Helsingin yliopisto Tietojenkäsittelytieteen laitos
 
VERTTI - Opettajan verkkokurssituki
Yhteystiedot:
Tukitiimin sähköposti:
verkko-opetus@cs.helsinki.fi HUOM! Sivustoa ei päivitetä ja osa sisällöstä on vanhentunutta
Työkalut

Työkaluja materiaalin tuottamiseen ja verkko-opetukseen

Tässä osiossa esitellään yleisimpiä verkkomateriaalin tuottamiseen käytettyjä ohjelmia ja kehitysympäristöjä. Osiossa on kiinnitetty huomiota kyseisten ohjelmistojen uusimpien versioiden tarjoamiin ominaisuuksiin.

Asiaa tarkastellaan lähinnä tietojenkäsittelytieteen laitoksen näkökulmasta ja pyritään tuomaan esiin laitoksen tarpeisiin soveltuvia ohjelmistoja. Lisäksi viitataan jo käytössä olevista ohjelmistoista saatuihin kokemuksiin.

Tällä sivustolla otetaan tarkastelun kohteeksi myös verkko-opetuksen varsinaiseen toteutukseen ja hallintaan soveltuvia ohjelmistoja.

Laitoksen Windows + Linux yhteiselo

Linux on syntynyt Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella. Useimmissa laitoksen koneissa on käyttöjärjestelminä sekä CS Linux, että Windows. Ongelmana on, että useimmat oppimateriaalin tuottamiseen tarkoitetut ohjelmistot toimivat ainoastaan Windows-ympäristössä. Lisäksi oppimateriaalia suunnitellessa on otettava huomioon se, että materiaalin tulisi olla käytettävissä molemmissa ympäristöissä.

Windows-ohjelmat myös Linuxissa

Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksella on otettu käyttöön Windows 2003 Server -etäkäyttöpalvelu. Etä-Windowsiin voi kirjautua komentamalla Linuxin komentokehotteessa yksinkertaisesti "windows". Yhteys Windows-palvelimeen avautuu koko aktiivisen ruudun kokoisena (Gnome/KDE-paneelit poislukien). Tämä avaa ruudulle Windows-järjestelmän sisäänkirjautumisruudun. Kirjautuminen tapahtuu normaaleilla laitoksen TKTL-domainin tunnuksilla (joka on sama kuin Linux-järjestelmän käyttäjätunnus).

Mikäli haluataan tarkempi kontrolli etäkäyttöohjelmistoon, voidaan käyttää suoraan rdesktop (http://www.rdesktop.org) ohjelmistoa komennolla "/usr/local/bin/rdesktop winserver".

Palvelimessa toimivat ohjelmat

Palvelimessa on toistaiseksi käytettävissä seuraavat ohjelmistot: (Samuli Valo 15.11)

  • Microsoft Office XP
  • Microsoft Visual Studio .NET 2003
  • Microsoft Developer Network
  • PDF-Xchange 3.0 Pro
  • Internet Explorer
  • Corel Graphics Suite 11
  • Adobe Acrobat 6.0.2
  • F-Secure Anti-Virus

Lisätietoa TKTL:n Atk-uutisista

Päivitetty viimeksi 23.03.2005 Verkko-opetuksen tukitiimi