Kaikki kirjoitukset

Uusi sivusto!

TÄMÄ ON TIETOJENKÄSITTELYTIETEEN OSASTON VANHA SIVUSTO

Tietojenkäsittelytieteen osaston uudet sivut sijaitsevat www.helsinki.fi-palvelimella.

Osoite cs.helsinki.fi ohjautuu nyt uudelle palvelimelle. Tätä osoitetta voidaan edelleen käyttää osaston www-osoitteena. Vanha sivusto löytyy paikasta cs.helsinki.fi/pre2018.

 

Uusien professorien tervetuliaisluennot ke 29.11. klo 14 - 18

Tietojenkäsittelytieteen uudet professorit esittelevät tieteenalansa ja tutkimuksensa tärkeimmät kysymykset 20 minuutissa.
Luennot järjestetään päärakennuksessa keskiviikkona 29.11. klo 14.00 alkaen.

sali 6 uusi puoli, 3. krs

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani Esko Ukkonen esittelee lyhyesti Pan Huin.

14.15 Pan Hui: MOBILE AUGMENTED REALITY: BLESSING OR CURSE?

Tietojenkäsittelytieteen laitos täyttää 50 vuotta

#uhcs50

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään torstaina 31.8.2017 klo 13-18 juhlaseminaari yliopiston päärakennuksen juhlasalissa (Unioninkatu 34).

uhcs50.cs.helsinki.fi

TKTL:n strategiapäivä 19.5. Vuosaaressa

Laitoksen strategiapäivää vietettiin tänä vuonna 100 hengen voimin aurinkoisessa Vuosaaressa.  Päivän aikana keskusteltiin mm. Uuteen tiedekuntarakenteeseen siirtymisestä ja tutkimuksen uusista avauksesta.

 

 

Lisää tietoa päivästä (Sasun pp-esitys).

Tommi Mikkonen - ohjelmistot ylittävät laitteiden rajat

Olemme menossa maailmaan, jossa tietokoneet ovat kuin karjaa, ja sen jälkeen ne muuttuvat kärpäsiksi, sanoo ohjelmistotekniikan professori Tommi Mikkonen.

 

 

 

 

 

 

 

Mikkosen tervetuliaisluento yliopiston päärakennuksessa 31.5.2017 klo 14:45. Tutustu ohjelmaan ja lue artikkeli.

Tietojenkäsittelytieteen laitos on Suomen johtava alan yksikkö

Kansainvälisessä, tieteenalakohtaisessa vertailussa Tietojenkäsittely­tieteen laitos on Suomen johtava alan yksikkö. QS World University Rankings by Subject 2017 –vertailussa laitos on ensimmäisellä sijalla Suomessa ja Pohjoismaiden kolmas. Times Higher Education 2017 -arvioinnissa laitos on ensimmäisellä sijalla Pohjoismaissa ja koko maailmassa sijalla 69.

ZDNet kirjoitti Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen Ubispark-projektista

ZDNet kirjoitti Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen Ubispark-projektista tiistaina 21.02.2017. Projektissa tutkitaan pilvilaskentaa älylaitteilla perinteisten laskentakeskusten sijaan. Alustavien tulosten mukaan 9 älypuhelinta vastaa yhden palvelimen laskentatehoa murto-osalla sen energiankulutuksesta.

Professori Sasu Tarkoma palkittiin vuoden 2016 yritysyhteistyön edistäjänä

Professori Sasu Tarkoma palkittiin vuoden 2016 yritysyhteistyön edistäjänä

Helsingin yliopiston palkinto myönnettiin nyt ensimmäisen kerran.

Tietojenkäsittelytieteen professori Sasu Tarkoma on esimerkillisellä tavalla edistänyt Helsingin yliopiston ja yritysten välistä yhteistyötä, katsoo yliopisto palkintoperusteluissa.

–Hän on tuonut yliopistolle rahoitusta yritysyhteistyön kautta ja tehnyt uusia avauksia opetuksen ja avoimen datan saralla. Lisäksi professori Tarkoma on mukana yliopistolähtöisessä alkavassa yritystoiminnassa, kertoo palkinnon jakanut vararehtori Pertti Panula.

–On ilo tehdä yritysyhteistyötä teollisuuden kanssa. Uskon, että molemmat osapuolet voittavat, sekä yliopisto että yritykset. Onnistumisen salaisuus on hyvissä tiimeissä, ja sellaisten kanssa olen päässyt tekemään töitä, sanoo Tarkoma kiitospuheessaan.

Vasemmalta oikealle: Maarit Haataja, Sasu Tarkoma, Antti Neimala, Pertti Panula

 

TKO-äly ja Suomen kovimmat firmat järjestävät yhteistyössä rekrytointitapahtuman 14.12.2016

Tervetuloa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen opiskelijajärjestön TKO-älyn ja Suomen kovimpien firmojen yhteistyössä järjestämään rekrytointitapahtumaan! Tapahtuma valtaa Exactumin käytävät, luentosalit ja luokkahuoneet keskiviikkona 14.12.2016 kello 12.00 alkaen sisältäen kiinnostavia luentoja ja workshopeja, unohtamatta myöskään yritysten esittelypisteitä Exactumin käytävillä.

Uusi datatieteen maisteriohjelma — haku auki!

Helsingin yliopisto on perustanut uuden, kansainvälisen maisteriohjelman datatieteeseen. Katso ohjelman esittelyvideo täältä. Lisätietoja ja hakuohjeet löytyvät ohjelman www-sivuilta. Hakuaika päättyy 12.1.2017.

Tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelman haku on nyt auki

Helsingin yliopiston uudistetut kansainväliset maisteriohjelmat käynnistyvät syksyllä 2017, ja haku näihin ohjelmiin alkoi joulukuun 2016 alussa; ks. tarkemmin uutinen aiheesta. Yksi näistä ohjelmista on tietojenkäsittelytieteen maisteriohjelma, jonka esittelyvideon voi katsoa täältä. Lisätietoja ja hakuohjeet löytyvät ohjelman www-sivuilta. Hakuaika päättyy 12.1.2017.

Uutistuotanto automatisoituu – metatoimittajat tulevat

Uutistuotanto muuttuu, kun rutiininomaisempaa toimitustyötä automatisoidaan. Helsingin yliopisto ja VTT tutkivat, kuinka korkeatasoisia ja kiinnostavia uutisia tietokone pystyy tuottamaan ja millaisia käyttäjäkokemuksia niistä saadaan.

Mobiilipilvilaskenta eläköittää konesalit

Tutkijatohtori Eemil Lagerspetz aikoo siirtää laskennan tietokoneilta taskulaitteille ja konesaleista koteihin.

Helsingin yliopistossa tutkitaan pilvilaskennan toteuttamista mobiililaitteilla. Mobiilipilvilaskenta tarkoittaa laskentaa älypuhelimilla tai muilla ympäristön mobiili- tai Internet of Things -laitteilla, kuten älytelevisioilla ja älyjääkaapeilla. Pilvilaskenta ilman mobiililaitteita tarkoittaa suurikokoisten tehtävien suorittamista toisiinsa verkkoyhteydessä olevilla tietokoneilla. Perinteisessä laskennassa tehtävät suoritetaan samaan fyysiseen tilaan kerätyillä tietokoneilla.

 

Tietojenkäsittelytieteen laitos ja F-Secure käynnistävät tietoturva-alan MOOC-kurssin

 

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos ja F-Secure käynnistävät yhteistyössä tietoturvaan liittyvän ilmaisen ja kaikille avoimen MOOC-kurssinverkossa. Cyber Security Base with F-Secure –kurssin:http://mooc.fi/courses/2016/cybersecurity/tavoitteena on tukea työllistymistä tietoturva-alalle.

Verkkokurssi alkaa tiistaina 25.10.2016 ja kuuluu tietojenkäsittelytieteen valinnaisiin opintoihin. Sille voivat osallistua myös muut kuin yliopiston perustutkinto-opiskelijat.

Workshop on Mobile Services and Edge Computing

 

 

 

 

 

 

 

Helsingin Yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos järjesti kansainvälisen workshopin yhdessä Tsinghuan yliopiston ja Hong Kong University of Science and Technologyn kanssa. Tutustu tapahtuman kotisivuihin tästä ja lue englannin kielinen uutinen tästä.

Professori Esko Ukkonen Viron Tiedeakatemian jäseneksi

Professori Esko Ukkonen on kutsuttu Viron Tiedeakatemian ulkomaiseksi jäseneksi.

Esko Ukkosella on ollut yhteyksiä Viron tietojenkäsittelytieteen yhteisöön 1990-luvun alusta lähtien ja hän on toiminut useiden virolaisten jatko-opiskelijoiden ohjaajana. Viron Tiedeakatemiaan kuuluu 78 varsinaista ja 21 ulkomaista jäsentä.

Ensimmäinen eurooppalais-kiinalainen workhop massadatan hallinnasta

Some attenders of this workshop

Ensimmäinen eurooppalais-kiinalainen workshop massadatan hallinnasta järjestettiin 16. toukokuuta 2016 Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella.

Tietoturva-alalle perustettiin yliopistojen yhteinen tutkimus- ja koulutuskeskus

Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat perustaneet yhteisen tietoturvaan keskittyvän tutkimuskeskuksen. Uusi keskus, HAIC, Helsinki-Aalto Center for Information Security, koordinoi tietoturva-alueen maisterikoulutusta yliopiston ja Aallon välillä, ja sillä on kytköksiä myös tutkimukseen ja tohtorikoulutukseen.

– Ideana on rakentaa siltaa myös teollisuuteen ja saada teollisuudesta tukea koulutukseen ja esimerkiksi apurahoja EU:n ulkopuolelta tuleville maisteriopiskelijoille, kertoo tietojenkäsittelytieteen laitoksen johtaja Sasu Tarkoma.

Tietoturva-alalle perustettiin yliopistojen yhteinen tutkimus- ja koulutuskeskus

Helsingin yliopisto ja Aalto-yliopisto ovat perustaneet yhteisen tietoturvaan keskittyvän tutkimuskeskuksen. Uusi keskus, HAIC, Helsinki-Aalto Center for Information Security, koordinoi tietoturva-alueen maisterikoulutusta yliopiston ja Aallon välillä, ja sillä on kytköksiä myös tutkimukseen ja tohtorikoulutukseen.

– Ideana on rakentaa siltaa myös teollisuuteen ja saada teollisuudesta tukea koulutukseen ja esimerkiksi apurahoja EU:n ulkopuolelta tuleville maisteriopiskelijoille, kertoo tietojenkäsittelytieteen laitoksen johtaja Sasu Tarkoma.

Tietojenkäsittelytieteen opiskelija Petteri Timonen palkittiin tiedekilpailussa Yhdysvalloissa

Petteri Timonen, 19, on sijoittunut toiseksi omassa sarjassaan Intel International Science and Engineering Fair (ISEF) -tapahtumassa Phoenixissa, Arizonassa.

 

Tietojenkäsittelytiedettä Helsingin yliopistossa opiskeleva Petteri Timonen palkittiin perjantaina 13.5. Arizonassa 1500 Yhdysvaltain dollarin eli noin 1330 euron arvoisella stipendillä Systems Software -kategoriassa Intel ISEF -tiedekilpailussa.

Timosen kilpailutyö on SPR:n Veripalvelulle kehitetty ohjelmistotyökalu, jolla liikkuvat verenkeräystilaisuudet eri puolilla maata saadaan suoritettua mahdollisimman kustannustehokkaasti. Timonen toteutti työnsä yhteistyössä Veripalvelun kanssa.

Työ on saanut laajemminkin kansainvälistä huomiota, sillä vastaava työkalua ei tiettävästi ole kehitetty muualla. Timonen on käynyt sähköpostikeskusteluja myös Yhdysvaltain Punaisen Ristin kanssa.

Renewed Carat App Gives a Smart Boost to Battery

 
The Carat Project Team at the University of Helsinki, Department of Computer Science, has published a new version of the popular mobile energy-awareness application.

After launch in June 2012, Carat has helped over 850,000 users, of which 41 per cent have been Android and 59 per cent iOS users, respectively. The new user interface follows modern application design guidelines and presents battery information in a more intuitive and easy to use manner.

- In addition to the new user interface, we have increased the accuracy of the energy saving recommendations of Carat, says Professor Sasu Tarkoma, the leader of this research done at the university.

The user interface features the number of energy intensive applications (Hogs), energy anomalies (Bugs) and user recommendations (Actions) at a glance on the main screen as well as global energy statistics for the device community.

Lainaa vain? - väitös musiikkiesitysten lainakappaleiden tunnistamisesta

Miksi musiikkiesitysten lainakappaleiden automaattinen tunnistaminen on niin vaikeaa kuin se on, kysyy Helsingin yliopistossa aiheesta väittelevä Teppo E.Ahonen.

Lainakappeleiksi kutsutaan musiikkiesityksiä, jotka ovat eri esittäjän tekemiä uusia tulkintoja kappaleen alkuperäisen esittäjän tekemästä versiosta. Lainakappaleet voivat olla hyvinkin samanlaisia alkuperäisversioiden kanssa, ja joskus versioilla on vain nimellisesti yhtäläisyyksiä.

Ihmisille lainakappaleiden tunnistaminen on yleensä helppoa, jos alkuperäisesitys on tuttu.

- Lainakappaleiden automaattinen, algoritmeihin perustuva tunnistaminen, on kuitenkin huomattavan haastava ongelma, eikä täysin tyydyttäviä ratkaisuja ole vielä esitetty, sanoo Teppo E. Ahonen, joka katsoo, että ongelman ratkaisulla olisi tutkimuksellisesti ja kaupallisesti potentiaalisia sovelluskohteita; sellainen olisi esimerkiksi plagioinnin automaattinen tunnistaminen.

Hae opiskelijaksi tietojenkäsittelytieteen laitokselle! Yhteishaku 16.3.-6.4.2016

Hae opiskelijaksi mm. huippulaatuisista kandiohjelmista palkitulle tietojenkäsittelytieteen laitokselle! 
 
Tietojenkäsittelytieteen LuK-tutkinnossa opitaan niitä taitoja, joilla vaikutetaan tulevaisuudessa sekä työelämässä että tieteen tekemisessä. Tutkinnon pääpaino on ohjelmoinnissa ja ohjelmistojen kehittämisessä nykyaikaisilla menetelmillä, mutta tutkintoon sisältyy myös muita tulevaisuuden kannalta tärkeitä alueita, kuten tietoliikennettä, tekoälyä ja tietoturvaa sekä ihmisen ja koneen vuorovaikutusta.

Kansainvälinen BOI 2016 -ohjelmointikilpailu toukokuussa tietojenkäsittelytieteen laitoksella

Itämeren maiden parhaat nuoret ohjelmoijat kokoontuvat Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselle toukokuussa Baltic Olympiad in Informatics 2016 -kilpailuun.

 

 

 

 

 

Baltic Olympiad in Informatics (BOI) on vuodesta 1995 järjestetty ohjelmointikilpailu, johon osallistuu joukkueita Itämeren ympäriltä. Tänä vuonna kilpailu järjestetään 11.-15.5.2016 Helsingissä. Kilpailupaikkana on Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos.

Ainutlaatuinen Helsingin yliopiston avoin ohjelmointikurssi alkaa jälleen 15.1.2016

Helsingin yliopiston avoin ohjelmoinnin verkkokurssi (MOOC) on alkamassa jo viidettä vuotta peräkkäin. Suositun kurssin voi tehdä huvin vuoksi, osana lukio- tai ammattikouluopintoja tai jopa yliopiston sisäänpääsykokeena.

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos järjestää keväällä 2016 kaikille ilmaisen ohjelmointikurssin. Kurssin voi aloittaa vaikka ei olisi ennen kuullutkaan ohjelmoinnista - kaikki selitetään ja perustellaan juurta jaksaen. Ohjelmointia oppii kuitenkin vain ohjelmoimalla, jonka vuoksi  kannattaa varautua siihen, että omasta taustasta riippuen viikoittaista tekemistä on noin viidestä kahteenkymmeneen tuntia.

Sasu Tarkomasta tietojenkäsittelytieteen laitoksen uusi johtaja

Jukka Paakin ilmoitettua luopuvansa laitoksen johtajan tehtävästä 1.1.2016 lukien eläkkeelle siirtymisen vuoksi, on laitoksen uudeksi johtajaksi toimikaudelle 1.1.2016 – 31.12.2017 valittu laitoksen professori Sasu Tarkoma. Tehtävään haki yhteensä 7 hakijaa, joista rehtori on matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaanin esityksen mukaisesti päättänyt nimetä Tarkoman.

Laitoksen väki onnittelee Sasua ja toivottaa hänelle menestystä uudessa tehtävässään! Tässä vaiheessa on hyvä esittää muutama kysymys tulevalle johtajalle.

Yliopiston Game of Nolife -joukkue voitti länsi-eurooppalaisen ohjelmointikilpailun opiskelijoille

Finaalissa Thaimaassa keväällä 2016 Helsingin yliopiston opiskelijoilla on vastassaan maailman parhaat joukkueet.

Helsingin yliopisto on voittanut yliopistojen välisen NWERC 2015 -ohjelmointikilpailun, joka pidettiin Linköpingissä vastikään. Siihen osallistui 95 joukkuetta läntisestä Euroopasta. Helsingin yliopiston Game of Nolife -joukkueen muodostivat tietojenkäsittelytieteen ja matematiikan opiskelijat Tuukka Korhonen, Olli Hirviniemi ja Otte Heinävaara.

Carat-tutkimusryhmä on julkaissut uuden datasetin puhelimien energiankulutuksesta

 

 

Carat-tutkimusryhmä Helsingin yliopistosta julkaisee uuden datasetin, joka on osa mobiililaitteiden energiankulutukseen keskittyvää tutkimusta(http://carat.cs.helsinki.fi/). Datasetti on alunperin esitelty ryhmän julkaisussa "Energy Modeling of System Settings: A Crowdsourced Approach"  IEEE PerCom’15 -konferenssissa Yhdysvalloissa. Artikkeli voitti konferenssin parhaan julkaisun palkinnon.

Eemil Lagerspetz was awarded a grant by the Jorma Ollila fund of Nokia Foundation on November 24, 2015

 

 
 
Eemil Lagerspetz was awarded a grant by the Jorma Ollila fund of Nokia Foundation on November 24, 2015. Congratulations!
 
The fund was launched in year 2014 to support post doctoral research career development. 
The title of Eemil’s post doctoral research is “Mind The Gap: Combining Trajectory Datasets for a Holistic Picture of Human Mobility” and the research will be carried out at the Hong Kong University of Science and Technology (HKUST) in 2016.
 

Collaborative Networking (CoNe) group researchers got the best paper award at 2nd ACM Conference on Information-Centric Networking (ICN 2015)

 

Collaborative Networking (CoNe) group researchers got the best paper award at 2nd ACM Conference on Information-Centric Networking (ICN 2015), one of the most prestigious venues for ICN research. The article entitled Pro-Diluvian: Understanding Scoped-Flooding for Content Discovery in ICN is lead by Liang Wang - a recent PhD graduate from CoNe research group, and is the outcome of collaboration with Suzan Bayhan and Jussi Kangasharju from UH, Jörg Ott from Aalto University, Arjuna Sathiaseelan and Jon Crowcroft from Cambridge University.

Tsinghua Workshop - Strengthen Collaboration with Top Universities in China

 

Together with research teams in Tsinghua University and Hong Kong University of Science and Technology (HKUST), Professor Sasu Tarkoma, Prof. Yong Li, and Prof. Pan Hui organized a successful workshop on mobile big data and networking (url:http://fi.ee.tsinghua.edu.cn/2015workshop/) in September 2015.

 

 

Tietokonemalli tuo uutta tietoa solun perustoiminnoista

Tietojenkäsittelijöiden rakentama edistynyt laskennallinen malli paljasti pitkät viiveet geenisäätelyssä.

 

Genetiikka ja genomiikka ovat kehittyneet viime vuosina valtavalla vauhdilla, osin laskennallisten menetelmien ansiosta. Nyt suomalaisjohtoinen kansainvälinen tutkijaryhmä on luonut tietokonemallin, jonka avulla on pystytty paljastamaan odotettua pidempiä viiveitä säätelysignaalien ja geenien ilmentymisen välillä.

Jiaheng Lu: our new associate professor

 

Jiaheng Lu (JL) has been nominated as a tenure-track associate professor in computer science for a period of five years starting on August 1, 2015. Recruiting foreign professors is an important tool in the internationalization efforts of the University, so a thorough introductory interview by the head of the Department (JP) was a must.

 

 

Petri Myllymäki HIITin johtajaksi

Laitoksen professori Petri Myllymäki on valittu Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston yhteisen tietotekniikan tutkimuslaitoksen (HIIT – Helsinki Institute for Information Technology) johtajaksi 1.8.2015 alkavaksi viisivuotiskaudeksi. Petri seuraa tehtävässä Aalto-yliopiston professori Sami Kaskea. Koska HIITin johtajan tehtävä on kokoaikainen, vapautetaan Petri (PM) samaksi ajaksi omasta professuuristaan, ja laitoksen johtajan (JP) suorittama työstävapautushaastattelu on siten paikallaan.

 

Aivorunoutta

Uusin kuukauden tutkimustulos –kolumni käsittelee aivorunoutta. Tutkijakoulutettava Jukka Toivanen kertoo aihepiirin taustasta ja uusista tuloksista – miten ihmiset ja koneet voivat olla luovia yhdessä?

Kjell Lemström laitoksen uudeksi opintoesimieheksi

Jaakko Kurhilan lähdettyä Avoimen yliopiston johtajaksi on laitokselle haettu uutta opintoesimiehenä toimivaa yliopistonlehtoria pikaisella aikataululla. Hakijoita oli kaiken kaikkiaan 28 kappaletta, joista esikarsinnan, arviointien, haastattelujen ja laitosneuvostokäsittelyn jälkeen tehtävään valittiin Kjell Lemström (KL). Hän on aloittanut laitoksen opintoesimiehenä 2.3.2015, joten laitoksen johtajan (JP) suorittama työhöntulohaastattelu oli paikallaan heti samalla viikolla.

Kjell ei ole suinkaan ensimmäistä kertaa laitoksen palveluksessa. Hän on mm. väitellyt vuonna 2000 aiheesta ”String Matching Techniques for Music Retrieval” ja toiminut sekä sitä ennen että sen jälkeen lukuisissa opetus- ja tutkimustehtävissä, kunnes siirtyi (onneksi vain) tilapäisesti Laurea-ammattikorkeakouluun vuonna 2011.

MOOC-kurssi käynnissä

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitos avasi taas kevään pääsykoe-MOOCin, joka on kaikille ilmainen verkossa toimiva ohjelmointikurssi. Kurssia on järjestetty vuosittain keväästä 2012, ja viimeisen kolmen vuoden aikana tarjotuilla verkkokursseilla ohjelmointia on harjoitellut jo yli 10000 osallistujaa. Ohjelmointia opettavia ohjelmointitehtäviä on tänä aikana tehty jo yli miljoona.

Kurssin kautta voi saada tutkinnonsuoritusoikeuden tietojenkäsittelytieteen opintoihin. Ensisijainen edellytys on tehtävien palautusaikataulujen noudattaminen. 

Opintoesimies Jaakko Kurhila Avoimen yliopiston johtajaksi

Laitoksen opintoesimies, yliopistonlehtori Jaakko Kurhila  on vastikään valittu Helsingin yliopiston Avoimen yliopiston johtajaksi. Kisa oli kivenkova: tehtävään saatiin yhteensä 39 hakijaa, joista osa Mercuri Urvalin tekemän suorahaun (”headhunting”) kautta. Konsulttiarvioinnin, haastattelujen ja soveltuvuusarviointien jälkeen tehtävän valmisteluryhmä, Avoimen yliopiston johtokunta ja yliopiston rehtori päätyivät yksituumaisesti Jaakkoon, ja työsopimusta ollaan jo sorvaamassa.

Johtajaksi valinta kovatasoisesta hakijajoukosta ja huolellisen prosessin jälkeen on kiistaton osoitus Jaakon pätevyydestä ja hänen nauttimastaan laajasta arvostuksesta yliopistoyhteisön keskuudessa. Laitoksen väki onnitteleekin mitä lämpimimmin Jaakkoa hänen uudesta urakehityksestään ja on ylpeä oman pojan menestyksestä.

Silta Internet-tutkimuksen ja standardoinnin välisen kuilun yli

Neljäs Kuukauden tutkimustulos -kolumni käsittelee NODES-ryhmän yhteistyötä Cambridgen yliopiston NetOS-ryhmän kanssa. Tämän yhteistyön tuloksena syntynyt, ACM Computer Communications Review -lehdessä tammikuussa 2014 julkaistu artikkeli sillan rakentamisesta Internet-tutkimuksen ja standardoinnin välille palkittiin mm. "Best of CCR" -palkinnolla kuluvan vuoden ACM SIGCOMM-konferenssissa.

Luovaa laskentaa Helsingin Yliopistossa

Laskennallinen luovuus on melko uusi tietojenkäsittelyn tutkimusala. Tästä huolimatta sen ympärille on jo kehittynyt aktiivinen, kansainvälinen ryhmä akateemisia tutkijoita. Professori Hannu Toivosen luotsaama Helsingin Yliopiston Discovery-tutkimusryhmä on osa tätä kansainvälistä yhteisöä. Ryhmän kiinnostuksenkohteisiin kuuluvat erityisesti kielellisen luovuuden metodit, kuten runojen koneellinen luominen, sana-assosiaatioiden tutkimus, huumori, sekä automaattinen tekstien yhteenveto. Tämän lisäksi ryhmä on tehnyt tutkimusta musiikin koneellisesta säveltämisestä, ihmisen ja koneen välisestä yhteisluovuudesta, sekä kuvallisten metaforien luomisesta.

Vapaamuotoiset sormieleet mobiilitunnistukseen

Kolmas Kuukauden tutkimustulos -kolumni käsittelee uusia tuloksia käyttäjien tunnistamisessa vapaamuotoisten sormieleiden avulla mobiililaitteilla. Tämä tutkimus julkaistaan tunnetussa ACM MobiSys -konferenssissa kesäkuussa 2014.

Professori Maxime Crochemore vihittiin kunniatohtoriksi

Professori Maxime Crochemore vihittiin kunniatohtoriksi Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan promootiossa 23. toukokuuta 2014.

Malware Insights: Haittaohjelmat kuriin ennakoimalla

Toinen Kuukauden tutkimustulos -kolumni käsittelee edistysaskelia haittaohjelmien määrän arvioinnissa sekä niiden ennakoivassa tunnistamisessa. Tämä tutkimus julkaistiin arvostetussa World Wide Web -konferenssissa huhtikuussa 2014.

Teoreettisia edistysaskelia vertailevassa genomiikassa

Laitoksen uudessa “Kuukauden tutkimustulos” kolumnisarjassa professori ja laitoksen varajohtaja Sasu Tarkoma raportoi laitoksen tutkimusryhmien ja tutkijoiden uusista merkittävistä tuloksista. Ensimmäisessä kolumnissa
perehdytään Dr. Djamal Belazzouguin uuteen  ACM Symposium on the Theory of Computing (STOC) -konferenssissa julkaistuun artikkeliin.

Software Factory kiihdyttää Ruby on Railsia

Software Factory, kokeellinen tutkimuslaboratorio Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella, jatkaa onnistunutta yhteistyötään avoimen lähdekoodin projektien parissa IT-teollisuuden, avoimen lähdekoodin yhteisöjen sekä kansainvälisesti johtavien yliopistojen kanssa.

Facebook-vierailun jälkeen opiskelu näyttää työltä

Yliopiston tutkimus- ja opetuslaboratorio Software Factory on käynnistänyt uudenlaisen avoimen koodin yhteistyön ohjelmistoteollisuuden ja huippuyliopistojen kuten Stanfordin ja MIT:n kanssa.

Miten pitää opiskelijat opiskelemassa valmistumiseen saakka ja miten tarjota nuorille jotain, mitä he eivät voi työelämässä oppia? Siinä on haastetta monellekin yliopistolle.

Sujuuko englanti?

Tietojenkäsittelytieteen laitos on huolehtinut kansainvälisen henkilöstönsä hyvinvoinnista jo pitkään. Englannin käyttäminen päivittäisessä viestinnässä on tärkeä osa tätä työtä.

– Ei ole mitään järkeä pyrkiä menestymään vain omalla alueellaan. Jos haluamme kehittyä, meidän on pyrittävä tekemään kansainvälistä huippututkimusta, korostaa saksalaisprofessori Jürgen Münch, joka on johtanut Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen SSE (Software Systems Engineering) -tutkimusryhmää vuodesta 2011.

Linus Torvalds innosti alan opiskelijoita laitoksella

Laitoksen alumni, Helsingin yliopiston kunniatohtori, Suomen tunnetuin tietojenkäsittelytieteen edustaja maailmalla Linus Torvalds vieraili Kumpulan kampuksella 23. lokakuuta. Hän vastaili opiskelijoiden ja henkilökunnan kysymyksiin vapaamuotoisessa keskustelutilaisuudessa, jossa noin 300 läsnäolijaa tenttasivat häntä. Koska sana oli vapaa ja Torvalds painotti sitä, että kaikkea saa kysyä, kysymykset vaihtelivat laidasta laitaan

Professorista pääjohtajaksi

Suomen Akatemialla oli 16.12.2011 mielenkiintoista tiedotettavaa: ”Valtioneuvosto on nimittänyt professori, akateemisten asioiden vararehtori Heikki Mannilan Suomen Akatemian pääjohtajaksi. Virka täytetään ajalle 1.3.2012–28.2.2017.” Mutta kenestä oikein on kysymys?

Avointa maksutonta massiivista opiskelua

Ohjelmoinnin MOOC-logo

MOOC eli “massive open online course” tarkoittaa avointa verkkokurssia. Tietojenkäsittelytieteen laitoksen ensimmäinen MOOC lanseerattiin keväällä 2012. Nyt kenellä tahansa on mahdollisuus osallistua MOOCeihin joiden aihealueena on olio-ohjelmointi, peliohjelmointi sekä algoritmit.

Tutki, opeta ja harrasta sitä, mikä on kivaa

Laitoksen ja Aalto-yliopiston yhteiseen HeCSE-tutkijankoulutusohjelmaan on vastikään valittu uusia jatko-opiskelijoita. Yksi nousevista nuorista tutkijoistamme on Antti Laaksonen.

Antti on valmistunut maisteriksi keväällä 2011. Köykäisiä teollisuuteen tehtäviä Scrum-graduja työkseen lukevien mieltä varmaankin lämmittää, että tämä opiskelija kirjoitti gradunsa aivan tietojenkäsittelytieteen ydinalueelta, säännöllisten lausekkeiden minimoinnista. Aihe oli Antin itsensä valitsema, koska se oli ”kiinnostava ja sopivan haastava”.

Onnea, hyvä opettaja

Tietojenkäsittelytieteen laitoksen opetus jatkaa parrasvaloissa: tällä kerralla kyse on henkilökohtaisesta tunnustuksesta, kun Helsingin yliopiston ylioppilaskunta on päättänyt myöntää vuoden 2011 Hyvä opettaja – Magister Bonus -palkinnon yliopistonlehtori Matti Luukkaiselle laitokseltamme. Matti oli TKO-älyn opintovastaavan Ella Peltosen haastattelussa opetuksesta ja opiskelusta heti juhlahumun hälvettyä.

Professorista teknologiajohtajaksi

Kuten saimme torstaina 22.9.2011 klo 9.30 annetusta Nokia Oyj:n pörssitiedotteesta lukea, on Henry Tirri nimitetty kyseisestä päivästä alkaen yhtiön teknologiajohtajaksi (Chief Technology Officer, CTO) ja Nokian johtokunnan (Nokia Leadership Team) jäseneksi (Executive Vice President, EVP). Tiedotteen mukaan ”teknologiajohtajana Tirri vastaa Nokian Chief Technology Office –yksiköstä, jonka tehtävänä on linjata Nokian teknologiasuunta nyt ja tulevaisuudessa, sekä edistää keskeisiä innovaatioita, jotka luovat uusia liiketoimintamahdollisuuksia”.

Linkki yliopistoon

Linkki-keskus avasi ovensa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella viime perjantaina. Keskus tarjoaa esimerkiksi mukavaa puuhaa peliohjelmoinnin parissa sekä vuoden alussa starttaavan ohjelmointi-verkkokurssin, joka on avoin kaikille toisen asteen opiskelijoille.

Rokkarin asenteella syöpää vastaan

Tämä on kertomus tietojenkäsittelijänä aloittaneesta ja sittemmin bioinformatiikan maisteriohjelmaan jämähtäneestä ikuisuusopiskelijasta, Riku Kataisesta, joka tarttui sattumalta itseään suurempaan haasteeseen. Alkujaan Veli Mäkisen SuDS-ryhmässä Kumpulassa tutkijanuransa aloittanut hevi-klišee loikkasi Meilahteen Lauri Aaltosen syöpägenetiikan tutkimusryhmään. Pääasiallisena toimenkuvana oli laatia visualisointi- ja analyysiohjelma geneettiselle sekvenssidatalle, jolla olisi mahdollista löytää geenivirheitä syöpäpotilaista. Vaikka ohjelman luominen ylitti alkuvaiheissa haastavuudessaan kaikki sietokyvyn rajat, ei vaivannäkö mennyt hukkaan. Antaa Rikun kertoa, mitä oikein tapahtui.

EDOC–konferenssi Helsingissä 29.8. - 2.9.2011

Helsingin yliopiston Tietojenkäsittelytieteen laitos isännöi 29.8 - 2.9. Kumpulan kampuksella 15. kansainvälistä EDOC -konferenssia. Konferenssin viitekehys liittyy yritysjärjestelmiin, niiden arkkitehtuureihin ja teollistuviin alustoihin. Erityisesti konferenssisarjassa toistuvia teemoja ovat liiketoimintaprosessien hallinta, palveluperustaiset järjestelmät ja liiketoimintaa tukeva järjestelmien verkottuminen.

Konferenssi on vuosittainen ja kiertää kolmea maailmankolkkaa: Eurooppa, Aasia-Oseania ja Amerikat. Helsinkiä isännöintivuorossa seuraa kuuluisa Tsinghuan yliopisto Kiinassa.

Peliohjelmointia Kumpulassa kesällä 2011

Tietojenkäsittelytieteen laitoksella toimintaansa aloitteleva Linkki-klubi järjesti kaksi peliohjelmointileiriä kesä- ja heinäkuun vaihteessa. Ensimmäinen leiri (27.6.-1.7.) oli suunnattu 10-12-vuotiaille ja toinen leiri (4.-8.7.) 13-16-vuotiaille. Leirien aikana osallistujat tutustuivat tietokonepelien ohjelmointiin.

Tarina pienestä pelistudiosta

Ninro gameTietojenkäsittelytieteeen laitoksella opiskelleet Mika Urtela ja Hannu Pajula toteuttavat piña coladan makuista unelmaansa Soul Aim Studios –peliyrityksessään. He kertovat alla tarinansa alun. Piña coladan osalta unelma ei ole vielä toteutunut, mutta yritystä pojilla riittää.

Windows Phone 7 tutuksi koodausleirillä

Helsingin yliopiston Tietojenkäsittelytieteen laitos järjesti yhdessä Microsoftin kanssa Windows Phone 7 (WP7) -koodausleirin (codecamp) 16-20.5.2011 WP7 on Microsoftin uusi mobiilikäyttöjärjestelmä. Nokia on siirtymässä käyttämään WP7:aa uusissa älypuhelimissa. Koodausleiri alkoi 16.5. johdannolla WP7 ohjelmointiin ja sen jälkeen opiskelijat keskittyivät intensiiviseen ohjelmointiin viikon ajan.

"Rupisia bittejä, karmeita kaavioita, unelmia ja toimistohommia"

Kumpulan kampuksen alumnipäivänä 17.3.2011 julkaistiin Jukka Paakin kirjoittama laitoksen historiateos “Rupisia bittejä, karmeita kaavioita, unelmia ja toimistohommia”. Julkistus toteutettiin väitöstilaisuuden kaavaa noudattavassa julkisessa haastattelussa, josta alla laajennettu yhteenveto.

Linus Torvalds kutsuttiin kunnia-alumniksi Kumpulaan

Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta on kutsunut Linus Torvaldsin kunnia-alumnikseen. Alumnijuhlassaan tiedekunta myös nimesi luentosalin Linus Torvaldsin mukaan. Torstaina 17.3. pidetyssä tapahtumassa varsinainen puheenvuoro oli annettu nuorille tutkijoille, joita tiedekampuksen 350 vierasta kuunteli tarkkaan.

Kylmäkujaa konesaliin

Torstaina 10.3.2011 asensimme TKTL:n ja HIIT:n yhteiseen Exactumin konesaliin nk. kylmäkujan (eng. Cold Aisle Containment). Kyseessä on läpinäkyvästä PE-muovista, ilmastointiputkista ja aimo annoksesta ilmastointiteippiä koostuva kotikutoinen viritys, joka vähentää konesalin jäähdytystarvetta tehokkaasti. Ilmatiivis muovi estää nimittäin palvelimien tulo- ja poistoilmaa sekoittumasta keskenään.

Tivit Future Internet -tutkimusohjelman tulosseminaari 15.2.2011

Tivit Future Internet -tutkimusohjelmaa kokoontui seminaariin tiistaina 15.2. esittelemään projektin toisessa vaiheessa saavutettuja tuloksia esitelmien, julisteiden ja demojen avulla. Ohjelma on osa kansallista ICT SHOK -yhteistyöprojektia, jota hallinnoi Tivit Oy.

HIIT tutkimus: Tietokoneet toimivat hyvin Suomen pakkasilmassa

Energiaa voidaan säästää tietokoneiden palvelinsaleissa huomattavasti käyttämällä suoraan ulkoilmaa laitteiden viilennykseen. Tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin ja Helsingin yliopiston tutkimuksessa kattoterassilla kuukausikaupalla käytetyt tietokoneet toimivat hyvin ulkolämpötilojen tippuessa jopa kahdenkymmenen pakkasasteen kylmemmälle puolelle ja ilmankosteuden vaihdellessa.

Tietojenkäsittelytieteen maisteriopinnot kansainvälisten hakijoiden suosiossa

Helsingin yliopiston tarjoamat tietojenkäsittelytieteen maisteriopinnot osoittautuivat erittäin suosituiksi kevään 2010 opiskelijoiden valinnassa kansainvälisiin koulutus- sekä maisteriohjelmiin. Tietojenkäsittelytieteen laitoksella päätös kahden erikoistumislinjan, algoritmien ja koneoppimisen sekä hajautettujen järjestelmien erikoistumislinjan, opetuksen tarjoamisesta englanninkielellä syksystä 2010 alkaen tehtiin kuluvana lukuvuonna.

Esko Ukkosen syntymäpäiväkahvit

Laitoksen johtaja, Esko Ukkonen, vietti 60-vuotiskahvejaan lämpimissä merkeissä tammikuun lopulla. Exactumissa vietettyihin juhliin osallistui laitoksen väki ja joukko kutsuvieraita. Juhlissa kuultiin sekä onnittelupuheita että -lauluja. Laulamassa kävi Wiipurilaisen Osakunnan Laulajien kvartetti, joka oli tullut antamaan tervehdyksensä vanhalle osakunta-aktiiville. Esko on toiminut Kymenlaakson osakunnan inspehtorina yli kymmenen vuotta.

Maisteriohjelmien kansainvälistyminen on toivottu haaste opiskelijalle ja laitokselle

Tietojenkäsittelytieteen laitoksella saattavat puhaltaa uudet tuulet ensi syksystä lähtien, kun kahden kolmesta maisteriopintojen erikoistumislinjasta on suunniteltu muuttuvan englanninkielisiksi. Linjoilla algoritmit ja koneoppiminen sekä hajautetut järjestelmät on hyvät valmiudet tarjota opetuksensa tulevaisuudessa englanniksi. Ohjelmistojärjestelmien linja jatkaa opetustaan suomeksi.

ACM:n ICPC-loppukilpailu 2010

icpc-joukkue

ACM:n vuotuinen opiskelijoiden ohjelmointikilpailu ICPC (International Collegiate Programming Contest) huipentui 5.2.2010 käytyyn maailmanlaajuiseen loppukilpailuun. Kilpailu järjestettiin tänä vuonna Harbinissa Koillis-Kiinassa.

Vuoden 2010 datatähdet

TKTL:llä järjestettiin 28.1. Datatähden loppukilpailu, johon oli kutsuttu 20 lukioikäistä ohjelmoinnin harrastajaa syksyllä pidetyn  alkukilpailun perusteella. Datatähti on lukiolaisten tietotekniikkakilpailu, jonka tehtävissä pääpaino on algoritmien suunnittelulla.

Yliopiston työsuojelupalkinto TKTL:lle

Helsinging yliopisto on myöntänyt yliopiston työsuojelupalkinnon 2009 tietojenkäsittelytieteen laitokselle. Palkintotodistuksen mukaan “Laitoksen henkilökunta on yhdessä määrätietoisesti ja tuloksellisesti toiminut oman työympäristönsä laadun, turvallisuuden ja viihtyvyyden parantamiseksi.

Palkinto, joka on suuruudeltaan 5 000 € myönnetään työsuojelutoimikunnan esityksestä.

Jyväskylästä Helsingin kautta Baseliin

Minna Miettinen, toisen vuoden Bioinformatiikan maisteriohjelman (MBI) opiskelija, vietti kesän 2009 Baselissa, Sveitsissä, suorittaen tutkintoon sisältyvän työharjoittelun lääkeyritys Novartiksessa. “Harjoittelupaikka löytyi ihan sattumalta”, sanoo Minna.

Mitäs täällä tapahtuu? Innovaatioharjoitustyö!

Innovaatioharjoitustyö päättyi viikko sitten. Viiden viikon ajan opiskelijoille annettiin aikaa ja ennen kaikkea lupa miettiä opintoihin liittyviä asioita.

Arvostettua tutkimusta

Laitoksen tutkimuksessa yhdistyvät tasapainoisesti teoria ja vuorovaikutus sovellusalojen kanssa. Sekä laitos että sen yhteydessä toimiva tietotekniikan tutkimuslaitos HIITin perustutkimusyksikkö saivat tutkimuksen arvioinnissa vuonna 2005 korkeimmat arvosanat.

Ennakkoluulotonta opetusta

Tunnustuksena tietojenkäsittelytieteen laitoksen opetuksen erinomaisuudesta opetusministeriö on valinnut sen valtakunnalliseksi yliopistokoulutuksen laatuyksiköksi vuosiksi 2010-2012. Tämä opetuksen huippuyksikköstatus myönnettiin laitokselle jo toisen kerran, kauden 2007-2009 jatkoksi.

Teemu Roos sai kansainvälisen Cor Baayen-palkinnon

ERCIM, the European Research Consortium for Informatics and Mathematics, on myöntänyt Helsingin yliopiston tutkijatohtori Teemu Roosille vuoden 2009 Cor Baayen-palkinnon. Palkinto myönnetään lahjakkaalle nuorelle tutkijalle tietojenkäsittelytieteen ja sovelletun matematiikan alalta.

TKT-Alumni starttasi

TKT-Alumni Startup -tilaisuus 22.9.09 veti Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokselle väkeä miltei puolensataa.

Tietojenkäsittelytieteen laitos avaa ovensa virtuaalisesti

exactum2.jpg

Perjantaista lähtien Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitokseen voi käydä tutustumassa myös virtuaalisesti. Kumpulan kampuksella Exactum-rakennuksessa sijaitsevasta laitoksesta ja Kumpulan tiedekirjastosta on tehty pohjapiirustusten avulla mukaeltu näköisversio Second Life -virtuaalimaailmaan. Second Lifessa kenellä tahansa käyttäjällä on mahdollisuus tehdä visiitti tietojenkäsittelytieteen laitoksen tiloihin.

Luottamusta ja yhteisönhallintaa Cincon tapaan

Laitoksella on jo seitsemän vuoden ajan toiminut tutkimusryhmä nimeltään Collaborative and Interoperable Computing eli Cinco. Mutta mitä cincolaiset itse asiassa oikein tekevät?

Tietojenkäsittelytieteen laitoksella opiskellaan Legoilla

Tietojenkäsittelytieteen laitoksella on kevään ajan rakenneltu Legoja. Pelkäksi leikiksi opetusta ei kuitenkaan ole lyöty, vaan laitoksella päätettiin kokeilla uutta tapaa oppia ja opettaa ohjelmointia. Tähän tehtävään valjastettiin laitokselle hankitut Lego Mindstorm NXT -robotit.

Heikki Lokki palkittiin

lokki1.jpgLehtori Heikki Lokille myönnettiin torstaina 26.3. Eino Kaila –palkinto ansiokkaasta toiminnasta yliopisto-opettajana. Lokki vastaanotti palkintonsa rehtori Thomas Wilhelmssonilta Helsingin yliopiston vuosipäiväjuhlassa. Eino Kaila –palkinto on arvoltaan 5000 euroa.

Datatähdet kansoittivat Exactumin

datatahti1.jpgPerjantaina 23.1. ohjelmointiosaajien nuorempi polvi valloitti tietojenkäsittelytieteen laitoksen, sillä laitoksella järjestettiin vuotuisen Datatähti-kilpailun loppumittelöt.