Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 
VERTTI - Opettajan verkkokurssituki
Yhteystiedot:
Tukitiimin sähköposti:
verkko-opetus@cs.helsinki.fi HUOM! Sivustoa ei päivitetä ja osa sisällöstä on vanhentunutta
PDF:n tuottaminen

PDF - Portable Document Format

Adoben kehittämä PDF -tiedostoformaatti (Portable Document Format) on yleistynyt varsin nopeasti verkkossa julkaistavien dokumenttien formaattina. PDF:n vahvuutena on, että dokumentti säilyttää muotonsa/muotoilunsa käyttöympäristöstä riippumatta. Usein esimerkiksi luentokalvot muutetaan PDF -formaattiin ja tarjotaan kurssien kotisivuilla oppilaille. PDF-tiedostoon voidaan yhdistää mm. kuvia, kaavioita ja tekstiä. PDF-tiedostoja luetaan ilmaisella Adoben Reader -ohjelmalla, joka asentuu selaimeen lisäpalikaksi.

On kuitenkin muistettava, ettei PDF ole paras vaihtoehto oppimateriaalin varsinaiseksi sisällölliseksi julkaisuformaatiksi, vaan toimii parhaiten luentokalvojen tms. aineiston jakelumuotona.

Jokunen aika sitten tarvittiin Adoben Acrobat- tai Distiller -ohjelma muuttamaan eri formaateja PDF -muotoon, mutta nykyään on jo olemassa monia ilmaisia ohjelmia, jotka asentuvat omalle koneelle virtuaalitulostimiksi. PDF:n luominen onnistuu helposti valitsemalla tulostimeksi kyseinen virtuaalitulostin. Monipuolisia ominaisuuksia kaipaaville edellä mainitut ohjelmat ovat tosin edelleen varsin käyttökelpoisia. Esim. uudella Adobe Acrobat 7.0 Professionalilla voidaan luoda dokumentteja, joita on mahdollista kommentoida suoraan Reader-ohjelmalla. Lisää informaatiota PDF-tiedostoista Adoben omilla sivuilla..

PDF-XChange 3.0

Helsingin yliopisto on hankkinut kampuslisenssin PDF-XChange 3.0 ohjelmaan, joka on tarkoitettu PDF-tiedostojen tekemiseen ja toimii Windows-koneissa. Lisenssi kattaa kaiken laitoskäytön sekä henkilökunnan kotikäytön. PDF-XChange näkyy virtuaalitulostimena, johon voi tulostaa kaikista ohjelmista.

pdfmail

Laitoksella on otettu käyttöön virtuaalinen PDF-tulostin nimeltään pdfmail. Tälle pdfmail-tulostimelle tulostetaan kuin mille tahansa muullekin verkkotulostimelle, mutta paperitulosteen sijaan käyttäjälle lähetetään sähköpostitse linkki "tulostettuun" PDF-tiedostoon. Linkkiä seuraamalla tiedoston voi ottaa talteen. Tämä on syytä tehdä 10 päivän sisällä tulostamisesta, sillä tämän jälkeen tiedostot tuhotaan palvelimelta automaattisesti.

Virtuaalitulostin asetetaan myös laitoksen oletustulostimeksi. Oletustulostinta voi vaihtaa Linuxissa muokkaamalla kotihakemiston .profile-tiedostoa poistaen risuaidan export PRINTER=psX-rivin edestä ja vaihtamalla X:n tilalle haluamansa oletustulostimen numeron. Asetus tulee voimaan seuraavan sisäänkirjautumisen yhteydessä. Windowsissa oletuskirjoitinta voi vaihtaa Printers and Faxes -ikkunasta klikkaamalla hiiren oikealla napilla haluttua kirjoitinta ja valitsemalla "Set as Default Printer".

Päivitetty viimeksi 19.05.2005 Verkko-opetuksen tukitiimi