Uusia otsikkoja näissä uutisissa 11.3.2004 (N:o 3/2004)

TKTL:n Atk-uutiset käsittelee Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen atk-järjestelmiin liittyviä, ajankohtaisia asioita. Atk-uutiset päivitetään muutaman viikon välein.

Linkkejä Uutisarkisto


Alkuun 
>Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!  Uusia tuulia Linuxin työpöydällä!

KDE CS Linuxin graafisia käyttöympäristöjä (KDE ja Gnome) on päivitetty. Tämä merkitsee muutoksia työpöydällä, valikoissa ja usein käytetyissä ohjelmissa.
  • KDE 3.2 (K Desktop Environment) [katso kuva: pieni, iso] on uusi versio CS Linuxin oletuskäyttöympäristöstä. KDE siis käynnistyy Linuxissa, jos käyttäjä ei ole valinnut muuta cslconfig-ohjelmalla.

    Kaikille tarjotaan siirtymistä entisestä KDE 3.0:sta uuteen KDE 3.2:een ikkunassa, joka avautuu Linuxiin kirjauduttaessa [katso kuva]. Jos "Yes"-valintaa ei ole tehty 30.3.2004 mennessä, KDE 3.2 tulee käyttöön automaattisesti. Heti ensimmäisenä täytyy käydä läpi pieni asetusvelho (engl. wizard), jossa tärkein seikka on kielen valinta [katso kuva]. Oletuksena työpöydän kieleksi tulee suomi, mutta useimmille englanti lienee paras vaihtoehto.

    Uuden KDE:n käyttö ei eroa merkittävästi aiemmasta versiosta. Teknisesti uusi KDE on nopeampi ja monipuolisempi. Uuden KDE:n käytössä hyviä puolia ovat muun muassa:
    • Uudet versiot Kmail-sähköpostiohjelmasta ja Konqueror-selaimesta.
    • Aito monikielisyys: kieltä voi vaihtaa kirjautumatta ulos.
    • Näytön tarkkuutta (sekä vastaavasti työpöydän kokoa) voi vaihtaa kirjautumatta ulos (Control Center -> Peripherals -> Display).
    Valitettavasti vanhan KDE:n käyttäjäkohtainen kokoonpano ei säily useiden asetustiedostojen rakenteen muuttumisen vuoksi. Tästä seuraa esimerkiksi kalenterin tyhjentyminen. Vanhat asetukset voi kuitenkin manuaalisesti noutaa hakemistosta ~/.kde/. Uuden KDE:n asetushakemisto on ~/.kde-3.2/.

    KDE:n päivityksen jälkeen joitakin käyttäjiä häiritsi ylimääräinen ääni, joka johtui KDE:n käynnistyksen aiheuttamasta äänikortin digitaalisisääntulon kierrosta. Tämä korjattiin seuraavassa CS Linux -päivityksessä.

  • Gnome 2.4 [katso kuva: pieni, iso] on CS Linuxin vaihtoehtoinen graafinen käyttöympäristö. Gnomen voi ottaa käyttöön cslconfig-komennolla.

    Linuxissa käyttäjällä on valinnan mahdollisuus - toiset pitävät enemmän KDE:sta, toiset Gnomesta. CS Linuxissa KDE on kuitenkin paremmin tuettu: Gnomen asetuksia ja valikoita ei ole yhtä tarkoin valmisteltu atk-ylläpidon puolesta.

    Gnomen asetusten toiminnassa on havaittu ongelmia päivityksen jälkeen. Olisikin suositeltavaa, että Gnomen käyttäjät ottaisivat uuden oletuskokoonpanon sulkemalla Gnomen ja nimeämällä uudelleen käyttäjäkohtaiset asetushakemistot (~/.gnome*, ~/.gconf*).

  • Classic FVWM [katso kuva: pieni, iso] on vaihtoehtoinen graafinen käyttöympäristö sellaisiin vanhoihin tietokoneisiin, joissa on vähän keskusmuistia.
Linkkejä:

ITEM NEW!  Uusi monipuolisempi Openoffice.org CS Linuxissa

Openoffice.org CS Linuxin toimisto-ohjelmisto Openoffice.org on päivitetty versioon 1.1. Openoffice sisältää ohjelmat tekstinkäsittelyyn, taulukkolaskentaan, esityksiin ja vektorigrafiikkaan. Openoffice käynnistyy CS Linuxissa komennolla soffice.

Uuden Openofficen mielenkiintoisia ominaisuuksia ovat muun muassa:
  • tallennus PDF-muotoon kahdella hiiren napsautuksella - ei voisi olla helpompaa!
  • grafiikan tallennus Flash-muotoon
  • makrojen nauhoittaminen
  • entistä parempi tuki MS Office -dokumenteille
Openoffice sisältää mainion suomen kielen Soikko-oikoluvun ja -tavutuksen. TKTL:n henkilökunta-intranetissa on lomakepohjia (tekstinkäsittely, esitysgrafiikka) Openofficella käytettäväksi (Linkki toimii vain TKTL:n henkilökunnan käyttäjätunnuksilla ja salasanoilla.). Openoffice 1.1 käyttää samaa tiedostomuotoa kuin Openoffice 1.0.

Uudessa Openofficessa on tunnettu vika, joka saattaa aiheuttaa epämääräisen virheilmoituksen tallennettaessa tiedostoa. Katso verkkosivulta ohjeet ongelman kiertämiseen.

Linkkejä:

ITEM NEW!  Firefox-selain - uudelleen ladattu Mozilla

Firefox CS Linuxiin on asennettu Firefox-verkkoselain, joka edustaa Mozilla-projektin viimeisintä selaintekniikkaa. CS Linuxin Mozilla-versio on jo niin vanha (1.0.1), että hyväksi havaitusta Firefoxista on varmasti hyötyä Mozillan päivitystä odoteltaessa. Tosin Firefox on vain selain - ei sähköpostiohjelma.

Suositeltavat verkkoselaimet CS Linuxissa ovat Mozilla ja KDE:n Konqueror. Lisäksi käyttävissä on lukuisia vaihtoehtoja, kuten Firefox, Galeon ja Opera. Windowsissa suosittelemme myös Mozillaa ennemmin kuin Internet Exploreria muun muassa paremman tietoturvan vuoksi.

Linkkejä:

ITEM NEW!  Gqview - nopeaa kuvien selausta Linuxissa

CS Linuxiin on asennettu Gqview - ohjelma kuvatiedostojen selaamiseen ja katseluun. Gqview soveltuu hyvin suurtenkin kokoelmien hallintaan. Tietyn kuvan voi hiirellä napsauttamalla valita muokattavaksi esimerkiksi Gimp-kuvankäsittelyohjelmalla.

ITEM NEW!  Yleissähköpostiosoitteet helpottavat TKTL:n palvelujen käyttöä

Sähköposti Yleis- eli palvelusähköpostiosoitteet otettiin käyttöön TKTL:n hallinnossa yliopiston sähköpostin käyttöpolitiikan mukaisesti. Yleisosoitteiden eduista henkilökohtaisiin osoitteisiin verrattuna kerrottiin tarkemmin aikaisemmissa Atk-uutisissa.

TKTL:n atk-ylläpidon suositeltava yleisosoite on atk-apu@cs.helsinki.fi, jonka kautta voi pyytää kaikenlaista atk-neuvontaa ja raportoida ongelmia. Englanninkielisissä yhteyksissä käytämme tästä lähtien osoitetta itsupport@cs.helsinki.fi, joka tavoittaa saman jakelun kuin atk-apu. Lisäksi meillä on käytössä muita osoitteita, jotka voi tarkistaa verkkosivulta.

Linkkejä:

ITEM NEW!  CD:t kirjoitetaan nyt K3b:lla!

K3b K3b on nyt Linuxissa suositeltava graafinen ohjelma CD-levyille kirjoittamiseen. K3b:lla syntyvät sekä data- että audiolevyt, levykopiot ja image-tiedostot muutamalla hiiren napsautuksella. Esimerkiksi vanhojen tiedostojen arkistointi kotihakemistosta onnistuu sujuvasti.

K3b:n käynnistyksessä tulee virheilmoitus "System configuration problems". Tästä ei tarvitse välittää, koska ohjelman kokoonpano on tarkoituksellinen (ja toimiva). K3b käyttää Linuxin tekstipohjaisia perustyökaluja: mkisofs, cdrdao ja cdrecord.

Katso lisätietoja CD:lle kirjoittamisesta ja kirjoittavien asemien sijainneista verkkosivulta. Kirjoittava CD-asema on vakiovaruste TKTL:n henkilökunnan uusissa kiinteissä ja kannettavissa työasemissa.

Linkkejä:

ITEM NEW!  Matlabin uusi versio 6.5.1 - vai Octave?

Octave Matlabin uusin versio 6.5.1 (release 13 SP1) on nyt käytettävissä CS Linuxissa. Matlab on monipuolinen numeerisen laskennan työväline. Matlab on asennettu Linuxin verkkolevylle ja käynnistyy komennolla matlab esimerkiksi koneissa melkinpaasi ja supertankar-1..15.

Tämä päivitys sisältää lähinnä vain korjauksia edelliseen. Kuitenkin eräs ärsyttävä vika - graafisen käyttöliittymän hyytyminen tilde- ja potenssi-merkkeihin - on edelleen korjaamatta valituksistamme huolimatta. Katso verkkosivulta ohjeita vian kiertämiseen.

Matlabin käytössä on ollut ajoittain ongelmia yliopiston rajallisen lisenssimäärän vuoksi. Katso aikaisemmista Atk-uutisista lisätietoja lisenssipulasta. Tietotekniikkaosasto on hankkimassa lisää lisenssejä, joten helpotusta lienee luvassa.

GNU Octave on vapaasti saatava ohjelma, jolla voi tehdä useimmat samat asiat kuin kaupallisella Matlabilla. Suosittelemme tutustumaan Octaven käyttömahdollisuuksiin ja unohtamaan lisenssihuolet! Octavesta on asennettu Linuxin verkkolevylle sekä tuorein (= melko vanha) "vakaa" versio 2.0.17 että uusin versio 2.1.55, joka sisältää myös Octave-forge-paketin tarjoamat lisäfunktiot. Ohjelmat käynnistyvät komennoilla /opt/octave-stable/bin/octave ja /opt/octave-latest/bin/octave. Katso verkosta lisätietoja Matlab-töiden siirrosta Octaveen. Linkkejä:

ITEM NEW!  Roskapostintunnistin katsoo reititysalueita

Roskaposti TKTL:n roskapostintunnistin Bogofilter on jälleen päivitetty uuteen versioon ja opetettu paremmalla ja laajemmalla postiaineistolla. Tavoitteena on, että tilastollista tekstianalyysia käyttävä Bogofilter tunnistaisi vähintään 95 % roskapostista ja että se erehtyisi luulemaan kelvollista viestiä roskapostiksi korkeintaan 1 % tapauksista. Katso verkkosivulta ohjeet Bogofilterin käyttöön.

Eräs roskapostintunnistimen uusi, hyväksi havaittu ominaisuus on Internetin reititysalueiden (AS, Autonomous System), käyttö indikaationa siitä, onko viesti todennäköisesti roskapostia. TKTL:n sähköpostipalvelin lisää saapuviin viesteihin Received-otsakkeiden perusteella uuden otsakkeen X-Originating-ASN, jonka Bogofilter ottaa huomioon arvioidessaan viestiä.

Bogofilteriä opetetaan silloin tällöin postmasterin saamalla roskapostilla, joka on katsottu hyväksi otokseksi kaikesta spammista. Muiden käyttäjien saamaa spammia ei kannata manuaalisesti kerätä. Sen sijaan roskaksi tulkitut kelvolliset viestit ovat aina kiusallisia - ne voi halutessaan ohjata liitteenä, lyhyen saatetekstin kanssa osoitteeseen postmaster@cs.helsinki.fi.

ITEM   Skannerityöasemaan uusi Photoshop

Salin B437 skannerityöasemaan on asennettu kuvankäsittelyohjelma Photoshopin uusin versio CS. Myös ohjelman käyttöohje on tarvittaessa saatavilla.

Skannerityöasemaan on koottu muutamia grafiikkaan liittyviä ammattitason Windows-sovelluksia, kuten Adobe Acrobat, Photoshop ja Pagemaker. Tarkista verkkosivulta skannerityöaseman tarkka kokoonpano. Linuxissa vastaavia sovelluksia on jokaisessa työasemassa: grafiikan työstämiseen suosittelemme Gimpiä, Imagemagickia (komento display) tai Openofficea. Postscript-tiedostot voi muuntaa PDF:ksi komennolla ps2pdf.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
>Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM   Linuxin verkkoselaimia päivitetään

Mozilla- ja Galeon-verkkoselaimet päivitetään CS Linuxissa. Mozillan uusin vakaa versio sisältää lukuisia tietoturvaparannuksia ja uusia, hyödyllisiä ominaisuuksia. Mozillan ja Galeonin päivitys on tosin viivästynyt niiden kokoonpanon hallinnan ja kiireellisempien ohjelmistoprojektien vaikeuden vuoksi.

Linkkejä:

ITEM   Web-välimuistipalvelun suorituskyky kasvaa

Web-välimuistipalvelimen laitteisto uusitaan. Uuteen laitteistoon kuuluvat muun muassa Intel Pentium 4 2.67 MHz -suoritin ja 2 GB keskusmuistia sekä Hyperthread-tekniikka, joka tehostaa useiden prosessien yhteisen suorittimen käyttöä. TKTL:n tietokoneiden tuetuissa verkkoselaimissa web-välimuistin käyttö on valmiiksi päällä.

Linkkejä:
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
>Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
Briefly in English
ITEM NEW!  10 vuotta webissä - verkkosivu-uudistuksen aika

verkkosivut Tietojenkäsittelytieteen laitoksen web-palvelu täyttää 10 vuotta tänä vuonna. Vuosikymmenen aikana verkkosivuja on vähitellen kehitetty ja uudistettu. Katso aikaisemmista Atk-uutisista tietoja nykyisen verkkoilmeen käyttöönotosta viime syksyltä. Myös vuoden 1995 verkkoetusivu on edelleen tallessa.

Tänä vuonna toteutetaan www.cs.helsinki.fi-palvelimella kokonaisvaltainen uudistus, jonka tarkoitus on parantaa rakennetta, käytettävyyttä ja tekniikkaa kokonaisuutena. Uudistusta valmistelevat tietotekniikkasuunnittelija Sanna Kettunen sekä verkkoviestintätyöryhmä. Verkkosivujen ulkoasun suurelta osin määrittelee Helsingin yliopiston verkkoilmeen ohjeisto (Linkki toimii vain yliopiston verkossa.).

Uusien verkkosivujen rakenne-ehdotuksia on tällä hetkellä verkossa, ja Sanna Kettunen ottaa mielellään vastaan kommentteja niistä. Verkkoviestintätyöryhmän toimintaa voi seurata TKTL:n intranetissa (Linkki vaatii TKTL:n atk-järjestelmien käyttäjätunnuksen ja salasanan.). Tietotekniikkapäällikkö Petri Kutvonen käsitteli tulevaa verkkosivu-uudistusta me@tktl:n 2/2004 kirjoitukset-osassa.

Linkkejä:

ITEM  Fs-levypalvelin ehkä hajautetaan

fs TKTL:n verkkoympäristön tärkein yksittäinen osa, fs-levypalvelin uusittaneen jo ennen Kumpulaan muuttoa. Fs:n levytila on lähes täynnä, ja palvelinta vaivaavat suorituskykyongelmat. Fs:lla sijaitsevat kaikkien käyttäjien jaetut kotihakemistot, web-palvelimen tiedot sekä paljon muuta hallinnollista tietoa.

Nykyisellä fs:llä on kaksi Intel Pentium III 1 GHz -suoritinta, tehokas, lähes 1 TB SCSI-levyjärjestelmä (viereisessä kuvassa) ja 1 Gbit/s ethernet-verkkosovitin. Silti fs on arki-iltapäivisin niin kuormitettu, että työasemien käyttö hidastuu selvästi. Linuxin 2.4-sarjan ytimen, ext3-tiedostojärjestelmän ja Linuxin ytimen raid-ohjaimen parametrien säätäminen eivät ole myöskään auttaneet hitauteen.

NEW! Fs:ää kehitettäneen siten, että yhden ison palvelimen sijasta hankitaan monta pientä palvelinta: esimerkiksi neljä identtistä palvelinta, joissa jokaisessa on puoli teratavua levytilaa, sekä viides palvelin varmistuksia varten. Palvelimet voisivat olla telineessä, jossa on vikasietoiset virtalähteet ja tuulettimet. Laitteiden hankintaa vaikeuttaa se, että useat laitevalmistajat edellyttäisivät tietyn Linux-jakelun, esimerkiksi Susen tai Red Hat Enterprise Linuxin käyttöä.

Tavoitteena on hajauttaa yli 500 asiakaskoneen aiheuttama kuorma usealle palvelimelle. Hajautus tosin tuottaa uuden haasteen: vikaantuvia komponentteja on entistä enemmän.

Linkkejä:

ITEM   Kumpulaan muuton suunnittelu etenee

Exactum Tietojenkäsittelytieteen laitos muuttaa Kumpulan kampukselle uuteen Exactum-laitosrakennukseen kesällä 2004. Viereisessä kuvassa on Exactumin rakennustyömaa marraskuussa 2003. Muutto on suuri haaste TKTL:n atk-palveluille, mutta se sisältää myös mahdollisuuden kehitykseen ja palvelujen rakentamiseen uudelta pohjalta.
  • Exactumiin rakennettaneen 802.11a-tekniikan mukainen langaton lähiverkko, jonka teoreettinen maksimikaista on 54 Mbit/s. Verkkoon tullee kymmeniä tukiasemia, joilla katetaan kaikki TKTL:n tilat. Tietotekniikkaosasto rakentanee Exactumiin erillisen langattoman lähiverkon Hupnet-verkon osaksi. Langattomat lähiverkot rakennetaan mahdollisuuksien mukaan siten, että verkkovierailu olisi mahdollista.

    Valinta 802.11a- ja 802.11g-tekniikoiden välillä ei ollut helppo. Nämä verkkotekniikat ovat keskenään yhteensopimattomia, ja molempien enimmäiskaista on 54 Mbit/s. 802.11g olisi yhteensopiva nykyisin käytettävien 802.11b-laitteiden kanssa, mutta 801.11a-verkossa vanhat laitteet eivät toimi. Seuraavat tekijät tukevat kuitenkin 802.11a:n käyttöä:
    • A-standardi käyttää eri taajuusaluetta, jossa on vähemmän häiriölähteitä. Esimerkiksi yleistyvät bluetooth-laitteet saattavat häiritä G-standardin taajuusaluetta. Tietoverkko on välttämätön päivittäinen työkalu, ja A-standardin käyttö on merkittävä askel kohti luotettavampaa työskentely-ympäristöä.
    • A-standardin lyhyempi kantomatka helpottaa verkon rajaamista rakennuksen sisälle, vaikkakin tukiasemia tarvitaan lukumäärällisesti enemmän. Verkon parempi rajaaminen sekä edistää tietoturvaa että vähentää muille aiheutuvaa häiriötä.
    • A-standardin mukaiset laitteet yleistyvät. Useimmat uudet kannettavat tietokoneet, joissa on sisäänrakennettu langaton verkkosovitin, perustuvat Intelin Centrino-tekniikkaan. Centrino tukee A- ja B-standardeja (tai pelkkää B:tä) mutta ei G:tä.
    • Myös yliopiston Tietotekniikkaosasto kannattaa uusien verkkojen rakentamista A-tekniikalla.
    Muiden tekniikoiden mukaisten laitteiden omistajien ei kannata hermostua, koska heillekin rakennetaan mahdollisuus käyttää verkkoa tietyillä alueilla.

  • Tietoliikennerunkoverkko rakennettaneen ethernet-kytkimillä ja 1 Gbit/s kuituethernet-linkeillä. Runkolinkkejä ja -kytkimiä kahdennettaneen siten, että normaalisti voidaan hyödyntää molempien linkkien kaista ja vikatilanteessa linkit toimivat toisistaan riippumatta. Mahdollisesti gigabitin ethernet-lähiverkkoliitännät saadaan yksittäisille työasemille saakka cat6-tasoisella parikaapelilla. Exactumiin asennetaan rakennusvaiheessa tietoliikennekaapeleita yhteensä suuruusluokkaa sata kilometriä.

  • Exactumiin ostettaneen merkittävä määrä uusia työasemia, jolloin kaikkia vanhimpia työasemia ja varsinkaan putkinäyttöjä ei tarvitse muuttaa. Uusille työasemille saadaan myös uudet, hienot pöydät [kuvia Exactumin huonekaluista, kuvat: Pekka Niklander]. TKTL:n yli 500:n työaseman muutto on joka tapauksessa työlästä. Uutta langatonta verkkoa varten tarvitaan myös huomattava määrä uusia wlan-laitteita.

  • Exactumin pohjakerrokseen sijoitettava uusi palvelinhuone on sisustukseltaan jo suunniteltu. Palvelinhuoneeseen tulee muun muassa muokattavia hyllyjä ja räkkejä, korotettu lattia sekä keskitetysti varmistettu sähkönsyöttö. Palvelinhuone toimii myös TKTL:n tietoliikenneverkon keskuksena.

  • Kaikkiin opetustiloihin saataneen kiinteä dataprojektori ja auditorioon kaksi kiinteää dataprojektoria. Nykyinen projektorien kantaminen ja kärryissä siirtely siis loppunee muuton jälkeen.

  • Kumpulan kampuksen tietotekniikkapalvelujen järjestäminen kokonaisuutena saattaa johtaa hallinnollisiin muutoksiin. Nykytilanteessa Tietojenkäsittelytieteen laitos tarjoaa enemmän omia atk-palveluja kuin Tietotekniikkaosaston Kumpulan kampusyksikkö.
Linkkejä:

ITEM   Kertakäyttösalasanat parantaisivat tietoturvaa

salasana Kertakäyttösalasanojen käytön mahdollisuutta kehitetään TKTL:lla. Kertakäyttöinen salasana olisi tarpeellinen, kun atk-järjestelmää käytetään etänä epäluotettavasta asiakaslaitteesta tai tietoliikenneverkosta. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi missä tahansa nettikahvilassa tai kirjastossa, lähellä tai kaukana.

Kun atk-järjestelmään kirjaudutaan etänä, käyttäjätunnus ja salasana kirjoitetaan asiakaslaitteelle selväkielisenä, vaikka verkkoyhteys olisi suojattu (esimerkiksi SSH tai HTTPS). Jos asiakaslaitteen tietoturvataso on heikko, siihen saattaa olla tarttunut salasanoja vakoileva verkkomato [esimerkki] tai muu haittaohjelma [esimerkki]. Myös epäluotettava ylläpitäjä on voinut asentaa salasanoja vakoilevan ohjelman [esimerkki] tai lisälaitteen [esimerkki]. Näin yliopiston käyttäjätunnukseen liittyvä salasana saattaa jäädä kolmannen osapuolen tietoon ja yliopiston tietojärjestelmä altistua murrettavaksi.

Kertakäyttösalasana olisi huoleton: kun yksi salasana on kerran kirjoitettu tietokoneelle, kyseinen salasana on sen jälkeen hyödytön. Tarkoitus ei ole luopua kuuden kuukauden välein vaihdettavista normaaleista salasanoista vaan tarjota kertakäyttöiset salasanat vaihtoehdoksi matkailua harrastaville, tietoturvaa arvostaville käyttäjille.

Linkkejä:

ITEM   DVD-levyille kirjoittaminen

DVD-levyjen polttolaitteen hankintaa suunnitellaan. Kirjoitettavat DVD-levyt sopisivat moneen tarkoitukseen paljon paremmin kuin CD-R-levyt, koska DVD-levyjen kapasiteetti on moninkertainen. Markkinoilla on kuitenkin useita kilpailevia tekniikoita, joten hankinta ei ole suoraviivainen.

ITEM  Windows-sovellukset käyttöön Linuxin kautta terminaalipalvelulla

Windows 2000:n etäkäyttö Terminal Servicen avulla saattaa tulevaisuudessa korvata pääosan henkilökunnan Windows-työasemista. Windows 2000 Terminal Servicen käyttömahdollisuutta tutkitaan parhaillaan, ja vapaasti saatava Rdesktop-asiakasohjelma Linuxille näyttää lupaavalta. Suomalaisen merkistön käyttö aiheuttaa kuitenkin ongelmia.

Tulevaisuudessa Windows-sovelluksia voitaneen etäkäyttää Linuxin kautta eikä erillisiä työasema-Windowseja enää tarvittaisi kuin ainoastaan Windowsin tehokäyttäjille. Kymmenien käyttäjien sovellusten samanaikaiseen ajamiseen tarvitaan kuitenkin erittäin tehokas ja huolellisesti suunniteltu Windows-sovelluspalvelin.

Muutamia hallinnon Windows-sovelluksia voidaan jo nyt käyttää Linuxissa Citrixin ICA-asiakasohjelmalla, joka on asennettu Linux-järjestelmän verkkolevylle hakemistoon /opt/ICAClient/.

ITEM   Kannettavien Windowsien liittäminen TKTL-toimialueeseen

Kannettavien tietokoneiden Windowsit liitetään TKTL-toimialueeseen (engl. domain), jolloin niihin on mahdollista kirjautua kaikilla TKTL:n käyttäjätunnuksilla laitteen ollessa TKTL:n verkossa. Myös etäpäivitysjärjestelmään liittyminen edellyttää toimialueeseen kuulumista. Samalla Windowsin etäpäivitysjärjestelmää kehitetään siten, että se toimii paremmin kannettavissa tietokoneissa ja langattomassa lähiverkossa. Kiinteän verkon Windows-työasemat kuuluvat lähes poikkeuksetta TKTL-toimialueeseen.

ITEM   Oman kannettavan tietokoneen kytkeminen verkkoon

Laitoksen vierailijoille, henkilökunnalle ja opiskelijoille tullaan tarjoamaan mahdollisuus henkilökohtaisen kannettavan tietokoneen sujuvaan kytkemiseen laitoksen tietoliikenneverkkoon, joko langattomasti tai langallisesti.

Tällä hetkellä voi käyttää Tietotekniikkaosaston aulaverkkoa (HUPnet, Helsinki University Public network). Langaton aulaverkko toimii muun muassa Teollisuuskadun atk-aseman (3. krs., D-siipi) lähistöllä, ja Tietotekniikkaosastolla on myös langallisia liityntäpisteitä.

Käytännössä tarvitaan kannettava tietokone, verkkokortti ja omatoimisuutta. Verkkoon kirjaudutaan web-selaimella ja Tietotekniikkaosaston käyttäjätunnuksilla. Katso lisätietoja Hupnetista Tietotekniikkaosaston verkkosivuilta. TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito ei tarjoa teknistä tukea Hupnetin käyttöön.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
>Ongelma-asioita
Briefly in English

Ikuisuusongelmia
ITEM NEW!   Fs-levypalvelin hidastelee

näppis_ja_kello Fs-levypalvelimen hitaus vaikeuttaa työskentelyä etenkin luokissa, joissa on aina käytössä fs:lla sijaitseva kotihakemisto. Ongelma ilmenee seuraavilla tavoilla:
  • Luokissa Linuxiin ja Windowsiin kirjautuminen kestää kauan.
  • Kaikki fs:n kotihakemistoja käyttävät ohjelmat käynnistyvät ja toimivat hitaasti, ja toiminta saattaa hetkittäin hyytyä muutamiksi sekunneiksi.
  • Terminaali-ikkunan käyttö ja etenkin komennon täydennys sarkain-näppäimellä on hidasta fs:lla sijaitsevissa hakemistoissa.
Fs:n kuorma on kasvanut niin suureksi, että millään asiakas- tai palvelinpuolen parametrien muutoksilla ei ole saatu helpotusta ongelmaan. Dokumentoitujen NFS:n parametrien lisäksi myös dokumentoimattomat on kokeiltu. Hitauden perimmäinen syy lienee Linuxin palvelinpuolen näennäismuistin hallinnassa. Suunnittelemme Linuxin 2.6-ytimen kokeilemista vielä nykyisellä fs-palvelimella, koska se sisältää oleellisia tähän liittyviä parannuksia. Joka tapauksessa koko fs-palvelimen uusiminen tulee auttamaan hitauteen.

ITEM NEW!   Älä klikkaa tuntemattomia liitetiedostoja!

matoliite Viime viikkoina joitakin sähköpostimatoja on päässyt sähköpostilaatikkoihin asti. Normaalisti TKTL:n sähköpostipalvelimen virusskanneri pysäyttää kaikki haittaohjelmat, mutta tähän ei voida luottaa seuraavista syistä:
  • Virusskanneri pysäyttää vain tunnetut madot. Tuntemattomat tai vasta äskettäin vapaana tavatut madot pääsevät läpi, kunnes F-Securen toimittama virustietokanta päivittyy. Etenkin CERT-FI:n tiedotteen 14/2004 mukaan 1.3.2004 voimakkaasti levinnyt NetSky.D-mato ehti tulla monelle, ennen kuin madon tunnistus oli mahdollista. Tiettävästi yhtään tartuntaa ei olla saatu, mutta tuntemattoman PIF-päätteisen liitteen sisältävät viestit on syytä hävittää.

  • Jotkut Bagle-madon muunnelmat levisivät salasanalla "suojatuissa" zip-pakettitiedostoissa. Zip-tiedoston salasana oli viestin tekstiosassa. Sähköpostin virusskanneri ei automaattisesti osaa avata ja tarkistaa tällaista liitettä, vaikka ihmislukijalle zip-tiedoston salasana on selvästi näkyvillä. Toisaalta tästä liitteen "suojauksesta" on se hyvä puoli, että liitteen avaaminen epähuomiossa ei ole ihmisellekään mahdollista.
Siis mitään tuntemattomia liitetiedostoja ei pidä koskaan ajattelematta avata. Liitteen saa avata vain, jos viestin tekstiosan asiasisältö ja kielenkäyttö eivät sisällä mitään epäilyttävää tai odottamatonta. Tarvittaessa on viisasta kysyä liitteen lähettäjältä sähköpostitse tai puhelimella, onko kyseinen liite todella tarkoituksella lähetetty. Jos lähettäjä ei tiedä liitteestä, kyseessä on mato, joka yrittää luikerrella tietokoneeseesi. Virustentorjuntaohjelman raporttiin ei pidä luottaa, koska ne eivät tunne uusia matoja.

Asia on otettava vakavasti: liitteen avaamisen seuraukset voivat vastata henkilökohtaisten viestien, luottamuksellisten dokumenttien sekä salasanojen levittämistä kadulle. Meillä on ilo kiittää TKTL:n tietokoneiden käyttäjiä siitä, että tuntemattomia liitteitä ei ole klikkailtu. Tämän jutun otsikon tarkoitus on tehdä selväksi, että asiasta voi kertoa kaverillekin.

Sähköpostiviestien pysäyttäminen liitetiedoston tyypin perusteella saattaisi auttaa ajettavilla Windows-tiedostoilla leviäviin matoihin (esimerkiksi TKTL:lle levinnyt NetSky.D). Emme kuitenkaan pidä tällaista torjuntatapaa aiheellisena, koska vaarallisten tiedostotyyppien määrittely olisi periaatteessa loppumaton tie ja se aiheuttaisi väistämättä vääriä hälytyksiä. Toisaalta Tietotekniikkaosaston web-sähköpostissa on estetty ajettavien Windows-tiedostojen avaaminen.

Mail.cs.helsinki.fi-palvelimen virustentorjuntatietokannan version voi tarkistaa verkosta: http://www.cs.helsinki.fi/virusstat/ (ei toimi kaikilla selaimilla). Verkkosivu kertoo myös edellisenä ja kuluvana päivänä torjuttujen haittaohjelmien (virusten ja matojen) lukumäärän. Pahimpien epidemioiden aikana lukema on ollut noin 6000.

Linkkejä:

ITEM NEW!   Xlock saattaa kaatua

Jotkut xlockin "näytönsäästäjät" saattavat kaatua etenkin OpenGL-grafiikan käytössä. Myös työaseman laitteisto-ongelmat saattavat aiheuttaa näytönsäästäjän kaatumisen. Tästä syystä suosittelemme välttämään monimutkaisten näytönsäästäjien käyttöä näytön lukitsemisessa, koska pelkkä musta ruutu salasanakehotteella toimittaa saman asian.

ITEM NEW!   Windowsin Mozilla ei toimi kaikissa koneissa

TKTL-toimialueen Windows-työasemiin piti päivittää automaattisesti Mozilla-verkkoselaimen versio 1.6. Päivityksessä oli kuitenkin vika, jonka seurauksena Mozilla hajosi niissä koneissa, joihin päivitys ehti asentua. Päivitystä korjataan parhaillaan.

Tällä hetkellä ainoa ratkaisu on päivittää Mozilla käsin. Siksi suosittelemme käyttämään tilapäisesti Internet Exporeria, kunnes automaattipäivitys saadaan asentumaan. Jos Mozilla ei toimi ja olisi välttämättä tarpeen, manuaalista korjausta voi pyytää atk-ylläpidolta.

ITEM  Seuraa levytilan käyttöäsi!

Levy täynnä TKTL:n atk-järjestelmien ylläpito pyytää kaikkia käyttäjiä seuraamaan levytilan käyttöään koti- ja ryhmähakemistoissa ja siivoamaan tarpeettomia tiedostoja! Fs- ja group-levypalvelinten kapasiteetista on tällä hetkellä käytössä yli 90 prosenttia.

Katso verkkosivulta levytilan käyttöä koskevia tarkempia ohjeita ja vinkkejä!

Linkkejä:

ITEM  Linuxin X-ikkunoinnin kirjasinpalvelin voi kaatua

Erityisesti Marjaniemi-luokan (D325) uusissa työasemissa on esiintynyt Linuxin X-ikkunoinnin kirjasinpalvelimen kaatumisia. Ongelma ilmenee niin, että graafinen käyttöympäristö ei käynnisty. Ongelman tunnistaa siitä, että xfs-prosessi ei ole käynnissä. Tilanne korjaantuu käynnistämällä kyseinen työasema uudelleen tai pyytämällä atk-ylläpitoa käynnistämään kirjasinpalvelin.
   
Alkuun 
Nyt ajankohtaista
Pian ajankohtaista
Kehityshankkeita
Ongelma-asioita
>Briefly in English


The CS Department's IT News concerns current computing facilities issues at the Department of Computer Science, University of Helsinki. The IT news is updated every two weeks.


Links:
Computing facilities home
Computing facilities staff
Feedback
ITEM NEW!  New desktops in CS Linux

KDE The graphical user environments (KDE and Gnome) have been upgraded which means changes in desktops, menus and applications.
  • KDE 3.2 (K Desktop Environment) [pictures: small, big] is the new default user environment in CS Linux. KDE is started in Linux if the user has not chosen otherwise with cslconfig.

    Upgrading from KDE 3.0 to the new KDE 3.2 is suggested to all users in a window which is opened after login [see picture]. If "Yes" has not been selected before the end of March, the environment is upgraded automatically. First you have to go through a little settings wizard mainly due to language selection [see picture]. The default language is Finnish.

    Using the new KDE is not much different from the previous version. The new KDE is faster and more versatile. For example, you can change the screen resolution and desktop size without logging out.

    User settings are not retained in the upgrade, unfortunately. You can manually import old setting from ~/.kde/ to /.kde-3.2/ if it is necessary. Some users were distubed by a noise effect after the upgrade. This was a problem with the digital sound input channel and has been fixed.

  • Gnome 2.4 [see pictures: small, big] is the alternative graphical desktop environment in CS Linux. You can choose Gnome with the cslconfig command.

    Although Gnome is available in CS Linux, it is not as well supported as KDE. If you find problems with Gnome settings after this version upgrade, we suggest getting new default setting: close Gnome and rename the settings directories (~/.gnome*, ~/.gconf*).

  • Classic FVWM [see pictures: small, big] is an alternative graphical user environment for low-memory computers.
Links:

ITEM NEW!  OpenOffice.org 1.1 brings new features

Openoffice.org OpenOffice.org is the recommended office software in CS Linux. OpenOffice.org has been updated to the version 1.1 which has the following new features, among other things:
  • Exporting to PDF format with two mouse clicks - could that be easier!
  • Saving Flash graphics
  • Recording macros
  • Enhanced support for MS Office documents
OpenOffice.org has the great Soikko Finnish proofreading and hyphenation.

Firefox ITEM NEW!  Firefox browser - Mozilla reloaded

The Firefox web browser is available in CS Linux now. Firefox contains latest browser technology from the Mozilla project. Firefox is be especially useful now that the default Mozilla is rather old (1.0.1). The recommended web browsers at the CS Department are Mozilla and Konqueror.



ITEM NEW!  Gqview offers fast image browsing in Linux

The Gqview program is a useful tool for managing large image collections. It is available in CS Linux now.

ITEM NEW!  Burn CDs with K3b!

K3b K3b is the recommended CD burning application in CS Linux. The program gives an error message "System configuration error". Don't worry about that because the setup is intentional and functional. K3b uses the text-based basic tools: mkisofs, cdrdao ja cdrecord. Please see the web page for more information and the locations of CD-RW drives. A CD-RW drive is included in CS staff members' new fixed and portable workstations by default.

ITEM NEW!  Matlab version 6.5.1 - or maybe Octave?

Octave The Matlab version in CS Linux is 6.5.1 (release 13 SP1) now. Matlab is a tool for numerical calculations. You can run it with the command matlab on hosts melkinpaasi and supertankar-1..15, among others. This update includes mostly bug fixes but the nasty bug that hangs the program with the tilde and power signs is still there. Please see the web page for information on how to circumvent the bug. There have been license problems with Matlab, too. Please see old IT News for more information.

GNU Octave is a free alternative to Matlab. We recommend checking it out and forgetting license problems. We have two versions of Octave on the Linux network drive: The stable (pretty old) version 2.0.17 runs with the command /opt/octave-stable/bin/octave. The latest (probably more usable) version 2.1.55 runs with the command /opt/octave-latest/bin/octave. The latter includes the Octave-forge functions, too. Please see the web page for advice on porting Matlab jobs to Octave.

ITEM NEW!  The Bogofilter spam filter pays attention to IP networks

spam The CS Department's Bogofilter spam filter is updated every now and then in order to guarantee the best possible reliability. Please see the web page for advice on using Bogofilter, the filter based on statistical text analysis.

The spam received by the postmaster is used as an extensive sample of all spam. Other users' spam is not collected but if any of your useful e-mail is classified as spam by Bogofilter you can forward that e-mail to postmaster@cs.helsinki.fi.

The latest new feature is paying attention to IP networks (Autonomous Systems). The mail server adds an X-Originating-ASN header that tells the originating AS. This has proved to be a probable indication for Bogofilter on whether the message is spam.

web pages ITEM NEW!  10 years on the web - time for reshaping

The CS Department has been 10 years on the web this year. The web site has been developed and upgraded multiple times over the years. Please see old IT News for information on the current appearance (2003). Even the main page from 1995 is still in the on-line archive.

The web site www.cs.helsinki.fi will be completely reshaped this year in order to enhance it's structure, usability and tecnonogy. The reshaping is being prepared by the information technology designer Sanna Kettunen and the web communications work group. The University of Helsinki web appearance guidelines determine most of the appearance of the web site.

A prototype of the new web site structure is on-line (in Finnish, for the time being). Ms Sanna Kettunen would like to have comments on it. The web site issue is handled in the me@tktl webzine issue 2/2004 (in the Summary section).

keyboard_and_clock ITEM NEW!   Slow disk access on the fs file server

The slowness of the fs file server hinders work especially in computer classrooms where home directories are always on fs. The problems arise with significant load especially in the afternoons.

We have tried to adjust all documented and undocumented client and server side parameters, with no success. The underlying reason for the performance problems seems to be in the Linux server side virtual memory management. Thus, we plan on trying out the Linux 2.6 kernel. Upgrading and decentralizing the server should solve the problems, at least.





ITEM NEW!   Never click on strange attachment files!

worm attachment During the last couple of weeks some e-mail worms have propagated to users' mailboxes. Normally, the e-mail virus scanner detects and stops all malicious content. You can't trust this for the following reasons:
  • A virus scanner detects only known worms. Any unknown or recently discovered worms will pass through until we have got the updated virus database from F-Secure.
  • Some variants of the Bagle worm use "password-protected" ZIP archive attachments that the automatic scanner is unable to uncompress even though the password is present in the body of the message.
So NEVER open strange attachments without thinking. You should open an attachment only if the factual content and the language of the message contain nothing anomalous. When in doubt, it is particularly wise to ask the sender by e-mail or phone. If the sender doesn't know of the attachment, it is a worm trying to infect your computer. Do not trust any virus scanner reports because they don't recognize previously unknown worms. Actually, we'd like to thank the users at the CS Department for not clicking on strange attachments. The purpose of this story is mainly to point out that it is wise to tell others, too.

Filtering e-mail based on the type of the attachment might be an optional way to stop certain worms. However, we think that defining the dangerous file types would be an endless road and would inevitably cause false alarms. The University of Helsinki IT Department has blocked opening Windows executables in their webmail, though.

You can check the version of the mail scanner's virus database at http://www.cs.helsinki.fi/virusstat/ (doesn't work with all browsers). The web page tells the numbers of stopped messages, too. The daily count has been around 6000 during the worst epidemics.

ITEM NEW!   Xlock may crash

Some Xlock screen "savers" may crash, especially those that use OpenGL graphics. Any workstation hardware problems may cause xlock to crash, too. Thus, we recommend locking the screen with a conservative screen saver mode.

ITEM   Watch your disk usage!

Disk full The computing facilities staff kindly ask all users to watch their disk usage and clean up any unnecessary files! The fs and group file servers are almost full at the moment.

Please note that only shared files and files that need to be backed up constantly should be stored on the file servers. We suggest moving, compressing or deleting other kinds of files.

ITEM  Moving to Kumpula

Exactum The Department of Computer Science will move to the Kumpula campus into the new Exactum building in the summer 2004. The moving is a challenge but also a chance for development to the computing facilities.
  • We will probably build a 802.11a compliant wireless local area network which has a maximum bandwidth of 54 Mbit/s. The decision between the 802.11a and 802.11g technologies has not been easy. 802.11g would be backwards compatible with all current 802.11b-compliant wlan devices. However, 802.11a has another frequency range which is more reliable and secure. Most new laptops with integrated wlan adapters support 802.11a.

  • The local area network backbone will have 1 Gbit/s fiber ethernet links. Switches and links will probably be paired so that the network is more fail-safe. Gigabit network connections could be brought to offices with cat6 ethernet cabling. The building will have around one hundred kilometers of data communications cables.

  • We will probably purchase a significant amount of new workstations so that we wouldn't have to move so many old workstations with CRT monitors. We'll have nice new tables for the computers, too [see some photos, photos: Pekka Niklander].

  • The new server room will be situated on the base floor. The server room will have adjustable racks and shelving, elevated floor and centralized uninterruptable power supply.

  • All teaching classroom will probably be equipped with a fixed data projector.

  • Some administrative changes may be expected due to the co-operation with the Kumpula campus unit of the IT Department.

Alkuun
atk-uutiset@cs.helsinki.fi