Salasanat tktl:lla

Hyvä salasana

Hyvässä salasanassa on 8-14 merkkiä, jotka eivät tietenkään kaikki saa olla samoja. Salasanan tulee sisältää sekaisin sekä pieniä että isoja kirjaimia ja muita merkkejä, kuten numeroita ja erikoismerkkejä. Tavanomaiset muunnokset kirjaimista numeroihin ( i -> 1 , o -> 0 , s -> 5 ) ovat kuitenkin jo murto-ohjelmien tuntemia. Seuraavat merkit saattavat aiheuttaa ongelmia eri tilanteissa: %, &, ", ' ja valuuttamerkki (shift+4).

Älä käytä salasanana koskaan suoraan minkään kielen järkevää sanaa, ei edes luettuna takaperin. Älä myöskään tee salasanaasi suoraan näppäimistön vierekkäisistä merkeistä (qwerty ei ole niin hyvä kuin ensi kuulemalta saatat luulla).

Salasanasi ei saa suoraan viitata sinuun itseesi, perheeseesi, työpaikkaasi tms.

Salasanasi tulee olla sinulle itsellesi helposti muistettava, jotta sinun ei tarvitse kirjoittaa sitä paperille. Helposti muistettavan salasanan saat aikaan esimerkiksi muodostamalla sen jonkin lauseen sanojen ensimmäisistä kirjaimista. Lause "Tällä ohjeella saa aikaiseksi ihan kelpo salasanoja" tuottaisi esimerkiksi salasanan TosAiks.

Muistettavan salasanan saat aikaan tekemällä siitä helposti äännettävän, toisin sanoen laittamalla sekaan sopivasti vokaaleja, esimerkiksi Kamo=sod.

Jos kuitenkin tarvitset ulkoaopetteluaikaa ja kirjoitat salasanasi talteen, 'piilota' se jotenkin. Talleta muistiinpanosi varmaan paikkaan, josta se ei heti hyppää muidenkin silmille. Älä koskaan talleta salasanaasi tiedostoon. Älä lavertele muistiinpanoissasi, että kyseessä on salasanasi, älä edes kirjoita ylös mille koneelle se on. Pistä salasanasi sekaan hiukan häiriötä: ylimääräisiä merkkejä tai numeroita tai kirjoita se hämäävästi auki lauseeksi, tms.

Kun olet oppinut uuden salasanasi, hävitä mahdolliset muistiinpanosi.

Salasanan vaihto

Salasana täytyy vaihtaa vähintään kuuden kuukauden välein. Jos salasanaa ei ole vaihdettu asiasta kertovan varoitusviestin lähetyksen jälkeenkään, käyttäjätili suljetaan.

a) Henkilökuntaan kuuluvilla on erikseen TKTL:n koneiden master-salasana ja henkilöhuoneen koneen (tai henkilökohtaisen kannettavan) Linuxin local-salasana. Jos koneessa on Linuxin lisäksi Windows-käyttöjärjestelmä, siinä voi olla vielä erikseen paikallinen Windows-käyttäjätili ja siihen liittyvä salasana.

Master-salasana toimii Linux-palvelimien (esimerkiksi melkki.cs.helsinki.fi, mail.cs.helsinki.fi) ja julkisissa tiloissa olevien Linux / Windows -työasemin salasanana. Linuxin passwd-ohjelma kysyy tarvittaessa, kumpaa salasanaa haluat vaihtaa:
username@computer:~$ passwd
Do you want to change username's local password or master password?
Answer l for local, m for master: l
Changing local password for username
Enter old login password:
New password:
Re-enter new password:
OK, local password successfully changed.

Paikallisen Windows-käyttäjätilin salasana vaihdetaan Windowsiin kirjautumisen jälkeen painamalla Ctrl-Alt-Del ja valitsemalla esiin tulevasta ikkunasta "Change password". ÄLÄ paina enteriä, ennen kuin olet antanut uuden salasanan kaksi kertaa. Käytä kentän vaihtamiseen sarkain-näppäintä tai hiirtä. Paikallisena Windows-salasanana kannattaa käyttää master-salasanaa, muuten tulostus ja verkkolevyjen käyttö eivät onnistu.

Salasanan vaihto on voimassa heti, paitsi postipalvelimelle viimeistään 30 minuutin sisällä.

b) TKTL:n pääaineopiskelijoilla ja käyttölupaa erikseen pyytäneillä sivuaineopiskelijoilla on TKTL:n käyttäjätili, johon liittyvä käyttäjätunnus ja salasana toimivat laitoksen Linux-palvelimissa ja TKTL:n mikroluokkien Linux / Windows -työasemissa.

TKTL:n koneiden salasanan voit vaihtaa missä tahansa laitoksen Linux-koneessa. Tieto muuttuneesta salasanasta leviää muille sitä käyttäville koneille köytännössä heti, paitsi postipalvelimelle viimeistään 30 minuutin kuluttua.

Salasana vaihdetaan Linuxissa komennolla passwd:
username@computer:~$ passwd
Changing master password for user username.
Current master password:
New master password:
Retype new master password:
OK, Master password succesfully changed.

Kirjoittamasi salasana ei näy ruudulla missään vaiheessa.

c) Henkilökunnalla ja opiskelijoilla on käyttölupa myös tietotekniikkaosaston cc-unix-järjestelmään . Vaikka käyttäjätunnusmerkkijono on sama, kyseessä on eri käyttäjätili, johon liittyy eri salasana. Tt-osaston cc-unix-käyttöluvalla voi käyttää muun muassa tt-osaston unix-palvelimia (kruuna, sirppi, vesuri, jne.), Mappi-sähköpostia, WebOodia, Almaa, HUPnettiä ja sisäänsoittolinjoja.

Tt-osaston käyttäjätilin salasana vaihdetaan tt-osaston unix-palvelimissa komennolla passwd. Uusi salasana on voimassa välittömästi.

Huomautus palvelinten vesuri ja kontti käyttäjille:
Tt-osaston unix-palvelimet vesuri ja kontti käsittelevät yli kahdeksan merkin pituisia salasanoja hieman eri tavalla kuin muut unixit. Jos salasanasi on yli kahdeksan merkin pituinen, syötä näille koneille siitä vain ensimmäiset kahdeksan merkkiä.

Unohtuneen salasanan vaihtaminen henkilökohtaisella käynnillä

Jos unohdat salasanasi, varaa henkilöllisyystodistus (ajokortti, henkilökortti, kuvallinen Kela-kortti tai passi) matkaasi ja mene henkilökohtaisesti tapaamaan atk-ylläpitoa. Uutta salasanaa ei saa puhelimitse eikä sähköpostilla. Huomaa myös, että syksystä 2006 alkaen ei opiskelijakortti enää käy henkilöllisyyden todistamiseen.

Jos unohtamasi salasana on TKTL:n salasana, tule pyytämään uusi salasanaa tktl:n atk-järjestelmien ylläpidolta . Ylläpidon työhuoneet sijaitsevat Exactumin toisen kerroksen A-osassa (A230, A229, A212, A213, A215).

Jos unohtamasi salasana on tt-osaston salasana (unix- tai mikroverkkotunnus), mene pyytämään salasanan vaihtamista tt-osaston käyttölupapisteestä . Uuden tietotekniikkaosaston unix-salasanan saa myös Pekka Niklanderilta , tktl, huone A230.

Unohtuneen salasanan vaihtaminen verkon kautta

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen käyttöluvan salasanan voi vaihtaa myös verkossa sivulla https://www.cs.helsinki.fi/passwd/. Käyttäjä tunnistetaan tietotekniikkaosaston pääkäyttötunnuksella ja sen salasanalla. Pääkäyttötunnus on se tietosin tunnus, jolla kirjaudutaan esimerkiksi Mappipostiin, Almaan, WebOodiin sekä HUPnetiin.

Myös tietotekniikkaosaston käyttäjätunnusten salasanojen vaihtaminen onnistuu verkossa, kunhan käyttäjällä on joko HST-kortti tai sopivan pankin verkkopankkitunnukset. Tästä tarkemmin tietosin sivulla https://elogin.helsinki.fi/passwordreset/passwdservice.cgi.

Jos et ole jo asentanut tietojenkäsittelytieteen laitoksen ja tietotekniikkaosaston varmenteita käyttämääsi selaimeen, kannattaa tehdä se ennen salasanan vaihtoa.

TKTL:n CA-varmenne

Tietosin CA-varmenne