TiKi-tiedonhakusivut


* Pääsivu
* Hakemisto
 
* Käytännön tie-
donhaun perusteet

 
Tiedonhaku kirjastosta
* Laitoksen kirjasto
* Muut kirjastot
 
Tiedonhaku verkosta
* Hakupalvelut
* Hakusanojen valinta
* Linkki ei toimikaan...
* Muut dokumentti-
tyypit

* Luotettavuus ja "luotettavuus"

Luotettavuus ja "luotettavuus"

Tietoverkkojen käytössä tulee eteen useita erilaisia luotettavuusongelmia. Toimimattomat yhteydet saattavat aiheuttaa yllätyksiä. Ei kannata luottaa siihen, että viime hetkellä tarvittu tieto löytyy varmasti sieltä mistä sen pitäisi. Näsäviisas voisi sanoa: "Älä jätä mitään viime tippaan." Tiedämme kuitenkin miten harjoitustöiden aikataulujen kanssa oikeasti käy. On silti syytä etsiä tietoverkosta tarvittu tieto ajoissa. Verkkoyhteyksien oikutellessa uusi yritys hetken kuluttua saattaa onnistua. Joskus ongelmat ratkeavat hyvinkin nopeasti.

Toisenlainen luotettavuusongelma koskee tiedon sisältöä. Koska Internet on tehnyt kaikista kynnelle kykenevistä (ja päätteelle pääsevistä) tiedontuottajia, on tähän tietoon suhtauduttava varauksella. Tieteellisessä kirjoittamisessa on oleellista, että lähde on luotettava. Alan auktoriteetit ja yliopistoihmiset tietävät yleensä mistä puhuvat. Kannattaa tarkistaa millaisissa julkaisuissa (jos missään) viitataan lähteeseen tai saman tekijän muihin kirjoituksiin. Pienellä riistiinvertailulla voi muodostaa kohtalaisen yleiskuvan aihepiirin asiantuntijoista. Tämä helpottaa tiedonhakua suuresti.

Lähteen luotettavuusongelmissa on hyvä kääntyä ohjaajan puoleen. On kiusallista huomata perustavansa tutkimuksensa (tutkielmansa) kirjallisesti lahjakkaan teini-ikäisen käytännön pilaan.

Matti Mäkelä on kirjoittanut enemmän lähdekirjallisuuden lukemisesta ja siitä oppimisesta.

<- Muut dokumenttityypit
-> Palaa oppimateriaalin alkuun.


Copyright © 1997, Henri Block - Henri.Block@cs.helsinki.fi
Helsingin yliopisto, Tietojenkäsittelytieteen laitos
Palautetta sivuista voi antaa sähköpostitse.
Viimeisin päivitys: 18. heinäkuuta 1997