Yliopiston etusivulle Suomeksi På svenska In English
Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 

Tietojenkäsittelytieteen laitos

Tietotekniikka tktl:lla

Laitos tarjoaa tutkimuksen ja opetuksen sekä laitoshallinnon käyttöön laajan ja kansainvälisesti huippuluokkaa olevan tietoteknisen toimintaympäristön. Sitä ylläpitää laitoksen kahdeksanhenkinen tietotekniikkaryhmä, joka myös avustaa henkilökuntaa ja opiskelijoita tutkimusprojektin ohjelmistojärjestelmien käytössä ja kehityksessä. Noin 4400 henkilöllä on käyttäjätili laitoksen järjestelmissä.

Laitoksella työasemajärjestelmä koostuu yli viidestäsadasta Linux-käyttöjärjestelmällä varustetusta nykyaikaisesta PC:stä. Laitteista noin 70% on uusittu vuoden 2004 aikana Exactum-kiinteistöön muutettaessa. Käyttäjät voivat vaihtoehtoisesti käyttää myös paikallista Windows XP -järjestelmää tai etäkäyttää Windows 2003 palvelinta Linuxista. Työasemista yli sata on kannettavia tietokoneita, joilla on WLAN-yhteys laitoksen verkkoon.

Laitoksen yleiset tietojenkäsittelylaitteistot sisältävät joukon palvelimia: yleiskäyttöisiä tietokoneita, laskentaklusterin, tiedosto- ja tietokantapalvelimia sekä muita toiminnallisesti määriteltyjä palvelimia (sähköposti, web-sähköposti, www, ftp, varmuuskopiointi jne.) sekä palvelimia erilaisille käyttäjäryhmille. Palvelimia on yhteensä noin 50. Keskitetyt palvelimet käyttävät RAID-teknologiaa ja tarjoavat tällä hetkellä levytilaa yli 5 teratavua. Yhdessä nämä järjestelmät tukevat suurta joukkoa palveluita, kieliä ja ohjelmistotyökaluja. Palvelimet sijaitsevat Exactum-rakennuksen nykyaikaisessa suojatussa konesalissa. Järjestelmien luotettavuuteen ja turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomioita. Erityistä huomiota joudutaan kiinnittämään suureen roskapostin määrään, joka on viime aikoina aikana vaihdellut 90-95% välillä kaikesta postista. Tehokkaan torjunnan avulla käyttäjien näkemä roskapostin määrä on saatu pysymään pienenä. Virukset ja madot eivät yleisyydestään huolimatta ole aiheuttaneet ongelmia kattavan virustorjunnan ja postivirusten suodatuksen ansiosta.

Laitoksen verkko perustuu valokaapelipohjaiseen runkoverkkoon ja työpöydälle ulottuviin 1 Gbit/s Ethernet -yhteyksiin. Opiskelijatiloissa on käytössä myös 100 Mbit/s Ethernet -yhteyksiä. Kannettavat työasemat voivat käyttää myös laitoksen sisäistä IEEE 802.11a -tyyppistä radioverkkoa, jossa on tällä hetkellä noin 40 tukiasemaa. Yhteisiä resursseja jakamaan käytetään Linux-ympäristössä NFS:ää. Windows-puolella käytetään Sambaa, joka on Linux-ympäristössä toimiva verkkopalvelin Windows-asiakkaille. Työasemia käytetään tutkimuksessa, ohjelmistokehityksessä ja opetuksen kaikilla tasoilla.

Laitoksen verkko on palomuurin kautta yhteydessä yliopiston runkoverkkoon, josta on yhteys tietotekniikkaosaston tarjoamiin palveluihin sekä FUNET-verkkoon, joka linkittää yhteen suomalaiset yliopistot ja tutkimuslaitokset. Kansallisella FUNET-verkolla on puolestaan 10 Gbit/s yhteys pohjoismaiseen Nordunetiin ja sieltä edelleen 10 Gbit/s yhteydet yhdysvaltalaiseen ja eurooppalaiseen verkkoinfrastruktuuriin.

Tietotekniikkaosasto tarjoaa myös modeemi- ja ISDN-yhteyksiä verkon etäkäyttöön. Lisäksi laitoksella on yhteys joukkoon Tieteen tietotekniikan keskuksen (CSC) supertietokoneita.

tietotekniikkaryhma@cs.helsinki.fi