TiKi-tiedonhakusivut


* Pääsivu
* Hakemisto
 
* Käytännön tie-
donhaun perusteet

 
Tiedonhaku kirjastosta
* Laitoksen kirjasto
* Muut kirjastot
 
Tiedonhaku verkosta
* Hakupalvelut
* Hakusanojen valinta
* Linkki ei toimikaan...
* Muut dokumentti-
tyypit

* Luotettavuus ja "luotettavuus"

Käytännön tiedonhaun perusteet

Tieteellisessä kirjoittamisessa on se "ikävä" puoli fiktion tuottamiseen nähden, että oman mielikuvituksen sijasta rajat kirjoittamiselle asettaa käytettävien tietojen todenmukaisuus.

Kirjoittajan pitäisi pystyä perustelemaan tuloksensa. Tämä käy esittelemällä omia tutkimustuloksia ja nojautumalla muiden tekijöiden julkaistuihin tuloksiin.

Tieteellisen kirjoittamisen kurssilla pääsee harvoin käsiksi oman uuden tutkimuksen tekemiseen, joten näillä sivuilla kerrotaan miten ja mistä edellämainittujen muiden tekijöiden kirjoituksia voi etsiä.

Ensimmäiseksi kannattaa käydä kirjastossa, sillä siellä tieto on paremmin organisoitua kuin tietoverkoissa. Etuna on myös se, että turha tieto on tehokkaasti karsittu pois. Ei pidä kuitenkaan vähätellä hyllyjä silmäillessä tai verkkoa selatessa "vahingossa" löytyneitä "turhia" artikkeleita. Pelkkä niiden vilkuilu kasvattaa tietopohjaa ja yleissivistystä. Kirjastosta löytyvä teos yleensä kelpaa tutkielman lähteeksi. Tiedeyhteisö tuntuu vielä arvostavan paperille painettua tietoa enemmän kuin tietoverkkojen faktoja. Kirjastosta kannattaa ensin etsiä sopivia lehtiartikkeleita, konferenssijulkaisuja ja teknisiä raportteja ja sitten hakea näitä täydentämään Internetistä artikkeleita tiedehenkilöitten ja -projektien omilta sivuilta sekä verkossa ilmestyvistä lehdistä.

Pidä kirjaa löytämistäsi viitteistä. Kirjaa jokaisesta lähteestä, jonka katsot tutkielmasi kannalta oleelliseksi, vähintään bibliografiset tiedot: tekijän nimi, työn otsikko, julkaisupaikka ja -aika sekä sivunumerot. Saattaa olla hyödyllistä kirjoittaa lähteistä jonkinlaiset kuvaukset heti ensimmäisen lukukerran jälkeen. Pistä muistiin myös miten sait tietää juuri tästä artikkelista: suosittelija, artikkeli, jossa lähdeviite oli, hakuohjelma ja hakusanat, joita käytit.

Tee lähdeviitteet AINA alkuperäiseen lähteeseen.

-> Laitoksen kirjasto


Copyright © 1997, Henri Block - Henri.Block@cs.helsinki.fi
Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos
Palautetta sivuista voi antaa sähköpostitse.
Viimeisin päivitys: 18. heinäkuuta 1997