". Punakantinen vihko on luettavissa muun muassa jokaisen työasemaluokan ilmoitustaululla. Katso samat onnettomuustilanneohjeet Henkilöstöosaston verkkosivuilta. Uhkaavissa tilanteissa (esimerkiksi varkaus, häiriköinti, tulipalo, vesivahinko) pyydämme ottamaan viipymättä yhteyden kiinteistön alakerran vahtimestareihin (sähköposti tekn_t23@teknos.helsinki.fi, puhelin kiinteistön aukioloaikana (09) 191 44108) tai Teknisen osaston valvontakeskukseen (puhelin kaikkina aikoina (09) 191 44100).


ITEM   Lainattavat kannettavat tietokoneet uusitaan

Lainakannettavat uusitaan ja laitteita yhdenmukaistetaan. Tämän jälkeen kaikissa lainakannettavissa tulee olemaan 1024x768 näytön tarkkuutena (sama kuin projektoreissa). Tavoitteena on myös, että yhdenmukaisempi laitteisto helpottaisi käyttöä. Kannettavia tietokoneita, projektoreita ja joitakin muita laitteita lainataan muun muassa opetuskäyttöön henkilökunta-intranetissa olevien ohjeiden mukaan (Linkki toimii TKTL:n henkilökunnan käyttäjätunnuksilla salasanoilla.).
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Luokkaan D426 asennetaan uudet työasemat

D426:n vanhat Intel Celeron 400 MHz -työasemat poistetaan käytöstä. Tilalle asennetaan luokallinen uusia, tehokkaita työasemia. Katso verkkosivulta lisätietoja TKTL:n luokkien kokoonpanoista.

ITEM NEW!   Kannettavien Linuxien verkon käyttö helpottuu

Kannettavissa CS Linuxeissa otetaan käyttöön käyttäjän ohjattavat verkkorajapinnat. Tämä jälkeen kannettavan tietokoneen käyttäjä voi poistaa tietyn verkkorajapinnan käytöstä komennolla /sbin/ifdown ja ottaa sen käyttöön komennolla /sbin/ifup. Ominaisuutta on kaivattu etenkin sellaisiin kannettaviin tietokoneisiin, joissa on sisäänrakennettu langaton verkkosovitin. Normaalisti CS Linux yrittää käyttää kaikkia saatavilla olevia verkkorajapintoja, jolloin esimerkiksi saatetaan käyttää samanaikaisesti sekä langatonta että langallista verkkoa.

ITEM   Web-välimuistipalvelun suorituskyky kasvaa

Web-välimuistipalvelimen laitteisto uusitaan. Uuteen laitteistoon kuuluvat muun muassa Intel Pentium 4 2.67 MHz -suoritin ja 2 GB keskusmuistia sekä Hyperthread-tekniikka, joka tehostaa useiden prosessien yhteisen suorittimen käyttöä. TKTL:n tietokoneiden tuetuissa verkkoselaimissa web-välimuistin käyttö on valmiiksi päällä. Tarvittaessa katso verkosta web-välimuistin käyttöohjeet.

ITEM   Linuxin verkkoselaimia päivitetään

Mozilla- ja Galeon-verkkoselaimet päivitetään CS Linuxissa. Mozillan uusin vakaa versio sisältää lukuisia tietoturvaparannuksia ja uusia, hyödyllisiä ominaisuuksia.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!  Kumpulaan muuton suunnittelu etenee

Exactum Tietojenkäsittelytieteen laitos muuttaa Kumpulan kampukselle uuteen Exactum-laitosrakennukseen kesällä 2004. Viereisessä kuvassa on Exactumin rakennustyömaa marraskuussa 2003. Muutto on suuri haaste TKTL:n atk-palveluille, mutta se sisältää myös mahdollisuuden kehitykseen ja palvelujen rakentamiseen uudelta pohjalta.
  • Exactumiin rakennettaneen 802.11a-tekniikan mukainen langaton lähiverkko, jonka teoreettinen maksimikaista on 54 Mbit/s. Verkkoon tullee kymmeniä tukiasemia, joilla katetaan kaikki TKTL:n tilat. Tietotekniikkaosasto rakentanee Exactumiin erillisen langattoman lähiverkon Hupnet-verkon osaksi. Langattomat lähiverkot rakennetaan mahdollisuuksien mukaan siten, että verkkovierailu olisi mahdollista.

    Valinta 802.11a- ja 802.11g-tekniikoiden välillä ei ollut helppo. Nämä verkkotekniikat ovat keskenään yhteensopimattomia, ja molempien enimmäiskaista on 54 Mbit/s. 802.11g olisi yhteensopiva nykyisin käytettävien 802.11b-laitteiden kanssa, mutta 801.11a-verkossa vanhat laitteet eivät toimi. Seuraavat tekijät tukevat kuitenkin 802.11a:n käyttöä:
    • A-standardi käyttää eri taajuusaluetta, jossa on vähemmän häiriölähteitä. Tietoverkko on välttämätön päivittäinen työkalu, ja A-standardin käyttö on merkittävä askel kohti luotettavampaa työskentely-ympäristöä.
    • A-standardin lyhyempi kantomatka helpottaa verkon rajaamista rakennuksen sisälle, vaikkakin tukiasemia tarvitaan lukumäärällisesti enemmän. Verkon parempi rajaaminen sekä edistää tietoturvaa että vähentää muille aiheutuvaa häiriötä.
    Muiden tekniikoiden mukaisille laitteilla saatetaan rakentaa mahdollisuus käyttää verkkoa tietyillä alueilla.

  • Tietoliikennerunkoverkko rakennettaneen ethernet-kytkimillä ja 1 Gbit/s kuituethernet-linkeillä. Runkolinkkejä ja -kytkimiä kahdennettaneen siten, että normaalisti voidaan hyödyntää molempien linkkien kaista ja vikatilanteessa linkit toimivat toisistaan riippumatta. Mahdollisesti gigabitin ethernet-lähiverkkoliitännät saadaan yksittäisille työasemille saakka cat6-tasoisella parikaapelilla. Exactumiin asennetaan rakennusvaiheessa tietoliikennekaapeleita yhteensä suuruusluokkaa sata kilometriä.

  • Exactumiin ostettaneen merkittävä määrä uusia työasemia, jolloin kaikkia vanhimpia työasemia ja varsinkaan putkinäyttöjä ei tarvitse muuttaa. TKTL:n yli 500:n työaseman muutto on joka tapauksessa työlästä. Uutta langatonta verkkoa varten tarvitaan myös huomattava määrä uusia wlan-laitteita.

  • Exactumin pohjakerrokseen sijoitettava uusi palvelinhuone on sisustukseltaan jo suunniteltu. Palvelinhuoneeseen tulee muun muassa muokattavia hyllyjä ja räkkejä, korotettu lattia sekä keskitetysti varmistettu sähkönsyöttö. Palvelinhuone toimii myös TKTL:n tietoliikenneverkon keskuksena.

  • Kaikkiin opetustiloihin saataneen kiinteä dataprojektori ja auditorioon kaksi kiinteää dataprojektoria. Nykyinen projektorien kantaminen ja kärryissä siirtely siis loppunee muuton jälkeen.

  • Kumpulan kampuksen tietotekniikkapalvelujen järjestäminen kokonaisuutena saattaa johtaa hallinnollisiin muutoksiin. Nykytilanteessa Tietojenkäsittelytieteen laitos tarjoaa enemmän omia atk-palveluja kuin Tietotekniikkaosaston Kumpulan kampusyksikkö.


ITEM   Office XP:n automaattinen asennus

Microsoft Office XP:n automaattista asennusta kaikkiin kiinteän verkon Windows 2000 -työasemiin valmistellaan. Office XP:lla tullaan korvaamaan entiset Office 2000 -asennukset. Näin pyritään yhtenäistämään MS Office -asennukset ja takaamaan, että kaikki tarvittavat tietoturvakorjaukset on asennettu.

ITEM   DVD-levyille kirjoittaminen

DVD-levyjen polttolaitteen hankintaa suunnitellaan. Kirjoitettavat DVD-levyt sopisivat moneen tarkoitukseen paljon paremmin kuin CD-R-levyt, koska DVD-levyjen kapasiteetti on moninkertainen. Markkinoilla on kuitenkin useita kilpailevia tekniikoita, joten hankinta ei ole suoraviivainen.

ITEM  Windows-sovellukset käyttöön Linuxin kautta terminaalipalvelulla

Windows 2000:n etäkäyttö Terminal Servicen avulla saattaa tulevaisuudessa korvata pääosan henkilökunnan Windows-työasemista. Windows 2000 Terminal Servicen käyttömahdollisuutta tutkitaan parhaillaan, ja vapaasti saatava Rdesktop-asiakasohjelma Linuxille näyttää lupaavalta. Suomalaisen merkistön käyttö aiheuttaa kuitenkin ongelmia.

Tulevaisuudessa Windows-sovelluksia voitaneen etäkäyttää Linuxin kautta eikä erillisiä työasema-Windowseja enää tarvittaisi kuin ainoastaan Windowsin tehokäyttäjille. Kymmenien käyttäjien sovellusten samanaikaiseen ajamiseen tarvitaan kuitenkin erittäin tehokas ja huolellisesti suunniteltu Windows-sovelluspalvelin.

Muutamia hallinnon Windows-sovelluksia voidaan jo nyt käyttää Linuxissa Citrixin ICA-asiakasohjelmalla, joka on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/ICAClient/.

ITEM   Kannettavien Windowsien liittäminen TKTL-toimialueeseen

Kannettavien tietokoneiden Windowsit liitetään TKTL-toimialueeseen (engl. domain), jolloin niihin on mahdollista kirjautua kaikilla TKTL:n käyttäjätunnuksilla laitteen ollessa TKTL:n verkossa. Myös etäpäivitysjärjestelmään liittyminen edellyttää toimialueeseen kuulumista. Samalla Windowsin etäpäivitysjärjestelmää kehitetään siten, että se toimii paremmin kannettavissa tietokoneissa ja langattomassa lähiverkossa. Kiinteän verkon Windows-työasemat kuuluvat lähes poikkeuksetta TKTL-toimialueeseen.

ITEM   Oman kannettavan tietokoneen kytkeminen verkkoon

Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille tullaan tarjoamaan mahdollisuus henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen sujuvaan kytkemiseen laitoksen tietoliikenneverkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Tällä hetkellä voi käyttää Tietotekniikkaosaston aulaverkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). Langaton aulaverkko toimii muun muassa Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs., D-siipi) lähistöllä, ja Tietotekniikkaosastolla on myös langallisia liityntäpisteitä.

Käytännössä tarvitaan kannettava tietokone, verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan web-selaimella ja Tietotekniikkaosaston käyttäjätunnuksilla. Katso lisätietoja Hupnetista Tietotekniikkaosaston verkkosivuilta. TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito ei tarjoa teknistä tukea Hupnetin käyttöön.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
ITEM NEW!   Verkkoilmeen uudistuksesta seuranneita ongelmia

Väärin näkyvä verkkosivu Verkkoilmeen uudistuksesta on seurannut muutamia ongelmia: jotkut verkkosivut näkyvät väärin ja tulostus ei aina onnistu.
  • Verkkosivujen väärän ulkoasun tavallisin syy on, että dokumenttiin on kopioitu aikaisemmat sisältövalikot sellaisenaan ja jätetty käyttämättä include-komentoa. Silloin sivu näkyy väärin, kuten viereisessä esimerkkikuvassa. Tähän ongelmaan auttaa dokumentin muokkaus henkilökunta-intranetin tyyliohjeiden kohdan 8 mukaan (Linkki toimii vain TKTL:n henkilökunnan käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla.).

  • Pitkien sivujen tulostus saattaa katketa ensimmäiseen tai toiseen sivuun Mozilla-selaimen tunnettujen vikojen vuoksi [vika 1,vika 2]. Ongelmat ovat nimenomaan Mozillassa eikä laitoksen sivuissa. Valmista ratkaisua ei tällä hetkellä ole, vaan pitkät sivut täytyy tarvittaessa tulostaa jollain muulla verkkoselaimella.


ITEM  Linuxin X-ikkunoinnin kirjasinpalvelin voi kaatua

Erityisesti Marjaniemi-luokan (D325) uusissa työasemissa on esiintynyt Linuxin X-ikkunoinnin kirjasinpalvelimen kaatumisia. Ongelma ilmenee niin, että graafinen käyttöympäristö ei käynnisty. Ongelman tunnistaa siitä, että xfs-prosessi ei ole käynnissä. Tilanne korjaantuu käynnistämällä kyseinen työasema uudelleen tai pyytämällä atk-ylläpitoa käynnistämään kirjasinpalvelin.

ITEM  Käyttämättömät Windowsit ovat tietoturvariski

Kahdella käyttöjärjestelmällä varustetut henkilökunnan työasemat ovat tietoturvariski silloin, kun toista käyttöjärjestelmää ei käytetä pitkään aikaan. Kun järjestelmää ei käytetä, myöskään siihen tarkoitetut tietoturvakorjaukset eivät asennu: pitkän ajan jälkeen käynnistetty käyttöjärjestelmä saattaa olla pahoin haavoittuva.

Kahden käyttöjärjestelmän asennuksista luovutaan sellaisissa tapauksissa, kun toista järjestelmää tarvittaisiin vain hyvin harvoin. Nykyisten henkilökunnan työasemien haltijoita pyydetään ilmoittamaan atk-ylläpidolle, jos toisen käyttöjärjestelmän voi poistaa. On myös käyttäjän kannalta varmempaa ja turvallisempaa käyttää harvoin tarvittavaa järjestelmää esimerkiksi luokassa tai jättää se vaikkapa vain kannettavaan tietokoneeseen. Jos molemmat käyttöjärjestelmät haluaa säilyttää, on tarpeellista ajoittain vaihtaa käyttöjärjestelmää.

Tyypillisesti TKTL:n henkilökunnan työasemissa (sekä kiinteissä että kannettavissa) on Windows 2000 ja CS Linux. Useimmiten poistolistalla on Windows. Luokissa ongelmaa ei ole, koska työasemia käynnistetään usein käyttöjärjestelmästä toiseen.

ITEM  Linuxin tekstikonsoleissa ongelmia

Kirjautuminen CS Linuxiin virtuaalikonsoleista 2 - 5 johtaa siihen, että prosessit eivät saa avattua terminaalia syötteen lukemista varten. Tällöin esimerkiksi passwd- ja ssh-ohjelmat eivät toimi. Ongelma ilmeni Linuxin ytimen päivityksen jälkeen, mutta kyseessä lienee ennemminkin virtuaalikonsoleihin 2 - 5 käynnistetyn mingetty-ohjelman ongelma. Kun Linuxiin kirjautuu virtuaalikonsolissa 1 olevasta normaalista sisäänkirjautumiskäyttöliittymästä [kuva], erityisesti graafisissa käyttöympäristöissä, mitään ongelmia ei ole. Virtuaalikonsolien käytöstä kerrotaan tarkemmin vanhoissa Atk-uutisissa.

ITEM  Useimmat luokkien Coreldraw-ohjelmistot eivät toimi

Useisiin luokkien työasemiin asennettu Coreldraw-grafiikkaohjelmiston versio 10 ei toimi. Ohjelmistossa on suunnitteluvirhe, joka estää sen toiminnan tietoturvalliseen kuntoon säädetyissä Windows 2000 -työasemissa: Coreldraw vaatii kirjoitusoikeuksia sellaisiin hakemistoihin, joihin normaalikäyttäjälle ei voida antaa kirjoitusoikeutta. Aikaisemmin luokkien työasemiin oli tehty asetus, joka mahdollisti ohjelmiston toiminnan, mutta Windowsin etäpäivitysjärjestelmä on tukkinut tämän Corelin mentävän tietoturva-aukon. Nyt jo muutamiin paikkoihin asennettu Coreldraw 11 korjaa tämän ongelman.

ITEM  Salasanat päivittyvät postipalvelimelle hitaasti

TKTL:n salasanan vaihto päivittyy sähköpostipalvelimelle vasta seuraavana yönä. Kaikkiin muihin TKTL:n tietokoneisiin vaihdettu master-salasana päivittyy enintään viidessä minuutissa. Salasanojen päivittyminen postipalvelimelle korjataan tapahtumaan pienemmällä viiveellä. Ongelma on kuitenkin tehokkaan toteutuksen löytäminen, koska postipalvelinohjelmiston käyttäjätietokannan muoto poikkeaa Linuxin normaalista käyttäjätietokannasta.

ITEM  Graafinen käyttöympäristö ei aina käynnisty Linuxissa

Vaikka käyttäjä kirjautuisi CS Linuxiin ensimmäisestä virtuaalikonsolista, graafinen käyttöympäristö ei aina käynnisty automaattisesti. Näin käy, jos kyseiseen työasemaan on jäänyt jumiutuneita prosesseja normaalisti vapaisiin virtuaalikonsoleihin 5 - 9. Käyttäjä saa tällöin onnistuneen kirjautumisen jälkeen käyttöön Linuxin virtuaalikonsolin 10 tai suuremman, jolloin X-ikkunointi ei käynnistykään enää automaattisesti vaan käyttäjä saa tekstipohjaisen istunnon.

Ongelma korjataan jossain Linux-päivityksessä, mutta akuutti ratkaisu on käynnistää työasema uudelleen. Jos käyttäjä kirjautuu virtuaalikonsoleista 2 - 5, graafisen käyttöympäristön ei kuulukaan käynnistyä automaattisesti. Tästä joskus hyödyllisestä ominaisuudesta ja virtuaalikonsolien käytöstä kerrotaan tarkemmin vanhoissa Atk-uutisissa.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
ITEM NEW!   New web appearance at the CS Department

Web appearance of the CS Dept. The appearance of the CS Department's web pages was revised on October 20th, 2003. The goal is to follow the new official web appearance of the university but keep usability as the most important design issue and positively stand out from other university web pages.
  • The use logic is now more similar to the university main pages: the content menu has been moved to the left side.
  • The appearance and the colors are similar to the university main pages.
  • The background has the university logo as a decorative element. The logo has a static position so that it is entirely visible even if the page is scrolled down.
  • The style settings can be adjusted for enhanced readability by clicking on the style settings link at the end of the page. The settings affect only such pages that use the CS Department's common web appearance and requires that your browser has Javascript and cookies enabled.
  • The new appearance has been tested with a wide variety of web browsers including Opera, Konqueror, Phoenix, Lynx, W3m and the Netscape versions 4 and 7. Netscape 4 has problems but the web pages are usable, at least.
The CS Department's web communications work group is responsible for the development of the web pages (The link requires a CS staff member's user account name and password.). Please send all feedback regarding the web pages to webmaster@cs.helsinki.fi.

The CS Department's staff intranet has advice on creating and maintaining documents according to the official appearance (The link requires a CS staff member's user account name and password.). Useful templates and forms are available, too. Unfortunately, most of the stuff is available in Finnish only. Fortunately, the university has a license for a very nice web dictionary.

A couple of problems arose with the new web appearance: The pages won't print correctly with Mozilla due to a Mozilla bug and another Mozilla bug. The most usual reason for incorrect appearance is failing to create the document according to instructions available on our staff intranet.

ITEM NEW!   Proofreading text documents in Linux

The Tmispell program makes is easy to proofread Finnish text documents in CS Linux. Tmispell is similar to Aspell and Ispell except for that it knows Finnish. You can proofread a Finnish text document with the command /opt/tmispell/bin/tmispell -dsuomi file.txt. For an English text document you would drop the -dsuomi option out or just use Aspell directly: aspell -c file.txt.

ITEM NEW!   Updates in the classrooms

Windows is now installed in the workstations of the new marjaniemi classroom (D325). The setup includes a working CorelDraw 11 and Microsoft Office XP, for instance.

Slightly better workstations have been installed into the classroom D328. D426 will be completely upgraded soon. Please see details on the classroom configurations on the web page.

ITEM NEW!   Better web service performance

The www.cs.helsinki.fi server has been upgraded. The new hardware includes an Intel Pentium 4 2.67 MHz processor, 2 GB of main memory and the hyperthreading technology. The web server software is still Apache.

ITEM NEW!   Thieves seen - security advice!

Open door A personal laptop and a Minidisc player have been stolen from an office. The door was closed but not locked. In the open university environment it is wise to follow these practices:
  • Never leave your office door unlocked even if you leave for a short time. Always check from the outside that the door is locked. In case of technical problems please contact the attendants on the 1st floor.
  • Always lock your sessions on workstations in classrooms and private offices when you leave the computer for a while. In Linux please use the command xlock or click "Lock Screen" in the K Menu. In Windows please press Ctrl+Alt+Del and click "Lock Computer". An open session is a potential security vulnerability even if the office is locked.
  • A university guide to measures in accidents or dangerous conditions is available on the web in Finnish. In threatening conditions (like theft, disturbance, fire or water damage) at the University of Helsinki please always contact the attendants on the 1st floor or call the technical control center (tel (09) 191 44100) which is open at all times.


ITEM NEW!   Using network on portable Linux workstations

It will soon be easier to control the network connections on portable Linux workstations since all network interfaces will be configured as user-controllable. This is especially useful if the computer has internal wireless and fixed network controllers. Users will be able to bring network interfaces up and down with the commands /sbin/ifup and /sbin/ifdown.

ITEM NEW!   Moving to Kumpula

Exactum The Department of Computer Science will move to the Kumpula campus into the new Exactum building in the summer 2004. The moving is a challenge but also a chance for development to the computing facilities.
  • We will probably build a 802.11a compliant wireless local area network which has a maximum bandwidth of 54 Mbit/s. The decision between the 802.11a and 802.11g technologies has not been easy. 802.11g would be backwards compatible with all current 802.11b-compliant wlan devices. However, 802.11a has another frequency range which is more reliable and secure.

  • The local area network backbone will have 1 Gbit/s fiber ethernet links. Switches and links will probably be paired so that the network is more fail-safe. Gigabit network connections could be brought to offices with cat6 ethernet cabling. The building will have around one hundred kilometers of data communications cables.

  • We will probably purchase a significant amount of new workstations so that we wouldn't have to move so many old workstations with CRT monitors.

  • The new server room will be situated on the base floor. The server room will have adjustable racks and shelving, elevated floor and centralized uninterruptable power supply.

  • All teaching classroom will probably be equipped with a fixed data projector.

  • Some administrative changes may be expected due to the co-operation with the Kumpula campus unit of the IT Department.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi