Kylmäkujaa konesaliin

Torstaina 10.3.2011 asensimme TKTL:n ja HIIT:n yhteiseen Exactumin konesaliin nk. kylmäkujan (eng. Cold Aisle Containment). Kyseessä on läpinäkyvästä PE-muovista, ilmastointiputkista ja aimo annoksesta ilmastointiteippiä koostuva kotikutoinen viritys, joka vähentää konesalin jäähdytystarvetta tehokkaasti. Ilmatiivis muovi estää nimittäin palvelimien tulo- ja poistoilmaa sekoittumasta keskenään.

Jälkeen: http://www.youtube.com/watch?v=jZIuJIVYsDs
Ennen:   http://www.youtube.com/watch?v=ufb0PkCal2k

Kuvasin videon tilanteesta ennen muutosta ja sen jälkeen: Videosta saattaa tulkita, että konesalimme alkaa muistuttaa 90-luvulla suosittuja olleita kuplamaisia biosfäärejä. Läpinäkyvä muovi on nimittäin siitä kiitollinen rakennusmateriaali, että se pullistuu ulospäin ylipaineen myötä. Ylläpitäjämme voivat nyt säätää vakioilmastointikoneiden (VIK) jäähdytystehon tarkkailemalla muovin pinta-alaa. Näin toimien VIK:t tuottavat juuri niin paljon kylmää ilmaa kuin mitä palvelimet tarvitsevat.

Ennen muovikuplien asennusta konesalin VIK:t kävivät kaikki tehonupit käännettyinä kaakkoon. VIK:t puskivat lattian alle noin 15-asteista (C) tuloilmaa, joka palvelimiin osuessaan oli ilmavirtojen sekoittumisen ansiosta enää 19-21-asteista. Kolme tuntia kestäneen urakkamme loppuvaiheessa tilanne muuttui tuntuvasti, sillä poistoilman kierto tehostui, mikä teki salissa työskentelystä paljon inhimillisempää.

Koneiden tuloilma oli vielä eilen noin 20-asteista, mutta jäähdytystehoa tarvitaan nyt paljon vähemmän. Pystyimme sulkemaan yhden VIK:eistä kokonaan ja säätämään kaksi muuta seitsemän astetta lämpimämmälle teholle. Kahden viimeisen koneen säätämiseen tarvitaan erikoistyökaluja, joita odotellaan yhä. Ilmastoinnin säätäminen jatkuu, sillä tavoitteena on 22-asteinen tuloilma ja vielä toisenkin VIK:n sammuttaminen.

Koneita kylmään

Konesalin optimoinnin lisäksi olemme ajaneet (muita) palvelimia ulkoilmalla helmikuusta 2010 lähtien. Tällä hetkellä Exactumin kattoterassille on sijoitettu 26U korkea räkki, joka on suojattu vedeltä ja lumelta eräänlaisen kennon sisään. Vilkkuvia valoja voi ihailla yöaikaan Exactum-kameran kuvista:

Läheltä: http://www.cs.helsinki.fi/u/tkt_cam/exactum_terrace.jpg
Kaukaa:  http://www.cs.helsinki.fi/u/tkt_cam/exactum.jpg

Palvelimien tilannetta tarkkaillaan jatkuvasti, ja ne osallistuvat mm. Folding@home -laskentaan. Lisäksi kuka tahansa voi kysellä laitteiden sisäisiä lämpötilatietoja palvelimien tarkkailemasta Twitter-syötteestä. Twitter on jatkuvassa Beta-vaiheessa, joten lisääkin ominaisuuksia on tulossa:

Twitter:      http://twitter.com/HelsinkiChamber
Folding@home: http://fah-web.stanford.edu/cgi-bin/main.py?qtype=teampage&teamnum=200947

Palvelimien tuloilmaa ei suodateta mitenkään. Yleisin kysymys toiminnasta on, etteikö palvelimiin tiivistyvä vesi vahingoita niitä. Tiivistyminen toimii kuitenkin päinvastoin, sillä laitteet ovat ilmajäähdytteisiä, ja siten aina ympäröivää ilmaa lämpimämpiä. Seuraavaksi yleisin kysymys on, ettemmekö voisi rakentaa saunaa tietokoneiden poistoilmalla. Tähän kysymykseen palaamme vielä lähiaikoina.

Jos mielenkiintosi heräsi, näistä ja muista projekteista on tarjolla lisätietoa, torstaina 17.3.2011 järjestettävän "Tiedettä parhaassa seuraassa" -tapahtuman demo-osion aikana klo 17:30-20:00.

 

- Tutkija Mikko Pervilä

Voit myös seurata tutkimusblogiamme, joka löytyy osoitteesta http://blogs.helsinki.fi/pervila/.

Luotu

16.03.2011 - 13:17

Uusi sivusto!

TÄMÄ ON TIETOJENKÄSITTELYTIETEEN OSASTON VANHA SIVUSTO

Tietojenkäsittelytieteen osaston uudet sivut sijaitsevat www.helsinki.fi-palvelimella.

Osoite cs.helsinki.fi ohjautuu nyt uudelle palvelimelle. Tätä osoitetta voidaan edelleen käyttää osaston www-osoitteena. Vanha sivusto löytyy paikasta cs.helsinki.fi/pre2018.

 

Uusien professorien tervetuliaisluennot ke 29.11. klo 14 - 18

Tietojenkäsittelytieteen uudet professorit esittelevät tieteenalansa ja tutkimuksensa tärkeimmät kysymykset 20 minuutissa.
Luennot järjestetään päärakennuksessa keskiviikkona 29.11. klo 14.00 alkaen.

sali 6 uusi puoli, 3. krs

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Esko Ukkonen esittelee lyhyesti Pan Huin.

14.15 Pan Hui: MOBILE AUGMENTED REALITY: BLESSING OR CURSE?

Tietojenkäsittelytieteen laitos täyttää 50 vuotta

#uhcs50

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään torstaina 31.8.2017 klo 13-18 juhlaseminaari yliopiston päärakennuksen juhlasalissa (Unioninkatu 34).

uhcs50.cs.helsinki.fi