Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 
VERTTI - Opettajan verkkokurssituki
Yhteystiedot:
Tukitiimin sähköposti:
verkko-opetus@cs.helsinki.fi HUOM! Sivustoa ei päivitetä ja osa sisällöstä on vanhentunutta
Videoluento

Yleistä videoluennosta

Videoitu verkkoluento voi olla joko tosiaikainen luennon videointi tai sitten erillisen tiimin tuottama verkkoon talletettu video. Jälkimmäinen on huomattavasti vaativampi resursseiltaan, koska luento pitää ensin videoida ja sitten yleensä jälkikäteen toimittaa esityskuntoon editoimalla ja liittämällä itse luentoon viitemateriaali.

Tekniikasta

Varsinainen taltiointi voitaidaan tehdä "oikean" luentokerran yhteydessä digitaalivideokameralla ja kannettavalla, johon on asennettu tarvittavat ohjelmat. Toisena vaihtoehtona on järjestää varsinainen kuvaustapahtuma, jolloin materiaalin laatu on tietysti huomattavasti parempi.

Kuvan ja dokumenttien synkronisointiin on useita eri tekniikoita. Vaihtoehtoina on mm.

  • Producer (yksinkertaisimmillaan kuva webkameralla, ääni mikrofonilla/headsetillä, kalvot produceriin joka koostaa esityksen.)
  • SMIL (The Synchronized Multimedia Integration Language)
  • Camstasia Studio
  • PresenterOne

Videoneuvottelulaitteisto

Laitoksella on käytettävissä Tandberg 3000 videoneuvottelulaitteisto. Laitteistoa on mahdollista käyttää auditorioissa CK112, B123 ja A111. Lisäksi on olemassa kaksi Polycomin ViaVideo II videoneuvottelulaitetta, joista toinen kannettavassa.

Suoratoisto ja tallennuspalvelin

Laitoksella on omat tunnukset Helsingin yliopiston Starbak suoratoisto- ja tallennuspalvelimelle. Palvelimen avaulla voidaan lähettää reaali-aikaista videokuvaa luentotilanteista sekä tallentaa ne myöhempää käyttöä varten. Luentojen seuraaminen on mahdollista RealMedia-, WindowsMedia- ja QuickTime-muodoissa. Myös PowerPoint-kalvojen synkronisointi luentotaltiointiin onnistuu. Lisätietoja laitoksen verkko-opetuksen tukihenkilöltä.

OSCU - Open Source Courseware

OSCU on valtakunnallinen virtuaaliyliopistohanke, jossa Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoskin on mukana. Hankkeen tavoitteena on kehittää ohjelmistotekniikan alueelle toimiva yhteistyömalli, jonka puitteissa yliopistot voivat kehittää ja laajentaa yhteistoimin kurssitarjontaansa.

Laitoksen OSCU kokemuksia

OSCu-kursseja, joissa laitos on ollut mukana ovat:

Linkkejä

Helsingin yliopiston opetusteknologiakeskuksen videoneuvottelua käsittelevä laaja materiaalisivuisto

Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan miten teen verkkoluennon on avoin tietosivusto kaikille verkkoluentoja suunnitteleville.

Helsingin yliopiston tietotekniikkaosaston verkkovideopalvelu Video.helsinki.fi

Tieteen tietotekniikan keskuksen Funet-TV ja Funet-TV:n media-arkisto, joka sisältää mm. seminaareja, konferensseja, luentoja verkko-oppimisesta ja videoluennoista. Tiedostot yleensä rm-muodossa (RealMedia).

IT-PEDA:n Linkkejä videoneuvotteluun ja videon opetuskäyttöön liittyvistä oppaista, tukimateriaaleista sekä artikkeleista.(kattava sivusto)

Ylen opinportin KLAFFI (katkelmia opetusohjelmien video- ja audio tarjonnasta)

Ohjelmia videon muokkaukseen

MovieMaker, joka tulee Windowsin mukana

Virtualdub on ilmainen työkalu videotiedostojen muokkaamiseen.

Mediasoittimia

VLC media player on näppärä yleissoitin, joka tukee useimpia audio- ja videoformaatteja.(GPL)

RealPlayer

Applen Mediasoitin QuickTime

Päivitetty viimeksi 19.05.2005 Verkko-opetuksen tukitiimi