Yliopiston etusivulle Suomeksi In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Vuosikertomus 2008

Tutkimus

Laitoksen tutkimuksen painopisteet strategiakaudella 2007-2009 ovat data-analyysi ja liikkuva tietojenkäsittelytiede, sekä vahvistettavina alueina palvelujen yhteistoiminta, empiirinen ohjelmistotutkimus ja läsnä-äly.

Data-analyysin tutkimuksen vahvana sovellusalueena on biologisen tiedon data-analyysi, joka onkin yksi koko tiedekunnan tutkimuksen painopistealueista. Uutena sovellusalueena on humanistisen tiedon, kuten esimerkiksi paikannimikorpusten, käsittely. Siinä data-analyysiin yhdistyy laitoksen kieliteknologinen asiantuntemus. Data-analyysin tutkimus on keskittynyt laitoksella toimivaan Algodan-huippututkimusyksikköön ja Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITiin.

Liikkuvan tietojenkäsittelyn tutkimuksessa käsitellään esimerkiksi niitä ongelmia, joita kohdataan, kun liikkeellä ollessakin halutaan pitää koko ajan yllä yhteyttä Internetiin. Myös tietoturvaan liittyvien kysymysten tutkimusta pyritään lisäämään tutkimusarvioinnin suosituksen mukaan. Liikkuvan tietojenkäsittelyn tutkimusta tehdään laitoksen ja HIITin projekteissa.

Palvelujen yhteistoiminnan tutkimus kehittää muun muassa yritysten välisten liiketoimintaverkostojen hallintaan tarvittavia väliohjelmistopalveluja. Tutkimushaasteisiin kuuluvat palveluorientoituneen ohjelmistoarkkitehtuurin tuominen yritysjärjestelmien väliseen yhteistoimintaan, yhteistoiminnan mallintaminen, verifiointi ja validointi.

Empiirinen ohjelmistotutkimus tarjoaa hyvät mahdollisuudet teollisuusyhteistyöhön. Uusi painopisteavaus palvelujen yhteistoiminnallisuuden tutkimukseen avaa myös uusia yhteistyömahdollisuuksia.

Läsnä-äly liittyy laskennan massiiviseen hajauttamiseen ympäristöömme. Tutkimuskysymyksiä ovat esimerkiksi tilannetietoisuus, jossa keskitytään käyttäjän ympäristön automaattiseen huomioon ottamiseen, sekä personointi, jossa otetaan automaattisesti huomioon käyttäjän erityispiirteet ja käyttäytymismallit.

Laitoksella toimii noin 20 tutkimusryhmää edellä mainituilla painopistealueilla.

Tilastot tutkimushenkilöstöstä

Tilastot tutkimusrahoituksesta

Muut tutkimukseen liittyvät tilastot