Tietoa "lainattu" syksyn Metadata -ryhmän sivuilta.

Cvs:n käyttö Linuxeissa (toimii myös Cygwinissä):

Aseta arvo ympäristömuuttujalle CVSROOT. Jos olet jollakin laitoksen koneella, sinulla pitäisi olla pääsy ryhmähakemistoon tiedostojärjestelmän kautta. Tällöin voit asettaa CVSROOT-muuttujan arvon seuraavalla komennolla:

export CVSROOT="/home/group/boa/cvsroot"

Jos taas olet esim kotikoneellasi, niin anna seuraava komento (yhdellä rivillä):

export
CVSROOT=:ext:omatunnus@melkinpaasi.cs.helsinki.fi/home/group/boa/cvsroot

Kun olet asettanut CVSROOT:ille arvon, niin siirry johonkin hakemistoon jossa haluat pitää omaa työkopiotasi docs-moduulista (esim. ~/ohtuprojekti/cvswork). Oman kopion repositorion moduulista saat seuraavalla komennolla:

cvs checkout trunk

Tämä siis hakee itsellesi työkopion moduulista nimeltä docs ja luo vastaavan nimisen hakemiston siihen hakemistoon jossa nyt olet (esim. ~/ohtuprojekti/cvswork/trunk).

Kun haluat hakea ajantasalla olevan version moduulista docs, siirry hakemistoon docs ja anna seuraava komento:

cvs update

Kun olet tehnyt muutoksia työkopioosi (yhteen tai useampaan tiedostoon) voit lisätä muutokset repositorioon tällä komennolla:

cvs commit

(Huom! Voit antaa kummankin ylläolevan komennon perään parametrina myös yhden tai useamman tiedoston nimen, jolloin käsitellään vain parametrina annettuja tiedostoja. Esim. cvs update suunnitteludokumentti.doc. Lisäksi voit välttää editorin käynnistymisen vivulla -m "kommentti" commit komennon jälkeen ennen tiedostojen nimiä)

Kun haluat lisätä tiedostoja cvs:ään:

Olet luonut esimerkiksi tiedoston projektisuunnitelma.doc hakemistoon docs. Siirry hakemistoon docs ja anna seuraavat komennot:

cvs add projektisuunnitelma.doc
cvs commit

(Huom! lisätty tiedosto siirtyy repositorioon vasta cvs commit-komennon jälkeen)

Cvs:n käyttö windowsissa:

Windowsille löytyy lukuisia erilaisia clientteja cvs:n käyttöön. Jokainen näistä on tietysti omanlaisensa enkä rupea niitä tässä tarkemmin esittelemään. Clientteihin pitäisi olla saatavilla dokumentaatiota niiden web-sivuilta. Yleisesti ottaen periaatteet ovat kuitenkin samat kuin yllä olevassa linux-ohjeessakin. Eli samanlaiset komennot pitäisi olla käytettävissä ja CVSROOT-ympäristömuuttujan arvoa vastaava tieto pitäisi pystyä konffaamaan jonnekin asetuksiin.

Tässä on lista muutamista windowsille löytyvistä softista, jotka itselläni tätä kirjottaessa tuli mieleen:

http://www.tortoisecvs.org/

  • Näppärä, integroituu suoraan windowsin exploreriin (Toisaalta joitain ihmisiä tuollainen voi ärsyttääkin). Allekirjoittanut on käyttänyt tätä ja todennut hyväksi.

http://www.wincvs.org/

  • GUI front-end cvs:lle

CVS:n käyttö eclipsessä:

Checkoutin tekeminen:

  1. Klikkaa hiiren oikealla näppäimellä package explorer-ali-ikkunaa
  2. Valitse 'Import'
  3. Valitse 'Check out projects from CVS'. Esiin pitäisi tulla lomake joka on otsikoitu 'Enter repository location information'
  4. Täytä lomake tällaisilla tiedoilla:

Host : melkinpaasi.cs.helsinki.fi
Repository path : /home/group/boa/cvsroot
User ja password : laitoksen tunnarisi ja salasanasi
Connection type: extssh
Lopuksi vaaditaan vielä haettavan moduulin nimeä. Siinä se.
Boa-lisäys: moduuliksi laita trunk/src

Updatet ja commitit:

Klikkaa package explorerissa haluamaasi kohdetta hiiren oikealla. Kohdan 'Team' alta löytyvät vaihtoehdot update ja commit.