WinServer - Windows etäkäyttöpalvelin

WinServer on tehokas Windows 2003 Terminal Server -palvelin, jonka tarkoituksena on toimia etäkäyttöalustana Windows-ympäristön ohjelmien tilapäisiin tarpeisiin. Esimerkiksi voit nopeasti avata MS Office -tiedostoja, tai käyttää muita windows-ohjelmistoja kuten Internet Explorer:a ja Corel Draw:ta linux-järjestelmässä.

Miten käytän etäkäyttöpalvelinta?

Etäkäyttöpalvelimen käytön edellytyksenä on voimassa oleva käyttäjätunnus TKTL:n järjestelmään sekä olemassa oleva Windows-järjestelmän käyttäjäprofiili. (Käyttäjän pitää siis olla kirjautunut vähintään kerran laitoksen Windows-järjestelmään, mikroluokassa tai työpisteessään)

Palvelimen etäkäyttö linux-järjestelmästä toimii muutaman komennon avulla:

• windows tarjoaa koko Windows työpöydän käyttöösi erillisessä ikkunassa
  • winword / winexel / winppt tiedostonimi avaa annetun tiedoston komennon osoittamaan MS Office sovellukseen.

Komennon kirjoittamisen jälkeen käyttäjä kirjautuu palvelimelle normaalin windows-järjestelmän sisäänkirjautumisruudulla. Kirjautuminen tapahtuu normaaleilla laitoksen TKTL-domainin tunnuksella (joka on sama kuin linux-järjestelmän käyttäjätunnus).

Istunnon aikana palvelin tarjoaa käyttömahdollisuuden tiedostopalvelimilla (FS-x) sijaitseviin kotihakemistoihin sekä laitoksen julkisiin tulostimiin. Käytettävissä on myös paikallisen (linux)koneen kotihakemisto, jos sellainen on olemassa etäyhteyden muodostaneessa koneessa. Etäkäyttöpalvelimella on myös paikallista tallennustilaa (USER E:), jota voi käyttä väliaikaiseen tallennustarpeeseen.

Komennolla windows aloitettu istunto lopetetaan normaalisti kirjautumalla palvelimelta ulos (Start->Log off). Winword, -exel ja -ppt komennoilla avattu windows-sovellus lopetetaan normaalisti ikkunan oikeassa yläkulmassa olevasta rasti-nappulasta tai valitsemalla file-valikosta exit.

Huomioitavaa

Tietoturvaa, ohjelmistopäivityksiä ja muita huoltotoimenpiteitä suoritetaan kuukausittain. Kuukausittaiset päivitykset yms. toimenpiteet aiheuttavat säännöllisen käyttökatkon, joka tapahtuu jokaisen kuukauden kolmas tiistai klo 12-14. Muista etäkäyttöpalvelimen palvelukatkoksista tiedotetaan hy.atk.katko -uutisryhmässä.

Ohjelmistot

WinServerin ohjelmistot päivittyvät pääosin Windows-järjestelmän perusohjelmistopaketin mukaan.