Vuosikertomus 2008

Vuosikertomus 2008

Laitos lukuina

Henkilöstö
Vuonna 2008 laitoksella tehtiin 158,6 henkilötyövuotta. Täydentävällä rahoituksella henkilötyövuosia tehtiin 73,9, mikä on 8,8 henkilötyövuotta vähemmän kuin edellisenä vuonna. Budjettirahoituksella henkilötyövuosia tehtiin 84,7, mikä on 2,5 vähemmän kuin edellisenä vuonna. Laitoksella julistettiin vuoden 2008 aikana merkittävä määrä avoimia virkoja haettavaksi. Osa näistä viroista on edelleen täytettävänä.

Viimeisten viiden vuoden aikana laitoksen budjettirahoituksella palkattua henkilöstöä on vähennetty merkittävien (tietoteollisuusohjelmaan ja muuntokoulutukseen kohdennettujen) lisärahoitusten päätyttyä. Täydentävällä rahoituksella tehtyjen henkilötyövuosien osuus on samalla kasvanut.

Rahoitus
Laitoksella käytettiin vuoden 2008 aikana 10,22 miljoonaa euroa. Laitoksen rahoitustilanne on ollut viime vuosina erittäin hyvä merkittävien tuloksellisuus- ja muiden lisämäärärahojen ansiosta. Laitos saa lisärahoitusta muun muassa tutkimuksen arvioinnissa saadun korkeimman arvosanan sekä opetuksen kansallisen laatuyksikköstatuksen ansiosta. Laitoksella on lisäksi ollut huomattava määrä edellisiltä vuosilta siirtyviä määrärahoja.

Täydentävän ulkopuolisen rahoituksen osuus laitoksen kokonaisrahoituksesta on lähes puolet; viime vuosina reilut 4 miljoonaa euroa. Melko suuri täydentävän rahoituksen osuus tuo laitoksen talouteen myös epävarmuutta, sillä ulkopuolinen rahoitus on erittäin kilpailtua. Toisaalta vielä ei myöskään tiedetä, miten yleinen talouden taantuma, kokonaiskustannusmalliin siirtyminen tai yliopistouudistus vaikuttavat ulkopuolisen tutkimusrahoituksen määrään tai jakautumiseen.

Suurin osa laitoksen rahoituksesta käytettiin vuonna 2008 henkilöstömenoihin, mutta vuoden aikana tehtiin myös merkittävä määrä investointeja. Kasvavilla investoinneilla ennakoidaan jo yliopistouudistuksen tuomaa arvonlisäverovelvollisuutta sekä uutta budjetointimallia.

Opiskelu ja opetus
Vuoden 2008 kesään osunut tutkintojärjestelmän uudistus aiheutti perustutkintojen määrään huomattavan lisäyksen, joka alkoi näkyä jo vuonna 2007. Koska opiskelijoiden sisäänpääsykiintiötä on kuitenkin laskettu vuoden 2006 jälkeen, opettajiakin on vähemmän kuin aiemmin. Gradutulvan vuoksi opintopistekertymä opettajaa kohden on poikkeuksellisen korkea. Tilanne tulee tasaantumaan jo kuluvana vuonna.

Tutkimus ja julkaisut
Laitoksen tutkimuksen painopisteet strategiakaudella 2007-2009 ovat data-analyysi ja liikkuva tietojenkäsittelytiede sekä vahvistettavina alueina palvelujen yhteistoiminta, empiirinen ohjelmistotutkimus ja läsnä-äly.

Laitoksella toimii tutkimuksen huippuyksikkö Algodan, huomattava osa Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITiä sekä noin 20 tutkimusryhmää.

Tutkijoiden lukumäärä on pysynyt noin sadassa. Väitelleistä tutkijoista lähes 20 % on ulkomaalaisia. Laitoksella toimii yksi akatemiaprofessori ja neljä akatemiatutkijaa.

Laitoksen julkaisutoiminta on jatkunut ennallaan ja referoituja julkaisuja oli vuonna 2008 n. 130.