Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietoa laitoksesta:

 

TKTL:n atk-uutiset


Uusia otsikkoja näissä uutisissa 14.3.2003 (N:o 4/2003)

TKTL:n atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään noin kahden viikon välein.

Linkkejä Uutisarkisto

Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Verkkovideoita voi katsella Linuxissa Realplayer-ohjelmalla. Realplayerilla voi toistaa video- ja äänitallenteita sekä seurata suoria verkkovideolähetyksiä. Yliopiston laajakaistainen tietoliikenneverkko tarjoaa hyvän alustan tällaisten palvelujen käytölle.

Useimmat www-selaimet tarjoavat automaattisesti Realplayerin käyttöä, jos niissä klikkaa mediatiedostoon johtavaa linkkiä. Ohjelman voi käynnistää myös komennolla realplay. Ensimmäisellä käyttökerralla Realplayer vaatii käyttäjäkohtaisen rekisteröinnin ja kysyy sähköpostiosoitetta ja maata. Jos ei halua saada Realilta sähköpostia, on muistettava poistaa valinta kohdasta "Inform me of updates and events". Rekisteröinnin voi ohittaa, mutta sitä ei suositella, koska ohjelma kuitenkin pyytää sitä uudelleen ja uudelleen. Seuraavaksi Realplayer kysyy tietoliikenneyhteyden kaistanleveyttä. Kiinteässä verkossa oikea vaihtoehto on "10 Mbps LAN", mutta langattomassa verkossa tai etäyhteydellä kannattaa valita pienempi arvo. Tätä valintaa voi myöhemminkin muuttaa ohjelman asetuksista.

Yliopiston tietotekniikkaosaston verkkovideopalvelu http://video.helsinki.fi/ sisältää paljon valmiita tallenteita, esimerkiksi:
  • Linux 10 vuotta tuotantokäytössä -juhlaseminaari [linkki]
  • Tieteen päivät 2003 [linkki]
Verkkovideopalvelun suoraa HY-TV-lähetystä voi seurata tästä linkistä.

Realplayer asennetaan myös Windows-työasemiin. Useimmissa Windowseissa on jo tällä hetkellä toiminnallisesti rajoitettu Realplayer-versio, jolla voi katsoa joitakin tallenteita. Uusissa asennuksissa käytetään paremmin toimivaa Realone Playeria. Kotitietokoneisiin Realplayerin voi noutaa Tietotekniikkaosaston ohjelmajakelusta (Linkki toimii Tietotekniikkaosaston käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla).

ITEM NEW!   Kansilehdet jätetään pois saman käyttäjän peräkkäisistä tulostustöistä, kun käyttäjä tulostaa kaksi tai useampia töitä samalle tulostimelle enintään minuutin välein. Tällä tavalla säästetään merkittävästi tulostusresursseja siinä tilanteessa, kun tulostetaan monta lyhyttä työtä peräkkäin. Toisaalta sekaannuksen vaara on ilmeinen, jos ensimmäinen työ poistetaan tulostimelta, ennen kuin seuraava työ on ehtinyt tulostua.

Kansilehtien pois jättämistä kokeiltiin muutamien kuukausien ajan tulostimilla ps2 ja ps5, ja kokeilun tulos oli hyvä: turhat kansilehdet jäivät pois ja sekaannuksia sattui harvoin. Menettely on nyt siis laajennettu kaikkiin tulostimiin. Henkilökohtaisilla tulostimilla kansilehtiä ei tulosteta lainkaan.

Kansilehdelle tulostuva, kyseistä työtä koskeva sivumääräarvio on nyt entistäkin epätarkempi, koska mahdollisia seuraavia tulostustöitä ei voida etukäteen laskea siihen mukaan. Muut kansilehden tilastotiedot ovat tarkkoja, koska ne perustuvat nykyään suoraan tulostimelta saatuihin tietoihin todellisesta tulostettujen paperiarkkien määrästä.

Lisätietoja TKTL:n tulostimista ja tulostamisesta on verkkosivulla.

ITEM NEW!   Linuxin Mikroemacs-tekstieditorin näytönpäivitysongelma on korjattu. Korjattu uEmacs asennettiin edellisessä Linux-päivityksessä. Mikroemacs on CS Linuxin tehokäyttäjän kevyt, nopea ja monipuolinen tekstieditori. Lisätietoja Mikroemacsista on verkkosivulla.

ITEM NEW!   TKTL:n atk-uutisissa viitataan usein yliopiston Atk-osastoon, koska käytämme monia Atk-osaston tuottamia palveluja. 1.3.2003 alkaen Helsingin yliopiston atk-osaston nimi on tietotekniikkaosasto. Muutoksesta kerrotaan Tietotekniikkaosaston ajankohtaissivulla.

ITEM  Interaktiivinen Linux-palvelin melkinkari.cs.helsinki.fi uusittiin perjantaina 28.2.2003. Uuteen laitteistoon kuuluvat muun muassa Intel Pentium 4 2.66 GHz -suoritin ja 2 GB keskusmuistia. Melkinkari ja sen lisäksi melkki ja melkinpaasi sopivat kaikkeen Tietojenkäsittelytieteen laitoksen yleis- ja etäkäyttöön. Myös melkki ja melkinpaasi uusitaan pian.

Vanha CS Linux 1 -järjestelmä poistui lopullisesti yleisestä käytöstä vanhan melkinkarin mukana. Kaikissa TKTL:n interaktiivisissa palvelimissa on nyt yhtenäinen CS Linux 2 -kokoonpano.

ITEM  Vanhentuneita ohjelmia poistettiin CS Linuxista: Netscape-www-selain ja ML-sähköpostiohjelma ovat pitkästä historiastaan huolimatta tulleet elinkaarensa päähän, ja niitä ei voi enää käyttää. Netscapesta toki on saatavilla uudempia versioita, mutta TKTL:lla on valittu sen sijasta samaan selainytimeen perustuva Mozilla. Vanha Netscape ja ML eivät tue nykyisiä standardeja, ja niihin liittyy tietoturvaongelmia. Vanhentuneista ohjelmista ja uusista vaihtoehdoista kerrotaan tarkemmin aikaisemmissa Atk-uutisissa.

ITEM  KDE2-käyttöympäristö on poistettu CS Linuxista. Kaikille vielä KDE2:ta käyttäville tarjotaan automaattisesti uudempi KDE3-käyttöympäristö. Manuaalista siirtymistä KDE3:een on ehdotettu Linux-työasemiin kirjautumisen aikana jo yli kuukauden ajan. Uusi KDE (K Desktop Environment) on otettu käyttöön, koska se edistää työasema-Linuxin käytettävyyttä, vakautta, tehokkuutta ja korjaa vanhojen KDE-versioiden vikoja. Kukin käyttäjä voi myös itse vaihtaa omaa CS Linuxin käyttöympäristöään komennolla cslconfig.

ITEM  CS Linuxin Java-ohjelmoinnin työkalut on päivitetty uudempaan 1.4-versioon. Aikaisemmin käytetyn Blackdown Javan sijasta käytämme nyt Sunin Javaa. Linuxin /opt-verkkolevyllä on käytettävissä useita muitakin vaihtoehtoisia Java-järjestelmiä: IBM Java 1.4, Sun JDK 1.2.2, Sun JDK 1.3.1.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   Tietojenkäsittelytieteen laitoksella järjestetään perjantaina 11.4.2003 avoimien ovien laitospäivä - Suuri löytöretki [linkki]. Atk-järjestelmien ylläpito osallistuu laitospäivän ohjelmaan rakentamalla luokkaan D425 interaktiivisen verkkopeliluolan.

ITEM NEW!   TKTL:n verkkotulostin ps8 uusitaan. Vanha HP Laserjet 5si -laite on ollut käytössä jo kuusi vuotta, ja sillä on tulostettu yli 1,5 miljoonaa sivua. Salissa D423 sijaitseva ps8 korvataan uudella HP Laserjet 8150DN -mallilla [PDF-esite]. Samaa uutta mallia ovat ennestään verkkotulostimet ps4 ja ps12. Tämän jälkeen myös ps8:lla voi tulostaa kaksipuolisesti. TKTL:lla tulostamisesta kerrotaan lisää verkkosivulla.

ITEM   Group-levypalvelin uusitaan käyttämällä hyväksi vanhan fs-levypalvelimen laitteistoa. Nyt melkein täynnä olevalle groupille tullaan saamaan lähes 300 gigatavun tehokas, raid-varmistettu levyjärjestelmä. Groupilla sijaitsevat TKTL:n ryhmähakemistot. Group-palvelin uusitaan ilman pitkää käyttökatkoa: sekä uusi että vanha palvelin ovat käytössä samaan aikaan ja ryhmähakemistot siirretään uudelle palvelimelle yksi kerrallaan.

ITEM  TKTL:n interaktiivisten palvelinten melkki ja melkinpaasi laitteisto uusitaan. Palvelinten käyttöjärjestelmä tulee edelleen olemaan Red Hat Linuxiin perustuva CS Linux. Uusissa palvelimessa tulee olemaan Intel Pentium 4 2.66 GHz -suoritin ja 2 GB keskusmuistia. Melkki, melkinkari ja melkinpaasi sopivat kaikkeen Tietojenkäsittelytieteen laitoksen yleis- ja etäkäyttöön. Etäkäytössä on käytettävä palvelimen koko nimeä, esimerkiksi melkki.cs.helsinki.fi.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!   DVD-levyjen polttolaitteen hankintaa suunnitellaan. Kirjoitettavat DVD-levyt sopisivat moneen tarkoitukseen paljon paremmin kuin CD-R-levyt, koska DVD-levyjen kapasiteetti on moninkertainen. Markkinoilla on kuitenkin useita kilpailevia tekniikoita, joten hankinta ei ole suoraviivainen.

ITEM NEW!   Salakirjoittamattomien imap-yhteyksien tuki päättyy TKTL:n sähköpostipalvelimella. Vielä tällä hetkellä salakirjoittamattomia imap-yhteyksiä voi käyttää laitoksen omassa verkossa, mutta mistään ulkopuolelta niitä ei sallita. Kaikki tuetut sähköpostiohjelmat hallitsevat SSL/TLS-salatut yhteydet, joten salaamattomasta yhteyskäytänteestä voidaan nyt luopua mail.cs.helsinki.fi-palvelimella.

Ongelma ovat lähinnä Windowseihin asennetut Netscapet ja Mozillat, jotka kyllä tukevat salausta, mutta salaus ei ole valmiiksi päällä. Tähän etsitään automaattista ratkaisua, mutta joka tapauksessa käyttäjä voisi itsekin korjata ongelman vain laittamalla yhden rastin ruutuun. Esimerkiksi Mozilla Mailissa se tapahtuu näin: klikkaillaan valikosta "Edit -> Mail & Newsgroups Account Settings -> Server Settings" ja merkitään rasti kohtaan "Use Secure Connection".

Lisätietoja TKTL:n sähköpostin käytöstä on verkkosivulla.

ITEM  Windows 2000:n etäkäyttö Terminal Servicen avulla saattaa tulevaisuudessa korvata pääosan henkilökunnan Windows-työasemista. Windows 2000 Terminal Servicen käyttömahdollisuutta tutkitaan parhaillaan, ja vapaasti saatava Rdesktop-asiakasohjelma Linuxille näyttää erittäin lupaavalta. Tulevaisuudessa Windows-sovelluksia voisi siis etäkäyttää Linuxin kautta, eikä erillisiä työasema-Windowseja ehkä enää tarvittaisi kuin ainoastaan Windowsin tehokäyttäjille. Kymmenien käyttäjien sovellusten samanaikaiseen ajamiseen tarvitaan kuitenkin erittäin tehokas ja huolellisesti suunniteltu Windows-sovelluspalvelin, joten ihan vielä ei kannata poistattaa omaa, paikallista Windowsia.

Muutamia hallinnon Windows-sovelluksia voidaan jo nyt käyttää Linuxissa Citrixin ICA-asiakasohjelmalla, joka on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/ICAClient/.

ITEM  TKTL:n henkilökunnan uuden monitoimikopiokoneen liittämistä TKTL:n verkkotulostusjärjestelmään tutkitaan. Yliopistopaino on sijoittanut Xerox Document Centre 535 -mallisen laitteen huoneeseen B327. Uusi kopiokone on vain TKTL:n henkilökunnan käytössä, ja se toimii ilman kopiokorttia. Yliopistopaino laskuttaa laitosta tulostetun sivumäärän perusteella. Tällä hetkellä odotamme laitteeseen Xeroxin ohjelmapäivitystä, jotta verkkoliitäntä toimisi luotettavammin.

ITEM  Suomen kielen oikolukuominaisuudet Linuxissa parantuvat. Alun perin OpenOffice.org:n apuohjelmaksi kehitetty, mainio Soikko-oikolukuohjelma on nyt liitettävissä Aspelliin. Aspell taas on monien Linux-sovellusten käyttämä oikolukuohjelma, johon ei ole aikaisemmin ollut saatavilla hyvää suomalaista sanastoa.

Kun Aspell korvataan uudella Tmispell-ohjelmalla, voidaan Soikon ominaisuuksia käyttää suomen oikolukuun kaikissa Aspelliä käyttävissä sovelluksissa! Muiden kielten oikolukuun Tmispell kutsuu edelleen normaalia Aspelliä. Tmispellin asennusta CS Linuxiin valmistellaan. Tmispellin käytön estää kuitenkin tällä hetkellä tiettyjen Aspellia vastaavien ominaisuuksien puuttuminen.

ITEM  Ergonomiaominaisuuksiltaan poikkeavien näppäimistöjen hankintaa suunnitellaan TKTL:n mikroluokkiin. Jotkut käyttäjät ovat kaivanneet erityisesti niin sanottuja jaettuja näppäimistöjä, joissa vasemman ja oikean käden näppäimet on sijoitettu erilleen. Tällaisella näppäimistöllä saadaan luonnollisempi ja vähemmän rasittava kirjoitusasento, koska ranteet saavat olla suorassa. Kirjoittaminen vaatii kuitenkin käytännössä totuttelua ja kymmensormijärjestelmän hallinnan. Poikkeavia näppäimistöjä hankittaneen joka tapauksessa vain pieneen osaan mikroluokkien työasemista. Näin tarjotaan käyttäjille mahdollisuus kokeilla erilaista päätetyöskentelyä.

ITEM  Windows-järjestelmän ylläpidon työmäärä on lisääntynyt muutamassa vuodessa merkittävästi, koska Microsoft Windows -käyttöjärjestelmät kaikkine ohjelmistoineen ovat kehittyneet monipuolisemmiksi. Samalla Windowsiin kohdistuvat tietoturvauhat ovat lisääntyneet, ja TKTL:n Windows-järjestelmän käyttäjähallinto on liitetty Linux-järjestelmään. Tässä tilanteessa Windows-järjestelmän hyvän tietoturvatason ylläpito on välttämätöntä. Vaikka useimmilla TKTL:n käyttäjillä Linux on ensisijainen työasemakäyttöjärjestelmä, hyvin toimivaa Windows-järjestelmää tarvitaan silti muun muassa opetukseen ja tiettyjen sovellusten käyttämiseen.

Windows 2000 -työasemien etäpäivitystä testataan ja kehitetään tällä hetkellä aktiivisesti. Valmista, TKTL:n ympäristöön soveltuvaa etäpäivitysohjelmistoa ei ole olemassa, ja siksi tarvitaan omaa kehitystyötä. Windowsin etäpäivityksessä käytetään hyväksi muun muassa Windows 2000 -toimialueen ominaisuuksia sekä Sysinternalsin apuohjelmia.

Automaattiseen etäpäivitykseen liittyviä, kehitettäviä asioita tarkastellaan seuraavaksi:
  • Työasemat täytyy saada Linuxista Windowsiin päivityksen ajaksi. Mahdollinen ratkaisu: asennetaan sellainen alkulatausohjelma (boot loader), joka mahdollistaa käyttöjärjestelmän vaihtamisen Linuxissa annettavalla komennolla.
  • Windows haluaa käynnistyä uudelleen jokaisen Microsoftin päivityspaketin (service pack, hotfix) asennuksen jälkeen. Tämä saattaa tarkoittaa jopa yli kymmentä peräkkäistä uudelleenkäynnistystä, jos paljon päivityksiä on asentamatta. Microsoftilta on saatavilla työkalu useiden päivitysten asentamiseen kerralla, mutta testit ovat osoittaneet, että se ei välttämättä toimi luotettavasti. Mahdollinen ratkaisu: Asennetaan sopiva työkalu usean päivityksen asentamiseen kerralla tai hyväksytään suuri määrä uudelleenkäynnistyksiä. Käytännössä tämän ongelman merkitys vähenisi, jos päivitykset olisivat koneissa aina lähes ajan tasalla.
  • Päivitys täytyy voida suorittaa riippumatta siitä, onko käyttäjä kirjautunut koneelle vai ei. Jos käyttäjä on kirjautuneena, uudelleenkäynnistys tuhoaa tallentamattomat työt. Mahdollinen ratkaisu: Kehitetään päivitysohjelmistoa niin, että se toimii joka tilanteessa. Jos koneella on kirjautuneena käyttäjä, päivitys toimii vuorovaikutuksessa käyttäjän kanssa. Päivityksen jälkeen Windows täytyy joka tapauksessa käynnistää uudelleen, mutta käyttäjälle annetaan mahdollisuus viivästyttää uudelleenkäynnistystä vähintään muutamalla tunnilla.
  • Kannettavia koneita ei voida päivittää, koska ne eivät kuulu Windows-toimialueeseen (domain). Mahdollinen ratkaisu: Kannettavat koneet liitetään Windows-toimialueeseen. Windowsin täytyy tällöin säilyttää välimuistissa käyttäjien profiileja, jotta käyttäjät voivat kirjautua toimialueen käyttäjätunnuksilla koneen ollessa irti laitoksen tietoliikenneverkosta. Kannettavien koneiden liittämistä toimialueeseen täytyy tarkastella erityisesti myös tietoturvan kannalta.
  • Kannettavat koneet eivät ole aina verkossa. Myös kiinteissä työasemissa saattaa olla Linuxissa pitkään aktiivinen istunto, jolloin niitä ei voida käynnistää Windowsiin. Mahdollinen ratkaisu: Kehitetään järjestelmä, jossa käyttäjä voi pyytää välittömästi tehtävää, automaattista etäpäivitystä esimerkiksi www-lomakkeella. Tällöin käyttäjät voivat itse määritellä, milloin on sopiva hetki asentaa Windowsiin päivityksiä.

Etäpäivityksiä tehdään ainoastaan Windows 2000 -koneisiin. Muista Windowseista pyritään pääsemään eroon joko versiopäivityksellä tai poistamalla Windows kokonaan. Tarvittaessa tässä yhteydessä päivitetään myös laitteistoa, koska Windows 2000:n sujuva käyttö vaatii vähintään PII-prosessorin, 128 MB muistia ja 2 GB kiintolevytilaa.

ITEM  Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen kytkemiseen laitoksen tietoliikenneverkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Odotellessa voi käyttää atk-osaston aulaverkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). Langaton aulaverkko toimii muun muassa Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs., D-siipi) lähistöllä, ja atk-osastolla on myös langallisia liityntäpisteitä.

Käytännössä tarvitaan kannettava tietokone, verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan www-selaimella ja atk-osaston käyttäjätunnuksilla. Lisätietoja on atk-osaston www-sivuilla. TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito ei tarjoa teknistä tukea Hupnetin käyttöön.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
ITEM NEW!   TKTL:n salasanan vaihto päivittyy sähköpostipalvelimelle vasta seuraavana yönä. Kaikkiin muihin TKTL:n tietokoneisiin vaihdettu master-salasana päivittyy enintään viidessä minuutissa. Salasanojen päivittyminen postipalvelimelle korjataan tapahtumaan pienemmällä viiveellä. Ongelma on kuitenkin tehokkaan toteutuksen löytäminen, koska postipalvelinohjelmiston käyttäjätietokannan muoto poikkeaa Linuxin normaalista käyttäjätietokannasta.

ITEM  Db.cs.helsinki.fi-palvelimen JSP-moottorilla on ongelmia evästeiden (engl. cookie) käsittelyssä, jolloin myöskään istuntojen käsittely ei onnistu. Ongelma liittyy tapaan, jolla www-palvelimen pitäisi välittää eväste asiakkaalle. Ongelman syy on selvä, ja ratkaisumahdollisuuksia on useita, mutta yksikään niistä ei ole helposti toteutettavissa.

ITEM  Pine-sähköpostiohjelma näyttää postikansioiden nimissä ylimääräisen pisteen. Tämä ominaisuus on vaivannut monia käyttäjiä vuodenvaihteessa tehdyn postipalvelun uudistuksen jälkeen. Käyttäjien kokemuksen mukaan pisteestä on harmia esimerkiksi silloin, kun tallettaa viestiä johonkin kansioon: sarkainnäppäimellä (tabulator) täydennetty kansion nimi sisältää pisteen, joka täytyy aina muistaa pyyhkiä pois peruutusnäppäimellä (backspace).

Piste kertoo uuden postipalvelimen kansiohierarkiasta: samassa kansiossa voi olla sekä viestejä että alikansioita, mikä ei ollut aikaisemmin mahdollista. Pisteellä Pine ennakoi mahdollisuutta kirjoittaa alikansion nimi, vaikka se onkin useimmiten tarpeetonta. Piste kansion nimen perässä ei ole ainoa käyttöliittymäongelma uudessa kansiomallissa: jotkut Pinen käyttäjät ovat hämääntyneet siitä, että kansion sisältämät viestit ja alikansiot eivät ole samassa näkymässä. Kansion sisältämät viestit näkee komennolla "View Folder" (näppäin enter tai V), kun taas alikansiot näkee komennolla "View Dir" (näppäin >).

Itse ongelma on Pinen ominaisuus, jonka kanssa täytyy tulla toimeen.

ITEM  Graafinen käyttöympäristö ei aina käynnisty automaattisesti CS Linuxissa, vaikka käyttäjä olisi kirjautunut työasemaan ensimmäisestä virtuaalikonsolista. Tällainen tilanne voi seurata siitä, että kyseiseen työasemaan on jäänyt jumiutuneita prosesseja normaalisti vapaisiin virtuaalikonsoleihin 5 - 9. Käyttäjä saa tällöin onnistuneen kirjautumisen jälkeen käyttöön Linuxin virtuaalikonsolin 10 tai suuremman, jolloin X-ikkunointi ei käynnistykään enää automaattisesti vaan käyttäjä saa tekstipohjaisen istunnon.

Ongelma korjataan, mutta akuutti ratkaisu on käynnistää työasema uudelleen. Jos käyttäjä kirjautuu virtuaalikonsoleista 2 - 5, graafisen käyttöympäristön ei kuulukaan käynnistyä automaattisesti. Tästä joskus hyödyllisestä ominaisuudesta ja virtuaalikonsolien käytöstä kerrotaan tarkemmin vanhoissa Atk-uutisissa.

ITEM  OpenOffice.org Impress -esitysohjelma saattaa kaataa Linuxin X-ikkunoinnin työasemissa, joissa on Matroxin näytönohjain. Kaatuminen tapahtuu tavallisesti heti, kun Impressillä avataan tietty esitys. Ongelman voi kiertää pudottamalla näytön värisyvyyden 16-bittiseksi (65500 värisävyyn) esimerkiksi Linuxin cslconfig-ohjelmalla. Kaatuminen johtuu todennäköisesti Matroxin näytönohjaimen ajurista.

ITEM  Group-levypalvelimen Windows-levypalvelussa on ajoittain ongelmia. Ongelman ilmetessä ryhmähakemistojen käyttö Windowsissa ei onnistu, ennen kuin joku ylläpidosta on käynnistänyt groupin Samba-ohjelmiston uudelleen. Ongelman arvellaan ratkeavan tulevassa group-palvelimen laitteistopäivityksessä. Lisätietoja ryhmähakemistoista ja niiden käytöstä on www-sivulla.

ITEM  Yli kahdeksanmerkkisiä salasanoja ei tueta CS Linuxissa. Yli kahdeksanmerkkisetkin salasanat kyllä näennäisesti toimivat, koska kahdeksannen merkin jälkeinen osa pudotetaan pois kaikkialla.

Jos Linuxin passwd-komennolla ottaa käyttöön yli kahdeksanmerkkisen salasanan, salasana kyllä hyväksytään ja se välittyy Windows-järjestelmään täydellisenä. Tässä tilanteessa siis käyttäjälle tulee Linuxiin ja Windowsiin tosiasiassa eri salasana.

Kahdeksan merkin rajoitus Linuxissa johtuu salasanojen säilytyksessä käytettävästä DES-salausmenetelmästä. Linux-järjestelmän kehityksen nykytilanteessa olisi mahdollista siirtyä käyttämään MD5-salausmenetelmällä säilytettäviä salasanoja. MD5-salasanoissa ei ole kahdeksan merkin pituusrajoitusta. Jotta yhteensopivuus vanhojen järjestelmien kanssa säilyisi, DES-salattuja salasanoja kuitenkin käytetään edelleen käyttäjien tunnistuksessa. Silti salasanat talletetaan salasanan vaihdon yhteydessä myös MD5-muotoon.

Lähitulevaisuudessa MD5-salattuja salasanoja siirrytään käyttämään käyttäjien tunnistuksessa. Sitten yli kahdeksanmerkkiset salasanat tulevat virallisesti toimimaan sekä CS Linuxissa että Windows-järjestelmässä.
 
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
ITEM NEW!   It's now possible to watch streaming media in Linux with Realplayer. Realplayer plays various media formats including live broadcasts on the Internet.

Most web browsers automatically suggest using Realplayer when applicable but it is also available with the command realplay. Realplayer asks for user registration when you run it for the first time. Remember to uncheck the "Inform me of updates and events" option if you don't want any e-mails from Real. If you have a fixed network connection to the university network, choose "10 Mbps LAN" for the network bandwidth. Otherwise pick a smaller value.

The media archive of the university [link] has lots of useful videos (mostly in Finnish), including the the anniversary seminar of Linux in production for 10 years [link]. The current live broadcast of HY-TV is available here.

A limited version of Realplayer is already installed in most Windows workstations. New Windows installations will have a more recent version. Realplayer is also available for home computers in the IT Department's software distribution center (The link requires IT Deparment's user name and password).

ITEM NEW!   The banner pages of the same user's successive print jobs are not printed any longer. This saves printing resources considerably when a user prints multiple small jobs in a row. The banner page is not printed if the next print job is queued within one minute.

ITEM NEW!   An open day will be kept at the Department of Computer Science on April 11th, 2003 [link]. The IT maintenance staff will arrange a network gaming event in the classroom D425.

ITEM NEW!   The network printer ps8 will be upgraded to an HP Laserjet 8150DN soon. It will be similar to ps4 and ps12, including duplex printing support.

ITEM NEW!   We are looking forward to purchasing a DVD writer. A DVD writer would be useful due to the much higher capacity of DVD discs than CD-R discs. However, consideration is needed because there are multiple competing technologies.

ITEM NEW!   The support for unencrypted imap connections will cease on mail.cs.helsinki.fi soon. All supported e-mail clients are capable of SSL/TLS encryption now. The Netscape and Mozilla installations in Windows workstations are problematic because they don't use encryption by default even though they are capable of it. However, each user can easily switch on the encryption by clicking "Edit -> Mail & Newsgroups Account Settings -> Server Settings" and checking "Use Secure Connection".

ITEM NEW!   Changed passwords are not effective on mail.cs.helsinki.fi until the next night. All other hosts are updated within five minutes. This issue will be worked out. The problem is due to the different kind of user database that the mail server software uses.

ITEM  The interactive CS Linux server melkinkari was upgraded on February 28th. The new hardware include an Intel Pentium 4 2.66 GHz processor and 2 GB of memory. The old CS Linux 1 environment is finally retired now. Melkki and melkinpaasi will also be upgraded soon. These three servers are suitable for general Linux usage and remote connections.

ITEM  Some deprecated software is no longer available: the Netscape www browser and the ML e-mail program have been finally removed from CS Linux. These programs don't support the current standards and there are security issues. Newer version of Netscape are surely available but we have chosen to use Mozilla instead. More information on deprecated software is in earlier IT News.

ITEM  The KDE2 user environment has been removed from CS Linux. Its users get automatically the more recent KDE version 3.0.5 which provides numerous usability, stability and performance enhancements and bug fixes. Each user can also manually change his/her user environment with the cslconfig command in CS Linux.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi